Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 595
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja mam coś takiego: http://allegro.pl/1200-mikser-planetarny-robot-kuchenny-6-5l-fa5259-i6354292905.html(nie ten, podobny) i daje radę.

Nie mam porównania z markowym i jak dla laika czasem ruch planetarny jest za mały (zostaje często mąka na ściankach i trzeba ją łyżką zeskrobać do środka) ale kręci ciasta, chleby itd. Czasem jak ciasto jest za gęste to traci na obrotach ale nie zatrzymał się jeszcze nigdy.

No i ten jest rozbudowany (blender), a mój ma tylko miskę i trzy mieszadła, ale wtedy nie myślałem o kombajnie tylko o pomocniku do chleba :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526000
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry

Czy ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia z multicookerem Quigg Gourmet z Aldi? Chciałabym się dowiedzieć, czy zda on egzamin w wyrabianiu ciast różnego rodzaju (chleb, ciasto drożdżowe, na pierogi itp.). Może ktoś spotkał się z przepisami w polskiej wersji dla tego urządzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526564
Udostępnij na innych stronach

Ja go mam. Spisuje się dobrze ale co do ubierania ciężkich ciast trzeba przestrzegać maksymalnego czasu 90 sekund bo inaczej silnik zaczyna smierdzieć. Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto. Co do przepisów to możesz stosować każdy przepis z thermomixa

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526583
Udostępnij na innych stronach

Śmierdzenie jest kwestią obiektywną i niekoniecznie destrukcyjną. Mój zelmer nie raz śmierdolił swym "potem", mieląc, szatkując itp. ale nadal działa niezawodnie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526635
Udostępnij na innych stronach

co do ubierania ciężkich ciast trzeba przestrzegać maksymalnego czasu 90 sekund

To ma być śmieszne? Bo moim zdaniem raczej nie.

 

Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto.

Wymieszać wstępnie a wyrobić ciasto na chleb - to robi różnicę.

 

Wg  mnie ciężkie ciasta to ciasta do max 60% wody, a nie bagietkowe 70+ %).

Zobacz na czym polega wyrabianie:

https://www.youtube.com/watch?v=4IZwFz7y6HI

Choć nawet MaxxiMum wyrabia ciasto tak sobie średnio, brakuje mu zabieraka ciasta z części obrotowej.

 

Dla rozluźnienia nastrojów: Amazing skills shaping and kneading dough

https://www.youtube.com/watch?v=y-FUGG94n0A

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526649
Udostępnij na innych stronach

Gościu nie interesuje mnie twoja interpretacja co jest śmieszne a co nie. Podaję to co pisze producent w instrukcji. Piszę również że wyrabiając ciasto i piekąc z niego, chleb wyszedł prawidłowy, wyrośnięty i nie zakalec więc czego chcieć więcej?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kipi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526650
Udostępnij na innych stronach

Piekarzem to ja nie jestem ale te 90s  to dla mnie tez stanowczo za krotko ,ciasto na bulki lzejsze niz chlebowe potrzebuje dluzszej obrobki zeby bylo jednolite i latwo sie rozciagalo ..ja moje chlebowe mieszam przynajmniej 5 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526664
Udostępnij na innych stronach

Mialam okazje byc na pokazie termoix ( tak sie nazywa ten orygiunalny ) , no i probowalam tego chleba  :laugh: , przepraszam, ale pani od pokazu , jakby mogla to by mnie wyrzucila. Wlasnie chodzilo o quality .

 Co do innych rzeczy to wiem, ze termomix wlasnie w krotkim czasie robi wiele i dobrze rzeczy wychodza. Rozdrabnianie warzyw czy nawet mielenie przypraw, to mi imponowalo :thumbsup: . 

 

 

 

Podaję to co pisze producent w instrukcji.
 

 A teraz zartem, na plocie bylo napisane " lizak " dziecko polizalo i drzazga jemu w jezyk weszla ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526670
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem nie rozumiecie co napisałem max można ciasto wyrabiać 90 sekund potem przerwa żeby silnik odpoczął chyba pół godziny. Ile sobie ktoś będzie mieszał jego sprawa i nie o tym teraz piszę. Dlatego to pisałem bo dla niektórych ten czas może być za krótki dlatego to może być ważne.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kipi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526717
Udostępnij na innych stronach

max można ciasto wyrabiać 90 sekund potem przerwa żeby silnik odpoczął chyba pół godziny :facepalm:

 

.....chlopie co ty piszesz za b.....

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526724
Udostępnij na innych stronach

Ludzie! Nie tak nerwowo. Przecież istnieją nawet przepisy na chleb bez wyrabiania.
 
