EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Stycznia 2010 chodzilo mi glownie o uzycie zwyklej plytki podlogowejA jaką funkcję ta płytka pełni ? :idea: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Stycznia 2010 A jaką funkcję ta płytka pełni ? :idea:poczytaj prosze tutaj :wink: http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=21163#21163 I jeszcze jak na płytkę położymy blaszkę z chlebem itp. to blacha nie jest bezpośrednio nagrzewana od dołu . Imitacja pieca chlebowego opalanego drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Imitacja pieca chlebowego opalanego drewnemHenio, jam jeszcze trochę kumata jest :grin: Co innego płyta granitowao odpowiednich gabarytach, a co innego płytka podłogowa. Chyba, że ta płytka ma pojemność cieplną zbliżoną do granitowej. Jednak gregdalvik, nic na temat parametrów płytki nie pisze. "Zwykła płytka podłogowa" może być np. z ceramiki, gresu, kamienna o grubości 5mm a nawet z PCV :o Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dzieki za zwrocenie uwagi ale chodzilo mi glownie o uzycie zwyklej plytki podlogowej a nie plyt granitowych zamawianych u kamieniarza?są też dostępne płytki podłogowe z granitu.. zwykła płytka może nie wytrzymać temperatur jeśli już to użyłbym gresu nieszkliwionego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Stycznia 2010 są też dostępne płytki podłogowe z granitu.. zwykła płytka może nie wytrzymać temperatur jeśli już to użyłbym gresu nieszkliwionego Na aukcjach można kupić deski do krojenia z granitu, marmuru. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=879841985 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Można też użyć starych dachówek glinianych Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Stycznia 2010 A ja zauważyłem że w piekarnikach z termoobiegiem trzeba zmniejszać czas i temperaturę pieczenia o jakieś 20 stopni od zadanych bo się za bardzo skórka przypieka(chleba akurat). :rolleyes: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Stycznia 2010 za bardzo skórka przypiekaW czasach, gdy jadałam chleb, taka przypieczona skórka była jego atutem. Największe wzięcie w okolicy, w której mieszkam ma piekarnia produkująca "chleb o najgrubszej, popękanej z lekka, skórce na świecie". Piekarnia nigdy nie ma zwrotów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Stycznia 2010 W czasach, gdy jadałam chleb, taka przypieczona skórka była jego atutemŹle się może wyraziłem powinienem napisać : skórka jest spalona Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Lutego 2010 Pękanie pieczywa to zazwyczaj efekt zbyt mało wyrośniętego ciasta.Wkłada się je potem do pieca i ciasto dopiero wtedy "szaleje", rośnie bardzo szybko i przez to pęka.Tak samo reaguje zbyt twarde i gęste ciasto. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khan Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Witam, Mój sposób na wypiekanie chleba: wypiekam w standartowym piekarniku 2 podłużne foremki, Po wypieku chleby mają po około 1,5kg wagi. Rozgrzewam piekarnik na maxa czyli 250*C (ale pokrętło jeszcze można przekrecić dalej ;p więc można śmiało powiedzieć ze rozgrzewam do 260*C). Wsadzam szybko (tak aby piec nie ostudził się zbytnio) do piekarnika foremki i opiekam bez termoobiegu - ustawienie na grzanie z dołu i góry!!. W tej temperaturze trzymam 15-20 minut, czas określam wizualnie patrząc na skórkę chleba. Jak tylko widzę zabrązowienie skórki, nie zmieniając temperatury daję piekarnik na grzanie tylko z dołu!!. po 10 minutach zmniejszam temperaturę na 180-185*C i grzejąc tylko od dołu wypiekam 55minut. Reasumując chleb piekę 25-30 minut w temperaturze 250-260*C i 55minut w 185*C.Termoobieg straszliwie wysusza chleb. Niestety proces wypiekania jest różny dla każdego piekarnika gdyż każdy piekarnik jest inny i inaczej grzeje. Temperatury i czas wypiekania trzeba ustalić samemu. Ale proces ogólnie w moim przypadku daje zadawalający efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ? A musi być szamotowy? A może taki To u kamieniarza lub tu http://www.allegro.pl/item1010994552_kamien_do_wypieku_pizzy_chleba_radelko_gratis.html Lub szamotowy :question: :!: http://www.allegro.pl/item992944020_pizza_stone_kamien_do_wypieku_pizzy_chleba.html Na Allegro szukaj Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Czyli nie koniecznie musi to być szamot ?Jest jakaś różnica między szamotem a granitem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Szamot o wiele szybciej się nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Maja 2010 Witam !Płyty z granitu proponowane na Allegro są za prawie 90 zł. plus przesyłka , takie same płyty lub podobne 40 cm na 40 cm są w Obi za 14,99 zł. Różnią się tylko rodzajem granitu - tak więc rozwiązanie nasuwa się samo ... Kupić w obi.Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturant Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Maja 2010 Robiłem chleb żytni wg.przepisu ze stronki .Dzisiaj rano miała być degustacja. No cóż ,kamień i w ogóle nie wyrósł . Zakwas też robił się z oporami. Nie poddam się ! Jak mi trochę przejdzie (obraziłem się na kuchnię) zawalczę raz jeszcze. :devil: Cytuj nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Maja 2010 Myśle ze to wina drożdży ze chlebek nie wyrósł. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Maja 2010 tak moja laska potrafi :wink: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Maja 2010 Za każdym razem robię nowy zaczyn,2dkg drożdży 0,5l mleka cieplego,1 łyżeczka cukru,2 lyżki mąki.Po rozmieszaniu w misce wstawiam do piekarnika i nastawiam na 30-50st,jak urosnie to dodaje do składników na chleb :grin: [ Dodano: Sro 12 Maj, 2010 12:46 ] Wodę przy mieszaniu dolewam ciepłą :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturant Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Maja 2010 arturant ,jeśli jesteś zainteresowany i możesz podejść w niedzielę na dworzec PKP lub do akademików AGH Dzięki ! CHUDZIAK! polecam się uwadze i pamięci :rolleyes: Cytuj nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ines1977 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Lutego 2011 Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ?Jeżeli ktoś ma jeszcze taki problem to informuję o promocji: https://www.tchibo.pl/Kamien-szamotowy-do-wypieku-pizzy-p200006316.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Października 2020 Czy ktoś z Was używał kamienia z granitu na grillu ? do pieczenia np. podpłomyków. Bo ja mam obawy, czy nie pęknie..Osobiście używam kamienia z szamotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.