eli55 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Wczoraj i przedwczoraj mialam bardzo pracowity dzien zrobilam pasztetowa i kaszanke z przepisu Arkadiusza ( z ta roznicz ze ja zrobilam tylo z wszystkich odkrawek mmiesnych , co mialam w zamrazalce , skorek , serca i watroby)przyprawy dodalam te co poleca Arkadiusz, kaszanka wyszla dobra , ladnie sie kroi , tylko zapomnialo mi sie dodac pieprzu , niestety nie sprobowalam przy mieszaniu surowcow i teraz musze dodac przy odgrzewaniu , nastepnym razem zrobie wszystko tak jak w przepisie , choc u mnie nie jest latwo znalezc wszystkie skladniki. , tak wyglada moja kaszanka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Stycznia 2017 tylko zapomnialo mi sie dodac pieprzu Pieprz w kaszance to podstawa.Ja dodaję umiarkowana ilość , ale są forumowicze co dodają bardzo dużą ilość.Rzecz dustu. P.SPoprosiłem Maxella aby uzupełnił relację o film jak przygotować głowy wp. przed gotowaniem.Myślę, że też się przyda.Co prawda jest to film o przygotowaniu głów przed peklowaniem na salceson, ale obróbka jest taka sama przed peklowaniem na salceson jak i gotowaniem niepeklowanych do kaszanki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Poradnik "łopatologicznie" ukazujący proces produkcji kaszanki Pytania zbędne Arkadiuszu, wielkie uznanie za to, że chciało Ci się chcieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss. Pisałem Wam, że temat jest uzgodniony i na pewno powstaną nowe "odcinki" Porad dla początkujących. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Pisałem Wam, że temat jest uzgodniony i na pewno powstaną nowe "odcinki" Porad dla początkujących. Wiem, wiem, jestem niecierpliwy, sorry. Mimo że nad avatarem mam "początkujący" to jestem chyba uzależniony od tego forum Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Tak jak większość z nas. Machina ruszyła i będzie pędziła do końca. Projekt takich opracowań jest bardzo stary, ale zawsze coś stało na przeszkodzie. W końcu się udało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss. Pomyślę, ale na razie w kolejce czeka salceson. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Że o pasztetowej nie wspomnę. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jak widać kolejka się wydłuża. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Protestuje, Raz wyroby podrobowe, drugim razem kiełbasy. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Protestuje, Raz wyroby podrobowe, drugim razem kiełbasy. Będę się starał zamieszczać a miarę jak będę robił poszczególne wyroby. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Brawa dla Ciebie. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez EAnna lit. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Pieprz w kaszance to podstawa.Ja dodaję umiarkowana ilość , ale są forumowicze co dodają bardzo dużą ilość Arku co skarżysz ? 3,5 g/kg to nie bardzo dużo , ale 4g/kg , to by pieklo w gardle albo i nie :D . Pozdrawiam Edytowane 8 Stycznia 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Wszystkich, którzy ściągnęli już przepis na Kaszankę Arka, proszę o naniesienie poprawki: w miejsce gałki muszkatołowej, wpiszcie ziele angielskie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Arek zawiesiłeś działalność? Gdzie ta szynkowa? A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-536997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Arek zawiesiłeś działalność? Nie, ale u mnie to trochę potrwa bo ja nie robię tak często a osłonki się na pewno przydadzą. . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-537044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Arek zawiesiłeś działalność? Gdzie ta szynkowa? A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację. Przepis na szynkową znajdziesz na forum. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-537051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Przepis na szynkową znajdziesz na forum. Tak wiem, ale foto opracowania Arkadiusza są nie do zastąpienia, przynajmniej dla mnie, laika. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-537079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Lutego 2017 Przypominam, że w tym temacie prowadzimy dyskusje merytoryczne dotyczące przepisów podanych w tematach poradnikowych z tego działu.W miarę napływu materiałów typu krok po kroku lub dokładnych instrukcji z fotorelacjami na inne wyroby, będą one zamieszczane sukcesywnie w nowych tematach z serii "Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby". Zapraszam wszystkich do współpracy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Do zamknięcia serii pomocowej potrzeba jeszcze: - pełnej fotorelacji z opisem z produkcji pasztetowej,- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu,- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji każdego rodzaju wędzonki,- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji kurczaka parzonego i wędzonego,- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji ryb wędzonych.itp.Razem z początkującymi, liczę na Waszą pomoc. Edytowane 21 Lutego 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Proponowałbym bym jeszcze dołączyć do serii pomocowej : -wędlinę suszone a'la parmeńska (np karczek, polędwica) -prosty wyrób z szynkowarki .Jest to alternatywa dobrych wyrobów dla ludzi którzy nie mają możliwości, nie mogą robić z przyczyn logistycznych wędzonych lub pracochłonnych wyrobów np salceson . Edytowane 22 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Lutego 2017 pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu, Jak Bóg da i partia pomoże to za 3 tygodnie. Może uda mi się zrobić dwa różne, ale nie obiecuję. .Teraz walczę z dzikiem i się trochę zejdzie bo jest mrożony. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Lutego 2017 Czyli kiełbas w tym tak oczekiwana przeze mnie szynkowa nie będzie? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Lutego 2017 Przecież kiełbasę Dziadka już masz. O grubych pomyślimy. Na razie musimy wkleić poradniki na podstawowe artykuły. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.