Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 304
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

(potrzebna Wasza pomoc, co sugerujecie ?) - wedzenie zimne? zastosowac jakis nacisk/praske w okresie peklowania?, wkladac (mimo ze ma skore ale duze powierzchnie miesa chudszego) w pecherz? a moze pokryc platami skory te miejsca? jesli bedzie wedzenie zimne to odrzucam zastosowanie "sugna" chyba ze po jakis 6 miesiacach...(mam cierpliwosc i nigdzie mi sie nie spieszy)..

Nie jestem przekonana, że ta pomoc jest potrzebna :laugh: .

Ale, niech tam....

W ramach limitu 24h wypowiem się tym bardziej,  że po to są eksperymenty, żeby z nich wyciągać wnioski.

Ale po kolei, wg procesu technologicznego.

1. Peklowanie:

zastosowałabym nacisk ze względu na otwór po kości. Otwór powinien być idealnie wyczyszczony z błon i tłuszczu, ponacinany wydezynfekowanym nożem aby uzyskać dobre warunki do sklejenia. Poza tym proponuję wykonać nastrzyk do najgrubszych mięśni. Solanka wykonana z limitu soli przewidzianej do peklowania.

2. Przyprawy:

Zestaw :

pieprz młotkowany 2g/kg

izoaskorbinian 0,5g/kg

Campari - ??? - goryczka będzie współgrać z thymiankiem a oba będą przeciwwagą dla słodkiego, aromatycznego jałowca.

Thymianek - 1g/kg (j. bardzo świeży i aromatyczny to trochę mniej.)

Jałowiec - 2,5g/kg (roztarty)

3. Zabezpieczenie chudej powierzchni:

Gdyby udało się zabezpieczyć pęcherzami to byłoby idealnie.

Proponuję posmarowanie smalcem wymieszanym z peklosolą (zapobieganie jełczeniu), smalec można zmieniać co jakiś czas.

4. Wędzenie:

W aspekcie wędzenia poruszę dwie sprawy:

1. intensywność aromatu - nie zabijaj proszę wszystkich aromatów orzechowcem, bo wszelkie przyprawiania i aromaty odenzymatyczne diabli biorą. To ma być zimne wędzenie (obowiązkowo w temp. ≤ 20 st. C.) i nie powinno się go wydłużać. Pozostać powinien cień, smuga aromatu wędzarniczego.

2. Wilgotność wędzarni - może zastosujesz wędzenie tzw. Wilgotne, z wilgotnością względną 90%?

To jest rodzaj wędzenia zimnego polecany do wędlin wędzonych dojrzewających. 

Tylko i wyłącznie wtedy, gdy będą do wędzenia zrębki owocowe lub buk/olcha.

5. A może bez wędzenia? 

Biorąc pod uwagę poprzednie eksperymenty szynkowe najlepsza była szynka #8, nie wędzona, o tym najwyżej cenionym aromacie wytworzonym przez enzymy, jaki znajdujemy w najlepszych (!) szynkach parmeńskich i hiszpańskich.

Problemem może być dzika pleśń, której wpływ można zredukować szczepionką (porównaj wyniki eksperymentu #20 i #21) ale również zaniechaniem stosowania mąki ryżowej. 

A'propos sugna, sugeruję wyprażanie wszelkich węglowodanów stosowanych do tej pasty.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616823

Dziekuje za dotychczasowe sugestie. Zestaw Sebaroda - pieprz i jalowiec napewno - kolendry raczej nie zastosuje - obawiam sie zapachu "starych skarpet".

Sugestie EAnny - peklowanie - nastrzyk delikatny zrobie, "dziure" postaram sie "wyczyscic" w miare mozliwosci - nie da mi sie raczej to szynka odwrocic na "lewa strone" wiecc ile bede mogl to zrobie.... paluszkami. Przyprawy - zamiast tymianku moze czaber? - powodem jest to ze tymianek (podobnie jak majeranek) ma dosc silne wlasciwosci utleniajace ktore moga spowodowac przyspieszenie jelczenia tluszczu. Campari jest ok - chociaz wydaje mi sie ze moze lepsze efekty moze dac czerwone wytrawne/polwytrawne wino (uzyte do szynki #8). 

Uda sie raczej pokrycie calosci szynki pecherzem, smalcu nie bede raczej stosowal a przynajmniej nie w pierwszych miesiacach..

