Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Suma peklosoli i mięsa daje 11950, czyżby 115 gramów przypraw?

Jesli ktos lubi to tak moze byc.... pieprz czarny 2 g/kg, pieprz bialy 3 g/kg, czosnek 3g/kg, gorczyca 3g/kg, listek - niewazony, kilka ziaren jalowca - nie wazone, 

pozbywam sie sporej ilosci podczas - 

 

Kawalki nie byly obmywane, jedynie przetarte nieco dlonmi w celu lepszego roztarcia przypraw plus pozbycie sie nadmiaru miejscowego.
  

 

A chciałbym zapytać czy po parzeniu wędzonek dajecie ich zaraz do zimnej wody w celu wystudzenia czy wieszacie w zimnym miejscu, czy jest jakaś różnica .

wedzonki  wieszam w chlodnym miejscu 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-577447
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 6 miesięcy temu...

MIalem ochote znow pobawic sie w "niekonwencjonalne" zrobienie wedzonek. 4 kawalki poledwicy, dwa ladne kawalki bocxzku. Peklowanie w woreczkach prozniowych w lodowce przez 10 dni. Peklosol 18 g/kg, plus przyprawy pieprz, czosnek, mielony listek, ziele angielskie. Wedzenie "standartowe - ok 5.5 godz. tak wygladaja po wedzeniu post-65748-0-76549200-1529503211_thumb.jpg. Wszystkow zapakowane znow w oreczki prozniowe i do kapieli wodnej w temp. (na cyrkulatorze) 59.8*, na mierniku temp. 58.5*C, czas 20 godz dla poledwicy i boczkow.post-65748-0-76144600-1529503241_thumb.jpg Po tym czasie poledwica zostala wyjeta post-65748-0-53044900-1529503274_thumb.jpgpost-65748-0-58348800-1529503297_thumb.jpg

pozostaly boczki i temp. podnioslem do 65*C na 4 godz.

Efekty - post-65748-0-75301300-1529503320_thumb.jpgpost-65748-0-04434100-1529503345_thumb.jpg

Jak dla mnie - bardzo dobre. Szczegolnie pozostaje wyczuwalny smak przypraw co jest (dla mnie) wazne w przypadku poledwicy. Boczek - niemal maselko z nimimalna iloscia galaretki. Wydajnosc - poledwica 87.5%, boczki - 87.9%. Wyciek podczas odparzania - boczki - 122 ml (lacznie), boczki ok 40 ml.

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-600634
Udostępnij na innych stronach

 

 

czas 20 godz
... :frantics:  Haloo... :w00t: popraweczka  :) Wyroby bardzo apetyczne  :clap:  :thumbsup:  :cool: Pozdrawiam  :) 
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-600661
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Odswieżę temat bo kilka dni temu przyszla mi ochota i mozliwosci (zakup miesa - calej szynki) na zrobienie troche Szynkowej. Uzywam przepis przedstawiony przez Kostek61. Moze nie byloby warto pisac gdybym w trakcie wedzenia nie pomyslal ze moge przeciez zrobic eksperyment. - Od pomyslu do wykonania droga krotka i dlatego pisze o Szynkowej tutaj a nie w kielbasach. Farsz zapakowany w oslonki kolagenowe o srednicy 68 mm. Kazdy baton to ok 0.70-0.80 kg wagi. I pomysl aby 4 po wedzeniu zapakowac prozniowo i zrobic parzenie metoda Sous Vide. Metody tej jeszcze do szynkowej nie uzywalem wiec....

