Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do znawców - chcę kupić szynke bez kości  świeża  kraj pochodzenia Polska /jest w promocji w dobrej cenie/ , termin spozycia mija za 10 dni .Pytanie - czy mogę kupic większą ilośc i zamrozić z mozliwoscia przerobu za 30- 40 dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547533
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Oczywiście, że możesz - tylko szczelnie zapakuj, żeby nie obsychała po zamrożeniu . Tylko warunek - masz pewność , że mięso nie było wcześniej zamrożone??? jeżeli nie było to śmiało możesz mrozić. Nie dawno w bieduronce była szynka pakowana vacum (kraj pochodzenia Polska) i chyba pani za wcześnie wyniosła z magazynu i  wyłożyła do chłodziarek, bo większość była jeszcze zamrożona :facepalm: (oczywiście nigdzie na opakowaniu nie było wzmianki, o tym , że mięso było mrożone  :mad: )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547536
Udostępnij na innych stronach

 

 

/jest w promocji w dobrej cenie/

Miej świadomość że kupisz 70% mięsa i 30 % nastrzyku.

Cena pewnie jest okazyjna, ale czy nie lepiej poszukać dobrego źródła mięsa, gdzie mięso jest prawdziwym mięsem?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547537
Udostępnij na innych stronach

Nie termin jest problemem tylko powtórne mrożenie nieobrobionego termicznie ani w żaden inny sposób mięsa kolego ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547543
Udostępnij na innych stronach

Kolego a jaki ma być termin do spożycia miesa w stanie surowym , nie zamrożonym? miesiąc , dwa? Napisałeś , że termin 10 dni, więc teoretycznie jest świeże, a data przydatności do spożycia jest podana w warunkach przechowywania w temp (zapewne 0-4 stopnia) mięso głęboko mrożone można przechowywać 6 miesięcy. Tylko spytam jeszcze raz - masz pewność , że nie było mrożone???

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547544
Udostępnij na innych stronach

Nikt nie da pewności na sklepie czy mięso było mrożone czy nie było.

Niestety trzeba założyć, że było mrożone, rozmrażane i wrzucone na sklepy.

Teoretycznie nie powinno się takiego mięsa ponownie zamrażać, ale jeśli po rozmrożeniu zostanie poprawnie obrobione termicznie, to nic złego nas nie spotka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547566
Udostępnij na innych stronach

 

po rozmrożeniu zostanie poprawnie obrobione termicznie, to nic złego nas nie spotka.

Po obróbce nie, ale kolega chciał chyba nakupić z promocji , zamrozić i potem wykorzystać (obrobić termicznie) - no ale - jest ryzyko jest zabawa ;) . Swoją drogą powinien być wymóg aby informacje o ewentualnym mrożeniu mięsa były umieszczane na opakowaniu

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547568
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest, ale nie jest respektowany przez sklepy i służby.

Dla przykładu mięso nastrzykiwane nie wolno nazwać "świeże mięso", tylko powinno mieć nazwę kulinarne lub informację o zastosowanym przetworzeniu.

 

Wielu z nas nie mając świadomości że mięso jest po rozmrożeniu, kupuje i ponownie mrozi.

Potem je smażymy, pieczemy czyli poddajemy obróbce w wysokiej temperaturze i tu nic złego nam nie grozi.

Jednak dla potrzeb wytwarzania wyrobów wędliniarskich, gdzie obrabiamy termicznie na granicy bezpieczeństwa, może już być różnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547582
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś widziałem na opakowaniach vacum z mięsem , informację , że zawiera sól w ilości 0,6 ale już nie pamiętam czego i na ile ( nie zwracałem na to kiedyś uwagi :cry: ) powiedziałem wtedy do  żony " zobacz świnie solą karmią, bo mięso sól zawiera :laugh:;) )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547586
Udostępnij na innych stronach

Dobrze mówicie o mięsie świeżym najlepiej z uboju własnego lub kupienia w zaprzyjaźnionej ubojni , ale prawda jest taka że większość albo nie ma możliwości takiej albo z własnego wyboru /promocje / kupuje w sieciówkach . Mam kolegę który jest  ,,drobnym rolnikiem,,   i kupuje szynkę  bez kości w promocji w w/w sklepach najmuje kolesia który robi mu kiełbase z tego mięsa , a własne świnki odsprzedaje do ubojni , dlaczego , ano dlatego że za 9,50 nie bedzie miał tyle mięsa /wspomniał o szynce bez kości/ czystego bez kości i pie.........nia się z ubojem  które jest od niedawna zakazane na własnym podwórku. Jęzeli jest inaczej poprawcie mnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547657
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam kolegę który jest ,,drobnym rolnikiem,, i kupuje szynkę bez kości w promocji w w/w sklepach najmuje kolesia który robi mu kiełbase z tego mięsa , a własne świnki odsprzedaje do ubojni

 

 

Jęzeli jest inaczej poprawcie mnie.