Raczej delikatne wedzenie, zreszta w przypadku pojawiania sie plesni zawsze moge powierzchnie przetrzec octem lub roztworem Potasium Metabisufate 

Wedzenie tez zawsze moge zrobic w dni o wilgotnoasci wzglednej powyzej 90% - takie mamy dosc czesto tutaj.

Pozostaje jeszcze glowne pytanie ktore zadalem dzis sobie - po co to wszystko, te opisy, rozwazania itp? i ten caly eksperyment? (nie, nie zwatpilem w celowosc - ale pytanie moge sobie postawic) :D  :D  :facepalm:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616831

po co to wszystko, te opisy, rozwazania itp? i ten caly eksperyment?

Niewątpliwie Twoje eksperymenty odgrywają rolę edukacyjną. Pozostaje cenny materiał porównawczy.

Poza tym zmierzenie się z wyzwaniem  daje niebagatelna satysfakcję szczególnie, gdy sukces wieńczy dzieło; czy to jest mało?

(nie, nie zwatpilem w celowosc - ale pytanie moge sobie postawic)    

Czyli znasz odpowiedź na postawione pytanie  :rolleyes:  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616834

Czyli znasz odpowiedź na postawione pytanie   
odpowiedz znam - ale z pytaniem mam czasami problem - czy wlasciwe pytanie stawiam. Ale utwierdzasz mnie ze chyba tak.. - Cogito, ergo sum - tez lubie czasami dynke/banke pokolatac... :D  :D  :D  hehehehe teraz zaczynamy tworzyc filozofie do wedlin dojrzewajacych... :facepalm:  

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616837

zamiast tymianku moze czaber? - powodem jest to ze tymianek (podobnie jak majeranek) ma dosc silne wlasciwosci utleniajace ktore moga spowodowac przyspieszenie jelczenia tluszczu

Flawonoidy (związki flawonowe) – grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów.

Tymianek/macierzanka: 

Zawiera: "Flawonoidy są reprezentowane przez luteolinę, apigeninę i glikozydy skutellareiny."  

Majeranek:

zawiera: "glikozydy flawonoidowe (glukozyd luteoliny, apigeniny i diosmetyny)"  

Żródło: Henryk Różański

..................................................................................................

Praca : Porównanie wartości przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu liści morwy białej

" Badaniom poddano 5 przypraw ziołowych (bazylia, cząber, majeranek, oregano, tymianek) powszechnie dostępnych w Polsce, oraz wysuszone liście morwy białej odmiany wielkolistna żółwińska. Zarówno zioła powszechnie stosowane w polskiej kuchni, jak i suszone liście morwy białej wykazują aktywność przeciwutleniającą. "

PDF do pobrania 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616845

EAnno - thyme/tymianek - zwracam swoje slowa - ma sens stosowania w tej szynce. Natomiast na temat dzialania majeranku pozostawmy sprawe narazie nierozstrzygnieta do konca bo mimo ze wykazuje wlasciwosci antyutleniaczowe to jednoczesnienie jest az tak zalecany w przypadku tluszczy - 

Antioxidant Activity and Protecting Health Effects of Common Medicinal Plants

Soňa Škrovánková, ... Ludmila Machů, in Advances in Food and Nutrition Research, 2012

4.1.4 Marjoram (Origanum majoranaMajorana hortensis). 

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616850

na temat dzialania majeranku pozostawmy sprawe narazie nierozstrzygnieta

I tak jest przy tej szynce bezprzedmiotowa  :)

Wspomniałam o majeranku w odpowiedzi na Twoją uwagę.

Będę śledzić losy tej szynki niewątpliwie  :D

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616858

Szynka cala, bez golonki i z wytrybowana koscia bez rozcinania, blony wyciete w miare mozliwosci, skora w calosci. 

Celem jest zrobienie czegos podobnego do Kumpiaka ale bez kosci (poprostu nie podoba mi sie z koscia i juz).

Uwzgledniajac Wasze sugestie ( EAnny i Sebaroda oraz jedna z PW) wykonalem przed chwila poczatek peklowania.

