Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

(0,5l na 1kg mięsa) czyli wg sposobu Miro.

Ups...ale to nie mój sposób?

 

 

Różnica - użyłem samej peklosoli do solanki i ciekaw jestem czy to jakiś błąd

Wręcz odwrotnie!

 

1. Faktycznie! Pomyłka, przepraszam! To sposób Roger'a (a zasłyszany od paweljack'a)

2. Uff.

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517659
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak dla mnie za duże stężenie peklosoli raczej 7-8% + nastrzyk.Spróbuj znaleść metodą prób i błędów swoje stężenie aby uniknąć moczenia mięsa.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517667
Udostępnij na innych stronach

0,4 litra /1kg mięsa czy Rogera 0,5 litra / 1kg mięsa, to bardzo zbliżone stężenia.

 

Poza ilością zalewy na kilogram mięsa, czasem peklowania i  nastrzykiem, trzeba pamiętać o warunkach peklowania, a zwłaszcza o temperaturze.

Często słyszę .... Będę trzymał mięso w piwnicy, tam jest zimno.

No wszystko fajnie, tylko ile to jest to zimno?.... Naście stopni, bo to też zimno czy nasze wymagane max 8C.

I jest zdziwienie, że to "zimno" to za mało.

 

Szczegół, ale bardzo ważny szczegół.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517669
Udostępnij na innych stronach

0,4 litra /1kg mięsa czy Rogera 0,5 litra / 1kg mięsa, to bardzo zbliżone stężenia.

 

 Nie jeżeli stosujesz 8%/0,4 l/1kg mięsa a 10%/0,5l/1 kg   (+/- w tych granicach peklujemy na forum)  różnica w ilości peklosoli to ponad 50 %, różnica stężenia  20 % 

Jak dla mnie  8 stopni za wysoko przy 10 dniowym i dłuższym peklowaniu wolę 2-4 :)  (zwłaszcza przy niższym stężeni + przyprawy+ mięsie ze sklepu) . To "wolę" to od czasu jak się "dorobiłem" chłodni-lodówki dedykowanej mojemu hobby (przedtem się starałem  mieć niską temperaturę  :) , krócej  peklować w większym stężeniu) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517678
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki następnym razem pomoczę w wodzie dłużej po peklowaniu by je nieco odsolić.

Moja, którą probówałeś też była dla Ciebie słona?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517680
Udostępnij na innych stronach

Nie jeżeli stosujesz 8%/0,4 l/1kg mięsa a 10%/0,5l/1 kg

Napisane jest wyraźnie:

 

 

Co do solanki i nastrzyków, to wolę wędzonki mniej słone, w 10% roztworze, (0,5l na 1kg mięsa)

Więc zakładam solankę 10% i albo 0,4 litra, albo 0,5 litra.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517685
Udostępnij na innych stronach

 

Dtężenie

10% roztworze,  (0,5l na 1kg mięsa)

 

 

 

-Stężenie solanki
-Ilość solanki (l/kg)
ok
 
Nie wspominasz o czasie
To istotny parametr peklowania  :)

 

5 dni (od wieczora do wieczora), po czym noc na ociekanie 

0,4 litra /1kg mięsa czy Rogera 0,5 litra / 1kg mięsa, to bardzo zbliżone stężenia.

 

Poza ilością zalewy na kilogram mięsa, czasem peklowania i  nastrzykiem, trzeba pamiętać o warunkach peklowania, a zwłaszcza o temperaturze.

Często słyszę .... Będę trzymał mięso w piwnicy, tam jest zimno.

No wszystko fajnie, tylko ile to jest to zimno?.... Naście stopni, bo to też zimno czy nasze wymagane max 8C.

I jest zdziwienie, że to "zimno" to za mało.

 

Szczegół, ale bardzo ważny szczegół.

w pierwszym przypadku roztwór 14%, w drugim 10% - masz rację, przy różnych ilościach wody to zbliżone stężenia, ale te 10% łatwiej mi się liczy :) a sprawdziłem i wyszło super.

 

Mam to szczęście, że ładunek do wędzarki niewielki i mieści się w lodówce, więc pekluję w około 4st.C. 

 

Polędwiczki następnym razem pomoczę w wodzie dłużej po peklowaniu by je nieco odsolić.

