Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj i przedwczoraj mialam bardzo pracowity dzien zrobilam pasztetowa i kaszanke z  przepisu Arkadiusza ( z ta roznicz ze ja zrobilam tylo z wszystkich odkrawek  mmiesnych , co mialam w zamrazalce , skorek , serca i watroby)przyprawy dodalam te co poleca Arkadiusz, kaszanka wyszla dobra  , ladnie sie kroi , tylko zapomnialo mi sie dodac pieprzu :facepalm::( , niestety nie sprobowalam przy mieszaniu surowcow i teraz musze dodac przy odgrzewaniu ;) , nastepnym razem zrobie wszystko tak jak w przepisie , choc u mnie nie jest latwo  znalezc wszystkie skladniki.post-60407-0-90582400-1483856276_thumb.jpg , tak wyglada moja kaszanka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535176
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

tylko zapomnialo mi sie dodac pieprzu

 

Pieprz w kaszance to podstawa.Ja dodaję umiarkowana ilość , ale są forumowicze co dodają bardzo dużą ilość.Rzecz dustu.

 

P.S

Poprosiłem Maxella aby uzupełnił relację o film jak przygotować głowy wp. przed gotowaniem.Myślę, że też się przyda.Co prawda jest to film o przygotowaniu głów przed peklowaniem na salceson, ale obróbka jest taka sama przed peklowaniem na salceson jak i  gotowaniem niepeklowanych do kaszanki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535180
Udostępnij na innych stronach

Poradnik "łopatologicznie" ukazujący proces produkcji kaszanki :) Pytania zbędne :) Arkadiuszu, wielkie uznanie za to, że chciało Ci się chcieć  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535183
Udostępnij na innych stronach

Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss.  :)

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535200
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss.

Pisałem Wam, że temat jest uzgodniony i na pewno powstaną nowe "odcinki" Porad dla początkujących.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535203
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pisałem Wam, że temat jest uzgodniony i na pewno powstaną nowe "odcinki" Porad dla początkujących.

 

Wiem, wiem, jestem niecierpliwy, sorry.  Mimo że nad avatarem mam "początkujący" to jestem chyba uzależniony od tego forum  ;)

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535211
Udostępnij na innych stronach

Tak jak większość z nas. ;) Machina ruszyła i będzie pędziła do końca. :D

Projekt takich opracowań jest bardzo stary, ale zawsze coś stało na przeszkodzie. W końcu się udało. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535213
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek gdybyś robił kiełbasę grubą, szynkową to koniecznie zatrudnij kogoś do fotorelacji, pliss. 

 

Pomyślę, ale  na razie w kolejce czeka salceson. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535267
Udostępnij na innych stronach

Że o pasztetowej nie wspomnę. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535268
Udostępnij na innych stronach

Jak widać kolejka się wydłuża. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535277
Udostępnij na innych stronach

 

 

Protestuje,   Raz wyroby podrobowe, drugim razem kiełbasy. 

 

Będę się starał zamieszczać a miarę jak będę robił poszczególne wyroby. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535282
Udostępnij na innych stronach

Pieprz w kaszance to podstawa.Ja dodaję umiarkowana ilość , ale są forumowicze co dodają bardzo dużą ilość

 

 

 Arku co skarżysz ? :D     3,5 g/kg to nie bardzo dużo , ale 4g/kg , to by pieklo w gardle :D albo i nie :D :D .

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535289
Udostępnij na innych stronach

Wszystkich, którzy ściągnęli już przepis na Kaszankę Arka, proszę o naniesienie poprawki: w miejsce gałki muszkatołowej, wpiszcie ziele angielskie. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-535378
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Arek zawiesiłeś działalność?  ;)  Gdzie ta szynkowa? :D A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację.  :)

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-536997
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek zawiesiłeś działalność? 

 

Nie, ale u mnie to trochę potrwa bo ja nie robię tak często a osłonki się na pewno przydadzą. :).

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-537044
Udostępnij na innych stronach

Arek zawiesiłeś działalność?  ;)  Gdzie ta szynkowa? :D A tak na poważnie kupiłem osłonkę na szynkową i czekam cierpliwie na fotorelację.  :)

Przepis na szynkową znajdziesz na forum.

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-537051
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis na szynkową znajdziesz na forum.

 

 

Tak wiem, ale foto opracowania Arkadiusza są nie do zastąpienia, przynajmniej dla mnie, laika.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-537079
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Przypominam, że w tym temacie prowadzimy dyskusje merytoryczne dotyczące przepisów podanych w tematach poradnikowych z tego działu.

W miarę napływu materiałów typu krok po kroku lub dokładnych instrukcji z fotorelacjami na inne wyroby, będą one zamieszczane sukcesywnie w nowych tematach z serii "Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby". 

Zapraszam wszystkich do współpracy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541719
Udostępnij na innych stronach

Do zamknięcia serii pomocowej potrzeba jeszcze:

 

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji pasztetowej,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji każdego rodzaju wędzonki,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji kurczaka parzonego i wędzonego,

- pełnej fotorelacji z opisem z produkcji ryb wędzonych.

itp.

Razem z początkującymi, liczę na Waszą pomoc.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541814
Udostępnij na innych stronach

Proponowałbym bym jeszcze dołączyć  do serii pomocowej : 

-wędlinę suszone a'la parmeńska  (np karczek, polędwica) 

-prosty wyrób z szynkowarki .

Jest to alternatywa dobrych wyrobów dla ludzi którzy nie mają  możliwości, nie mogą robić z przyczyn logistycznych  wędzonych lub pracochłonnych wyrobów  np salceson .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541853
Udostępnij na innych stronach

 

 

pełnej fotorelacji z opisem z produkcji salcesonu,

 

Jak Bóg da i partia pomoże to za 3 tygodnie. Może uda mi się zrobić dwa różne, ale nie obiecuję. :D .Teraz walczę z dzikiem i się trochę zejdzie bo jest mrożony.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541857
Udostępnij na innych stronach

Przecież kiełbasę Dziadka już masz. O grubych pomyślimy. Na razie musimy wkleić poradniki na podstawowe artykuły.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13841-porady-dla-poczatkuj%C4%85cych-dyskusja/page/2/#findComment-541868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.