miro Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 1 Lipca 2017 Cóż z tego że wędzarnię będziesz miał full wypas, jak wsad będzie źle zapeklowany? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 1 Lipca 2017 a tak z nudów robie, bo lubię. Teraz się postaram zapeklować dobrze, i w ogóle wszystko zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 1 Lipca 2017 Można wiedzieć czemu przeszkadza ci zbyt duża soczystość?nie elegancko to wygląda (przed gośćmi) a poza tym to taka trochę luźna jest w środku, fajniejsza by była tak zbita. Bzdury gadam ? Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale może po prostu podpiec w wędzarni zamiast parzyć, pewnie będzie bardziej zbite i bardziej suche. Peklosol 50/50 może. Nikt raczej od tego nie umrze ze znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 1 Lipca 2017 Adamvfr,ja pekluje wg tabeli kol miro,i jestem mega zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 1 Lipca 2017 Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale może po prostu podpiec w wędzarni zamiast parzyć, pewnie będzie bardziej zbite i bardziej suche. Jeśli faktycznie wolisz bardziej suche wyroby, to podpiekaj... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 1 Lipca 2017 Peklosol 50/50 może. Nikt raczej od tego nie umrze ze znajomych Moja rada: na początek i w okresie letnim stosuj samą peklosól. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-556842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 3 Lipca 2017 ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi, a juz jak właśnie robiłem pół na pół to oczywiście z solą angielską a ta jest totalnie inna (słońsza) to już w ogóle, a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) to od razu zredukowałem na 6% (miała być 10%) i jeszcze było mega za słone po wędzeniu, ja nie wiem jaką tu mają tą sól w anglii. Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy % Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 3 Lipca 2017 Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy % Pewnie nikt Cię nie zruga, tylko nie dziw się, że masz nie takie kolory jak potrzeba, produkcja żywności, to nie widzimisię tylko technologia i trzeba spełnić pewne normy bezpieczeństwa. Smak to inna rzecz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 3 Lipca 2017 http://static.pokazywarka.pl/h/w/1/7d20b5a1088f3dbbbceed991acc9f7f7_big.jpg?1499067698modyfikacja za 15zł (3f) okazuje się bardzo dobra, teraz temp. w wędzarnia przy nastawach 50*C wacha sie w okolicach 8*C a cykle włączania grzałki to do 5minut a wcześniej na trmostacie z kapilarą to przy nastawach temp.50*C cykle włączania grzałki były co 20 minut a wahnięcia temp. średnio 25*C Teraz temp na termostacie odpowiada temp termometru w wedzarni, w zasadzie poza dwiema dziurkami do przykręcenia modułu sterujacego cały proces jest odwracalny, więc nie widzę powodu do utraty gwarancj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 3 Lipca 2017 ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi, Z której korzystałeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 3 Lipca 2017 schab wyszedł idealnie natomiast z szynki już cieknie, parzyłem tak samo a szyneczka była jednak trochę większa, czy to oznacza że zabrakło jej z 10minut parzenia ( kawałki kolo 1kg) czy za dużo wstrzyknąłęm zalewy w nią ? Wg mnie szynka była niedoparzona.Mięśnie szynki i polędwicy (ze schabu) różnia sie zasadniczo.Aby uzyskac ten sam stopień koagulacji białek:1. szynka powinna osiagnąć w środku elementu 68 st.C 2. polędwica - 60 st.C.W dodatku, jak piszesz, szynka była większa; i nie chodzi tutaj o samą wagę elementu a raczej o średnicę przekroju. solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy % Na smak to możesz sprawdzać słonośc zupy lub sosu.Solanka zawsze będzie "za słona" bo przecież jej zadaniem jest pozbycie się nadmiaru soli i oddanie jej do mięsa.Jeżeli chcesz mieć powtarzalne wyroby to powinieneś skrupulatnie notować ilości zużytej do wyrobów soli.W każdej następnej produkcji możesz te ilości korygować (i robić notatki) aż osiągniesz