Azizi Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 3 Marca 2023 Zapytaj kolegę Zbój Madej, on był kiedyś specjalista od takich wyrobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 3 Marca 2023 Karrambaaa caracho and whiskyWitajcie SmokiDziś paskudna pogoda do wędzenia była,zimno taka wilgotność że zmarzłem,a wczoraj plecy na słoneczku grzałem.Boczusie i pałki z kurczaka gotowe,za tydzień o tej porze pomlaskamy sobiew górach czy dobry hehehaha. Szakira nazwa boczku schwarzbauch to moja autorska nazwa, boczunio taki się robi na Podbeskidziu nieopodal gór i z gór on pojedzie do gór do Zakopanego i do Szwajcarii tam też taki polubili,a mnie pokochali :-) hehehaha Przepis banalny tylko solimy na sucho NPS 16g/kg,wrzucamy do worków próżniowych na spoczynek na ok 14 dni,robimy rotację o 180' i wędzimy tak jak wandzorz wandzi do koloru ,a potemjedziemy z pieczeniem do satysfakcjonującego koloru i miękkości,dobrze upieczony jest wtedy jak w wiszący boczek pstrykniesz palcem i skóra faluje i pulsuje jak mięciutka rozluźniona pierś kobiety:-), jak jest sztywny to musisz ciągnąć z pieczeniem,u mnie to jest około 4 godz.na gotowo,warunek wędzarnia musi mieć zdolność energetyczną wtedy uzyskamy tego kopa i wydobywa się smak,ja piekę Wy nie musicie...w temp.180 do 230'C termometr bimetaliczny jest poza skalą czasami.To tyle Dolondo jest zmęczony,a jeszcze konfekcjonowanie czeka i mycie.Z dzisiej te fotki tylko, piszę może nie merytorycznie trochę z jajem,no cóż ze stylistyki miałem tróję także nie czepiajcie się3-majta się Marek [Dodano: 03 mar 2023 - 17:20]Szakira coś taka nie cierpliwa,daj sapnąć po robocie, flaszeczkę jajcoka możesz rezerwować....tyle się napisałem do CiebieHehehaha [Dodano: 03 mar 2023 - 17:30]Coś wam podpowiem w sekrecie,ale nie mówcie nikomu :-),jutro po fryzjerze zrobię pizzę wiecie z czym.....tak z czarnym boczkiem pokrojonym na cieniusie plasterki, kukurydza i ser to będzie bajonet w buzi ach Smoki megaśnie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 3 Marca 2023 Coś wam podpowiem w sekrecie,ale nie mówcie nikomu :-),jutro po fryzjerze zrobię pizzę wiecie z czym.....tak z czarnym boczkiem pokrojonym na cieniusie plasterki, kukurydza i ser to będzie bajonet w buzi ach Smoki megaśnie będzie. Jeszcze pizza z kukurydza to nie jadlam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 3 Marca 2023 Dzięki za wskazówki, ale jeszcze napiszę jak nie będziesz karramba. Pizza dobra rzecz, z boczkiem super, ale kukurydza to niech leży obok ananasa... Pozdrawiam i dzięki że napisałeś. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 3 Marca 2023 Okejas Dziewczęta,ja i córka uwielbiamy jak na pizzy jest kukurydza konserwowa ,wszak jakieś warzywa cza jeść:-)Najlepsza 3 składnikowa: ser+boczek lub salami+kukurydza+ketchup=pyszna ucztaCaracho and whisky bez....Szakira a co napiszesz.... zajawkę wysłałaśPozdrawiam słonecznie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 3 Marca 2023 Z kukurydzy to ja tam wolę bourbona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 3 Marca 2023 Szakira a co napiszesz.... zajawkę wysłałaś Okejas Dziewczęta Marku,@ Szakira deklaruje w profilu, że jest mężczyzną.Fakt; nick ma formę żeńskoosobową Ale np nick @chudziak to forma męskoosobowa, za którą kryje się kobieta z bardzo silną ręką Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 3 Marca 2023 To żadna tajemnica, a nick dał mi dowcipny kolega z pracy ponad 20 lat temu i tak zostało... Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 20 Marca 2023 Witajcie SmokiNie ma co czekać na ostatni czas przed świętami, wziąłem się za kiełbasę białą z majerankiem, pieprzem i odrobiną czosku, będzie nadziewana do osłonek fi 22 barierowych poliamidowych na parówki, będzie parzona studzona i konfekcjonowana do zamrożenia,to co nie upcham do szufladyzamrażarki pójdzie w słoiki w sosie pomidorowym oczywiście bez osłonki:-) Pierwszy etap za sobą jutro nadziewanie i parzenie z rana ,po południu na rekolekcje dla chłopów musi być gotowa wszak dziś nic nie jadłem....trochę zerujemy się:-) NPS-18g/kg mięsa(boczek+szynka)Przyprawy ilość dobrana na tzw.pysk musi być charakterna,kto chce daje więcej lub mniej wola bogów,mi ta kompozycja pasuje:-)Pieprz 4g/kgCzosku 2g/kgMajeranek 4g/kgMaggi 4 łyżki stołowe Woda 250g/kgPrzepis tzw.na winie,czyli co się nawinie,czyli boczek dorwałem po 14zł i szynke na sznycle mrożoną poświęciłem:-)Jutro atak,kuchnia posprzątana,tak to wygląda Do jutra Smoki,zapach farszu korci zjeść niesamowicie ,muszę wytrwaćPozdrawiam słonecznie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 21 Marca 2023 witam.ile boczku a ile szynki?na jakich siktach mieliles?a moze dasz caly przepis TU.pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 21 Marca 2023 No Smoki już gotowe i pomyte,jadę do pracy.Tak to wyszło w smaku rewelacja,soczysta doprawiona kiełbaska,do żurku osłonka będzie ściągana.Kolego Paszeko boczku 10,5 i szynki 1,2kg,mielisz jak chcesz,ja na 6mm,a przepis jest patrz wyżej,Proszę o patent na przewiązywanie batonów, wiązanie daje popalić czasowo,a wolę tą wersję w poliamidach gdyż smak mi nie ucieka do wodyKarrambaaa caracho and whisky tak to się maPozdrawiam słonecznie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 21 Marca 2023 Bardzo ładna i apetyczna !