Poprawiać Cię nie będę, ale mam pewną radę. Podchodź z rezerwą do "swojskich wyrobów" tego kolegi gdyby Cię częstował.

Brać cenę za główny odnośnik "swojskiego wyrobu" to moim zdaniem szaleństwo.

Rozumiem ludzi którzy nie mają alternatywy ale sprzedać MIĘSO aby kupić "mięso" :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547727
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brać cenę za główny odnośnik "swojskiego wyrobu" to moim zdaniem szaleństwo. Rozumiem ludzi którzy nie mają alternatywy ale sprzedać MIĘSO aby kupić "mięso"

Kasa....kasa i jeszcze raz ...KASA! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547798
Udostępnij na innych stronach

Hmmm no chyba że wie co sprzedaje ... ;)

Bo to co kupi to jednak niespodzianka ... być może i tak lepsza ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547803
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hmmm no chyba że wie co sprzedaje

A o tym nie pomyślałem, może ten znajomy ma hodowlę pod Czarnobylem :facepalm:  :laugh: to nasze sklepowe będzie prima sort  :D 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547872
Udostępnij na innych stronach

Często mięso w promocji jest mrożone już przez producenta i dostarczane do centrum logistycznego firmy która ma ponad 2tyś sklepów w kropki na terenie kraju. W sklepach tych to mięso w opakowaniach Vacum jest jeszcze zamrożone w tych kontenerach i zwykle odtaja sobie 2 dni zanim trafi do lodówki sklepowej w dzień promocji. Wg mnie taka informacja powinna być umieszczana na opakowaniu.

Np w selgrosie funkcjonuje taka oto nazwa makreli : "Makrela świeża, rozmrażana" :)

Edytowane przez SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547882
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o ryby to jest standard Muszą podawać,że ryba została rozmrożona.Natomiast jeśli chodzi o mięso to nikt nie podaje,że mięso było wcześniej mrożone, ale powinno być na metce napisane,że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547886
Udostępnij na innych stronach

Taka informacja powinna być podawana, ja mam świadomość, że to mięso było mrożone, ile czasu? Nie wiem, może kilka dni, może dwa tygodnie zanim trafi na półki. Nawet informacja typu : Mięso wp świeże, rozmrażane.

Co do informacji że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej taka informacja zwykle jest na opakowaniu.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547889
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o ryby to jest standard Muszą podawać,że ryba została rozmrożona.Natomiast jeśli chodzi o mięso to nikt nie podaje,że mięso było wcześniej mrożone, ale powinno być na metce napisane,że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej.

Czy informacja, że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej świadczy, że było mrożone? Bo w Selgros, gdzie robię zakupy babeczka donosi paczki z takimi  napisami a jednocześnie chwalą się, że z własnej "rozbieralni". Jak to mam rozumieć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547907
Udostępnij na innych stronach

 

 

chwalą się, że z własnej "rozbieralni". Jak to mam rozumieć?

Że rozbieralnię wybudowali w Algierii. :laugh::facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547916
Udostępnij na innych stronach

Czy informacja, że mięso nadaje się do spożycia po obróbce termicznej świadczy, że było mrożone?

 

 

Trudno na to odpowiedzieć jednoznacznie  co do mrożenia mięsa,  najlepiej się w Selgrosie spytać .  Może mają na myśli czysto higieniczną sprawę  ?   Czasami jest informacja o wodzie , zdatnej do picia po przegotowaniu .  to też jest moim zdaniem ........ tak na wszelki  wypadek :D   ........ informowaliśmy :D

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547920
Udostępnij na innych stronach

Z drugiej strony co mają napisać na mięsie wieprzowym?

Spożyć na surowo?

Producent zabezpiecza się na wszelki wypadek i temu taki wpis.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-547930
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam

Właśnie przetestowałem sprzęt.

Może jest chiński, lecz nigdzie takiej informacji nie znalazłem. Ma naklejki CE.

Sprzedawca informował, że jest produkowany przez tą samą firmę, która produkuje takie urządzenia dla Zeptera. :grin:

Test pakowania przeprowadzony. Zapakowałem ok. 40 torebek. Działa bez zarzutu (jak na razie). Ładnie odsysa, zgrzewa też dobrze. Zobaczymy jak wpłynie to na jakość i długość przechowywania wędlin, bo to pakowałem.

Za jakiś czas napiszę jak wypadło przechowywanie.

Wieczorem postaram się załączyć kilka fotek zapakowanych produktów.

 

Pozdrawiam. Wesołych Świąt i dużo dymu.

Robert

Chińczycy podrabiają wszystko, nawet znak certyfikatu europejskiego.

http://next.gazeta.pl/pieniadz/1,136159,15390846,Nie_daj_sie_oszukac__Unijny_certyfikat_CE__Chinczycy.html 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14208-przechowywanie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-588195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.