optymalna dla Ciebie słoność.Jednak na niska słoność grozi zepsuciem mięsa.W dodatku kombinacje z ilością peklosoli z jednoczesnym obniżaniem słoności mogą zrodzić poważne konsekwencje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 3 Lipca 2017 a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) Muszę napisać że ....... robienie solanki na próbę smakową to wielkie nieporozumienie . Wiadomo że peklosól lub sól rozpuszczona w wodzie nie zostanie w całości wchłonięta do mięsa . Przez ilość dni , zostanie wchłonięte w mięso tylko tyle soli ile mięso na to pozwoli . Dlatego powstały wszelkiego rodzaju tabele które nie powstały z przysłowiowego kapelusza tylko na podstawie robionych przez wiele lat badań . Oczywiście , że możemy mieć indywidualnie różne progi słoności , dlatego możemy w ramach bezpieczeństwa skorygować zawartość peklosoli lub soli w roztworze . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 3 Lipca 2017 a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) Muszę napisać że ....... robienie solanki na próbę smakową to wielkie nieporozumienie . Wiadomo że peklosól lub sól rozpuszczona w wodzie nie zostanie w całości wchłonięta do mięsa . Przez ilość dni , zostanie wchłonięte w mięso tylko tyle soli ile mięso na to pozwoli . Dlatego powstały wszelkiego rodzaju tabele które nie powstały z przysłowiowego kapelusza tylko na podstawie robionych przez wiele lat badań . Oczywiście , że możemy mieć indywidualnie różne progi słoności , dlatego możemy w ramach bezpieczeństwa skorygować zawartość peklosoli lub soli w roztworze . Pozdrawiam jako laik nie chcę się mądrzyć ale zaróno ilość dni jak i stężenie mają podstawowe znaczenie w słoności wyrobu, więc nie można napisać że zostanie wchłonięte tyle soli ile mięso na to pozwoli.Napewno o tym wiesz a ja może źle interpretuje twoją wypowiedź. Ok będę robił solankę w czwartek zrobię według tabeli (na pewno znajdę ją tutaj na forum) bedę peklował przez: czwartek popołudnie do piątek wieczór czyli 8 dób w zalewie, potem ociekanie jedną noc (14h) w lodówce, potem rano wieszam i popołudniu zacznę wędzić, chyba ma to sens ? Schab, boczek i szynka 1kg kawałki. tak przywożą mięso i tak dysponuję czasemtabelka mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 3 Lipca 2017 ja solanke robię na smak (słoność) Robić to można wszystko tylko "słabo" to widzę :1-konia z rzędem komuś kto wyczuwa różnicę np. 7% a 8 % a po peklowaniu będziesz czuł różnicę2-"smak" to subiektywne odczucie zależne również od naszego samopoczucia , zmęczenia , pragnienia itpZresztą koleżanki i koledzy Ci o opisali dokładniej Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) ja solanke robię na smak (słoność)Robić to można wszystko tylko "słabo" to widzę :1-konia z rzędem komuś kto wyczuwa różnicę np. 7% a 8 % a po peklowaniu będziesz czuł różnicę2-"smak" to subiektywne odczucie zależne również od naszego samopoczucia , zmęczenia , pragnienia itpZresztą koleżanki i koledzy Ci o opisali dokładniej Nie wiem jak ty ale ja na wyczuwalność soli nie narzekam, jak do tej pory, ani ogórki ani mięso nie wyszły mi za czy mało słone, jezcze byś się ździwił.Poza tym to z solanki 10% według wagi zrobiłem 6% no niemów że nie poczujesz różnicy, i jeszcze wspomnę że chodziło o ryby i ser tudzież jednodniowe nasalanie, czy jak to tam. ale nie ma się czym chwalić ani przekomarzać bo nie łatwo jest żyć jak ma się mocno wyczulone kubki smakowe, a już żonie to współczuję, bo ja jem tylko ułamek tych produktów co np. znajomi. EAnna dzięki za info o temp. nie róbcie ze mnie debila przecież nie robie solanki tak słonej jak docelowo ma być mięso, przez lata mam smak w buzi i myślcie co chcecie ale ogórki i mięso do tej pory robiłem na "palec" i już nie pamiętak kiedy wyszło źle, teraz też na słoność mięsa nie narzekam w ręcz jest idealna, chodziło raczej o trwałość chyba bo już z tą solą to wątek straciłem. Ok ! Jak już powiedziałem teraz zrobię ściśle według zaleceń, przepisu, tabelki, starannie jak tylko potrafię. ewentualne podpowiedzi apropos peklowania 8 dniowego na mokro 1kg'gramowych kawałków boczku szynki i schabu. Edytowane 3 Lipca 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 3 Lipca 2017 Wpisujesz wagę mięsa i masz wszystko wyliczone w sekundę.. https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 3 Lipca 2017 dzięki miro, rewelka ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 3 Lipca 2017 Rewelka rewelka, ale do polędwicy czy jak napisałeś do schabu stosuj o 2% słabszą solankę niż do boczku szynki karkówki Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zwróć też uwagę na ilość zalewy peklującej w nastrzyku i ilość nastrzyków . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 4 Lipca 2017 chyba przy 8 dniach peklowania kawałków około 1kg nastrzykiwać nie trzeba ? przy peklowaniu według miro wystarcza 2x dzienne nakłuwanie widelcem. czy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 4 Lipca 2017 Adam, ja wiem, ze chce sie wszystko szybo umiec robic, ale nie lepiej dla ciebie byloby zebys zaczal przynajmniej od poczytania odrobiny niz od razu zaczynac robic i ciage tak na prawde nie wiesz jak, co kiedy i gdzie, na koniec jeszcze dlaczego. Kazdy ruch to u ciebie pytanie. Spokojnie przeczytaj kilkakrotnie jeden temat, np. wedonki i jak to robic, od poczatku do konca. Zwroc uwage na to co koledzy madrzy w temacie i doswiadczeni wiedza, nie spiesz sie, czyli nie rob od razu pryuspieszonego tempa peklowania tylko 2 tygodniowe. I zobaczysz ze swiat sacznie sie rozchurzac, zaczna wychodzi zawsze dobre i zawsze tak samo smakujace wedliny. Pozdrawiam i zycze cierpliwoscvi w nauce i poznawaniu nowego hobby Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 4 Lipca 2017 ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi, a juz jak właśnie robiłem pół na pół to oczywiście z solą angielską a ta jest totalnie inna (słońsza) to już w ogóle, a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) to od razu zredukowałem na 6% (miała być 10%) i jeszcze było mega za słone po wędzeniu, ja nie wiem jaką tu mają tą sól w anglii. Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy % A ja chciałem zwrócić uwagę, że kolega do "solenia" używa soli angielskiej. Moim zdaniem w tym wypadku kalkulator można w buty włożyć, a sama idea stosowania całkiem innego związku chemicznego jest nieodpowiedzialna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 4 Lipca 2017 jeśli czytam o peklowaniu i nie ma tam nic na temat nastrzykiwania przy 8 dniowym peklowaniu a kolega waldek55 zwraca mi uwagę na ilość płynu do nastrzykiwania to mój wniosek jest taki że oboje nie czytaliście tego co miro podesłał w linku, a czasu na 14 dniowe peklowanie nie mam bo mi ułamki wychodza i co to znaczy że jestem zdyskwalifikowany ? [Dodano: 04 lip 2017 - 07:11] ja z tabelek nie korzystam bo to dla mnie dużo za słone wychodzi, a juz jak właśnie robiłem pół na pół to oczywiście z solą angielską a ta jest totalnie inna (słońsza) to już w ogóle, a jak robiłem z samej soli zalewe do ryby czy sera to (ja zawsze próbuję solankę) to od razu zredukowałem na 6% (miała być 10%) i jeszcze było mega za słone po wędzeniu, ja nie wiem jaką tu mają tą sól w anglii. Pewnie znowu mnie zrugacie ale ja solanke robię na smak (słoność) nie na wage czy % A ja chciałem zwrócić uwagę, że kolega do "solenia" używa soli angielskiej. Moim zdaniem w tym wypadku kalkulator można w buty włożyć, a sama idea stosowania całkiem innego związku chemicznego jest nieodpowiedzialna. powiedziałem już że tym razem robię według "książki" nie będzie nic angielskiego, mam peklosól polską firmy agnex jeszcze mogę kupić taką po 50g pakowaną prymat chyba, jakby były obiekcje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 4 Lipca 2017 Aa, to przepraszam, tego nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) miro, czy korzystając z twojego sposobu peklowania przy 8 dniach peklowania kawałków około 1kg czy trzeba nastrzykiwać czy nie trzeba ? wystarcza 2x dzienne nakłuwanie widelcem ? Edytowane 4 Lipca 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/8/#findComment-557190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.