caro70 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 10 Marca 2018 Witam czy masz ten płyn do kupienia i w jakiej cenie bo na stronie sklepu nie znalazłempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-591559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 10 Marca 2018 Skończył się, ale w przyszłym tygodniu już będzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-591564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 11 Marca 2018 To chyba o całkiem innym dymie w płynie piszesz.Pachnie tak samo jak dym bukowo-olchowy. Firmy które znam, a jest ich bardzo dużo wędzą w atmosach używając dymogeneratorów lub w normalnych wędzarniach opalanych drewnem.Nie wiem czy duże lub bardzo duże zakłady stosują natrysk, pewne tak, ale musiałbym to ustalić.Wędzenie natryskowe, przede wszystkim stosowane jest w w sklepach, restauracjach czy marketach w których użycie otwartego ognia jest zabronione.Duże i bardzo duże stosują przede wszystkim natrysk. Mi on nie odpowiada. Dla laika jest trudno wyczuwalna różnica w smaku. myk polega na tym że z tradycyjnej wędzarni dym przenika do wnętrza produktu. Duże firmy dodatkowo przez krótki czas odymiają tylko, a resztę robi dym w płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-591621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 14 Marca 2018 Witam, Dokonałem "wedzenia" na roztworze dymu od Miro.Mam troche mieszane uczucia. Nie jestem doswiadczonym zadymiarzem (staralem sie zawsze być grzeczny ????)i to był też pewien eksperyment z powodu braku czasu na wedzenie tradycyjne jak i niekorzystnej aury. Preparat rozpuszczony wg przepisu 1:5 Wyszlo cos takiego: Z wierzchy wyglada Ok chociaż moim zdaniem kielbasa jak i drób ciężko przyjmują kolor.Może zbyt slabo osuszylem wsad, nie wiem na pewno kiedys to sprawdzę.Co do kielbaski. Nie byla peklowana, 12 osadzania i osuszania.W środku ladnie dopieczona.Niestety w przypadku udek porażka. Od kości idzie krew, pomimo otrzymania w srodku koło kosci 68°C... Próbuję jeszcze raz je podgrzać, dopiec, "dowędzić"Walory smakowe we wszystkich trzech przypadkach super.Pierś i udko soczyste, odpowiednia ilosc soli na prawdę rewelacja.Kiełbasa rownież, chociaż jednak ten gatunek wedlin wolę wykonywać jednak tradycyjna metodą.Zostały mi jeszcze do uwedzenia mięska, czyli szynka, baleron i polędwica sopocka.Boję się tylko że nie wyjdzie mi surowa wędzona szynka i polędwica :-( Dla majacych problem z wedzeniem albo takich nygusów jak ja mogę spokojnie polecić ten ekstrat.Wędzenie to i tak sprawa przypadku, bo albo mieso nie takie, albo drzewo, albo samopoczucie.Koniecznie trzeba sie tylko zaopatrzyć w procenty, bo po probach organo leptycznych czymś trzeba gardzioło przepłukać :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-591996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 14 Marca 2018 Tak podczytuję temat i wciąż się łamię, jakoś zajeżdża mi to marketem. Z drugiej strony, z natury jestem leniwy i ten proces z pewnością leży bliżej niej;)Nasunęło mi się pytanie - z lenistwa ofkors;) Skoro przed nadzianiem kiełbasek jelita moczymy,to może od razu w tym liquiku? Potem tylko nadziewanko, osadzanko, piekarnik i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 14 Marca 2018 Do jelit są specjalne płyny barwiące, dające ten pożądany kolorek . https://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne-kultury-bakterii-dodatki-masarskie/848-barwnik-spozywczy-annato-320-do-jelit-serow-200g.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 14 Marca 2018 Nasunęło mi się pytanie - z lenistwa ofkors;) Skoro przed nadzianiem kiełbasek jelita moczymy, to może od razu w tym liquiku? Potem tylko nadziewanko, osadzanko, piekarnik i gotowe Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 14 Marca 2018 Skoro przed nadzianiem kiełbasek jelita moczymy, to może od razu w tym liquiku? Potem tylko nadziewanko, osadzanko, piekarnik i gotowe Skoro lubisz neoimpresjonizm, to czemu nie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 14 Marca 2018 Miałem takie barwione dymem jelita do kiełbasy krakowskiej.W czasie parzenia (temp.75 stopni)obydwie popękały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 14 Marca 2018 W czasie parzenia (temp.75 stopni)obydwie popękały. No, skoro były nadziane silną ręką (cielęcego) ginekologa to ja się nie dziwię Czy to były aby jelita?Coś mi mówi, że osłonki białkowe Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 