Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Potrzebna pomoc z wiedzy o mięsie ;)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Izunia1113

Izunia1113

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 17 maj 2017 - 12:34

Mam pytanko potrzebuję pomocy pracuję na stoisku mięsnym i będę robić specyfikację z wiedzy asortymentowej dostałam 50 pytań ale powiem wam że zagiełam nawet wujka google. Jest tu jakiś spec od wiedzy o mięsie wołowym, wieprzowym drobiu jagnięcinie i królikach ??



#2 Piotrekpiter2

Piotrekpiter2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowośćkleszczów

Napisano 17 maj 2017 - 12:39

Daj pytania

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

#3 Izunia1113

Izunia1113

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 17 maj 2017 - 13:00

Odpowiednikiem schaby wp w kroliku jest ??
Jaki jest zakres terminu przydatności do spożycia w op taca ??
Którego kurczaka sprzedajemy z podrobami ??
Z. Jakich elementów składa się przodek wp ?? To są jedne z wielu
[Dodano: 17 maj 2017 - 15:00]
Oto wszystkie pytania na niektóre znalazłam ale nie na wszystkie.

Załączone pliki


Użytkownik Izunia1113 edytował ten post 17 maj 2017 - 12:52


#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6614 postów

Napisano 17 maj 2017 - 13:28

Mam pytanko
czy byłaś uprzejma poczytać taki rozdział : https://wedlinydomow...rum/forum/85-mięso/ czy nie było czasu ?

#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8812 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 maj 2017 - 21:31

pracuję na stoisku mięsnym

Lepiej zmień pracę.

Tylko na jaką?

W każdej należy cokolwiek się nauczyć aby nie wylecieć po okresie próbnym.



#6 Izunia1113

Izunia1113

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 18 maj 2017 - 03:50

Dzięki za pomoc 😊

#7 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2171 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 18 maj 2017 - 08:27

Dzięki za pomoc

Ooooooo.......jestem zaskoczony.....



#8 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 583 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 18 maj 2017 - 10:27

Którego kurczaka sprzedajemy z podrobami ??
Z. Jakich elementów składa się przodek wp ?? 

Z podrobami kurczaka sprzedajemy żywego  :D

Przodek składa się z przodka właściwego i jego następnych pokoleń  :D



#9 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 20 maj 2017 - 19:48

:thumbsup: :laugh:



#10 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 960 postów

Napisano 21 maj 2017 - 05:16

Oj, to trochę niesłusznie! Odpowiedzi jak od małoletnich.  Nowicjuszka zwróciła się do was w dobrej wierze, ale wpadła w wężowisko.hopeless-smiley-emoticon.gif



#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8812 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 maj 2017 - 09:27

Nowicjuszka zwróciła się do was w dobrej wierze, ale wpadła w wężowisko

 

Trochę inaczej to widzę.

Na polskich stoiskach mięsnych  personel z reguły nie wie co sprzedaje. Ich wiedza zamyka się w określeniach: "wołowe na pieczeń", "wp na gulasz"

Pracują ludzie bez przeszkolenia, często kompletni ignoranci.

Pytanie @Izunia1113 pokazuje jednak, że przynajmniej niektóre firmy wymagają od pracowników wiedzy z zakresu budowy zwierząt rzeźnych oraz zasad przechowywania/zdatności do spożycia poszczególnego asortymentu.

W takim wypadku wymagane jest albo fachowe przeszkolenie (rodzaj kursu) albo samodzielne przestudiowanie  zagadnień w oparciu o fachowa literaturę i wypytanie mistrza w zawodzie.

Samo zdanie testu na podstawie gotowych odpowiedzi-podpowiedzi życzliwych internautów stwarza tylko pozory znajomości zagadnień.

Jeżeli ktoś nie zna odpowiedzi na pytanie:

 

Odpowiednikiem schaby wp w kroliku jest ??

 

 

świadczy to o absolutnej nieznajomości budowy ssaków.

Jak można zatem odpowiedzialnie pracować na stoisku mięsnym?

Swoją drogą firma powinna zapewnić nowo przyjmowanym pracownikom kurs - wskazane przy rozbiorze w rzeźni lub hurtowni.

