electra Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 6 Września 2019 @miro, Zapewne masz racje , ja w sumie nie mam za duzego doswiadczenia , bo robilam 2 razy i produkt nie lezal za dlugo mam jeszcze zamrozony kawalek poledwicy , to porownam z inna .caly czas jestem w trakcie doswiadczen.Zdecydowanie wole wedzenie tradycyjne bo chyba jednak wygodniej i sprawniej. Alternatywa jak dla mnie jednak warta calego zachodu gdy nie mam innej mozliwosci a chce zjesc cos co wiem co ma w srodku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-639944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 6 Września 2019 Zdecydowanie wole wedzenie tradycyjne bo chyba jednak wygodniej i sprawniej. Alternatywa jak dla mnie jednak warta calego zachodu gdy nie mam innej mozliwosci a chce zjesc cos co wiem co ma w srodku I właśnie o to chodzi. Instrukcja Mirka ma pomóc ludziom, którzy nie mają jakiejkolwiek możliwości wędzenia swych produktów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-639945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 4 Listopada 2019 Wczoraj robiłem baleron. Oczywiście wg. instrukcji na buteleczce .Moim skromnym zdaniem trzy "malowania" wystarczają.Trudno jest mi tylko określić moment w którym mięso jest już suche i można malować kolejny raz. (Nie wiem czy, ale może jakby była instrukcja z podaniem orientacyjnego czasu pomiędzy malowaniami proces byłby u mnie szybszy).Malowałem pędzelkiem silikonowym, rozcieńczenie płyn 1:5 wody.Preparat w mieszkaniu było czuć nieznacznie - bo sąsiadki się nie zleciały, a i kurtka mi wędzonką nie pachnie (baleron natomiast tak).W porównaniu z wędzeniem tradycyjnym smak nie do odróżnienia - jakby takie rozwiązanie (pewnie konkretnie tego dymu w płynie) stosowały ZM, to bym kupował ich wyroby...Teraz czas na kiełbasę, a w przyszłości myślę o parówkach- to dopiero będzie wyzwanie Jednym słowem polecam każdemu kto ma problem z wędzeniem tradycyjnym, bo jak wiemy nic nie zastąpi (rytuału) tradycyjnej wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 8 Listopada 2019 Cieszy mnie to, że moja praca nie poszła na marne, a kolejni którzy nie mają żadnej możliwości tradycyjnego wędzenia, robią swoje wyroby.???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Znalazłam przepis na boczek rolowany, parzony i wędzony po parzeniu. Tak można? Czy i z innymi wyrobami?Lepiej późno niz wcale. Tak nie można bo parzenie zamyka przestrzenie miedzykomórkowe i dym nie wnika do środka.Lepiej odwrotnie[Dodano: 09 lis 2019 - 10:26] Cieszy mnie to, że moja praca nie poszła na marne, a kolejni którzy nie mają żadnej możliwości tradycyjnego wędzenia, robią swoje wyroby. Mnie też ,ale zapytam czy Ci co tak chwalą mają jakieś porównanie z wędzeniem tradycyjnym. Edytowane 9 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 10 Listopada 2019 @Arek.A ci co wędzą tradycyjnie mają jakieś porównanie jak powinny wyglądać tradycyjne wędzonki? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 11 Listopada 2019 jak powinny wyglądać Wyglądać to one może i wyglądają nawet lepiej od tradycyjnych , ale smak i zapach ? W lecie żona powiedziała że ugotuje grochówkę i wysłała mnie do sklepu po kości od schabu zwane popularnie klawiaturą . Kości się pięknie " uśmiechały " do mnie i miały sporo mięsa . Po powrocie do domu i rozpakowaniu zdziwiłem się że mają doczepioną metkę ze składem i jak zacząłem czytać to mi szczęka opadła . Było tam wszystko z Mendelejewa , tylko zapachu dymu nie czułem . Po ugotowaniu i obraniu mięsa też tego smaku zabrakło .Była to pierwsza i ostatnia zupa zrobiona na takich "gnatach " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 11 Listopada 2019 Pech? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 11 Listopada 2019 Pech? Nie kumam pytajnika . A tak na poważnie - zakupię ów "dym" w "Twoim" sklepie i pytanie które zadałem wcześniej i "wcieło" . Ile tego dymu dolać do grochówki , by mieć smak i zapach zupy na wędzonym boczku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 11 Listopada 2019 Henio, u nas sa napisy wlasnie na opakowaniach czy wedzone albo czy kapane np. boczek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 11 Listopada 2019 Pech?Nie kumam pytajnika . A tak na poważnie - zakupię ów "dym" w "Twoim" sklepie i pytanie które zadałem wcześniej i "wcieło" . Ile tego dymu dolać do grochówki , by mieć smak i zapach zupy na wędzonym boczku ? Jeśli to nie żart, to parę kropel.Coś ala doprawianie magą, ale o wiele mocniejszą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 11 Listopada 2019 Ile tego dymu dolać do grochówki , by mieć smak i zapach zupy na wędzonym boczku ? Henio to daje kolor, a sól wędzonkowa smak, nic nie kumasz Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 12 Listopada 2019 Oj zdziwiłbyś się. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 12 Listopada 2019 Oj zdziwiłbyś się. Mirku masz rację - dziwię się. Ale ja tego (na szczęście) nie muszę brać do ust to się nie wypowiadam. Ps.Na początku swojej przygody kupiłem od Ciebie tą sól. Użyłem jej raz i resztę wyrzuciłem.Ta sól pomogła mi tylko w jednym - następnego dnia kupiłem od sąsiada beczkę na wędzarnię Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 12 Listopada 2019 ???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 13 Listopada 2019 Pytanie do miro, Jak wyczuć moment czy naniesiony preparat już wysechł?Albo inaczej - po ilu minutach jest pewność że wędzonka jest już sucha i można malować drugi raz ?Nie mogę uchwycić tego momentu - bo niby jest suche- a nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 13 Listopada 2019 Tego się rączej nie da określić w minutach. Każdy piekarnik jest inny, a i każdy kawałek mięsa też.Jeśli nie jesteś pewien, że mięso jest już suche, zostaw go dalej w piekarniku.Przy niskiej temperaturze 50-55 C, nic mu się nie stanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 13 Listopada 2019 Tak właśnie robię średnio za każdym razem 30 minut czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 13 Listopada 2019 Ja np. stosuję rozcieńczanie wg. oryginalnej receptury producenta, i spokojnie wystarcza jednorazowe zanurzenie produktu w roztworze. Nie bardzo wiem czemu Miro zastosował własny "patent" na rozcieńczanie ekstraktu, i trzykrotne psikanie. Kiedyś już to wyjaśniał, ale nie mogę odnaleźć postu, gdyż było to dawno temu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-645875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolek Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 27 Listopada 2019 Czy gotowy roztwór (1:5) można jakiś (jaki?) czas przechowywać? Przedobrzyłem z ilością, a wylać szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-647355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 27 Listopada 2019 Spokojnie można. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-647361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Tak oto wygląda polędwica łososiowa peklowana 10 dni, 55g. peklosoli / 1 litr wody, szczypta cukru. Następnie dokładnie osuszona i "wędzona" poprzez 120 sekundowe zanurzenie w roztworze koncentratu wędzarniczego 11 : 1, (zgodnie z fabrycznymi zaleceniami), następnie poddana ociekaniu przez okres 1 godziny. Po ocieknięciu i osuszeniu, zawinięta dosyć szczelnie w folię celulozową, umieszczona w siatce, i tak pozostawiona w ciemnym pomieszczeniu o temp 21 stopni C na okres 2 dni, celem (zimnego wędzenia). Teraz rano wyjęta celem śniadaniowej degustacji. Zapewniam że wyrób dający rozkosz kubkom smakowym tym którzy lubią tego typu wędlinki .Ps. Po raz pierwszy zastosowałem tak słabe stężenie solanki 55g peklosoli /1 litr wody, chciałem wypróbować recepturę Ligawy, ale muszę stwierdzić że dla mnie wyrób zdecydowanie niedosolony (jestem ciut słonolubny), to jedyna rzecz która dla mnie wymaga zmiany stężenia na wyższe, poza tym wrażenia jak wyżej . Edytowane 5 Grudnia 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-648417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Wygląda ładnie. A mam pytanie, czy nastrzykiwałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-648420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Nie Januszu, "łososiówka" jest bez nastrzyku, tylko 10 dniowe peklowanie w solance 55g. peklosoli na 1 l. wody. Peklowała się 10 dni w słoiku szklanym, w lodówce o temperaturze nie przekraczającej 4-6 stopni C. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-648439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Patrzę, patrzę i jakoś..... mam mieszane odczucia odnośnie tego tematu chyba już stary jestem i wolę posiedzieć przy wędzarni niż iść na łatwiznę, lub co gorsza w marketową komercję, przecież po to szukam swojskiego świniaczka, po to go przerabiam tradycyjnymi metodami aby unikać sklepowych wyrobów ale to moje zdanie, mój czas i odczucia, i nikt nie musi się z tym zgadzać Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/21/#findComment-648443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.