Waga szynki - 8.826 kg

Zastosowalem 32 g/kg peklosoli ( amrykanska sol morska 254g i 28 g Cure# 2 (azotan 3.9%, azotyn 3.5%)- razem 282 gramy na calosc

Izoascorbinian sodu 0.5 g/kg

Pieprz czarny grubomielony - 2.5g/kg

Jalowiec (roztarty w mozdzierzu) - 2.15g/kg (tyle mialem)

Thymianek - 0.5g/kg ( zabraklo  :facepalm: )

to dodalem - 0.45g/kg czabru

Cardamon - 0.5 g/kg (mialem w strakach to roztarlem w mozdzierzu)

Campari - 100 ml na calosc

Zapakowane w worki (kilka warstw i w pojemnik plasticowy i wstawione do lodowki. Przewidywany czas peklowania - min. 3 tygodnie

Ps. nastrzyk zrobiony w grube miejsca - ok 100 ml. (z soli przeznaczonej do peklowania). Przycisk ok 4 kg na szynke.

post-65748-0-30765800-1544662747_thumb.jpg

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616924

Proces ruszył ,pozostaje życzyć powodzenia  ;) .Stefan mój wirtualny znajomy robi szynki z dodatkiem "jałowcowego rumu" . 20 g jałowca ,450 ml rumu ,odstawić na min 6 tygodni .Dodaje go potem 0,75%. Może kiedyś przetestujesz ,bo ja napewno ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616937

Przycisk ok 4 kg na szynke.

Ja bym dał więcej wagi, zwłaszcza ze skóra w całości i ta dziura musi być w pełni eliminowana.

Proces ruszył ,pozostaje życzyć powodzenia  ;) .Stefan mój wirtualny znajomy robi szynki z dodatkiem "jałowcowego rumu" . 20 g jałowca ,450 ml rumu ,odstawić na min 6 tygodni .Dodaje go potem 0,75%. Może kiedyś przetestujesz ,bo ja napewno ;)

Zdaje mi się ze znam osobiście tego wirtualnego kolegę, i kosztowałem jego wyroby z tym eliksirem.  Dla mnie  nalewka z jałowca i rumu stwarza gorzki smak i raczej dominuje.  To nie znaczy ze odradzam eksperymentu z tym dodatkiem, ale brać się do tego ostrożnie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616950

Dla mnie  nalewka z jałowca i rumu stwarza gorzki smak

A to mnie zaintrygowałeś. Zawsze uważałam, że jałowiec ma słodkawą nutę chociaż w nadmiarze potrafi być wręcz przykry  :thumbsup:

Chyba zrobię sobie taką esencję jałowcowo-rumową na próbę.

Ja bym dał więcej wagi,

Również tak pomyślałam. 4kg  na taką sporą szynkę to zdecydowanie za mało - to takie głaskanie kotka  :facepalm:  :laugh:

To powinno być bardzo solidne obciążenie, podobnie, jak do serów.

Zastosowalem 32 g/kg peklosoli 

Ilość soli na pewno bezpieczna. Kto to jednak zje?  :facepalm:

Chyba, że szynka robiona jest na wystawę  :rolleyes:

Jeżeli po peklowaniu będzie w worku wyciek i go usuniesz, to może w efekcie być dobrze. 

Ale, jeżeli się wchłonie to  :facepalm:

"dziure" postaram sie "wyczyscic" w miare mozliwosci - nie da mi sie raczej to szynka odwrocic na "lewa strone" wiecc ile bede mogl to zrobie.... paluszkami.

Rozczytując się w tej "palcóweczce" przyszła mi do głowy spóźniona już - niestety- sugestia, że by miejsce po wyjętej kości uzupełnić polędwiczką.  :devil:   :laugh:   :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616955

Zdaje mi się ze znam osobiście

redzed pewnie znasz i wiesz ,że chodzi tu o Roberta .

Chyba zrobię sobie taką esencję jałowcowo-rumową na próbę.

EAnna dopowiem jeszcze ,że zalecenia są takie aby to był demerara rum.

[Dodano: 13 gru 2018 - 13:43]

Ilość soli na pewno bezpieczna. Kto to jednak zje?

Ja do wyrobów całomięśniowych daję 35 gr i naprawdę nie jest zbyt słone .Nie jestem jakoś bardzo słonolubny przy tradycyjnych kiełbasach sypię 18-20 g wiec raczej jak większość.  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616986

a bym dał więcej wagi, zwłaszcza ze skóra w całości i ta dziura musi być w pełni eliminowana.
Wczoraj wage docisku podalem na wyczucie - i owszem wyczulem ale ciezar jednego przycisku a sa trzy - przed chwila dla wlasnej ciekawosci zwazylem - 10.65 kg (nierdzewka podstawki do stojaka - kiedys kolega mi dorobil). Boje sie o polke w lodowce bo wszystko racem w pojemniku wazy ok 20 kg.

