roger Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Zalezy czego i jakie pęcherze ... generalnie 1,2 - 1,8kg Edytowane 29 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki. Kindziuka robię. Raczej wyglądają na małe. Jak wodę do nich pompowałem to mnie tak wychodziło koło 800 g. Ale wydawały się jeszcze dość elastyczne.Mam ich 7 szt. wymytych i namoczonych od 24 h. Najwyżej jednego napcham na maxa i sprawdzę ile wytrzyma. Prasować nie będę bo widziałem, że w pęcherzach raczej się nie prasuje. Więc raczej nie pęknie potem. Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Prasuje się prasuje ... prasuje zwłaszcza kindziuka ... chyba że chcesz mieć sitko po dojrzewaniu. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Jakieś tam filmiki złapałem na you tube , że w pęcherzach nie. Widziałem też wątek na WD i generalnie ludzie prasowali w żołądku i kątnicy.Zobaczymy - mam 3 kg ścierwa na testy.1 - będzie z bakteriami dedykowanymi (i tego będę lekko prasował)2 - będzie z kefirem albo jogurtem3 - będzie bez niczegoI to raczej wszystko bo widzę, że powinienem to zmieścić do 3 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Tutaj Robert robił w żoładku :http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/11/Kindziuk-suwalski.htmlTutaj masz filmik tez w zoładku :[media]https://sds6.wp.tv/2898163-l.mp4[/media] Generalnie żołądek jest lepszy do tego wyrobu, ale zawsze ta wędlina musi być dobrze wiązana i prasowana między wędzeniami zimnymi .... Edytowane 29 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Też mi się tak wydaje, że żołądek będzie lepszy i wytrzymalszy. Ale już namoczyłem pęcherze to na nich polecę.I będę miał KINDZIUK WILEŃSKI hehehehttp://www.portalfmcg.pl/merchandising_pelna.php?lista_wezlow=1,5,6,11,559 [Dodano: 29 cze 2017 - 14:04]Z tym, że chyba polecę drobniej mięsiwo. Zastanawiam się albo nad drobnym cięciem ręcznym albo mercedes na chude a szarpak na tłuste albo np. 13 na tłuste.Wtedy wypełnienie powinno być lepsze bez kieszeni powietrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Nie wiem jaki masz wsad ale ja kroiłbym nożem nie za grubo chudą I i II ę a reszta na maszynce i wyrobiona na masę wypełniającą ... i tak nie będzie idealnie ale lepiej niż po samym krojeniu .... Inny patent to krojenie całości dodanie przypraw, kultur etc i kilkukrotne przepuszczenie przez maszynkę bez sitka aby to maksymalnie uplastycznić. Osadzanie, suszenie , dojrzewanie w "deseczkach" ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Mam chudą szynkę 2 kg i średnio tłusty boczek 1 kg. Tak myślałem żeby przepuścić pokrojoną 1 i 2 przez mercedesa (maszynka bez sitka i noża) łącznie z przyprawami i III zmieloną na 4 mm (jeżeli jej będę miał trochę).....No i chcę to potem wędzić kilku krotnie na zimno do 20-22 C. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Sudżuk mi bardzo smakował. Chorizo też. Lubię takie wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Kup kawałek golonki albo od bidy łopatki 0,5-0,8kg na masę ... bo z szynki i z boczku niewiele III wykroisz ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Golonkę chciałem bo ją lubię dodawać. Ale mam gdzieś zamrożoną III - chyba 0,5-0,8 kg. To sobie dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Ja robie kindziuk zawsze w pecherzach wieprzowych suszonych i jest OK. Nie radzilbym jednak mielic miesa,lecz kroic(jest lepsza struktura przekroju). Dodaje od czasu do czasu pare nieprzeczytanych literek tak do smaku,nooo i jest inny i b.dobry smak Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Prasujesz je ? na początku czy między wędzeniami też? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Czerwca 2017 O tutaj masz z jednej produkcji i pęcherze i zołądek umkneła mi ta Robertowa produkcja :http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/IMG_3313.jpg http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/01/Kindziuk-w-pecherzu.html Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Dzięki. Dziś zabawa. Zobaczymy czy i mnie coś pęknie Mam 7 szt. to można poniszczyć ze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 29 Czerwca 2017 W poczatkowej fazie musi byc prasowany bo ci wyjdzie z "jaskiniami".Jak zauwazysz ze powieszchnia nie jest na tyle elastyczna by prasowanie by cos jeszcze dalo,nie prasujemy wiecej.Dalej w zaleznosci od receptury wedzenie i dojrzewanie.[Dodano: 29 cze 2017 - 14:43]Roger, ja takich dociskow gwintowych nie lubie ,lepsze na ciezarki lub sprezyny, daczego to napewno wiesz.Hydrauliczne tez dobra ,ale w przemysle. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Pierwsze koty za płoty. Kindziuki : 1 szt. na bakteriach jogurtowych a 3 szt. na dedykowanych bakteriach do mięsa. Kilka spostrzeżeń . Trzeba długo moczyć pęcherze i w międzyczasie je napełniać wodą. Stają się wtedy bardziej elastyczne i zwiększają pojemność. Śmierdzą jak jasny skur......n więc trzeba często wodę zmieniać i płukać obydwie strony. Przed nadziewaniem oczywiście wywijamy je wew. stroną na zewnątrz (tam gdzie siuśki były to raczej nie chcemy mieć mięsiwa). Są dość elastyczne i czuć kiedy więcej już farszu nie wejdzie. 2 osoba potrzeba do wiązania. Plecionka na koniec - to tylko kwestia wprawy. 8 sznureczków do kupy, potem parami ze sobą i dookoła 1 supła itp. Ostatni pęcherz - już doszedłem do wprawy. Obecnie 24-48 h ukwaszania. Potem prasowanie i 1 wędzenie a potem następne. Konsumpcja za 3 miechy.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Perszing ale poleciałeś! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Znaczy dobrze czy coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Super!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Melduj na bieżąco, jestem ciekawy całego procesu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Jasne jak słoneczko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Ale super produkcja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 30 Czerwca 2017 nowe wyzwanie prośba dokumentuj na bieżąco, kiedyś trzeba będzie zrobić . (oby to kiedyś było wcześniej niż później ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Dokumentuję.Prasowanie w prasce oraz w prasce do serów Jutro już idzie w zimny dym bo dość szybko pęcherz obsycha...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 1 Lipca 2017 Widze kolego ze ty troche niecierpliwy ,chcesz juz po paru dniach wedzic?Daj im jeszcze kilka dni "spokoju"przed dymem.Kindziuk do 1-go wedzenia powinien min.7-10 dni "fermetowac" i dopiero potem do dymu.Ja tak robie,ale to nie znaczy ze ty tez tak musisz Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.