Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż z tego że wędzarnię będziesz miał full wypas, jak wsad będzie źle zapeklowany?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556805
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Można wiedzieć czemu przeszkadza ci zbyt duża soczystość?

nie elegancko to wygląda (przed gośćmi) a poza tym to taka trochę luźna jest w środku, fajniejsza by była tak zbita.

 

Bzdury gadam ? :hmm:

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale może po prostu podpiec w wędzarni zamiast parzyć, pewnie będzie bardziej zbite i bardziej suche. ;)

 

Peklosol 50/50 może. Nikt raczej od tego nie umrze ze znajomych ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556812
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale może po prostu podpiec w wędzarni zamiast parzyć, pewnie będzie bardziej zbite i bardziej suche.

Jeśli faktycznie wolisz bardziej suche wyroby, to podpiekaj... :thumbsup:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556835
Udostępnij na innych stronach

 

 

Peklosol 50/50 może. Nikt raczej od tego nie umrze ze znajomych

Moja rada: na początek i w okresie letnim stosuj samą peklosól.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556842
Udostępnij na innych stronach

ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi, a juz jak właśnie robiłem pół na pół to oczywiście z solą angielską a ta jest totalnie inna (słońsza) to już w ogóle, a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) to od razu zredukowałem na 6% (miała być 10%) i jeszcze było mega za słone po wędzeniu, ja nie wiem jaką tu mają tą sól w anglii.

 

Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy %

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557030
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy %

Pewnie nikt Cię nie zruga, tylko nie dziw się, że masz nie takie kolory jak potrzeba, produkcja żywności, to nie widzimisię  tylko technologia i trzeba spełnić pewne normy bezpieczeństwa.  :)  Smak to inna rzecz.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557033
Udostępnij na innych stronach

http://static.pokazywarka.pl/h/w/1/7d20b5a1088f3dbbbceed991acc9f7f7_big.jpg?1499067698

modyfikacja za 15zł (3f) okazuje się bardzo dobra, teraz temp. w  wędzarnia przy nastawach 50*C wacha sie w okolicach 8*C a cykle włączania grzałki to do 5minut a wcześniej na trmostacie z kapilarą to przy nastawach temp.50*C cykle włączania grzałki były co 20 minut a wahnięcia temp. średnio 25*C

 

Teraz temp na termostacie odpowiada temp termometru w wedzarni, w zasadzie poza dwiema dziurkami do przykręcenia modułu sterujacego cały proces jest odwracalny, więc nie widzę powodu do utraty gwarancj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557034
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi,

Z której korzystałeś? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557036
Udostępnij na innych stronach

 

 

schab wyszedł idealnie natomiast z szynki już cieknie, parzyłem tak samo a szyneczka była jednak trochę większa, czy to oznacza że zabrakło jej z 10minut parzenia ( kawałki kolo 1kg) czy za dużo wstrzyknąłęm zalewy w nią ?

Wg mnie szynka była niedoparzona.

Mięśnie szynki i polędwicy (ze schabu) różnia sie zasadniczo.

Aby uzyskac ten sam stopień koagulacji białek:

1. szynka powinna osiagnąć w środku elementu 68 st.C 

2. polędwica - 60 st.C.

W dodatku, jak piszesz, szynka była większa; i nie chodzi tutaj o samą wagę elementu a raczej o średnicę przekroju.

 

 

 

solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy %
 

Na smak to możesz sprawdzać słonośc zupy lub sosu.

Solanka zawsze będzie "za słona" bo przecież jej zadaniem jest pozbycie się nadmiaru soli i oddanie jej do mięsa.

Jeżeli chcesz mieć powtarzalne wyroby to powinieneś skrupulatnie notować ilości zużytej do wyrobów soli.

W każdej następnej produkcji możesz te ilości korygować (i robić notatki) aż osiągniesz optymalna dla Ciebie słoność.

Jednak na niska słoność grozi zepsuciem mięsa.

