Skocz do zawartości

[Porada] Moje uwagi do pieczenia chleba w piekarniku


Rekomendowane odpowiedzi

chodzilo mi glownie o uzycie zwyklej plytki podlogowej

A jaką funkcję ta płytka pełni ? :idea:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jaką funkcję ta płytka pełni ? :idea:

poczytaj prosze tutaj :wink:

 

http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=21163#21163

I jeszcze jak na płytkę położymy blaszkę z chlebem itp. to blacha nie jest bezpośrednio nagrzewana od dołu . Imitacja pieca chlebowego opalanego drewnem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Imitacja pieca chlebowego opalanego drewnem

Henio,

jam jeszcze trochę kumata jest :grin:

Co innego płyta granitowao odpowiednich gabarytach, a co innego płytka podłogowa. Chyba, że ta płytka ma pojemność cieplną zbliżoną do granitowej.

Jednak gregdalvik, nic na temat parametrów płytki nie pisze. "Zwykła płytka podłogowa" może być np. z ceramiki, gresu, kamienna o grubości 5mm a nawet z PCV :o

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za zwrocenie uwagi ale chodzilo mi glownie o uzycie zwyklej plytki podlogowej a nie plyt granitowych zamawianych u kamieniarza?

są też dostępne płytki podłogowe z granitu..

zwykła płytka może nie wytrzymać temperatur

jeśli już to użyłbym gresu nieszkliwionego

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

są też dostępne płytki podłogowe z granitu..

zwykła płytka może nie wytrzymać temperatur

jeśli już to użyłbym gresu nieszkliwionego

Na aukcjach można kupić deski do krojenia z granitu, marmuru.

 

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=879841985

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

za bardzo skórka przypieka

W czasach, gdy jadałam chleb, taka przypieczona skórka była jego atutem. Największe wzięcie w okolicy, w której mieszkam ma piekarnia produkująca "chleb o najgrubszej, popękanej z lekka, skórce na świecie". Piekarnia nigdy nie ma zwrotów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Pękanie pieczywa to zazwyczaj efekt zbyt mało wyrośniętego ciasta.Wkłada się je potem do pieca i ciasto dopiero wtedy "szaleje", rośnie bardzo szybko i przez to pęka.Tak samo reaguje zbyt twarde i gęste ciasto.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

Mój sposób na wypiekanie chleba: wypiekam w standartowym piekarniku 2 podłużne foremki, Po wypieku chleby mają po około 1,5kg wagi.

Rozgrzewam piekarnik na maxa czyli 250*C (ale pokrętło jeszcze można przekrecić dalej ;p więc można śmiało powiedzieć ze rozgrzewam do 260*C). Wsadzam szybko (tak aby piec nie ostudził się zbytnio) do piekarnika foremki i opiekam bez termoobiegu - ustawienie na grzanie z dołu i góry!!. W tej temperaturze trzymam 15-20 minut, czas określam wizualnie patrząc na skórkę chleba. Jak tylko widzę zabrązowienie skórki, nie zmieniając temperatury daję piekarnik na grzanie tylko z dołu!!. po 10 minutach zmniejszam temperaturę na 180-185*C i grzejąc tylko od dołu wypiekam 55minut.

 

Reasumując chleb piekę 25-30 minut w temperaturze 250-260*C i 55minut w 185*C.

Termoobieg straszliwie wysusza chleb.

 

Niestety proces wypiekania jest różny dla każdego piekarnika gdyż każdy piekarnik jest inny i inaczej grzeje. Temperatury i czas wypiekania trzeba ustalić samemu. Ale proces ogólnie w moim przypadku daje zadawalający efekt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ?

A musi być szamotowy?

A może taki

To u kamieniarza lub tu http://www.allegro.pl/item1010994552_kamien_do_wypieku_pizzy_chleba_radelko_gratis.html

 

Lub szamotowy :question: :!:

 

http://www.allegro.pl/item992944020_pizza_stone_kamien_do_wypieku_pizzy_chleba.html

 

 

 

Na Allegro szukaj

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli nie koniecznie musi to być szamot ?

Jest jakaś różnica między szamotem a granitem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam !

Płyty z granitu proponowane na Allegro są za prawie 90 zł. plus przesyłka , takie same płyty lub podobne 40 cm na 40 cm są w Obi za 14,99 zł. Różnią się tylko rodzajem granitu - tak więc rozwiązanie nasuwa się samo ... Kupić w obi.

Pozdrawiam :)

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Robiłem chleb żytni wg.przepisu ze stronki .Dzisiaj rano miała być degustacja. No cóż ,kamień i w ogóle nie wyrósł . Zakwas też robił się z oporami. Nie poddam się ! Jak mi trochę przejdzie (obraziłem się na kuchnię) zawalczę raz jeszcze. :devil:
nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za każdym razem robię nowy zaczyn,2dkg drożdży 0,5l mleka cieplego,1 łyżeczka cukru,2 lyżki mąki.Po rozmieszaniu w misce wstawiam do piekarnika i nastawiam na 30-50st,jak urosnie to dodaje do składników na chleb :grin:

 

[ Dodano: Sro 12 Maj, 2010 12:46 ]

Wodę przy mieszaniu dolewam ciepłą :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arturant ,jeśli jesteś zainteresowany i możesz podejść w niedzielę na dworzec PKP lub do akademików AGH

 

 

Dzięki ! CHUDZIAK! polecam się uwadze i pamięci :rolleyes:

nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 9 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.