O tej dziurze - 

Rozczytując się w tej "palcóweczce" przyszła mi do głowy spóźniona już - niestety- sugestia, że by miejsce po wyjętej kości uzupełnić polędwiczką.       
- heheheh takie podejscie to chyba nasz nieoceniony Henio musialby skomentowac...

dziura musi być w pełni eliminowana.
bede sie staral jak najbardziej ale dopiero po okresie peklowania - miedzyinnymi poprzez sznurowanie a moze jakas azurowa praske wymysle..

Pytanie - po peklowaniu - zastosowac pecherz - jesli zechce to zrobic to bede musial go "rozbic do dosc dobrych rozmiarow czyli bedzie bardzo cienka membrana wiec czy moze zastosowac dwa, a jesli mniej to musze wowczas zszywac dwa. A moze -(mam cala skore zdjeta z drugiej szynki moge np. naszyc na mieso otwarte - czy moze to miec sens tak zblokowac parowanie?

[Dodano: 13 gru 2018 - 13:43] EAnna, dnia 13 Gru 2018 - 03:13, napisał: Ilość soli na pewno bezpieczna. Kto to jednak zje?   Ja do wyrobów całomięśniowych daję 35 gr i naprawdę nie jest zbyt słone .Nie jestem jakoś bardzo słonolubny przy tradycyjnych kiełbasach sypię 18-20 g wiec raczej jak większość.  
- dalem taka dawke poniewaz szynka nie jest zapakowana prozniowo wiec duzo roztworu soli bedzie wyplywac pomiedzy warstwy woreczkow _problematyczne wkladanie i stad az trzy warstwy, ponadto skora , ponadto mysle ze gdzies ok 1.5 roku zajmie dojrzewanie stad decyzja o takiej dawce, zreszta do tego typu szynek stosowalem dot. 30 g/kg (#21 i #20)

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-616998

Kiedyś zrobiłem kupiuka i d..py nie urywał ,ale pewne wnioski na przyszłość mam.Nie będę robił już nigdy więcej szynki z kością.Po pierwsze dałem za dużo soli ( zasypany) i po drugie ciężko było bez odpowiednich narzędzi oddzielić na koniec mięso od kości.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone/page-5

Twoja szynka będzie bez kości i to jest plus.Da się łatwo kroić na maszynie.Po trzecie mięso było jak dla nas za mocno przesuszone mimo zastosowania sugma.Wszystko to możesz sobie prześledzić w moim kąciku.Trzymam kciuki i jeśli Ci się uda to chętnie zrobię klona. :D

Nacisk jak radzi redzed powinieneś zwiększyć ,ale ja mam wątpliwości czy ta szynka Ci się sklei.Teraz to po ptokach ,ale ja dziurę po kości uzupełnił bym uplastycznionym mięsem z biodrówki i wtedy docisnął.Jeśli masz skórę i nie chcesz stosować sugma to pobaw się w krawcową i przyszyj ją w miejscu gdzie tej skóry nie ma..Będzie chronić mięso przed nadmiernym wysuszeniem a to w moim kupiuku bylo jedną z wad.Oprócz skóry zapakował  bym jednak w pęcherz .Jeśli jeden będzie za mało to dałbym dwa .Jeden od góry drugi od dołu i je zszył i oczywiście zasznurował całą szynkę.Ja mam specjalne dyby i jak robiłem salami w kątnicy wołowej to część okresu dojrzewania trzymałem w dybach żeby się dobrze skleiła i dla nadania kształtu.Tobie radzę to samo bo moim zdaniem lepiej się sklei.Co do przypraw to tak jak pisał Krzysiek uważaj z jałowcem.Za duża dawka spowoduje gorzkawy posmak.Jak dla mnie dawka soli jest za mała ,ale ja jestem słonolubny.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-617466