Moja, którą probówałeś też była dla Ciebie słona?

 

Wiem że to dziwne, ale pozostałe wrażenia smakowe były tak silne, że nie pamiętam! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517820
Udostępnij na innych stronach

Wiem że to dziwne, ale pozostałe wrażenia smakowe były tak silne, że nie pamiętam! 

Może więcej wody na kg mięsa Ci wyszło?   :rolleyes:  Przy tym stężeniu nie są słone,dlatego tak robię aby były delikatne. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517832
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem karkówki , szynki i polędwiczki. Tylko te ostatnie wyszły bardziej słone. Wszystko oprócz polędwiczek nastrzykiwane. Obróbka różniła się w sparzaniu i to mogło mieć chyba wpływ na smak (polędwiczki 10 minut, reszta w sumie około 50min), nie pamiętam czy w tej samej wodzie (parzone były po kolei). 

No ale Ty nie sparzasz tych na surowo, więc nie powinno mieć znaczenia. 

Jedyne wyjście - eksperymentować dalej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517843
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co eksperymentować poledwicy na surowo czy prawdę mówiąc półsurowo bo bez parzenia starczy 80g peklosoli na litr wody i peklowanie z nastrzykiem 6-7 dni w 4st C ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517847
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem karkówki , szynki i polędwiczki. Tylko te ostatnie wyszły bardziej słone.

 

Ja robię tak -

Polędwiczki peklowanie na sucho_2.pdf

Zawsze wspaniałe.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-517879
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Nastrzyk robi się na początku peklowania.

Teraz też możesz, zawsze to jakaś forma lepszego rozprowadzenia zalewy peklującej w mięsie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-546509
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk robi się na początku peklowania.

Teraz też możesz, zawsze to jakaś forma lepszego rozprowadzenia zalewy peklującej w mięsie.

Dzięki. Biorę się za kłucie ????

 

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-546512
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam, bo to mój pierwszy post. Jestem nowy i tu i jako "wędliniarz" jednak (według mnie) przeryłem stronę szukając jednej odpowiedzi i mam nadzieję, że ktoś odpowie. Znalazłem natomiast wiele podobnych zapytań pozostawionych bez żadnej odpowiedzi, więc zobaczymy czy mi się uda...

 

Sprawa dotyczy tabelki dziadka do peklowana na mokro metodą z nastrzykami (swoją drogą super). Nie rozumiem tylko jednego wiersza dotyczacego ilości nastrzyków. Weźmy dla przykładu kilogramową szynkę i długość peklowania 1 dzień. Do nastrzukiwania potrzebuję 240-300 ml ze stężeniem niech będzie 15%. Do zalewy na kilogram widzę 0,4 l z peklosolą 80g.

 

No i teraz ta ilość nastrzyków. Mam przy jednym dniu peklowania 5 nastrzyków po 60 ml. Tyle samo dla 1 kg i dla 12 kg? Jak miałbym 12kg w 4 kawalkach to po 1 nastrzyku? czy może ta wartośc jest dla 1 kg i trzeba sobie pomnożyć i każdy kilogramowy kawałem walić 300g nastrzyku? Dalej co jeżeli mi woda nie pokryła mięsa? Mam dolać wody czy również dsypać peklosoli dla zachowania słoności?

 

Dalej moze praktyczna rada. Przy 7 dniach peklowania jest jeden nastrzyk 60 ml. Powinienem dać wszystko blisko środka w nagrubszym miejscu gdzie z zewnątrz nie dojdzie czy raczej rozłożć po trochę w całej szynce?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-648328
Udostępnij na innych stronach

Ilość nastrzyków odnosi się do jednego kilograma mięsa.

Np. peklowanie 1 dzień, ilość mięsa do peklowania 1 kg. Wówczas należy  nastrzyknąć kawałek mięsa solanką o podanym stężeniu w ilości 240-300ml. Solanka powinna być wprowadzona do środka mięsa i dalej od niego- nastrzyk po całości kawałka.

W przypadku 10 kg mięsa musi zwielokrotnić ilość solanki do nastrzyku, czyli 240-300ml x 10 =2400-3000=2,4 -3,0 litra.

