Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

Karrambaaa caracho and whisky

Witajcie Smoki

Dziś paskudna pogoda do wędzenia była,zimno taka wilgotność że zmarzłem,a wczoraj plecy na słoneczku grzałem.

Boczusie i pałki z kurczaka gotowe,za tydzień o tej porze pomlaskamy sobie

w górach czy dobry hehehaha.

 

Szakira nazwa boczku schwarzbauch to moja autorska nazwa, boczunio taki się robi na Podbeskidziu nieopodal gór i z gór on pojedzie do gór do Zakopanego i do Szwajcarii tam też taki polubili,a mnie pokochali :-) hehehaha

 

Przepis banalny tylko solimy na sucho NPS 16g/kg,wrzucamy do worków próżniowych na spoczynek na ok 14 dni,robimy rotację o 180' i wędzimy tak jak wandzorz wandzi do koloru ,a potem

jedziemy z pieczeniem do satysfakcjonującego koloru i miękkości,dobrze upieczony jest wtedy jak w wiszący boczek pstrykniesz palcem i skóra faluje i pulsuje jak mięciutka rozluźniona pierś kobiety:-), jak jest sztywny to musisz ciągnąć z pieczeniem,u mnie to jest około 4 godz.na gotowo,warunek wędzarnia musi mieć zdolność energetyczną wtedy uzyskamy tego kopa i wydobywa się smak,ja piekę Wy nie musicie...w temp.180 do 230'C termometr bimetaliczny jest poza skalą czasami.

To tyle Dolondo jest zmęczony,a jeszcze konfekcjonowanie czeka i mycie.

Z dzisiej te fotki tylko, piszę może nie merytorycznie trochę z jajem,no cóż ze stylistyki miałem tróję także nie czepiajcie się

3-majta się Marek

post-40148-0-15308700-1677860063_thumb.jpgpost-40148-0-87084400-1677860112_thumb.jpg

[Dodano: 03 mar 2023 - 17:20]

Szakira coś taka nie cierpliwa,daj sapnąć po robocie, flaszeczkę jajcoka możesz rezerwować....tyle się napisałem do Ciebie

Hehehaha

[Dodano: 03 mar 2023 - 17:30]

Coś wam podpowiem w sekrecie,ale nie mówcie nikomu :-),jutro po fryzjerze zrobię pizzę wiecie z czym.....tak z czarnym boczkiem pokrojonym na cieniusie plasterki, kukurydza i ser to będzie bajonet w buzi ach Smoki megaśnie będzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818672
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś wam podpowiem w sekrecie,ale nie mówcie nikomu :-),jutro po fryzjerze zrobię pizzę wiecie z czym.....tak z czarnym boczkiem pokrojonym na cieniusie plasterki, kukurydza i ser to będzie bajonet w buzi ach Smoki megaśnie będzie.
 

 

 Jeszcze pizza z kukurydza to nie jadlam :mellow:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818710
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wskazówki, ale jeszcze napiszę jak nie będziesz karramba. Pizza dobra rzecz, z boczkiem super, ale kukurydza to niech leży obok ananasa... Pozdrawiam i dzięki że napisałeś.

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818720
Udostępnij na innych stronach

Okejas Dziewczęta,ja i córka uwielbiamy jak na pizzy jest kukurydza konserwowa ,wszak jakieś warzywa cza jeść:-)

Najlepsza 3 składnikowa: ser+boczek lub salami+kukurydza+ketchup=pyszna uczta

Caracho and whisky bez....

Szakira a co napiszesz.... zajawkę wysłałaś

Pozdrawiam słonecznie Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szakira a co napiszesz.... zajawkę wysłałaś

 

Okejas Dziewczęta

Marku,

@ Szakira deklaruje w profilu, że jest mężczyzną.

