Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

golonka wersja obiadowa z ogórkiem,paryką ostrą,cebulką i kukurydzą
 

 

Bardzo smakowicie wygląda  :thumbsup: , szaleństwo Kasi również.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-626752
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

~~ Urodzinowe kabanosy Julci na ogniu pieczone  :) ~~


 


Co prawda urodziny były w niedzielę,ale wędzenie było wcześniej.


To pierwsze wędzenie Julci kabanosów z wieprzowinki,


nie było dużo ok.13kg,ot tak aby się zmieścić na jeden poziom w wędzoku  ;)


post-40148-0-85606000-1566376733_thumb.jpgpost-40148-0-34682500-1566376751_thumb.jpg


post-40148-0-25864400-1566376770_thumb.jpgpost-40148-0-16280500-1566376788_thumb.jpg


post-40148-0-65006100-1566376805_thumb.jpgpost-40148-0-45161500-1566376814_thumb.jpg


post-40148-0-97242000-1566376820_thumb.jpg


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638539
Udostępnij na innych stronach

Wyroby klasa. Ale jak zwykle jest też bohater drugiego planu. Marku opisz troszkę więcej swój "wedzok".
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638543
Udostępnij na innych stronach

Maciek komora to około 70 x 70cm,wysokość to tak "daszek do piersi"ma,opalanie pod komora zrebek palnikiem 9,5 kw gazem czystym propanem,wedzarnia jest ocieplona wełną między blachami, powstała w czasie gdy na forum pisał kol.Jacek Ligawa coś na jego wzór tak została po dzień dzisiejszy i sprawuje się nie ma co narzekać,ilości dużych nie robię więc pozostanie ze mną do śmierci. Plusem jest że szybko w mróz się wygrzewa 15 min.i można mieć ponad 120' C.Wędzi się fajnie,szybko sie wygasza,jedyny minus to brak kolejki podwieszonej na kije ( trzeba obracać i przekładać kije) oraz brak otworu kominowego w tylnej ścianie,ale poradzilem sobie z tym

Pozdrawiam

p.s.

pisze z komórki i za błędy przepraszam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638575
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info .. Jak byś miał trochę czasu to zrób fotkę palnika i  jak masz rozwiązane  'palenisko" . Bo powiem taka zgrabna przenośna a też dużo nie robię to a nuż :). A mój krąg zaczyna powoli się rozpadać to coś trzeba wymyślić

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638579
Udostępnij na innych stronach

Palnik jest to nic innego jak taboret gazowy pozbawiony nóg,gdzie zostały nogi dorobione z blachy na wysokość wejścia w półkę pod komorą,na blachę sypie zrebki na czas wedzenia,w trakcie pieczenia zrebki w komorze dwa razy nawet zapalam jak w komorze Sorgo w celu nadania charakteru i pałera wedlinom i to wszystko.Wedzok jest mobilny na wózku tzw towarowym- rukla co dużo ułatwia.

Z doświadczenia powiem że na te elektryczne bym się nie przesiadł,bo i pierwszy wedzok od Pana Grzegorza że Szczecinka też nie był zły,tyle że mały...ot na rybki parę szynek wspomnienie....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638586
Udostępnij na innych stronach

Dzięki . Powoli muszę pomyśleć nad czymś nowym  bo jak piszę krąg się rozpada :)

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638588
Udostępnij na innych stronach

Marek czemu nie elektryczna.? Ja mam elektryczną i mam większą komorę od Twojej ,ale moja jest drewniana.Problemów żadnych.Mogę iść spać a tam się wędzi.Rano wstaję i gotowe.Sterownik reguluje mocą grzałek co obniża koszty.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638589
Udostępnij na innych stronach

Arek czemu nie elektryczna......bo w zakładach na takich wedzilem,rzemiosło to rzemiosło zobowiązuje a jak powiada żona że takich nie ma w sklepie to trzeba robic,zauważcie państwo że młodzi ludzie są już wychowani na wyrobach z karalucha vel biedronka produkowanych przez korporacje gdzie woda stała się najdroższa,zdrowie stało sie drugoplanowe nie wazne co kto wprowadza do swojej świątyni co sie nazywa ciało,byle tanio i zysk,który potem zostawia się doktorom :-)Arek każdy robi to co lubi ja mam frajde jak sobie posiedze przy wendzoku pozdrawiam i zdrowia życzę 3- maj sie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638591
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam


Dwa dni temu zrobiliśmy boczek pieczony z kminkiem wg Krzyśka


Boczek ja sole delikatnie z ręki ,nacieram dodatkowo czosnkiem (dużo) i na drugi dzień 


ostrym nożem nacinam kratkę posypuje jeszcze delikatnie solą oraz kminkiem


i do piekarnika, delikatnie podlewam wodą,pieczenie w 180'C pod koniec ok 240.


Boczek bardzo często gości u nas na zimno do kanapek.