 

 

 

Przy 7 dniach peklowania jest jeden nastrzyk 60 ml. Powinienem dać wszystko blisko środka w nagrubszym miejscu gdzie z zewnątrz nie dojdzie czy raczej rozłożć po trochę w całej szynce?

W przypadku jednego nastrzyku rozprowadzamy solankę wewnątrz i w jego okolicach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-648361
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo. Na razie zrobiłem z kilogramowych kawałków, więc to mi się przyda na przyszłość.

 

Mam po tym pierwszym razie jeszcze wiele pytań, ale spróbuję potestować sam.

 

 

 

Ilość nastrzyków odnosi się do jednego kilograma mięsa.
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-648557
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam Państwa, mam takie pytanie z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż mam dowolny przepis z którego wynika, że przy peklowaniu na mokro należy wykonać nastrzyk 10% wagi mięsa. A co się stanie gdy wykonam nastrzyk 20% lub 30% wagi mięsa? Leszek

Leszek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-827268
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli peklujesz 7 dni i dłużej to zasadniczo nic się nie stanie. Oczywiście należy to robić z umiarem abyś nie próbował wstrzyknąć 50-100% peklosolanki :D

Mięso i tak nadmiar peklosolanki odda (ciśnienie osmotyczne). Bardziej trzeba uważać aby tym nadmiarem nie porozrywać struktury mięsa (zjadliwe będzie ale wizualnie straci ;) )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-827281
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdy wykonam nastrzyk 20% lub 30% wagi mięsa?
A po co się męczyć ? kup tanią wędlinę np . szynkę uwędzoną w cenie 15,99 , będziesz miał od razu nastrzykniętą , wzbogaconą wielofosforanami i aromatami . Nastrzykiem profesjonalnym /nie robi dziur w mięsie (nie rozrywa wiele tkanek a rozerwane zaraz klei)/ Da radę wstrzyknąć i 70%.  Na tym FORUM preferujemy pyszne jedzenie w szczególności wędliny robione w sposób tradycyjny z zastosowaniem nowych technologii. Wodę pijemy osobno :yes:  , ale możesz experymentować - wolna wola ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-827282
Udostępnij na innych stronach

Zadając to pytanie miałem na myśli nie celowe działanie ale raczej działanie nieumyślne. I czy konsekwencją takiego działania może być przesolenie wędzonek ? Leszek

Leszek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-827347
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzień dobry, też mam pytanie i nie wiem czy dobrze rozumuję. Pekluję mięso w/g tabeli dziadka. Mam szynkę która waży 2,7Kg oraz boczki których waga wynosi 3 szt kawałki po 0,6Kg i 4 szt po 0,5Kg i teraz tak czy ja dobrze rozumuję jeśli nie proszę o korektę mojego myślenia:

 

Peklowanie w/g tabeli dziadka 7 dni

 

1. Wszystkie kawałki mięsa wkładam do naczynia z solanką (2,7Kg+3x0,6Kg+4x0,5Kg razem 6,5Kg mięsa). Do naczynia z tymi kawałkami mięsa robię solankę (2,6L wody i peklosól 312g)

 

i teraz nastrzyk:

 

W/g tabeli dziadka przy 7 dniowym peklowaniu ml w jednym nastrzyku to 60ml. I teraz czy te 60ml dotyczy nastrzyku łącznie na 6,5KG mięsa czyli 60ml podzielone na wszystkie kawałki? Czy każdy kawałek mięsa ma być nastrzyknięty 60ml? A może szynka która ma 2,7KG dostaje nastrzyk 60ml a  kawałki mięsa które mają po 0,5KG dostają nastrzyk 30ml? czyli połowę 60ml?) Proszę o pomoc bo zbaraniałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-975090
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, Pavel81 napisał(a):

bo zbaraniałem

To teoretycznie na kilogram, ale nie apteka ,  lepiej trochę więcej niż za mało.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-975099
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Pavel81 napisał(a):

Czy każdy kawałek mięsa ma być nastrzyknięty 60ml?

60 ml/ kg .Boczków nie nastrzykuj chyba ,że są bardzo grube , ale obecnie wątpię czy są .Jak masz szynkę 2 kg to nastrzyk 120 ml.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13403-nastrzykiwanie-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-975129
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.