Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

w filmiku na yt jest pokazane, że ma 3 noże a na stronie mmggastro, że posiada 2 noże. To teraz nie wiem.

Na stronie Gastro jest cutter 5,5l z dwoma nożami.

Na filmiku to 10l (facet mówi, że max wkładu to 5,5kg mięsa)  i 3 nożami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720256
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 579
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W linku, który dałem wyżej na stronie mmggastro też jest 10 l tylko chyba z dwoma nożami. Chociaż na 10 l dwa noże to chyba za mało?

https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/robot-do-rozdrabniania-cutter-218-kg-h

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720258
Udostępnij na innych stronach

Może taki .- Na 2-3 kg parówek lub pasztetu powinien poradzić

https://www.xxlgastro.pl/pl/kuter-2800-obr-min-6l-750w.html

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720264
Udostępnij na innych stronach

Może taki .- Na 2-3 kg parówek lub pasztetu powinien poradzić

https://www.xxlgastro.pl/pl/kuter-2800-obr-min-6l-750w.html

Dziadek myślałem też o zakupie takiego garnkowego kutra a raczej malaksera, ale właśnie nie jestem pewny czy potrafi z mięsem zrobić robotę jak typowy kuter?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720268
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa?

Ten typ kutra pozwala tylko na zemulgowanie mięsa i tłuszczu w warstwie do wysokości osadzonych noży. Otrzymany farsz mięsny jest bardzo lepki. Lepkość farszu nie pozwala na swobodne przemieszczanie się z górnej warstwy do dolnej.

Moim zdaniem nie uda się wykutrować jednorazowo 4 kg mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720392
Udostępnij na innych stronach

 

Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa?

Ten typ kutra pozwala tylko na zemulgowanie mięsa i tłuszczu w warstwie do wysokości osadzonych noży. Otrzymany farsz mięsny jest bardzo lepki. Lepkość farszu nie pozwala na swobodne przemieszczanie się z górnej warstwy do dolnej.

Moim zdaniem nie uda się wykutrować jednorazowo 4 kg mięsa.

Bango dzięki za odpowiedź.

Decyzja podjęta. Albo kupię kuter misowy, albo nie będę robił parówek ????

Myślę o takim :

https://www.expondo.pl/royal-catering-kuter-masarski-6-l-1460-obr-min-10011627

Może będzie miał wyszlifowany spod pokrywy?

Mam jeszcze takie pytanie. Max. jednorazowego wsadu do takiego kutra to ok. 1,5 kg Jeżeli będę chciał zrobić 9 kg parówek to czy po wykutrowaniu 6x1,5 kg mięsa z przyprawami i następnie przełożeniu do mieszałki elektrycznej da ona radę połączyć te 6 porcji mięsa w jednolitą masę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720396
Udostępnij na innych stronach

 

 

eżeli będę chciał zrobić 9 kg parówek to czy po wykutrowaniu 6x1,5 kg mięsa z przyprawami i następnie przełożeniu do mieszałki elektrycznej da ona radę połączyć te 6 porcji mięsa w jednolitą masę?

Mięso, tłuszcz i wodę oraz przyprawy kutruje się do jednolitej masy, która gotowa jest do nadziewania.

Proponuję obejrzeć film

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa?
 

 

Żeby mieć jednorazowy wsad 4 kg mięsa to musisz mieć misę kutra o pojemności min. 30 l.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720473
Udostępnij na innych stronach

Generalnie to przed zakupem przeliczył bym opłacalność (znakomitą większość wyrobów zrobisz bez kutra) no i logistykę trzeba to gdzieś schować po produkcji itp.

Zrobiłbym też "parówkową" według Arkadiusza. Robił mieląc na najmniejszym sitku. Pewnie bez problemu poda przepis.

Piszę w cudzysłowiu "parówkową" bo pewnie trochę jej brakuje do oryginału ale czy różnica będzie dla Ciebie na tyle istotna aby kupować kuter? Będziesz wiedział jak zrobisz i skosztuje. Być może trafi w Twój gust. Oczywiście jak masz chęć, środki, miejsce, dużo robisz itp.to kupno kutra może być jak najbardziej zasadne. Ale to sam musisz ocenić.

 

PS.

Ja bym przed ostateczną decyzja podjechał do kogoś kto ma kuter i zrobił z nim wyrób. Wtedy miał bym porównanie "parówki" z wilka versus z kutra + ocenę użytkownika w realu.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720476
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłbym też "parówkową" według Arkadiusza

Czy można prosić przepis/link?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720482
Udostępnij na innych stronach

czy różnica będzie dla Ciebie na tyle istotna aby kupować kuter?