W dodatku kombinacje z ilością peklosoli z jednoczesnym obniżaniem słoności mogą zrodzić poważne konsekwencje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557054
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę)

 

Muszę napisać że .......  robienie solanki na próbę smakową to wielkie nieporozumienie .  Wiadomo że peklosól lub sól  rozpuszczona w wodzie nie zostanie w całości wchłonięta do mięsa . Przez ilość dni ,  zostanie wchłonięte w mięso tylko tyle soli ile mięso na to pozwoli . Dlatego powstały wszelkiego rodzaju tabele które nie powstały z przysłowiowego  kapelusza tylko na podstawie robionych przez wiele lat badań .  Oczywiście ,  że możemy mieć indywidualnie różne progi słoności , dlatego możemy w ramach bezpieczeństwa  skorygować zawartość peklosoli lub soli w roztworze .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557080
Udostępnij na innych stronach

 

a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę)

 

Muszę napisać że .......  robienie solanki na próbę smakową to wielkie nieporozumienie .  Wiadomo że peklosól lub sól  rozpuszczona w wodzie nie zostanie w całości wchłonięta do mięsa . Przez ilość dni ,  zostanie wchłonięte w mięso tylko tyle soli ile mięso na to pozwoli . Dlatego powstały wszelkiego rodzaju tabele które nie powstały z przysłowiowego  kapelusza tylko na podstawie robionych przez wiele lat badań .  Oczywiście ,  że możemy mieć indywidualnie różne progi słoności , dlatego możemy w ramach bezpieczeństwa  skorygować zawartość peklosoli lub soli w roztworze .

 

Pozdrawiam

 

jako laik nie chcę się mądrzyć ale zaróno ilość dni jak i stężenie mają podstawowe znaczenie w słoności wyrobu, więc nie można napisać że zostanie wchłonięte tyle soli ile mięso na to pozwoli.

Napewno o tym wiesz a ja może źle interpretuje twoją wypowiedź.

 

 

Ok będę robił solankę w czwartek zrobię według tabeli (na pewno znajdę ją tutaj na forum) bedę peklował przez: czwartek popołudnie do piątek wieczór czyli 8 dób w zalewie, potem ociekanie jedną noc (14h) w lodówce, potem rano wieszam i popołudniu zacznę wędzić, chyba ma to sens ? Schab, boczek i szynka 1kg kawałki.

 

tak przywożą mięso i tak dysponuję czasem

tabelka mile widziana :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557086
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja solanke robię na smak (słoność)

Robić to można wszystko tylko "słabo" to widzę :

1-konia z rzędem komuś kto wyczuwa  różnicę  np. 7% a 8 % a po peklowaniu będziesz czuł różnicę

2-"smak" to subiektywne odczucie zależne również od naszego samopoczucia , zmęczenia , pragnienia itp

Zresztą koleżanki i koledzy Ci o opisali dokładniej  :) 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557087
Udostępnij na innych stronach

 

ja solanke robię na smak (słoność)

Robić to można wszystko tylko "słabo" to widzę :

1-konia z rzędem komuś kto wyczuwa  różnicę  np. 7% a 8 % a po peklowaniu będziesz czuł różnicę

2-"smak" to subiektywne odczucie zależne również od naszego samopoczucia , zmęczenia , pragnienia itp

Zresztą koleżanki i koledzy Ci o opisali dokładniej  :)

 

Nie wiem jak ty ale ja na wyczuwalność soli nie narzekam, jak do tej pory, ani ogórki ani mięso nie wyszły mi za czy mało słone, jezcze byś się ździwił.

Poza tym to z solanki 10% według wagi zrobiłem 6% no niemów że nie poczujesz różnicy, i jeszcze wspomnę że chodziło o ryby i ser tudzież jednodniowe nasalanie, czy jak to tam.

 

ale nie ma się czym chwalić ani przekomarzać bo nie łatwo jest żyć jak ma się mocno wyczulone kubki smakowe, a już żonie to współczuję, bo ja jem tylko ułamek tych produktów co np. znajomi.

 

EAnna dzięki za info o temp.

 

nie róbcie ze mnie debila przecież nie robie solanki tak słonej jak docelowo ma być mięso, przez lata mam smak w buzi i myślcie co chcecie ale ogórki i mięso do tej pory robiłem na "palec" i już nie pamiętak kiedy wyszło źle, teraz też na słoność mięsa nie narzekam w ręcz jest idealna, chodziło raczej o trwałość chyba bo już z tą solą to wątek straciłem.

 

Ok ! Jak już powiedziałem teraz zrobię ściśle według zaleceń, przepisu, tabelki, starannie jak tylko potrafię. ewentualne podpowiedzi apropos peklowania 8 dniowego na mokro 1kg'gramowych kawałków boczku szynki i schabu.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557090
Udostępnij na innych stronach

Wpisujesz wagę mięsa i masz wszystko wyliczone w sekundę.. ;)

 

https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557092
Udostępnij na innych stronach

Rewelka rewelka, ale do polędwicy czy jak napisałeś do schabu stosuj o 2% słabszą solankę niż do boczku szynki karkówki

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557097
Udostępnij na innych stronach

chyba przy 8 dniach peklowania kawałków około 1kg nastrzykiwać nie trzeba ?

 

przy peklowaniu według miro wystarcza 2x dzienne nakłuwanie widelcem.

 

czy tak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557177
Udostępnij na innych stronach

Adam, ja wiem, ze chce sie wszystko szybo umiec robic, ale nie lepiej dla ciebie byloby zebys zaczal przynajmniej od poczytania odrobiny niz od razu zaczynac robic i ciage tak na prawde nie wiesz jak, co kiedy i gdzie, na koniec jeszcze dlaczego. Kazdy ruch to u ciebie pytanie.

 Spokojnie przeczytaj kilkakrotnie jeden temat, np. wedonki i jak to robic, od poczatku do konca. Zwroc uwage na to co koledzy madrzy w temacie i doswiadczeni wiedza, nie spiesz sie, czyli nie rob od razu pryuspieszonego tempa peklowania tylko 2 tygodniowe. I zobaczysz ze swiat sacznie sie rozchurzac, zaczna wychodzi zawsze dobre i zawsze tak samo smakujace wedliny.

 Pozdrawiam i zycze cierpliwoscvi w nauce i poznawaniu nowego hobby ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557184
Udostępnij na innych stronach

ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi, a juz jak właśnie robiłem pół na pół to oczywiście z solą angielską a ta jest totalnie inna (słońsza) to już w ogóle, a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) to od razu zredukowałem na 6% (miała być 10%) i jeszcze było mega za słone po wędzeniu, ja nie wiem jaką tu mają tą sól w anglii.

 

Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy %

 

A ja chciałem zwrócić uwagę, że kolega do "solenia" używa soli angielskiej. Moim zdaniem w tym wypadku kalkulator można w buty włożyć, a sama idea stosowania całkiem innego związku chemicznego jest nieodpowiedzialna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557187
Udostępnij na innych stronach

jeśli czytam o peklowaniu i nie ma tam nic na temat nastrzykiwania przy 8 dniowym peklowaniu a kolega waldek55 zwraca mi uwagę na ilość płynu do nastrzykiwania to mój wniosek jest taki że oboje nie czytaliście tego co miro podesłał w linku, a czasu na 14 dniowe peklowanie nie mam bo mi ułamki wychodza i co to znaczy że jestem zdyskwalifikowany ? 


[Dodano: 04 lip 2017 - 07:11]

 

ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi, a juz jak właśnie robiłem pół na pół to oczywiście z solą angielską a ta jest totalnie inna (słońsza) to już w ogóle, a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) to od razu zredukowałem na 6% (miała być 10%) i jeszcze było mega za słone po wędzeniu, ja nie wiem jaką tu mają tą sól w anglii.

 

Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy %

 

A ja chciałem zwrócić uwagę, że kolega do "solenia" używa soli angielskiej. Moim zdaniem w tym wypadku kalkulator można w buty włożyć, a sama idea stosowania całkiem innego związku chemicznego jest nieodpowiedzialna.

 

powiedziałem już że tym razem robię według "książki" nie będzie nic angielskiego, mam peklosól polską firmy agnex jeszcze mogę kupić taką po 50g pakowaną prymat chyba, jakby były obiekcje 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557188
Udostępnij na innych stronach

miro,

 

czy korzystając z twojego sposobu peklowania przy 8 dniach peklowania kawałków około 1kg  czy trzeba nastrzykiwać czy nie trzeba ?  

 

wystarcza 2x dzienne nakłuwanie widelcem ?

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557190
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.