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Dla informacji nie pakuje już próżniowo bo mi się nie chce, używam woreczków strunowych są lepsze do mrożenia,po prostu wyciąga się 3 zamrożone kiełbaski do odgrzania i zamyka na strunę spowrotem. Nie wiem jak to możliwe,lecz do szuflady zamrażarki weszło mi 13 kg kiełbasek,a bałem się że nie wejdą, także w sosie pomidorowym w słoiku nie będzie,mam już pomysł na konserwę zawtrakturisty właśnie z tymi kiełbaskami,ale to jak przyjdzie ochotaPozdrawiam słonecznie Marek Edytowane 21 Marca 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 21 Marca 2023 Proszę o patent na przewiązywanie batonów, wiązanie daje popalić czasowo Od szóstej minuty. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 22 Marca 2023 Marku , chciałem napisać na pw , masz chyba pełna skrzynkę , zwolnisz trochę miejsca ? Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 22 Marca 2023 Wojciech zwolniłem skrzynkę PW, napisałem do Ciebie wiadomość pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 26 Marca 2023 Karrambaaa caracho and whiskyDziś była pizza z kukurydzą serem i salami.Nie polecam ciasta gotowego z karalucha,klucha pierwszy i ostatni raz na takim robiłem, wolę samemu zrobić.Tak to wyszło ,nie zawsze wszystko się udaje hehehaha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-823450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Karrambaaa caracho and whisky Witajcie SmokiPo Zakopanem załapałem smaka na mielonkę, więc zrobiłem tyrolską wapienicką,na niedzielę Palmową będzie jak znalazł:-)Tyrolską robiłem bez skórek, gałki muszkatołowej i bez czosku ma być prosto bez fajerwerków:-) Zrobiłem oczywiście w swoim autoklawie i zamykałem na swojej zamykarce do puszek dzik,sterylizację robiłem tym razem 126'C czas 25 minut. Jutro będzie mniamniuśnie,ale to po południu3-majta sie Smoki miłej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 I to mi się podoba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 I to mi się podoba. Była w Zakopcu naprawdę niezła,trzeba mieć jakąś żelazną rezerwę na suche dni hehehaha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Marek, robiłem w autoklawie w 123 "C 35 min i aromat tyrolski wyparował, "przepalił się". Nic nie czuć tyrolskiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 No teraz mogę iść odpocząć, już się studzi Tadziu nie ma prawa przepalić się aromat,cebulka to się skarmelizuje i jest gorzko, chłopoki w Zakopcu robiły i nic się nie przepaliło no chyba że w gardle,bo na zakąskę była tyrolska:-), pozdrawiam słonecznie Ciebie i Grazie[Dodano: 01 kwi 2023 - 23:17]Tadziu ,karrambaaa to ten aromat musiał być ten teges....zdarza sie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Dobre rano SmokiPuszki wystudzone,osuszone i w lodówce.Nie ma żadnych histori....wszystko szczelnie zamknięte,puszki nie są jak ja to mówię "ojscane" przez rdzę jak to czasem się widzi,ale to za sprawą autoklawu. Tyrolska wyszła pyszna, rozpływa się w ustach....smak ,aromat tyrolskiej się nie przepalił,na przekroju może gdzieś oko tłuszczu się trafi ,no bo mlełem na sitku 12,czyli grubo aby mało podcieków było, generalnie podcieków galaretki mało, skórek,żelatyny nie dawałem...Dondolo lubi skórkę tylko na golonce:-),a galaretkę to tylko owocową na słodko mniamniamniuśnie Puszka była naprawdę dobra musiałem niebieskiego Beboka zabrać bo by całą zjadł,tak nożem skubany wyrównywał zawartość w puszce, mało co i by do niej wpadł:-) Życzę Wam miłej niedzieli3-majta sie Smoki Karrambaaa caracho and whisky Aha Smoki jak będziecie dodawać aromat tyrolskiej pamiętajcie, że może być z dodatkiem soli,zawsze trza liznąć,gdyż w przeciwnym razie produkt przesolicie, należy zredukować ilość NPS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 No panie, pokłony się należą. Szacun Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 wygląda super gratulacje Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-825003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.