Po boczku żona na szybko wykonała deep-sos z papryki,przepis na fb nie moja brocha  :)


 


post-40148-0-17154000-1570969595_thumb.jpg


post-40148-0-27850600-1570969624_thumb.jpg


post-40148-0-27102000-1570969633_thumb.jpg


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-642992
Udostępnij na innych stronach

Bardzo apetycznie wygląda boczek. Nie znałem tego sposobu (nacięcia), będę musiał wypróbować go, gdyż bardzo lubię boczek pieczony. Dzięki za inspirację.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-642997
Udostępnij na innych stronach

Marek znowu narobił mi apetytu  :tongue:

oraz zainspirował  :thumbsup:

Może Kasia pozwoli Ci na publikację przepisu na sos do tego specjału ? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-642999
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś u mnie na działce upiekliśmy z Mistrzem Markiem  taki specjał. W piekarniku kupionym 20 lat temu na targu za 75 złotych.

Wczoraj też był taki boczek, ale nie doczekał sesji zdjęciowej.

post-41630-0-43630900-1571053296_thumb.jpg

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643048
Udostępnij na innych stronach

Miałem ten zaszczyt spróbowania tego specjału. :clap:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643051
Udostępnij na innych stronach

I mam jęzor po pas :cry:

:clap: :clap: :clap::thumbsup:


[Dodano: 14 paź 2019 - 14:28]

Ile czasu się go piecze?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643052
Udostępnij na innych stronach

Pięknie wygląda :clap::thumbsup:

 

Pozdrowienia,

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643054
Udostępnij na innych stronach

I mam jęzor po pas :cry:

:clap: :clap: :clap::thumbsup:

[Dodano: 14 paź 2019 - 14:28]

Ile czasu się go piecze?

W moim  20 letnim piekarniku z targu trzeba piec ok. 2 godziny. Ale trzeba uważać na skórkę żeby była miekka i jednocześnie rumiana. Marek ma na to sposoby. Może je zdradzi? :thumbsup:

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643055
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie to tak jak Jasiu pisze 2-2,5h max,aby skórka zmiekła polewamy trochę sosem z pieczenia lub wypijamy kielicha pod ząb.

Nam najlepiej podchodzi wersja sól,czosnek i kminek,podawany z chlebkiem lub kapuchą kiszoną .Tak jak pisał kol.Krzyś ten boczek to jest zawsze partyhit

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643057
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam


W tygodniu padło na wędzone pstrągi tęczowe ,po rozmowach z fachowcami przepis wybrałem


jednak od Kolegi Dimy z Rosji który mnogo jeździ na rybałke,pstrągi wyszły rewelacyjnie z tego przepisu.


 


Przepis:


6 pstrągów tęczowych waga ok.5kg (duże ryby)


na 1 litr wody 80g soli,na 5kg ryby dałem 8 litrów solanki,ryby w solance pozostawiamy na 3-4 dni


ja trzymałem 3 dni z tym że jedną noc na balkonie,później w kuchni bez lodówki,obawy że będą słone


były aczkolwiek niepotrzebne,smak słoność idealna,nie lubimy ryb małosolnych bo są nijakie w smaku


takie bez charakteru a dosalanie na talerzu to nie jest to.


Nie praktykuje dodatku cukru przypraw ziół warzyw itp.


Wędzenie:


-osuszanie na powietrzu trwało tyle co wędzenie kabanosów tj.2,5h


-osuszanie w wędzarni 10-15 minut bez dymu w temp.60-70 'C


-działanie temp.bez dymu tzw.hycowanie w temp.100-110'C 30 minut (dwa razy wietrzenie wędzarni)


-dymienie właściwe z obniżoną temp. w 80'C przez 30 minut ja wędziłem 40min. w tym dwa razy wietrzenie wędzarni.


Jednym pstrągiem obracałem i uszkodził się kręgosłup i poszybował na dół,urwał się przy ogonie,


Dima informował mnie powiesić i nie ruszać...no zlekceważyłem.


poniżej wyniki pracy.


post-40148-0-00472700-1575818880_thumb.jpgpost-40148-0-10385500-1575818894_thumb.jpg


post-40148-0-03133200-1575818903_thumb.jpgpost-40148-0-82602400-1575818906_thumb.jpg


post-40148-0-65197800-1575818913_thumb.jpg


 


Pare fotek z wędzenia kabanosów Julci  :)


 


post-40148-0-26983200-1575818925_thumb.jpgpost-40148-0-69328900-1575818934_thumb.jpg


 


 


A dzisiaj w trakcie pisania posta pieczemy party boczek z kminkiem właśnie siedzi w piekarniku,


fotka gotowego będzie jak się uda,już zaczyna pachnieć  :)


 


post-40148-0-27527100-1575818945_thumb.jpgpost-40148-0-13794800-1575818953_thumb.jpg


post-40148-0-13014100-1575818956_thumb.jpgpost-40148-0-11284600-1575818959_thumb.jpg


Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648884
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędzone pstrągi tęczowe

 

z wędzenia kabanosów Julci

 

party boczek z kminkiem

Pyszności Mareczku....aż ślinka leci. :thumbsup::clap:

Pozdrowienia dla Was

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648887
Udostępnij na innych stronach

Marek - zapachy (patrzac na fotki) dotarly az na druga strone "Kaluzy" :thumbsup:  :thumbsup:  :clap:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648894
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.