witt Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 17 Marca 2019 golonka wersja obiadowa z ogórkiem,paryką ostrą,cebulką i kukurydzą Bardzo smakowicie wygląda , szaleństwo Kasi również.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-626752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 ~~ Urodzinowe kabanosy Julci na ogniu pieczone ~~ Co prawda urodziny były w niedzielę,ale wędzenie było wcześniej.To pierwsze wędzenie Julci kabanosów z wieprzowinki,nie było dużo ok.13kg,ot tak aby się zmieścić na jeden poziom w wędzoku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Pięknie. :clap: :clap: Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Wyroby klasa. Ale jak zwykle jest też bohater drugiego planu. Marku opisz troszkę więcej swój "wedzok". Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Maciek komora to około 70 x 70cm,wysokość to tak "daszek do piersi"ma,opalanie pod komora zrebek palnikiem 9,5 kw gazem czystym propanem,wedzarnia jest ocieplona wełną między blachami, powstała w czasie gdy na forum pisał kol.Jacek Ligawa coś na jego wzór tak została po dzień dzisiejszy i sprawuje się nie ma co narzekać,ilości dużych nie robię więc pozostanie ze mną do śmierci. Plusem jest że szybko w mróz się wygrzewa 15 min.i można mieć ponad 120' C.Wędzi się fajnie,szybko sie wygasza,jedyny minus to brak kolejki podwieszonej na kije ( trzeba obracać i przekładać kije) oraz brak otworu kominowego w tylnej ścianie,ale poradzilem sobie z tymPozdrawiamp.s.pisze z komórki i za błędy przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzięki za info .. Jak byś miał trochę czasu to zrób fotkę palnika i jak masz rozwiązane 'palenisko" . Bo powiem taka zgrabna przenośna a też dużo nie robię to a nuż . A mój krąg zaczyna powoli się rozpadać to coś trzeba wymyślić Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Palnik jest to nic innego jak taboret gazowy pozbawiony nóg,gdzie zostały nogi dorobione z blachy na wysokość wejścia w półkę pod komorą,na blachę sypie zrebki na czas wedzenia,w trakcie pieczenia zrebki w komorze dwa razy nawet zapalam jak w komorze Sorgo w celu nadania charakteru i pałera wedlinom i to wszystko.Wedzok jest mobilny na wózku tzw towarowym- rukla co dużo ułatwia.Z doświadczenia powiem że na te elektryczne bym się nie przesiadł,bo i pierwszy wedzok od Pana Grzegorza że Szczecinka też nie był zły,tyle że mały...ot na rybki parę szynek wspomnienie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Dzięki . Powoli muszę pomyśleć nad czymś nowym bo jak piszę krąg się rozpada Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Marek czemu nie elektryczna.? Ja mam elektryczną i mam większą komorę od Twojej ,ale moja jest drewniana.Problemów żadnych.Mogę iść spać a tam się wędzi.Rano wstaję i gotowe.Sterownik reguluje mocą grzałek co obniża koszty. Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Arek czemu nie elektryczna......bo w zakładach na takich wedzilem,rzemiosło to rzemiosło zobowiązuje a jak powiada żona że takich nie ma w sklepie to trzeba robic,zauważcie państwo że młodzi ludzie są już wychowani na wyrobach z karalucha vel biedronka produkowanych przez korporacje gdzie woda stała się najdroższa,zdrowie stało sie drugoplanowe nie wazne co kto wprowadza do swojej świątyni co sie nazywa ciało,byle tanio i zysk,który potem zostawia się doktorom :-)Arek każdy robi to co lubi ja mam frajde jak sobie posiedze przy wendzoku pozdrawiam i zdrowia życzę 3- maj sie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-638591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Października 2019 WitamDwa dni temu zrobiliśmy boczek pieczony z kminkiem wg KrzyśkaBoczek ja sole delikatnie z ręki ,nacieram dodatkowo czosnkiem (dużo) i na drugi dzień ostrym nożem nacinam kratkę posypuje jeszcze delikatnie solą oraz kminkiemi do piekarnika, delikatnie podlewam wodą,pieczenie w 180'C pod koniec ok 240.Boczek bardzo często gości u nas na zimno do kanapek.Po boczku żona na szybko wykonała deep-sos z papryki,przepis na fb nie moja brocha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-642992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 13 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Października 2019 Bardzo apetycznie wygląda boczek. Nie znałem tego sposobu (nacięcia), będę musiał wypróbować go, gdyż bardzo lubię boczek pieczony. Dzięki za inspirację. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-642997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Października 2019 Marek znowu narobił mi apetytu oraz zainspirował Może Kasia pozwoli Ci na publikację przepisu na sos do tego specjału ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-642999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 13 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 13 Października 2019 Kiedyś próbowałem . Pycha Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 14 Października 2019 Kiedyś u mnie na działce upiekliśmy z Mistrzem Markiem taki specjał. W piekarniku kupionym 20 lat temu na targu za 75 złotych.Wczoraj też był taki boczek, ale nie doczekał sesji zdjęciowej. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 14 Października 2019 Miałem ten zaszczyt spróbowania tego specjału. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 14 Października 2019 I mam jęzor po pas :clap: [Dodano: 14 paź 2019 - 14:28]Ile czasu się go piecze? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 14 Października 2019 Pięknie wygląda Pozdrowienia, Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 14 Października 2019 I mam jęzor po pas :clap: [Dodano: 14 paź 2019 - 14:28]Ile czasu się go piecze?W moim 20 letnim piekarniku z targu trzeba piec ok. 2 godziny. Ale trzeba uważać na skórkę żeby była miekka i jednocześnie rumiana. Marek ma na to sposoby. Może je zdradzi? Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 14 Października 2019 Pieczenie to tak jak Jasiu pisze 2-2,5h max,aby skórka zmiekła polewamy trochę sosem z pieczenia lub wypijamy kielicha pod ząb.Nam najlepiej podchodzi wersja sól,czosnek i kminek,podawany z chlebkiem lub kapuchą kiszoną .Tak jak pisał kol.Krzyś ten boczek to jest zawsze partyhit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-643057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) WitamW tygodniu padło na wędzone pstrągi tęczowe ,po rozmowach z fachowcami przepis wybrałemjednak od Kolegi Dimy z Rosji który mnogo jeździ na rybałke,pstrągi wyszły rewelacyjnie z tego przepisu. Przepis:6 pstrągów tęczowych waga ok.5kg (duże ryby)na 1 litr wody 80g soli,na 5kg ryby dałem 8 litrów solanki,ryby w solance pozostawiamy na 3-4 dnija trzymałem 3 dni z tym że jedną noc na balkonie,później w kuchni bez lodówki,obawy że będą słonebyły aczkolwiek niepotrzebne,smak słoność idealna,nie lubimy ryb małosolnych bo są nijakie w smakutakie bez charakteru a dosalanie na talerzu to nie jest to.Nie praktykuje dodatku cukru przypraw ziół warzyw itp.Wędzenie:-osuszanie na powietrzu trwało tyle co wędzenie kabanosów tj.2,5h-osuszanie w wędzarni 10-15 minut bez dymu w temp.60-70 'C-działanie temp.bez dymu tzw.hycowanie w temp.100-110'C 30 minut (dwa razy wietrzenie wędzarni)-dymienie właściwe z obniżoną temp. w 80'C przez 30 minut ja wędziłem 40min. w tym dwa razy wietrzenie wędzarni.Jednym pstrągiem obracałem i uszkodził się kręgosłup i poszybował na dół,urwał się przy ogonie,Dima informował mnie powiesić i nie ruszać...no zlekceważyłem.poniżej wyniki pracy. Pare fotek z wędzenia kabanosów Julci A dzisiaj w trakcie pisania posta pieczemy party boczek z kminkiem właśnie siedzi w piekarniku,fotka gotowego będzie jak się uda,już zaczyna pachnieć Edytowane 8 Grudnia 2019 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 8 Grudnia 2019 wędzone pstrągi tęczowe z wędzenia kabanosów Julci party boczek z kminkiem Pyszności Mareczku....aż ślinka leci. Pozdrowienia dla Was Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witku dziękuje i z wzajemnością pozdrawiamy Was Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Marek - zapachy (patrzac na fotki) dotarly az na druga strone "Kaluzy" Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Pięknie Pozdrowienia. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/5/#findComment-648899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.