Dziekuje Arkadiusz za te uwagi. Jednym z podstawowych zalozen to wlasnie byla chec zrobienia bez kosci na podstawie Twoich opisow. NIestety nie mam jako-takiej biodrowki - (inne ciecia szynek) wiec za rada EAnny (twierdzi ze na bazie skojarzen) bede wkladal w dziure kawal miesa w postaci poledwicy :devil: (to dopiero bedzie operacja!! po paluszkach musze wkladac!). chociaz i myslalem o kawalku baleronu. Mysle jeszcze ciagle o "obszyciu" skora ale... czy nie bedzie to zbyt duze utrudnienie dla evaporacji wilgoci - chodzi mi o przemiany enzymatyczne proteolizy i lipolizy. zbyt wolne straty wilgoci nie sprzyjaja tym przemianom. (stad np nie pokrywane sa szynki sugna bezposrednio po zasoleniu). Skora a w dodatku z warstewka tluszczu ... wlozenie w pecherz czy nawet dwa nie jest problemem. Mam tez na mysli zastosowanie "praski" ale narazie pomysl jest w trakcie "wykluwania sie"....

Kwestia druga nadal nie uzgodniona to wedzenie ? - wedzic nie wedzic. czy zastosowac P. naviolgense i zapomniec... :facepalm:

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-617490

Polędwicy bym nie wkładał bo jest mało kleista.Nie sklei się Szczerze mówiąc zrozumiałem że nie chcesz stosować sugma to nie ma innego sposobu na to żeby za szybko nie wysychała.Masz rację,że w pierwszym okresie powinna oddawać dość intensywnie wodę,ale możesz zostawić kawałek niesłonietego mięsa.Z dwojga złego ja bym się jednak skłaniał za sugma tylko trzeba to zrobić w odpowiednim czasie.Ja bym nie wędził, ale nic Ci nie narzucam.Wydaje mi się że jak będziesz wędził to sugma będzie niepotrzebna.To wszystko jest eksperyment i dobrze by było żeby Krzysio się jeszcze wypowiedział.On ma największe doświadczenie.

Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-617501

• 4 tygodnie później...

Temat mojej eksperymentalnej szynki wraca do zycia - zakonczyl sie okres peklowania.

wnioski ktore w nalezy wziasc pod uwage - po pierwsze trzeba byc przygotowanym ze po wytrybowaniu kosci i wycieciu blon zrobi sie dziura jak po "Lewym Manku" - ( EAnna  doswiadczyla podobnie po wytrybowaniu kosci z szynki dzika :D  :facepalm: ) czyli trzeba przygotowac jesli ktos chce ladny kawalek miesa do wypelnienia. (i nalezy peklowac juz razem). Bez wlozonego kawalka tez dziura dosc ladnie sie zlozy (napewno nie sklei sie raczej) takze pod naporem przycisku. Po drugie szynke przed naciskiem nalezy juz odpowiednio uformowac tak jak chcemy. Po peklowaniu jest to juz niemal nie mozliwe (mieso traci sprezystosc i plastycznosc. Oczywiscie jesli ktos sie uprze to poprzez przeformowanie i ponowne zastosowanie przycisku moze cos pomoc ale to przedluzy peklowanie i moze spowodowac slabe zlozenie sie na nowo wokol powstalego otworu po kosci. przed "wsadzaniem" 

post-65748-0-81920100-1546963548_thumb.jpg

Po wlozeniu i probach formowania dalem soebie spokoj i zrobilem pierwsze mocne sznurowanie (sznur bawelniany dosc gruby i mocny - w celu unikniecia przecinania miesa)

post-65748-0-81237500-1546963664_thumb.jpgpost-65748-0-21268400-1546963709_thumb.jpg

wkladanie w pecherze - wlozylem w dwa dosc duze czyli mam podwojna bariere ochronna na chudym miesie - na ile bedzie to pomocne okaze sie podczas dojrzewania.

post-65748-0-76163400-1546963730_thumb.jpgpost-65748-0-07843300-1546963752_thumb.jpg

Zewnetrzne sznurowanie zrobilem sposobem sznurowania Culatello - 

post-65748-0-81808700-1546963782_thumb.jpg

no i monster gotowy -

post-65748-0-69169700-1546963815_thumb.jpg

ale jakis czas temu juz zaczolem "kombinowac jak lysy kon pod gore" i wpadlem na pomysl aby troche ja scisnac jeszcze podczas przynajmniej poczatku dojrzewania - i oto jest (dwa sitka (strainers) z Ikea, 4 sprezyny i tak to wyglada -) wyszlo cos - "ni to pies, ni wydra, cos na ksztalt swidra" w stalowej masce (ni to Kumpiak, ni to Culatello, ni to Prosciuto, ni to Serrano)- (bedzie przez jakis czas nacisk i nie przeszkadza w parowaniu), waga po zapakowaniu (bez maski) - 10.28 kg. 

