Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bo Ty jesteś moją mięsną muzą :) ale praskę będziesz miał dzięki mnie :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Camembert pierwsza liga, mój ulubiony gatunek.  :clap:

Kabanosy i Emerycka mistrzostwo, przepis pozwoliłem skopiować. A o hamburgerze to i tak za mało pisać.  :thumbsup:  :clap:

Wzór do naśladowania dla mnie.

Ja korzystałam z przepisu Elektry na hamburgery -bułeczki wyszły pyszne.

Kolego czy można poprosić o link. Jestem bardzo zainteresowany tymi bułeczkami z mięsem.

Jesteś dobrym wzorem do naśladowania. Dzieki

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ja zmodyfikowalem przepis z netu bo nie lubię dmuchanych bułek na mące 450 czy 500. Użyłem 350 g mąki pszennej chlebowej i 150 g mąki 1850 graham. 250 ml mleka, paczka suchych drożdży, łyżeczka soli i łyżeczka cukru i 50g roztopionego masła. 1 jajko i 1 żółtko. A potem jeszcze 1 żółtko do posmarowania. Bez zaczynu bo na suchych drożdżach. Procedura standard jak przy drożdżowym. Mniej więcej.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 29 kwi 2018 - 21:08]

I dzięki za pozytywne słowa co do moich wyrobów :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 29 kwi 2018 - 21:09]

Pszenna chlebowa 750 miało być.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

@Perszing37, wlasnie moje nie sa dmuchane , przepis jest  dopracowany przez goscia co ma spore doswiadczenie w zarowno pieczeniu jak i hamburgerach wielakich

@tomekq, tu jest przepis na moje bulki do hamburgerow 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=400690

Dzięki. Na pewno skorzystam. Ja po prostu nie przepadam za pieczywem pszennym

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

@Perszing37, jatez jem malo przennego , ale hamburgery jakos mi nie pasuja z innym bo to jakbym nie jadla hamburgera a mielonego wypasionego :D

 

 

W teorii zapewnia ..........

Jeśli chodzi o teorię to  ją   :rolleyes:  znam -  chodziło mi raczej  o Twoje praktyczne uzasadnienie - subiektywne odczucie różnic przy zastosowaniu tego dodatku.

Pozdrawiam Wirus.

Musiałbym porównać bez i z..... A że nigdy tego nie robiłem a glukozy mam od wafla bo czasem piwa robię to dodaję :) nie pamiętam tylko genezy.....jak masz to dasz a jak nie to pewnie nie będzie różnicy :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Parówki u Seby właśnie wjechały na włości (siakieś 3,5 kg) 1f642.png :) trolle (sąsiedzi) wyjechali na łono natury i mogłem dokończyć to co mi zostało z ostatniego wędzenia......jak to dobrze, że parówek się za często nie robi - to jakaś masakra. Nawet porządna Ma-Ga się grzeje niemiłosiernie.......no i kolega leśnik mnie natchnął i przywiozłem wczoraj z 3 kg pędów z sosny...będą syropki i sosenkowy NAPALM .....

 

post-67697-0-69055700-1525514858_thumb.jpgpost-67697-0-55138200-1525514859_thumb.jpgpost-67697-0-38167800-1525514860_thumb.jpgpost-67697-0-97228600-1525514862_thumb.jpgpost-67697-0-24781000-1525514867_thumb.jpgpost-67697-0-26276100-1525514872_thumb.jpgpost-67697-0-34269800-1525514875_thumb.jpgpost-67697-0-26352500-1525514880_thumb.jpgpost-67697-0-09723900-1525514881_thumb.jpg

Jako, że wczoraj wróciłem z Pragi to postanowiłem przygotować KNEDLIKI. Oczywiście z gotowej mieszanki. I niby wszystko ok - ale nie były takie puszyste jak u TUBYLCÓW.....i pytanie czy ktoś wie czemu ? za krótki odpoczynek ciasta ? za krótkie gotowanie ? za szybko cięte ?
Pyszne ale konsystencja nieco za gliniasta..... "Gulasz" z podudzi kurczaka z chilli, marchewką, cukinią etc. 1f642.png :) Smacznego

 

post-67697-0-36913900-1525531881_thumb.jpgpost-67697-0-28807400-1525531882_thumb.jpgpost-67697-0-04625600-1525531883_thumb.jpg

