widan Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Pytanie do znawców - chcę kupić szynke bez kości świeża kraj pochodzenia Polska /jest w promocji w dobrej cenie/ , termin spozycia mija za 10 dni .Pytanie - czy mogę kupic większą ilośc i zamrozić z mozliwoscia przerobu za 30- 40 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Oczywiście, że możesz - tylko szczelnie zapakuj, żeby nie obsychała po zamrożeniu . Tylko warunek - masz pewność , że mięso nie było wcześniej zamrożone??? jeżeli nie było to śmiało możesz mrozić. Nie dawno w bieduronce była szynka pakowana vacum (kraj pochodzenia Polska) i chyba pani za wcześnie wyniosła z magazynu i wyłożyła do chłodziarek, bo większość była jeszcze zamrożona (oczywiście nigdzie na opakowaniu nie było wzmianki, o tym , że mięso było mrożone ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 /jest w promocji w dobrej cenie/ Miej świadomość że kupisz 70% mięsa i 30 % nastrzyku.Cena pewnie jest okazyjna, ale czy nie lepiej poszukać dobrego źródła mięsa, gdzie mięso jest prawdziwym mięsem? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widan Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Wiem o czym myslisz , ale jeżeli się ,,zdecyduje na ta promocje ,, to co z tym mrozeniem i obróbka w póżniejszym czasie -chodzi mi o ten termin . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Nie termin jest problemem tylko powtórne mrożenie nieobrobionego termicznie ani w żaden inny sposób mięsa kolego Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Kolego a jaki ma być termin do spożycia miesa w stanie surowym , nie zamrożonym? miesiąc , dwa? Napisałeś , że termin 10 dni, więc teoretycznie jest świeże, a data przydatności do spożycia jest podana w warunkach przechowywania w temp (zapewne 0-4 stopnia) mięso głęboko mrożone można przechowywać 6 miesięcy. Tylko spytam jeszcze raz - masz pewność , że nie było mrożone??? Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Nikt nie da pewności na sklepie czy mięso było mrożone czy nie było.Niestety trzeba założyć, że było mrożone, rozmrażane i wrzucone na sklepy.Teoretycznie nie powinno się takiego mięsa ponownie zamrażać, ale jeśli po rozmrożeniu zostanie poprawnie obrobione termicznie, to nic złego nas nie spotka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 po rozmrożeniu zostanie poprawnie obrobione termicznie, to nic złego nas nie spotka.Po obróbce nie, ale kolega chciał chyba nakupić z promocji , zamrozić i potem wykorzystać (obrobić termicznie) - no ale - jest ryzyko jest zabawa . Swoją drogą powinien być wymóg aby informacje o ewentualnym mrożeniu mięsa były umieszczane na opakowaniu Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Przepis jest, ale nie jest respektowany przez sklepy i służby.Dla przykładu mięso nastrzykiwane nie wolno nazwać "świeże mięso", tylko powinno mieć nazwę kulinarne lub informację o zastosowanym przetworzeniu. Wielu z nas nie mając świadomości że mięso jest po rozmrożeniu, kupuje i ponownie mrozi.Potem je smażymy, pieczemy czyli poddajemy obróbce w wysokiej temperaturze i tu nic złego nam nie grozi.Jednak dla potrzeb wytwarzania wyrobów wędliniarskich, gdzie obrabiamy termicznie na granicy bezpieczeństwa, może już być różnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Kiedyś widziałem na opakowaniach vacum z mięsem , informację , że zawiera sól w ilości 0,6 ale już nie pamiętam czego i na ile ( nie zwracałem na to kiedyś uwagi ) powiedziałem wtedy do żony " zobacz świnie solą karmią, bo mięso sól zawiera ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widan Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Dobrze mówicie o mięsie świeżym najlepiej z uboju własnego lub kupienia w zaprzyjaźnionej ubojni , ale prawda jest taka że większość albo nie ma możliwości takiej albo z własnego wyboru /promocje / kupuje w sieciówkach . Mam kolegę który jest ,,drobnym rolnikiem,, i kupuje szynkę bez kości w promocji w w/w sklepach najmuje kolesia który robi mu kiełbase z tego mięsa , a własne świnki odsprzedaje do ubojni , dlaczego , ano dlatego że za 9,50 nie bedzie miał tyle mięsa /wspomniał o szynce bez kości/ czystego bez kości i pie.........nia się z ubojem które jest od niedawna zakazane na własnym podwórku. Jęzeli jest inaczej poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Mam kolegę który jest ,,drobnym rolnikiem,, i kupuje szynkę bez kości w promocji w w/w sklepach najmuje kolesia który robi mu kiełbase z tego mięsa , a własne świnki odsprzedaje do ubojni Jęzeli jest inaczej poprawcie mnie. Poprawiać Cię nie będę, ale mam pewną radę. Podchodź z rezerwą do "swojskich wyrobów" tego kolegi gdyby Cię częstował.Brać cenę za główny odnośnik "swojskiego wyrobu" to moim zdaniem szaleństwo.Rozumiem ludzi którzy nie mają alternatywy ale sprzedać MIĘSO aby kupić "mięso" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Wrobel szlachetnie napisałeś!!!Taka prawda! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Brać cenę za główny odnośnik "swojskiego wyrobu" to moim zdaniem szaleństwo. Rozumiem ludzi którzy nie mają alternatywy ale sprzedać MIĘSO aby kupić "mięso" Kasa....kasa i jeszcze raz ...KASA! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Hmmm no chyba że wie co sprzedaje ... Bo to co kupi to jednak niespodzianka ... być może i tak lepsza Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Hmmm no chyba że wie co sprzedaje A o tym nie pomyślałem, może ten znajomy ma hodowlę pod Czarnobylem to nasze sklepowe będzie prima sort Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Często mięso w promocji jest mrożone już przez producenta i dostarczane do centrum logistycznego firmy która ma ponad 2tyś sklepów w kropki na terenie kraju. W sklepach tych to mięso w opakowaniach Vacum jest jeszcze zamrożone w tych kontenerach i zwykle odtaja sobie 2 dni zanim trafi do lodówki sklepowej w dzień promocji. Wg mnie taka informacja powinna być umieszczana na opakowaniu.Np w selgrosie funkcjonuje taka oto nazwa makreli : "Makrela świeża, rozmrażana" Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Jeśli chodzi o ryby to jest standard Muszą podawać,że ryba została rozmrożona.Natomiast jeśli chodzi o mięso to nikt nie podaje,że mięso było wcześniej mrożone, ale powinno być na metce napisane,że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Taka informacja powinna być podawana, ja mam świadomość, że to mięso było mrożone, ile czasu? Nie wiem, może kilka dni, może dwa tygodnie zanim trafi na półki. Nawet informacja typu : Mięso wp świeże, rozmrażane.Co do informacji że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej taka informacja zwykle jest na opakowaniu. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Jeśli chodzi o ryby to jest standard Muszą podawać,że ryba została rozmrożona.Natomiast jeśli chodzi o mięso to nikt nie podaje,że mięso było wcześniej mrożone, ale powinno być na metce napisane,że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej.Czy informacja, że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej świadczy, że było mrożone? Bo w Selgros, gdzie robię zakupy babeczka donosi paczki z takimi napisami a jednocześnie chwalą się, że z własnej "rozbieralni". Jak to mam rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 chwalą się, że z własnej "rozbieralni". Jak to mam rozumieć? Że rozbieralnię wybudowali w Algierii. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Czy informacja, że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej świadczy, że było mrożone? Trudno na to odpowiedzieć jednoznacznie co do mrożenia mięsa, najlepiej się w Selgrosie spytać . Może mają na myśli czysto higieniczną sprawę ? Czasami jest informacja o wodzie , zdatnej do picia po przegotowaniu . to też jest moim zdaniem ........ tak na wszelki wypadek ........ informowaliśmy Pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Z drugiej strony co mają napisać na mięsie wieprzowym?Spożyć na surowo?Producent zabezpiecza się na wszelki wypadek i temu taki wpis. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 3 Lutego 2018 http://www.empra.com.pl/index.php/baza-wiedzy/24-proznia-a-czas-przydatnosci-do-spozycia Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-587532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 9 Lutego 2018 WitamWłaśnie przetestowałem sprzęt.Może jest chiński, lecz nigdzie takiej informacji nie znalazłem. Ma naklejki CE.Sprzedawca informował, że jest produkowany przez tą samą firmę, która produkuje takie urządzenia dla Zeptera. :grin:Test pakowania przeprowadzony. Zapakowałem ok. 40 torebek. Działa bez zarzutu (jak na razie). Ładnie odsysa, zgrzewa też dobrze. Zobaczymy jak wpłynie to na jakość i długość przechowywania wędlin, bo to pakowałem.Za jakiś czas napiszę jak wypadło przechowywanie.Wieczorem postaram się załączyć kilka fotek zapakowanych produktów. Pozdrawiam. Wesołych Świąt i dużo dymu.RobertChińczycy podrabiają wszystko, nawet znak certyfikatu europejskiego.http://next.gazeta.pl/pieniadz/1,136159,15390846,Nie_daj_sie_oszukac__Unijny_certyfikat_CE__Chinczycy.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-588195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.