Skocz do zawartości

Wojs40 - wyroby


wojs40

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Paweł, chleb zrobiony trochę z przepisu 'Chleb z garnka" i trochę z własnego doświadczenia, kilka razy robiłem chleb razowy.

Rozpuściłem 20 g drożdży w odrobinie letniego mleka z dodatkiem połowy łyżeczki cukru. 75 dkg mąki /650/ zmieszałem z łyżeczką soli wlałem dwie szklanki letniej wody i łyżką oleju słonecznikowego. Po ok 5 minutach wszystko połączyłem i dobrze wyrobiłem. Pozostawiłem pod przykryciem do wyrośnięcia, ok 35 minut. Następnie znowu wyrobiłem i przełożyłem do dwóch foremek wyłożonych papierem do wypieków. Przykryłem ponownie ręcznikiem,  po 20 minutach masa wyrosła, obłożyłem folią aluminiową do wypieków i wsadziłem foremki do rozgrzanego piekarnika do 200C. Piekłem 30minut po czym zdjąłem folię i kolejnie 30 minut foremki spędziły w piekarniku aż chleb naprał koloru. Niestety nie miałem słonecznika ani sezamu którym można posypać masę w foremkach lub dodać podczas wyrabiania.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Jaka to mąka 650? W dawnych recepturach jest a teraz w sprzedaży nie widzę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

niski pokłon dla tych którzy potrafią założyć te jelita na lejek.
Wszyscy co byli na ostatnim kursie II stopnia mieli okazję zobaczyć posegregowane jelita baranie przez DZIADKA i jego SZTUKĘ nakładania baranków na lejek . Ostatnio mam problem z zakupem tubowanych - tylko ilości hurtowe - 30 tub :(  :cry:  i będę musiał na kolagenowych  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

niski pokłon dla tych którzy potrafią założyć te jelita na lejek.
.. Ostatnio mam problem z zakupem tubowanych - tylko ilości hurtowe - 30 tub :(  :cry:  i będę musiał na kolagenowych  ;) 

 

Ja kupowałem na allegro i dalej są dostępne, rożne rozmiary.

[Dodano: 03 gru 2018 - 07:45]

Dziękuję. Jaka to mąka 650? W dawnych recepturach jest a teraz w sprzedaży nie widzę.

Nie ma problemu z dostępem w Kauflandzie.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę jeszcze obiektywnie napisać o moim ostatnim wypieku, o chlebie. Otóż bardzo smaczny, ale max jeden dzień, dłuższe przechowywanie nie wchodzi w rachubę, chleb staje się kruchy, mało smaczny. Następnym razem zrobię razowy, wytrzymuje spoko 3 dni, no i zdrowszy.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Wczorajszy korycin, w tym dwa z przyprawami oraz ricotta.

Pokaż przekroje po okresie fermentacji i ew. dojrzewania.

Ricotty wyszło sporo  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 10 miesięcy temu...

Piekna  :clap:  :clap:  , a przepis gdzie ?  :)

Dziękuję.

Kiełbasa wg. przepisu Henia:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16605-kie%C5%82basa-z-indyka-tylko-parzona/

 

Małe zmiany, zamiast piersi dodałem mięso z podudzi kurcząt. Z całości powycinałem lepsze kawałki, pokroiłem w kostki które po dwudniowym peklowaniu dobrze wyrobiłem, wołowinę oraz ścięgna przepuściłem przez sitko 4mm oczywiście również zapeklowane. Bardzo lubię smak gorczycy w kiełbasie toteż dałem 4 g na kg.

Wiem, że tego nie lubicie, ale tak właśnie zrobiłem, bez ważenia gdy miałem napełnić nadziewarkę resztką farszu ok 2 kg sypnąłem do farszu ostrej papryki / na oko/. Wyszła fajna w smaku, lekko pikantna kiełbasa. 

 

p.s.

Zapomniałem dodać, że nie pakowałem farszu w jelita białkowe, lecz poliamidowe.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.