karolszymczak Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 24 Lipca 2017 Moło spedzona Niedziela! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 24 Lipca 2017 Byłem sprytny bo wczoraj specjalnie zaplątałem między pstrągi 1 makrelę. I dziś uknułem co z nią zrobić. A mianowicie coś co chodziło za mną dawno dawno.....PAPRYKARZ lekko pikantny bo i tak ja tylko go będę jadł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 24 Lipca 2017 A może coś dokładniej bo wygląda apetycznie . Na pierwszej fotce to ajvar czy sos pomidorowy ? Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 24 Lipca 2017 Jasne, że można. Mówisz i masz A co roku robię takie sosy jako bazę do pizzy, spaghetti bolognese itp. Kupuję na sam koniec sezonu pomidory LIMY. Zaprzyjaźniony sklep warzywny mi przywozi takie przejrzałe za 1,2 -1,5 za kg. Żona sparza i ze skórek obiera. Ja kroję i do gara. Czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz. A do wersji pikantnej papryka ostra.Gotujesz aż się zrobi ciapka. I ostatnio wpadłem na fajny pomysł, żeby nie redukować soku za długo. Odlewałem go do wyparzonych słoików i miałem do picia idealny soczek doprawiony. A gęsty sos do słoików i pasteryzacja. Coś pięknego. A przepis na paprykarz nie jest mój ale wyglądał rozsądnie to zrobiłem. PrzepisDwie wędzone makrelePołowa szklanki ryżuPrzecier pomidorowy4 pomidoryJedna cebulaPieprzSól morskaPapryka czerwona słodka mielonaŁyżka spora oleju rzepakowegoJak robimyObieramy makrele,pomidory i cebulę traktujemy blenderem na gładko, wlewamy na patelnie ismażymy, dodajemy przecier gdy woda z lekka odparuje dodajemy makrele plus przyprawy iłyżkę oleju rzepakowego,mieszamy do uzyskania jednolitego kolorku!Mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem smakujemy i doprawiamy.Pakujemy do słoiczków i do lodówki, spokojnie wytrzymuje 2 tygodnie bez pasteryzacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 24 Lipca 2017 Ja zawsze jeszcze dodaje puszke szprotek w sosie pomidorowym żeby otrzymac sma puszki taki z dzieciństwa Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 24 Lipca 2017 ooooooo dobry pomysł - przetestujemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 24 Lipca 2017 Wielkie dzięki . Już jest w zakładkach . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 24 Lipca 2017 Tomku, na następnym spotkaniu zaprezentujesz efekty Twojej pracy Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 25 Lipca 2017 Perszing co ty wiesz o paprykarzu Tu jest mistrz : Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 25 Lipca 2017 lekko pikantny bo i tak ja tylko go będę jadł Też bym zjadła gdybym miała Tomasz ale z Ciebie pracuś Jak rodzina oceniła Kabanosy....pytam się ?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 25 Lipca 2017 Paprykarz mega dobry. Na stałe w menu wchodzi. Zjadłem cały słoiczek i dieta poszła się kochać kabanosy coraz lepsze. Ale to jeszcze nie to. Znaczy 2 dni i będzie rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 27 Lipca 2017 DROBANOSY PERSZINGA po 5 dniach podsuszania. Są bardzo dobre. Na stałe wchodzą do MENU. Podziękowania dla HALUSI za inspirację i wstępny zarys przepisu i KOSTKOWI, który cierpliwie ze mną popracował i nadzorował nawet produkcję ONLINE DROBANOSY PERSZINGA (konsultacja Halusia, kropka nad „i” Kostek)Mięso:I - 40% całości – filety z indyka/kurczakaWieprzowina II - 60% całości : okrawki z szynek, łopatki (IIA - 80% II), podgardle(20% II) – tłuszczu nie więcej niż 30% II klasyCzyli w stosunku do całości: IIA = 48%, podgardle = 12% Przyprawy:a) do peklowania: peklosól 18g /kg b) dodane przed rozdrobnieniem : pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg gałka muszkatołowa - 0,5g/kg „kminek - 0,7g/kg „ - opcjonalnieczosnek - 2,0g/kg Sposób wykonania:mięso kl I mielone na sitku 8 mm mięso kl II mielona na sitku 6mm Nadziewanie w jelita baranie dosyć ściśle- osadzanie ok 12 godz. w temp. 2-8 st.C lub 1-1,5 h w temperaturze pokojowej.Wędzenie:- osuszanie w temp do 60 st. (krótko)- wędzenie w temp. 45-55 st.C do uzyskania żądanego koloru w czasie ok 2-3 h- pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 20- 30 min- schłodzenie na powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 27 Lipca 2017 Bajeczne. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 27 Lipca 2017 No zajebiste. Wreszcie muszę zaleźć czas i ja. Już kiedyś u Halusi podglądałem kabanoski i teraz Twoje. Jak się człowiek tak napatrzy to ..... . Podaj kaliber jelit i na jaki lejek Ci weszły. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 27 Lipca 2017 22-24 i wlazły mi na lejek najmniejszy od JUMBO z odpowietrznikiem (12/10 mm). Może by wlazły na rozmiar większy (16/14 mm).Ale fajnie bo wziąłem na tubie. Z tuby całe jelito się zsuwa na lejek i nie ma żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 27 Lipca 2017 Są bardzo dobre peklowałeś 2 doby ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 27 Lipca 2017 Są bardzo dobrepeklowałeś 2 doby ? 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 27 Lipca 2017 Też muszę do Jumbo się uśmiechnąć, bo najmniejszy oryginalny w royalu to niestety za duży. Dzięki Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 27 Lipca 2017 Fajne bo krótkie a ten najmniejszy z odpowietrznikiem. Kołnierz sobie tylko zeszlifujesz bo jest chyba na maszynkę nr 8 a do nadziewarki nieco za duże fi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 27 Lipca 2017 A zacz co za flaszeczka skromnie z tyłu stoi Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 27 Lipca 2017 hje hje chciałbym żeby to była flaszeczka Oliwa się maceruje od dziś z ziołami z ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 27 Lipca 2017 Cieszę się że Ci smakują .Wyglądają bardzo dobrze Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 27 Lipca 2017 Ja też się cieszę że przepis zagości u Ciebie na stałe a ja maczałam w tym paluchy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-560928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 28 Lipca 2017 Nowy projekt w 4 smakach. Pierdzielenia co nie miara - każdy smak po 500 g.Testy. Wybierzemy najlepszego zawodnika.36 h fermentacji......potem dojrzewanie...... za 4 tygodnie degustacja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-561093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 29 Lipca 2017 czekam na wyniki z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/9/#findComment-561106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.