Parzenie standartowe (75 *C i do temperatury w srodku - 64*C) i obok parzenie SV (12 godzin w temp. 58*C)

post-65748-0-69580800-1551312549_thumb.jpg

Rankiem ( po 12 godzinach) w zimna wode na 30 min. pozniej temperatura garazowa (6-9*C) do wieczora. Tak wygladaja woreczki wieczorem po wystudzeniu - chcialbym zwrocic uwage ze praktycznie nie ma wycieku  chociaz batony wilgotne. Uwaga druga - spakowanie w woreczki vacuum po dwa batany spowodowaly lekkie zdeformowanie na krawedzi styku batonow.

post-65748-0-34507400-1551312573_thumb.jpg

Przekroj poprzeczny batonu z SV - 

post-65748-0-76449400-1551312634_thumb.jpg

Porownanie przekroju parzenia obu metodami -

post-65748-0-90450100-1551312667_thumb.jpg

post-65748-0-81562600-1551312503_thumb.jpg

Porownanie koloru batonow - 

post-65748-0-26372000-1551312693_thumb.jpg

post-65748-0-25943200-1551312482_thumb.jpg

Wnioski - ocene stanowia 4 osoby nie wiedzace o co chodzi - tylko prosba o sprobowanie i opinie..

wszyscy wyzsze noty wystawili szynkowej parzonej metoda SV. poczatkowy brak wiary ze to jest ta sama wedlina i ten sam farsz.Ocena moja ( i smakujacych) - wieksza soczystosc, wyrazniejszy smak, odczucia przypraw takze. "zywszy" kolor miesa, nie widoczne natomiast roznice koloru zewnetrznego. Moim zdaniem - wraznie slabszego zwiazania farszu w Sv (wrazenie). pozostali nie potwierdzili tego wrazenia.

Edytowane przez EAnna

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-625078
Udostępnij na innych stronach

 

 

troche Szynkowej.

Piękna ta Twoja kiełbasa  :clap: 

 

 

wieksza soczystosc, wyrazniejszy smak, odczucia przypraw takze.

Od jakiegoś czasu również tak parzę kiełbasy, wcześniej boczki i szynki. 

Przy dziczej miałam minimalny wyciek galaretkowy, przy wp. nic nie było.

Potwierdzam zacytowane wyżej opinie co do smaku - dodam jeszcze wyraźny, trwały aromat dymu. 

Zamknięcie i utrwalenie aromatycznego dymu drewna moreli, gruszy, wiśni i jałowca jest nie do przecenienia.

Tak. Jałowca też  :thumbsup: . Wbrew niektórym opiniom komponent jałowcowy jest odczuwalny przez moje narzędzie powonienia  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-625189
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam zacytowane wyżej opinie co do smaku - dodam jeszcze wyraźny, trwały aromat dymu.  Zamknięcie i utrwalenie aromatycznego dymu drewna moreli, gruszy, wiśni i jałowca jest nie do przecenienia. Tak. Jałowca też  . Wbrew niektórym opiniom komponent jałowcowy jest odczuwalny przez moje narzędzie powonienia 

 

To jest przecież normalny objaw.Kiełbasy parzone tą metodą nie oddają części smaku wodzie w, której są parzone.Zastanawia mnie tylko ,że mając tak wysublimowany smak nic nie piszecie o słoności wyrobu.Nie wierzę ,że obie szynkowe z tą samą dawką peklosoli mają ten sam próg słoności.Przydało by się moim zdaniem uwrażliwieni innych użytkowników na ten problem. 

A co do szynkowej.To jest dość trudny wyrób.Przekrój jest ok, ale moim skromnym zdaniem ładniejszy byłby wygląd zewnętrzny gdybyś, albo powędził jeszcze trochę do ciemniejszego koloru, albo użył osłonek karmelowych.Nie wiem jak jest z konsystencją bo nie pokazałeś plasterków a to jest wyznacznikiem udanej szynkowej czy plasterki się nie rozwarstwiają, ale za całokształt. :clap:  :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-625194
Udostępnij na innych stronach

ale za całokształt.  

Piękna ta Twoja kiełbasa   

 

Dziekuje - w Waszych ustach to szczegolne wyroznienie.