14 Marca 2018 Masz Aniu rację kolega Andrzej zapewne nie robił Krakowskiej w jelitach cienkich więc zapewne były to białkowe przeważnie są karmelkowe jeżeli pękły to zapewne były stare bo jak wiadomo są silne Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) przeważnie są karmelkowePojawiły sie też nasycone dymem.Dostałam kiedyś od Mira taką osłonkę wiankową, ślicznie pachniała .Ale fabryczne nasycenie dymem takiej osłonki to nie to samo, co moczenie jelita w formie "flaka" , które to jelito służy nam w formie naciągniętej.No, ale poeksperymentować zawsze można tym bardziej, że to niewiele kosztuje Edytowane 14 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 14 Marca 2018 Oczywiście były to sztuczne osłonki do krakowskiej a nabiłem je chyba za ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Jakoś nie załapałem się na degustację tych w płynie w Zakopanem - zapewne gdzieś ,coś zwiedzałem Edytowane 14 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 14 Marca 2018 Nasunęło mi się pytanieMi też. A nie łatwiej w sklepie kupić barwiony bardziew zamiast samemu robić? Prąd i wodę marnować niepotrzebnie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 14 Marca 2018 Witt prosiłeś o fotki, ostały się jeszcze jeno resztki :No to zaczynam lżej oddychać, bo myślałem że to z mojej winy wyszły mi na kiełbasie niedobarwienia, a tu lepszym wędzarnikom tak samo wychodzi :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 15 Marca 2018 Jakoś nie załapałem się na degustację tych w płynie w Zakopanem - zapewne gdzieś ,coś zwiedzałem Muski, nie było degustacji. Część zabrał Maniek96 i po sparzeniu ma przesłać informację na forum.Tak się złożyło, że sam przeprowadzałem eksperyment. 1. Surowiec: cztery polędwiczki i dwie polędwice wieprzowe peklowane. 2. Płynny Preparat Dymu Wędzarniczego przywieziony przez Kolegę Muski'ego.3. Wykonanie: preparat rozcieńczyłem w wiaderku z wodą, w stosunku 1 do 11. Dokładnie osuszone mięso zanurzyłem w roztworze na około 1-2 minuty i powiesiłem na drążku celem ocieknięcia i wysuszenia. Po wyschnięciu pierwszej warstwy procedurę zanurzeniowo-ociekowa przeprowadziłem jeszcze raz. Po wysuszeniu uzyskałem zadowalający kolor i zapach mięsa.Zobaczymy jaki będzie smak po sparzeniu.W każdym razie eksperyment powiódł się w całej rozciągłości i niebawem założę nowy dział dla osób chcących wędzić, ale nie mających ku temu warunków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 15 Marca 2018 Opis do polędwicy: - peklowanie standard na mokro 8-10 dni, BEZ PŁYNU....!!!- po zapeklowaniu ociekanie + osuszanie w temperaturze pokojowej około 8-10 h, mięso MUSI BYĆ idealnie suche..!!!- koncentrat dymu rozpuszczamy z wodą 1:5 Ilość rozcieńczonego z wodą roztworu minimalna (u mnie był to kieliszek 50 ml).Talerz, garnek, pojemnik, co kto ma i w nim obtaczamy/taplamy (nie wiem jak to nazwać ) mięso rozcieńczonym roztworem, podobnie jak przy panierowaniu mięsa w jajku jak się robi kotlety. - mięso wkładamy to piekarnika, na kratkę, temperatura na około 50 C, UCHYLONE lekko drzwiczki + termoobieg- suszenie 2-3 h Kolor i zapach pojawia się w miarę wysuszania się mięsa.Mam pytanie co do czasu suszenia, gdyż rozumiem, że jest to nie jako, czas wędzenia.Pilnujesz tylko czasu wędzenia, czy jak kol. Sverige2 również temp wewnątrz, czyli 40°C? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 15 Marca 2018 Koncentrat, którym ja robiłem, pochodził z innej firmy niż koncentrat od Mira (który także miałem w rezerwie). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 15 Marca 2018 Koncentrat, którym ja robiłem, pochodził z innej firmy niż koncentrat od Mira (który także miałem w rezerwie). Czy tej samej firmy Maxellu z której i ja posiadam, gdyż jak podajesz stopień rozcieńczenia tak jak u mnie 1:11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Ten sam im podesłałem. Edytowane 15 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 15 Marca 2018 Tak, Muski przywiózł koncentrat od Arka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 15 Marca 2018 Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 16 Marca 2018 Będą zwolennicy wędzarni, DG czy wędzenia płynem.Niech każdy wybierze co mu bardziej pasuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 16 Marca 2018 Miro, znowu zgadzam się z Tobą Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/13/#findComment-592202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.