Dziś będę płodny. COPPA ponad 3 miesiące - utrata wagi 40%. Poszła do próżni.....ale nie mogłem nie spróbować - oj to chyba będzie moja ulubiona dojrzewająca. Tłuszczyk jak masełko. 35g peklo nieco dla mnie za mało. Będę testować na 40g. Emerycka dla testów podsuszana w dojrzewalni. Było ryzyko pleśni bo 80-82% to nieco za dużo na podsuszanie. Ale jest pięknie. Wychodzi tylko sól. Smak bajera. Obżarłem się heheheh - to chyba moja ulubiona kiełba:)

 

post-67697-0-89716300-1525554385_thumb.jpgpost-67697-0-78333000-1525554386_thumb.jpgpost-67697-0-55947500-1525554387_thumb.jpgpost-67697-0-36818500-1525554388_thumb.jpgpost-67697-0-96325100-1525554390_thumb.jpgpost-67697-0-12758300-1525554395_thumb.jpgpost-67697-0-15005500-1525554399_thumb.jpgpost-67697-0-26764400-1525554402_thumb.jpgpost-67697-0-26300500-1525554405_thumb.jpg

Twój spóźniony komentarz też :) ale wiem żeś pracował to będzie wybaczone....

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Halo halo - nie śpimy.....wyroby wymagają atencji 1f642.png :) sobie otworzyłem dziś polędwicę dojrzewającą. 2 tyg. peklowania, ok 2 miesięcy w dojrzewalni, ponad miesiąc w próżni. Fajny ciągutek...ale ciężko pokroić cieniutko - trzeba podmrozić i na maszynie zjechać....Kiełbasa Emerycka podsuszana w dojrzewalni - po 2 tygodniach doczekała się próżni....smaczna kurde beleks.....no i kindziuk po 3 miesiącach - dość dużo stracił na wadze bo z 4 kg spadł na 2,4 kg (40% jeżeli dobrze liczę). Czy tak ma być ? nie mam bladego pojęcia....

 

post-67697-0-18806800-1525900442_thumb.jpgpost-67697-0-05064300-1525900443_thumb.jpgpost-67697-0-77153800-1525900443_thumb.jpgpost-67697-0-56623600-1525900444_thumb.jpgpost-67697-0-40684800-1525900445_thumb.jpgpost-67697-0-30330500-1525900446_thumb.jpgpost-67697-0-08231300-1525900447_thumb.jpgpost-67697-0-04048300-1525900448_thumb.jpg

Nawet nie wiem które Twoje wyroby lepsze i piękniejsze. Za te parówki dałbym się pokroić, karczek cudowny, emerycka epicka  :) .

Woytas - aleś mi humor poprawił bo był taki se :) fajnie, że to co robię i czemu się poświęcam komuś się podoba....Dzięki

 

P.S. wędliny mi się znudziły. Jutro na sobotę zamawiam 50l białego złota.....

 

 

otworzyłem dziś polędwicę dojrzewającą. 2 tyg. peklowania, ok 2 miesięcy w dojrzewalni, ponad miesiąc w próżni. Fajny ciągutek.

Ile  poledwica straciła na wadze przed zapakowaniem do próżni? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Se wymyśliłem-se zrobiłem-se zjadłem ze smakiem 1f642.png :) Polędwiczka z indyka faszerowana świeżą bazylią, suszonymi pomidorami z zalewy, moim "mega śmierdzącym" 3 miesięcznym camembertem. Owinięta boczurem wędzonym na zimno i potem lekko dojrzewanym. Miód orzeszki. Leciałem 180C przez 30min pod folią ALU i 5 min dopiekania. Soczyste...

 

post-67697-0-59694500-1526455313_thumb.jpgpost-67697-0-64811100-1526455314_thumb.jpgpost-67697-0-24437800-1526455315_thumb.jpgpost-67697-0-31623200-1526455316_thumb.jpgpost-67697-0-94292400-1526455316_thumb.jpgpost-67697-0-54984500-1526455317_thumb.jpgpost-67697-0-12556500-1526455318_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37

No smakowicie wyglada piers z indyka ..bo poledwiczki to nie wiem gdzie indyk ma :tongue:

dzieki za inspiracje bo tez mam i zastanawiam sie jak zrobic  :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.