Nie wiem jak jest z konsystencją bo nie pokazałeś plasterków a to jest wyznacznikiem udanej szynkowej czy plasterki się nie rozwarstwiają,

  Arkadiusz - ""ze mna jak z dzieckiem - bierz za raczke i do baru na kielicha"" inaczej mowiac - pytasz i masz -(specialnie cieniutko kroilem plasterki - )

post-65748-0-30773500-1551469556_thumb.jpgpost-65748-0-18136300-1551469579_thumb.jpg

Slonosci przy tej dawce peklosoli jest jak dla mnie prawie nie do odroznienia.

Zgadzam sie ze wedzenie moglo byc mocniejsze - ale gdybys wiedzial jakie warunki do wedzenia byly  !! 

ps. na angielskiej WD mozesz obejrzec inne moje Szynkowe (uczylem Amerykanow poprawnie je robic)  :)  :blush:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-625214
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa @StafanaS - zdjęcie z forum anglojezycznego

 

http://i356.photobucket.com/albums/oo6/stefan536/DSC_0826_zpsmjl8q9je.jpg

 

 

Albo inna:

 

http://i356.photobucket.com/albums/oo6/stefan536/DSC_0390_zps9ep4vhms.jpg

 

Cały temat:

KIEŁBASY_STEFANA

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-625226
Udostępnij na innych stronach

Ten kolorek to już mi się bardziej podoba  :D i plasterki też niczego sobie. :thumbsup:  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-625235
Udostępnij na innych stronach

Piękna szynkowa. Ja od jakiegoś czasu parzę prawie wszystkie wędzonki i kiełbasy metodą SV. Kiełbasy pekluję na 1,8% więc słoność nie przeszkadza.

Na pewno to najlepszy sposób na parzenie polędwicy, moim zdaniem przynajmniej.  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-625285
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dawno nic w temacie sie nie dzialo niby - niemniej  generalnie zaprzestalem robic wedliny peklowane na mokro, wedzone i parzone (odparzane) w wodzie. I jak dla mnie to w tej chwili niemal standardowe peklowanie w woreczkach vaccum z dawka 18 g/kg (peklosoli) plus przyprawy. I lezy to sobie w lodowce do momentu jak mam czas wedzic - tydzien a czasami 20 dni ( duze , grubsze kawalki nastrzykuje do srodka 8% solanka rozrobiona w "literatce"). Wedzenie jeszcze nadal standardowe ( nie uzywam dymow w plynie, chociaz z zainteresowaniem przegladalem doswiadczenia kol. Miro). Po wedzeniu znow pakowanie w vacuum i do pojemnika z SV. Poledwice wyjme za ok 12-14 godzin, szynki za ok 24, boczki zas wowczas gdy uznam ze juz gotowe. 

post-65748-0-69945200-1565484232_thumb.jpg

post-65748-0-73007800-1565484254_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637484
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poledwice wyjme za ok 12-14 godzin, szynki za ok 24, boczki zas wowczas gdy uznam ze juz gotowe. 

Parzysz w 58 st.C.

Czy podane czasy masz już wypraktykowane?

Ciekawi mnie boczek. Podaj proszę czas, po którym "uznasz, że już gotowe" .

Czas przewidziany dla polędwic wydaje się być zbyt długi IMHO.

Chociaż polędwice mogą być przeróżne. W Europie np. duńskie bywają twarde jak podeszwa.

Jak oni to robią  :facepalm:

Od dłuższego już czasu pekluję na sucho w workach i parzę wszystkie wędzonki i kiełbasy metodą SV.

Uzyskuje się wspaniały, wzmocniony smak a przede wszystkim zachowane są aromaty dymów owocowych.

To jest inna jakość  :thumbsup:  

Tradycyjne parzenie rezerwuję dla salcesonów, pasztetowych i kaszanek/krupnioków.