Fakt; nick ma formę żeńskoosobową  :facepalm:

Ale np nick @chudziak to forma męskoosobowa, za którą kryje się kobieta z bardzo silną ręką  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-818751
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie Smoki

Nie ma co czekać na ostatni czas przed świętami, wziąłem się za kiełbasę białą z majerankiem, pieprzem i odrobiną czosku, będzie nadziewana do osłonek fi 22 barierowych poliamidowych na parówki, będzie parzona studzona i konfekcjonowana do zamrożenia,to co nie upcham do szuflady

zamrażarki pójdzie w słoiki w sosie pomidorowym oczywiście bez osłonki:-)

 

Pierwszy etap za sobą jutro nadziewanie i parzenie z rana ,po południu na rekolekcje dla chłopów musi być gotowa wszak dziś nic nie jadłem....trochę zerujemy się:-)

 

NPS-18g/kg mięsa(boczek+szynka)

Przyprawy ilość dobrana na tzw.pysk musi być charakterna,kto chce daje więcej lub mniej wola bogów,mi ta kompozycja pasuje:-)

Pieprz 4g/kg

Czosku 2g/kg

Majeranek 4g/kg

Maggi 4 łyżki stołowe

Woda 250g/kg

Przepis tzw.na winie,czyli co się nawinie,czyli boczek dorwałem po 14zł i szynke na sznycle mrożoną poświęciłem:-)

Jutro atak,kuchnia posprzątana,tak to wygląda

 

post-40148-0-19174000-1679340359_thumb.jpgpost-40148-0-91885300-1679340415_thumb.jpgpost-40148-0-68870100-1679340487_thumb.jpgpost-40148-0-83853800-1679340549_thumb.jpg

 

Do jutra Smoki,zapach farszu korci zjeść niesamowicie ,muszę wytrwać

Pozdrawiam słonecznie Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822335
Udostępnij na innych stronach

No Smoki już gotowe i pomyte,jadę do pracy.

Tak to wyszło w smaku rewelacja,soczysta doprawiona kiełbaska,do żurku osłonka będzie ściągana.

Kolego Paszeko boczku 10,5 i szynki 1,2kg,mielisz jak chcesz,ja na 6mm,a przepis jest patrz wyżej,

Proszę o patent na przewiązywanie batonów, wiązanie daje popalić czasowo,a wolę tą wersję w poliamidach gdyż smak mi nie ucieka do wody

Karrambaaa caracho and whisky tak to się ma

Pozdrawiam słonecznie Marek

post-40148-0-60489700-1679395514_thumb.jpgpost-40148-0-92760300-1679395563_thumb.jpgpost-40148-0-39092500-1679395628_thumb.jpgpost-40148-0-81296700-1679395709_thumb.jpgpost-40148-0-89223400-1679395761_thumb.jpgpost-40148-0-34528900-1679395874_thumb.jpg

post-40148-0-98721000-1679395962_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822434
Udostępnij na innych stronach

Dla informacji nie pakuje już próżniowo bo mi się nie chce, używam woreczków strunowych są lepsze do mrożenia,po prostu wyciąga się 3 zamrożone kiełbaski do odgrzania i zamyka na strunę spowrotem.

 

Nie wiem jak to możliwe,lecz do szuflady zamrażarki weszło mi 13 kg kiełbasek,a bałem się że nie wejdą, także w sosie pomidorowym w słoiku nie będzie,mam już pomysł na konserwę zawtrakturisty właśnie z tymi kiełbaskami,ale to jak przyjdzie ochota

Pozdrawiam słonecznie Marek

post-40148-0-89565900-1679408863_thumb.jpg

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proszę o patent na przewiązywanie batonów, wiązanie daje popalić czasowo

Od szóstej minuty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-822532
Udostępnij na innych stronach

Karrambaaa caracho and whisky

Dziś była pizza z kukurydzą serem i salami.

Nie polecam ciasta gotowego z karalucha,klucha pierwszy i ostatni raz na takim robiłem, wolę samemu zrobić.

