Jump to content

Recommended Posts

Wczoraj i przedwczoraj mialam bardzo pracowity dzien zrobilam pasztetowa i kaszanke z  przepisu Arkadiusza ( z ta roznicz ze ja zrobilam tylo z wszystkich odkrawek  mmiesnych , co mialam w zamrazalce , skorek , serca i watroby)przyprawy dodalam te co poleca Arkadiusz, kaszanka wyszla dobra  , ladnie sie kroi , tylko zapomnialo mi sie dodac pieprzu :facepalm::( , niestety nie sprobowalam przy mieszaniu surowcow i teraz musze dodac przy odgrzewaniu ;) , nastepnym razem zrobie wszystko tak jak w przepisie , choc u mnie nie jest latwo  znalezc wszystkie skladniki.post-60407-0-90582400-1483856276_thumb.jpg , tak wyglada moja kaszanka

• Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

tylko zapomnialo mi sie dodac pieprzu

Pieprz w kaszance to podstawa.Ja dodaję umiarkowana ilość , ale są forumowicze co dodają bardzo dużą ilość.Rzecz dustu.

P.S

Poprosiłem Maxella aby uzupełnił relację o film jak przygotować głowy wp. przed gotowaniem.Myślę, że też się przyda.Co prawda jest to film o przygotowaniu głów przed peklowaniem na salceson, ale obróbka jest taka sama przed peklowaniem na salceson jak i  gotowaniem niepeklowanych do kaszanki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Poradnik "łopatologicznie" ukazujący proces produkcji kaszanki :) Pytania zbędne :) Arkadiuszu, wielkie uznanie za to, że chciało Ci się chcieć  :clap:

Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss.

Pisałem Wam, że temat jest uzgodniony i na pewno powstaną nowe "odcinki" Porad dla początkujących.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Pisałem Wam, że temat jest uzgodniony i na pewno powstaną nowe "odcinki" Porad dla początkujących.

Wiem, wiem, jestem niecierpliwy, sorry.  Mimo że nad avatarem mam "początkujący" to jestem chyba uzależniony od tego forum  ;)

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Tak jak większość z nas. ;) Machina ruszyła i będzie pędziła do końca. :D

Projekt takich opracowań jest bardzo stary, ale zawsze coś stało na przeszkodzie. W końcu się udało. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss. 

Pomyślę, ale  na razie w kolejce czeka salceson. :D

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jak widać kolejka się wydłuża. :D

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Protestuje,   Raz wyroby podrobowe, drugim razem kiełbasy. 

Będę się starał zamieszczać a miarę jak będę robił poszczególne wyroby. :)

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Pieprz w kaszance to podstawa.Ja dodaję umiarkowana ilość , ale są forumowicze co dodają bardzo dużą ilość

Arku co skarżysz ? :D     3,5 g/kg to nie bardzo dużo , ale 4g/kg , to by pieklo w gardle :D albo i nie :D :D .

Pozdrawiam

Edited by andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Wszystkich, którzy ściągnęli już przepis na Kaszankę Arka, proszę o naniesienie poprawki: w miejsce gałki muszkatołowej, wpiszcie ziele angielskie. 

• 2 weeks later...

Arek zawiesiłeś działalność?  ;)  Gdzie ta szynkowa? :D A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację.  :)

Arek zawiesiłeś działalność? 

Nie, ale u mnie to trochę potrwa bo ja nie robię tak często a osłonki się na pewno przydadzą. :).

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arek zawiesiłeś działalność?  ;)  Gdzie ta szynkowa? :D A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację.  :)

Przepis na szynkową znajdziesz na forum.

Edited by Maxell

Przepis na szynkową znajdziesz na forum.

Tak wiem, ale foto opracowania Arkadiusza są nie do zastąpienia, przynajmniej dla mnie, laika.

• 5 weeks later...

Przypominam, że w tym temacie prowadzimy dyskusje merytoryczne dotyczące przepisów podanych w tematach poradnikowych z tego działu.

W miarę napływu materiałów typu krok po kroku lub dokładnych instrukcji z fotorelacjami na inne wyroby, będą one zamieszczane sukcesywnie w nowych tematach z serii "Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby". 

Zapraszam wszystkich do współpracy.

Do zamknięcia serii pomocowej potrzeba jeszcze:

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji pasztetowej,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji każdego rodzaju wędzonki,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji kurczaka parzonego i wędzonego,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji ryb wędzonych.

itp.

Razem z początkującymi, liczę na Waszą pomoc.

Edited by Maxell

Proponowałbym bym jeszcze dołączyć  do serii pomocowej : 

-wędlinę suszone a'la parmeńska  (np karczek, polędwica) 

-prosty wyrób z szynkowarki .

Jest to alternatywa dobrych wyrobów dla ludzi którzy nie mają  możliwości, nie mogą robić z przyczyn logistycznych  wędzonych lub pracochłonnych wyrobów  np salceson .

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu,

Jak Bóg da i partia pomoże to za 3 tygodnie. Może uda mi się zrobić dwa różne, ale nie obiecuję. :D .Teraz walczę z dzikiem i się trochę zejdzie bo jest mrożony.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Przecież kiełbasę Dziadka już masz. O grubych pomyślimy. Na razie musimy wkleić poradniki na podstawowe artykuły.