 

P.S. Z mojej praktyki wynika, że parzenie SV powinno być utrafione "w punkt". Ten punkt nie jest wprawdzie zbyt ostry, jednak przeciągnięte w czasie parzenie może skutkować "wątrobianą", mazistą strukturą mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637487
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zadać pytanie odnośnie boczku ale Ania mnie wyprzedziła.Stefan pozdrawiam serdecznie!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637488
Udostępnij na innych stronach

@ StefanS.

Wędzenie dymem w płynie to na dzień dzisiejszy kojarzone jest z chemią,brakiem swojskości i tradycyjnego wędzenia..... co niestety jest błędem.

 

Naturalny dym to 60-70 % wody, tak więc i tak "malujemy" tak samo jak dymem w płynie.

Za propagowanie tej metody jestem piętnowany i przykro to pisać gnojony i ja to rozumiem, bo brak dymu, drewna, spalania etc.

 

Niemniej jednak to metoda dla osób które nie mają szans na tradycyjne wędzenie.

 

Ale fakty, badania są nie podważalne, malowanie dymem w płynie jest 10 krotnie mniej toksyczne niż tradycyjne wędzenie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637539
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za propagowanie tej metody jestem piętnowany i przykro to pisać gnojony i

Przesadzasz. Po prostu kupowane obecnie w sklepach wędliny i wędzonki w przeważającej większości przypadków są "malowane" płynnymi preparatami dymu i smak ich niestety, znacząco odbiega od wędzonek z tradycyjnej wędzarni. Mam głównie na myśli głębsze warstwy mięsa lub przetworów. Zastosowanie płynnych preparatów dymu nie wiąże się głównie z bezpieczeństwem konsumenta, bo to jest kwestia drugorzędna. Najważniejsze są zyski i znaczące zmniejszenie kosztów produkcji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637541
Udostępnij na innych stronach

Malowałem i już malował nie będę.Jak bym nie miał warunków do wędzenia to bym się nie brał za wyrób wędlin domowych.Zamiast malować można iść do sklepu i kupić.Na jedno wyjdzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637546
Udostępnij na innych stronach

Parzysz w 58 st.C.

pierwsze 12 godzin dzisiaj - tak - wyjolem wlasnie poledwice. Sa miekkie ale zobacze po wystudzeniu. Po wyjeciu poledwic podnioslem temp do 61*C i pozostawie szynki na ok 5 godzin.

Podaj proszę czas, po którym "uznasz, że już gotowe" .

Po wyjeciu szynek podniose do 65 i potrzymam boczki do ok 24 godzin lacznie. Kiedys @Arkadiusz powiedzial ze boczek jest dobry gdy skora jest miekka - ai do takiego momentu trzymam plus do oceny dochodzi jeszcze - jak "spuchly" boczki, jak wyciek i ogolna miekkosc. Nie mam reguly poniewaz mieso miesu nie jest rowne. 1-2 godziny krocej lub dluzej,  nie robi zbyt duzej roznicy.

Wędzenie dymem w płynie to na dzień dzisiejszy kojarzone jest z chemią,brakiem swojskości i tradycyjnego wędzenia....

Mam dym w plynie w domu i czasami uzywam np. gdy robie pastrami w/g Tusiaczka. Niemniej Maxel wskazal i nalezy to potwierdzic ze obecny przemysl glownie uzywa teraz dymu w plynie.

Za propagowanie tej metody jestem piętnowany i przykro to pisać gnojony

oj tam, oj tam - zaraz gnojony - masz czasami kontrowersyjne podejscie i potrafisz isc w zaparte, co jednak nie znaczy ze czasami nie masz tez ciekawego spojrzenia .....