Tak to wyszło ,nie zawsze wszystko się udaje hehehaha

post-40148-0-94994600-1679855155_thumb.jpgpost-40148-0-99226500-1679855203_thumb.jpgpost-40148-0-67725600-1679857017_thumb.jpgpost-40148-0-58441400-1679857071_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-823450
Udostępnij na innych stronach

Karrambaaa caracho and whisky

 

Witajcie Smoki

Po Zakopanem załapałem smaka na mielonkę, więc zrobiłem tyrolską wapienicką,na niedzielę Palmową będzie jak znalazł:-)

Tyrolską robiłem bez skórek, gałki muszkatołowej i bez czosku ma być prosto bez fajerwerków:-)

 

Zrobiłem oczywiście w swoim autoklawie i zamykałem na swojej zamykarce do puszek dzik,sterylizację robiłem tym razem 126'C czas 25 minut.

 

Jutro będzie mniamniuśnie,ale to po południu

3-majta sie Smoki miłej niedzieli

 

post-40148-0-70867300-1680376052_thumb.jpgpost-40148-0-36660400-1680376097_thumb.jpgpost-40148-0-28881800-1680376145_thumb.jpgpost-40148-0-46376800-1680376203_thumb.jpgpost-40148-0-49767300-1680376292_thumb.jpgpost-40148-0-77355400-1680376344_thumb.jpgpost-40148-0-89636200-1680376413_thumb.jpgpost-40148-0-51725900-1680376475_thumb.jpgpost-40148-0-81965100-1680376517_thumb.jpgpost-40148-0-26390000-1680376584_thumb.jpgpost-40148-0-52732400-1680376635_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824923
Udostępnij na innych stronach

I to mi się podoba. :thumbsup:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824924
Udostępnij na innych stronach

No teraz mogę iść odpocząć, już się studzi

 

post-40148-0-13017100-1680383215_thumb.jpgpost-40148-0-28179400-1680383251_thumb.jpg

 

Tadziu nie ma prawa przepalić się aromat,cebulka to się skarmelizuje i jest gorzko, chłopoki w Zakopcu robiły i nic się nie przepaliło no chyba że w gardle,bo na zakąskę była tyrolska:-), pozdrawiam słonecznie Ciebie i Grazie

[Dodano: 01 kwi 2023 - 23:17]

Tadziu ,karrambaaa to ten aromat musiał być ten teges....zdarza sie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824947
Udostępnij na innych stronach

Dobre rano Smoki

Puszki wystudzone,osuszone i w lodówce.

Nie ma żadnych histori....wszystko szczelnie zamknięte,puszki nie są jak ja to mówię "ojscane" przez rdzę jak to czasem się widzi,ale to za sprawą autoklawu.

 

Tyrolska wyszła pyszna, rozpływa się w ustach....smak ,aromat tyrolskiej się nie przepalił,na przekroju może gdzieś oko tłuszczu się trafi ,no bo mlełem na sitku 12,czyli grubo aby mało podcieków było, generalnie podcieków galaretki mało, skórek,żelatyny nie dawałem...Dondolo lubi skórkę tylko na golonce:-),a galaretkę to tylko owocową na słodko mniamniamniuśnie

 

Puszka była naprawdę dobra musiałem niebieskiego Beboka zabrać bo by całą zjadł,tak nożem skubany wyrównywał zawartość w puszce, mało co i by do niej wpadł:-)

 

Życzę Wam miłej niedzieli

3-majta sie Smoki

 

Karrambaaa caracho and whisky

 

post-40148-0-79597800-1680416290_thumb.jpgpost-40148-0-58531300-1680416325_thumb.jpgpost-40148-0-25409500-1680416371_thumb.jpgpost-40148-0-49414500-1680416431_thumb.jpgpost-40148-0-68025600-1680416490_thumb.jpgpost-40148-0-61019300-1680416535_thumb.jpgpost-40148-0-81356200-1680416582_thumb.jpg

 

Aha Smoki jak będziecie dodawać aromat tyrolskiej pamiętajcie, że może być z dodatkiem soli,zawsze trza liznąć,gdyż w przeciwnym razie produkt przesolicie, należy zredukować ilość NPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/14/#findComment-824983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.