Najlepiej to wszystko zobaczyć na własne oczy, dotknąć, osobiście dokonać rozbioru półtuszy, królika, ptaka.

Wtedy jest to wiedza na całe życie a nie wyłącznie na zdanie testu "pięćdziesiąt pytań".

 

Przyznaję, że zareagowłam na pytanie-prośbę @Izunia1113 z wielką przesadą, bo nic nie wiem na temat Jej stażu pracy na stoisku mięsnym.

Przepraszam Cię za to Autorko tematu i życzę solidnego przeszkolenia przed czekajacym Cię egzaminem.

Przestudiownie tematów w linku podanym przez kol. @muski powinno Ci pomóc.

Ze swej strony zapewniam Cię, że poznawanie anatomii zwierząt może być pasjonującym zajęciem i przydaje się nawet podczas zwiedzania wystawy "Human Body" :D.



#12 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 960 postów

Napisano 21 maj 2017 - 18:55

Zgoda EAnna, co określiłaś powyżej jest uniwersalną przyczyną dzisiejszych metod sprzedaży detalicznej.  Ale jest to temat na odmienną dyskusję, nie wina osoby którą podjęła prace na stoisku mięsnym.  Na forum istnieją himalaje wiedzy i można było pomóc a nie upokarzać i naśmiewać się.



#13 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 21 maj 2017 - 19:17

Rzeczywiście. Trzeba znaleźć jakoś odtrutkę  na porażonych przez kłębowisko żmij .



#14 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 21 maj 2017 - 21:33

Rzeczywiście. Trzeba znaleźć jakoś odtrutkę  na porażonych przez kłębowisko żmij .

Witaj Dziadku!  :)

 

Jestem ciekawy co miałeś na myśli, komentując zaistniałą sytuację?  :D



#15 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 21 maj 2017 - 22:44

A Izunia1113  wpadła no forum , zadała pytania  ( w moim odczuciu wcale nie pracuje na stoisku mięsnym ) i tyle Ją widziano  a my tu nadal "dochodzimy się " między sobą  :hmm:



#16 Izunia1113

Izunia1113

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 23 maj 2017 - 08:27

Ogólnie dziękuję wam za dobre słowa. Co do pytań niestety musiałam sobie sama z nimi poradzić bo nie dostałam materiałów adekwatnych do pytań.


[Dodano: 23 maj 2017 - 10:26]

Jest to ciekawe forum i będę tu zaglądać ;) na początku poczułam się tu nie chciana ale spoko na każdym forum tak jest ;) 


[Dodano: 23 maj 2017 - 10:27]

A chudziak pracuję na stoisku mięsnym nie robiłam sobie jaj z was. Zalogowałam się tu licząc na fachową pomoc.


Użytkownik Izunia1113 edytował ten post 23 maj 2017 - 08:24


#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6614 postów

Napisano 23 maj 2017 - 08:45

Co do pytań niestety musiałam sobie sama z nimi poradzić bo nie dostałam materiałów adekwatnych do pytań.
Droga siostro - wiedzy na tym portalu o mieskach, wędlinach, i wszelkiej maści przetworach jest u bez liku - wszyscy jednak chcieliby - by przed pytaniami może trochę poczytać ;) - potem z górki - w drugiej polowie czerwca jest kurs szkoleniowy - serdecznie polecam  :)  :thumbsup: 

#18 Izunia1113

Izunia1113

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 23 maj 2017 - 08:51

Wiem że powinnam ale miałam trzy dni na opracowanie pytań przed egzaminem ;) Dostałam je z zaskoczenia bo kierownik zapomniał że miał mi je dać :(



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5381 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 maj 2017 - 08:55

W dobie dzisiejszej dostepnosci do wiedzy to naprawde pikus ...to nie to co kiedys gdy trzeba bylo leciec do biblioteki ( czasem nie jednej) i wyszukac ksiazki zeby znalesc odpowiedzi na pytania ...tylko dzis  to juz nawet czasu nie mamy na czytanie  ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 960 postów

Napisano 24 maj 2017 - 01:27

Witaj Izuniu, cieszę się ze wróciłaś!  Przyjdzie czas ze będziesz nowym forumowiczom pomagać.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych