EAnna Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 w filmiku na yt jest pokazane, że ma 3 noże a na stronie mmggastro, że posiada 2 noże. To teraz nie wiem. Na stronie Gastro jest cutter 5,5l z dwoma nożami.Na filmiku to 10l (facet mówi, że max wkładu to 5,5kg mięsa) i 3 nożami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 W linku, który dałem wyżej na stronie mmggastro też jest 10 l tylko chyba z dwoma nożami. Chociaż na 10 l dwa noże to chyba za mało?https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/robot-do-rozdrabniania-cutter-218-kg-h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Może taki .- Na 2-3 kg parówek lub pasztetu powinien poradzićhttps://www.xxlgastro.pl/pl/kuter-2800-obr-min-6l-750w.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Może taki .- Na 2-3 kg parówek lub pasztetu powinien poradzićhttps://www.xxlgastro.pl/pl/kuter-2800-obr-min-6l-750w.htmlDziadek myślałem też o zakupie takiego garnkowego kutra a raczej malaksera, ale właśnie nie jestem pewny czy potrafi z mięsem zrobić robotę jak typowy kuter? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Tu masz filmik;https://www.avito.ru/volgograd/oborudovanie_dlya_biznesa/kutter_hurakan_hkn-cl6_hkn-cl9_novyy_1800490534 Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa? Moc 1,5 kW pojemność 8 lZnalazłem na UAhttps://hurakan.ua/ua/kutter-8-l-hkn-cl8m.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa? Ten typ kutra pozwala tylko na zemulgowanie mięsa i tłuszczu w warstwie do wysokości osadzonych noży. Otrzymany farsz mięsny jest bardzo lepki. Lepkość farszu nie pozwala na swobodne przemieszczanie się z górnej warstwy do dolnej.Moim zdaniem nie uda się wykutrować jednorazowo 4 kg mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa?Ten typ kutra pozwala tylko na zemulgowanie mięsa i tłuszczu w warstwie do wysokości osadzonych noży. Otrzymany farsz mięsny jest bardzo lepki. Lepkość farszu nie pozwala na swobodne przemieszczanie się z górnej warstwy do dolnej.Moim zdaniem nie uda się wykutrować jednorazowo 4 kg mięsa.Bango dzięki za odpowiedź.Decyzja podjęta. Albo kupię kuter misowy, albo nie będę robił parówek ????Myślę o takim :https://www.expondo.pl/royal-catering-kuter-masarski-6-l-1460-obr-min-10011627Może będzie miał wyszlifowany spod pokrywy?Mam jeszcze takie pytanie. Max. jednorazowego wsadu do takiego kutra to ok. 1,5 kg Jeżeli będę chciał zrobić 9 kg parówek to czy po wykutrowaniu 6x1,5 kg mięsa z przyprawami i następnie przełożeniu do mieszałki elektrycznej da ona radę połączyć te 6 porcji mięsa w jednolitą masę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 eżeli będę chciał zrobić 9 kg parówek to czy po wykutrowaniu 6x1,5 kg mięsa z przyprawami i następnie przełożeniu do mieszałki elektrycznej da ona radę połączyć te 6 porcji mięsa w jednolitą masę? Mięso, tłuszcz i wodę oraz przyprawy kutruje się do jednolitej masy, która gotowa jest do nadziewania.Proponuję obejrzeć film Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa? Żeby mieć jednorazowy wsad 4 kg mięsa to musisz mieć misę kutra o pojemności min. 30 l. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Generalnie to przed zakupem przeliczył bym opłacalność (znakomitą większość wyrobów zrobisz bez kutra) no i logistykę trzeba to gdzieś schować po produkcji itp.Zrobiłbym też "parówkową" według Arkadiusza. Robił mieląc na najmniejszym sitku. Pewnie bez problemu poda przepis.Piszę w cudzysłowiu "parówkową" bo pewnie trochę jej brakuje do oryginału ale czy różnica będzie dla Ciebie na tyle istotna aby kupować kuter? Będziesz wiedział jak zrobisz i skosztuje. Być może trafi w Twój gust. Oczywiście jak masz chęć, środki, miejsce, dużo robisz itp.to kupno kutra może być jak najbardziej zasadne. Ale to sam musisz ocenić. PS.Ja bym przed ostateczną decyzja podjechał do kogoś kto ma kuter i zrobił z nim wyrób. Wtedy miał bym porównanie "parówki" z wilka versus z kutra + ocenę użytkownika w realu. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zrobiłbym też "parówkową" według Arkadiusza Czy można prosić przepis/link? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 czy różnica będzie dla Ciebie na tyle istotna aby kupować kuter? Robię kiełbasę parówkową i parówki raz na jakiś czas, po robocie zawsze powtarzam, że to ostatni raz i należy kupić kuter Ale te gabaryty i ta cena ... Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy można prosić przepis/linkPrzepis na parówki masz w Arkadiusza kuchennym kąciku. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Ja bym przed ostateczną decyzja podjechał do kogoś kto ma kuter i zrobił z nim wyrób np. siedziba Szkoły Domowego Masarstwa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 np. siedziba Szkoły Domowego Masarstwa. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Cena jest zaporowa, ale i pojemność jednorazowego wsadu też nie powala, bo około 2 kg. Do tego dochodzi uciążliwe czyszczenie pokrywy kutra, którą, aby zdemontować w modelach za ok. 5 tys. trzeba użyć "kluczy" Tak, że ciężko się zdecydować. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez bodek256 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja bym sprawdziła osobiście TEN kuter pod kątem demontażu pokrywy.(piszą o szybkim i łatwym czyszczeniu)Być może, że zastosowano już jakieś szybkie mocowanie takie, jak w droższych modelach.Uważam, że jednorazowo można zrobić 2kg, czyli 8-kg wsad na 4 raty.Kutrowanie jest dość szybkie z tym, że zarówno mięsa, tłuszcz, lód/woda i przyprawy trzeba przygotować w 4 oddzielnych kompletach. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja bym sprawdziła osobiście TEN kuter pod kątem demontażu pokrywy.(piszą o szybkim i łatwym czyszczeniu)Być może, że zastosowano już jakieś szybkie mocowanie takie, jak w droższych modelach.Uważam, że jednorazowo można zrobić 2kg, czyli 8-kg wsad na 4 raty.Kutrowanie jest dość szybkie z tym, że zarówno mięsa, tłuszcz, lód/woda i przyprawy trzeba przygotować w 4 oddzielnych kompletach.Pojemność misy to 5,5 l. Wejdzie do nej 8 kg wsadu na raty?Zero kontaktu z tą firmą. Za gwarancję trzeba dopłacić 10 %.Wysyłka chyba z Niemiec i nie ma możliwości zakupu za pobraniem. Trochę to ryzykowny zakup.Natomiast kuter z tej aukcji:https://www.expondo.pl/royal-catering-kuter-masarski-6-l-1460-obr-min-10011627nie posiada szybkiego demontażu pokrywy, ale pokrywę od wewnątrz ma wyszlifowaną. Są to informacje od konsultantki Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez bodek256 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Pojemność misy to 6 l. Wejdzie do nej 8 kg wsadu na raty? Na raty to i 100kg przerobisz Jednorazowo i wygodnie to 2kg mięsa Musisz wziąć pod uwagę 20% dodatek lodu. Te 2kg (max 2,5) to musi być mięso + lód + tłuszcz.Po wyjęciu porcji niczego już nie wymieszasz, bo emulsja ma bardzo wysoką lepkość.Dlatego porcje muszą być rozważone na gotowo, z przyprawami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 9 Września 2021 A więc zakupiłem kuter masarski 10 l firmy spomasz i teraz mam pytanie, gdyż jako pierwsze będę chciał zrobić parówki wg. Arkadiusza. Czy mięso muszę wcześniej zmielić na wilku, czy mogę dawać w całości do kutra?Jeżeli do kutra to w jakiej kolejności poszczególne klasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) Rób w kolejności jak Dziadek na malakserze.Najpierw zmiel na drobnym sitku 2-4,5 mm . Kutruj razem II i III wp. i po wykutrowaniu na końcu dodawaj tłuszcz i kutruj do uzyskania emulsji Edytowane 9 Września 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 9 Września 2021 Rób w kolejności jak Dziadek na malakserze.Najpierw zmiel na drobnym sitku 2-4,5 mm.Kutruj razem II i III wp. i po wykutrowaniu na końcu dodawaj tłuszcz. A lód kiedy, bo gdzieś wyczytałem, że po dodaniu tłuszczu już nie dodajemy lodu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) Lód dodawaliśmy na spółdzielni jak dobrze pamiętam do kutrowania II i III Edytowane 9 Września 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 10 Września 2021 Po parówkach chciałbym zrobić mortadelę. Możecie udostępnić link, gdzie znajdę przepis? Pasztet wnuczka już wykonałem na malakserze i jest bardzo dobry. Poszedł do sterylizacji w puszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.