post-65748-0-01013200-1546963850_thumb.jpg

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620024

Ciekawy sposób prasowania.Proponowałem wypełnić dziurę po kości mięsem z biodrówki,ale jak zwykle mnie się nie słucha. :D Powodzenia.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620025

.Proponowałem wypełnić dziurę po kości mięsem z biodrówki,

Arkadiusz - nie mow "ze jak zwykle"  -  bo to nie jest w porzadku - przyjrzyj sie amerykanskiemu wycinaniu szynki - i nie badz taki "tatusiowaty - a nie mowilem!" :tongue::D  :devil:

Edytowane przez StefanS

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620026

.Proponowałem wypełnić dziurę po kości mięsem z biodrówki,

Arkadiusz - nie mow "ze jak zwykle"  -  bo to nie jest w porzadku - przyjrzyj sie amerykanskiemu wycinaniu szynki - i nie badz taki "tatusiowaty - a nie mowilem!" :tongue::D  :devil:

:D  :D

Te dyby to bym zrobił dwie deski i cztery śruby na rogach .Ściskasz jak mocno chcesz.U Ciebie chyba tak nie można,ale sposób ciekawy. :)

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620027

no i monster gotowy -

Nie poddałeś się jednak  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap: 

Ja nie dałam rady związać mojej szynki w całości, wszystko się wyślizgiwalo i było takie ogromne, nie dało się formować, że w desperacji wycięłam z tego trzy szynki  :facepalm:

Twoja wygląda świetnie i jest zgrabna, jak ruska babuszka  :frantics:

Pęcherze to chyba są z bizona, tak myślę  :laugh:

Trzymam kciuki za cały, długi proces, obyś tylko nie stracił serca do tej szynki :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620030

Jeżeli bym wiązał i potrzebował ścisnąć wstępnie   lub miał potrzymać trochę w ścisku  to zastosowałbym z dwa trzy napinacze z pasami *lub więcej ile mi potrzeba )

wersja ekonomiczna

http://inrekta24.pl/pl/p/Napinacz-pasa-transportowego-25mm-0%2C8-t/340

lub wypaśna nierdzewka

https://allegro.pl/oferta/napinacz-25mm-napinacze-do-pasow-stal-kwasowa-7519771900?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_cz%C4%99%C5%9Bci_do_innych_pojazd%C3%B3w&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+do+innych+pojazd%C3%B3w&gclid=Cj0KCQiAsdHhBRCwARIsAAhRhskDIiX2T2C_giwblKwAhoPzbrRaa9Z6owM4WxOs01u5rGT-wApvPFcaArmCEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

wytrzymują siły 0, 4 -0,8 T   plus do tego taśma  pytanie ? bawełniana https://www.pinsola.pl/tasma-bawelniana-25-mm-biala-jodelka-184czy jakiś syntetyk ?  na pewno biały :)

Opasać bez zaszywania taśm na klamrze tylko na zacisk , ścisnąć klamrą  . Przy sznurowaniu przekładać  taśmę lub przewlekać przędze pod taśmą szydłem . Pewnie też można takie opaski zostawić na trochę (ewentualnie użyć węższych taśm np 10-15 mm  może trzeba od czasu do czasu dociągnąć ale to nie problem ) 

Taśmy można wyprać a klamry wymyć tak że jest utrzymana higiena . Dodatkowo pasy ściskają do "środka" nie "rozpłaszczają" 

Linki to takie przykładowe  bo obraz mówi więcej niż słowo

Ja nie dałam rady związać mojej szynki w całości, wszystko się wyślizgiwalo i było takie ogromne, nie dało się formować, że w desperacji wycięłam z tego trzy szynki :facepalm:

Tak że dasz radę  :)  i każdy z nas bez wysiłku :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620032

Te dyby to bym zrobił dwie deski i cztery śruby na rogach .

Tylko, Arku, deski utrudnią parowanie przecież  :thumbsup: 

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620033

wycięłam z tego trzy
Małe też bywa piękne - kulki kawioru jeszcze mniejsze a jak smaczne  :thumbsup: STEFAN-Trzymam kciuki za pomyślność  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page/9/#findComment-620035

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.