 

 

Malowałem i już malował nie będę.Jak bym nie miał warunków do wędzenia to bym się nie brał za wyrób wędlin domowych.Zamiast malować można iść do sklepu i kupić.Na jedno wyjdzie.

no niby racja jednak gdy zrobisz wlasne nawet z malowaniem dymem w plynie,  to przynajmniej wiesz jaka jest zawartosc miesa w miesie, bez dodatkow np. wielofosforanow, wody i innych wspomagaczy.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637550
Udostępnij na innych stronach

 

 

jednak gdy zrobisz wlasne nawet z malowaniem dymem w plynie, to przynajmniej wiesz jaka jest zawartosc miesa w miesie, bez dodatkow np. wielofosforanow, wody i innych wspomagaczy.
:thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637556
Udostępnij na innych stronach

@ StefanS.

Wędzenie dymem w płynie to na dzień dzisiejszy kojarzone jest z chemią,brakiem swojskości i tradycyjnego wędzenia..... co niestety jest błędem.

 

Naturalny dym to 60-70 % wody, tak więc i tak "malujemy" tak samo jak dymem w płynie.

Za propagowanie tej metody jestem piętnowany i przykro to pisać gnojony i ja to rozumiem, bo brak dymu, drewna, spalania etc.

 

Niemniej jednak to metoda dla osób które nie mają szans na tradycyjne wędzenie.

 

Ale fakty, badania są nie podważalne, malowanie dymem w płynie jest 10 krotnie mniej toksyczne niż tradycyjne wędzenie.

Na pewno nie jest 10krotnie mniej toksyczny. Podczas prawidłowego spalania normalnego  (niemalowanego, nieimpregnowanego itd) drewna nie ma substancji toksycznych. Prawdopodobnie jest mniej szkodliwy, a to duża różnica. 

Ponad to nikt Ciebie nie piętnuje, ja osobiście mam awersję ze względów zawodowych i takie malowania wyczuje zawsze. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637594
Udostępnij na innych stronach

Malowałem i już malował nie będę.Jak bym nie miał warunków do wędzenia to bym się nie brał za wyrób wędlin domowych.Zamiast malować można iść do sklepu i kupić.Na jedno wyjdzie.

Nie

Po prostu źle użyłeś dymu.

Trzeba się nauczyć go używać, to nie jest takie proste.

Nie piszcie mi o jakości wyrobu, bo dym nie ma z tym nic wspólnego, co jest wewnątrz kiełbasy.

I jest 10 krotnie zdrowszy....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637639
Udostępnij na innych stronach

 

Malowałem i już malował nie będę.Jak bym nie miał warunków do wędzenia to bym się nie brał za wyrób wędlin domowych.Zamiast malować można iść do sklepu i kupić.Na jedno wyjdzie.

Nie

Po prostu źle użyłeś dymu.

Trzeba się nauczyć go używać, to nie jest takie proste.

Nie piszcie mi o jakości wyrobu, bo dym nie ma z tym nic wspólnego, co jest wewnątrz kiełbasy.

I jest 10 krotnie zdrowszy....

Używanie dymu w płynie to poziom szkoły podstawowej.Profesura niepotrzebna.Zresztą jak pamiętasz konsultowałem się z Tobą.Wszyscy ,którzy próbowali stwierdzili ,że to nie to.To tak jak wędzenie z paleniska a dymogeneratorem.Różnice niewielkie jednak są.

[Dodano: 12 sie 2019 - 07:57]

Ale po co te dwie doby jak odpowiednia słoność jest po 12h.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637646
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie szkoła podstawowa.

Tu trzeba się nauczyć używać płynu, żeby efekt końcowy był zadowalający.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637662
Udostępnij na innych stronach

No to zamiast pisać o jego wyższości, opracuj dokładną instrukcję (także zdjęcia) używania dymu w płynie, ze wszystkimi niuansami. Na pewno będzie wielu zainteresowanych. Ja czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637664
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chociaż polędwice mogą być przeróżne. W Europie np. duńskie bywają twarde jak podeszwa. Jak oni to robią 
 poledwiczki to sa dopiero twardziele , ja wystrzegam sie wszelakich dunskich 

mies bo tego sie jesc nie da.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-637677
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.