 

Robię kiełbasę parówkową i parówki raz na jakiś czas, po robocie zawsze powtarzam, że to ostatni raz i należy kupić kuter :) Ale te gabaryty i ta cena ...

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720518
Udostępnij na innych stronach

Czy można prosić przepis/link

Przepis na parówki masz w Arkadiusza kuchennym kąciku.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720523
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym przed ostateczną decyzja podjechał do kogoś kto ma kuter i zrobił z nim wyrób
  np. siedziba Szkoły Domowego Masarstwa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720537
Udostępnij na innych stronach

Cena jest zaporowa, ale i pojemność jednorazowego wsadu też nie powala, bo około 2 kg. Do tego dochodzi uciążliwe czyszczenie pokrywy kutra, którą, aby zdemontować w modelach za ok. 5 tys. trzeba użyć "kluczy"

Tak, że ciężko się zdecydować.

Edytowane przez bodek256
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720542
Udostępnij na innych stronach

Ja bym sprawdziła osobiście TEN kuter pod kątem demontażu pokrywy.

(piszą o szybkim i łatwym czyszczeniu)

Być może, że zastosowano już jakieś szybkie mocowanie takie, jak w droższych modelach.

Uważam, że jednorazowo można zrobić 2kg, czyli 8-kg wsad na 4 raty.

Kutrowanie jest dość szybkie z tym, że zarówno mięsa, tłuszcz, lód/woda i przyprawy trzeba przygotować w 4 oddzielnych kompletach.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720545
Udostępnij na innych stronach

Ja bym sprawdziła osobiście TEN kuter pod kątem demontażu pokrywy.

(piszą o szybkim i łatwym czyszczeniu)

Być może, że zastosowano już jakieś szybkie mocowanie takie, jak w droższych modelach.

Uważam, że jednorazowo można zrobić 2kg, czyli 8-kg wsad na 4 raty.

Kutrowanie jest dość szybkie z tym, że zarówno mięsa, tłuszcz, lód/woda i przyprawy trzeba przygotować w 4 oddzielnych kompletach.

Pojemność misy to 5,5 l. Wejdzie do nej 8 kg wsadu na raty?

Zero kontaktu z tą firmą. Za gwarancję trzeba dopłacić 10 %.

Wysyłka chyba z Niemiec i nie ma możliwości zakupu za pobraniem. Trochę to ryzykowny zakup.

Natomiast kuter z tej aukcji:https://www.expondo.pl/royal-catering-kuter-masarski-6-l-1460-obr-min-10011627

nie posiada szybkiego demontażu pokrywy, ale pokrywę od wewnątrz ma wyszlifowaną. Są to informacje od konsultantki

Edytowane przez bodek256
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720578
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pojemność misy to 6 l. Wejdzie do nej 8 kg wsadu na raty?

Na raty to i 100kg przerobisz  ;) 

Jednorazowo i wygodnie to 2kg mięsa 

Musisz wziąć pod uwagę 20% dodatek lodu. 

Te 2kg (max 2,5) to musi być mięso + lód + tłuszcz.

Po wyjęciu porcji niczego już nie wymieszasz, bo emulsja ma bardzo wysoką lepkość.

Dlatego porcje muszą być rozważone na gotowo, z przyprawami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-720579
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A więc zakupiłem kuter masarski 10 l firmy spomasz i teraz mam pytanie, gdyż jako pierwsze będę chciał zrobić parówki wg. Arkadiusza. Czy mięso muszę wcześniej zmielić na wilku, czy mogę dawać w całości do kutra?

Jeżeli do kutra to w jakiej kolejności poszczególne klasy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721774
Udostępnij na innych stronach

Rób w kolejności jak Dziadek na malakserze.Najpierw zmiel na drobnym sitku 2-4,5 mm . Kutruj razem II i III wp. i po wykutrowaniu na końcu dodawaj tłuszcz i kutruj do uzyskania emulsji

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721777
Udostępnij na innych stronach

Rób w kolejności jak Dziadek na malakserze.Najpierw zmiel na drobnym sitku 2-4,5 mm.Kutruj razem II i III wp. i po wykutrowaniu na końcu dodawaj tłuszcz.

 

A lód kiedy, bo gdzieś wyczytałem, że po dodaniu tłuszczu już nie dodajemy lodu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721778
Udostępnij na innych stronach

Lód dodawaliśmy na spółdzielni jak dobrze pamiętam do kutrowania II i III Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721779
Udostępnij na innych stronach

Po parówkach chciałbym zrobić mortadelę. Możecie udostępnić link, gdzie znajdę przepis? Pasztet wnuczka już wykonałem na malakserze i jest bardzo dobry. Poszedł do sterylizacji w puszkach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/23/#findComment-721792
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.