Kipi przepraszam serdecznie, że niechcący wywołałem nagonkę na Ciebie.
Twój chleb odpowiada Ci, a przecież o to chodzi w naszych działaniach. Cieszę się. O gustach się nie dyskutuje. KROPKA
 
Wracając do spraw merytorycznych.
 
Te 90 sekund naprawdę potraktowałem jako żart, ale to raczej wynikało z pewnych braków w mojej wiedzy. Uzupełniłem ją m. in. o:
1. Powstawanie ciasta pszennego i rola mieszenia w tym procesie
2. „Dmuchane” czy smaczne. W czym tkwi problem?
3. Cztery typy ciasta pszennego

Maszyna kipiego ma ograniczenia techniczne (przegrzewanie), ale jest to maszyna szybkoobrotowa, a do wyrobienia ciasta potrzebna jest pewna ilość obrotów/energi wyrabiania[1]. Inna sprawa, to ocena takiego pieczywa[2].

 

Tu pokazują wyrabianie przez tylko 48 sekund, ale jest to ciasto naduwodnione[3] o wydajności chyba 200% (chyba, bo prawdopodobnie ziarna częściowo się zmieliły, więc wydajność na pewno > 170%)

 

 

chleb wyszedł prawidłowy, wyrośnięty i nie zakalec więc czego chcieć więcej?

Popróbować różnych chlebów. Przecież robi się ciasta chlebowe od tak "perwersyjnie" uwodnionego j.w., po ciasta o konsystencji ciasta piernikowego (to już raczej ugniatanie, a nie klasyczne wyrabianie).

Kipi czy byłbyś tak uprzejmy i zadowolił moją ciekawość? Jakie proporcje mąki i wody stosowałeś?

 

PS.

Kiedyś do Ochab na konie przyjeżdżał piekarz z Bielska-Białej. Dla znajomych przywoził cały bagażnik przecudnych chlebów - były boskie, od klasycznych po różne dziwolągi, jak przepyszny żółciótki chleb kukurydziany.

Piekarz przeszedł na emeryturę, a w miejscu hipodromu i ujeżdżalni są dinozaury :cry:

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526770
Udostępnij na innych stronach

Gwoli wyjaśnienia, nie piekę i nie będę piekł chleba. Raz zrobiłem dla zaspokojenia ciekawości. Zachowajcie dla siebie komentarze bo nie ja zrobiłem ten mikser. Posiada takie ograniczenia które jak przekroczyłem zaczęło śmierdzieć z silnika. Tyle w temacie.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526794
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja go mam. Spisuje się dobrze ale co do ubierania ciężkich ciast trzeba przestrzegać maksymalnego czasu 90 sekund bo inaczej silnik zaczyna smierdzieć. Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto. Co do przepisów to możesz stosować każdy przepis z thermomixa

Z tego maila sam wywnioskowałem że chleby też pieczesz (stosując tylko przepisy z thermomixa)

Wiec chyba spisuje się dobrze ale do ... miękkich wyrobów. Dla kogoś kto chce piec chleby będzie do d...y.

Nie unoś się tak bo blenderpinkol wyraźnie zaznaczyła że będzie chciała nim wyrabiać między innymi chleby więc dla niej będzie chyba "średnio dobry".

Kupując sprzęt chyba nie zakłada się że będziemy go używali tylko do przepisów z książeczki producenta. Chlebów i wyrobów chlebom-podobnych są setki a nie tylko ten jeden z książeczki.

 

 

Gwoli wyjaśnienia, nie piekę i nie będę piekł chleba. Raz zrobiłem dla zaspokojenia ciekawości.

hmm

 

Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto.

Za dużo chyba sugerowałeś jak na osobę która raz upiekła chleb

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526812
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co parę lat temu piekłem chleby na własnym zakwasie więc jakieś pojęcie mam. Na drożdżach też piekłem ręcznie wyrabiając. Porównanie mam i zawsze byłem zadowolony. Bez zakalca były dobrze wymieszane. Pisałem o tym czasie bo ludzie różnie robią i dla niektórych głównie do chleba ten automat się nie nada. Używam go prawie codziennie do zup, sosów, pure z kasz, robiłem powidła, babki, pasty, sałatki, surówki itp. Do tego się nadaje i sprawuje super. Tak więc coś mogę powiedzieć iw przeciwieństwie do robota wolnoobrotowego typowego do wyrabiania ciast jest dużo lepszy iwszechstronniejszy. Potrafię zrozumieć że niektórzy są ortodoksami ale czy od razu aby upiec dobry chleb muszę zbudować pięć chlebowy?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kipi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526823
Udostępnij na innych stronach

zakalec w chlebie to raczej nie jest powodem zle wyrobienie ciasta ..ale ciasto bylo pieczone za krotko lub za dlugo roslo, moglo tez miec wiecej drozdzy niz zalecane było to w przepisie lub wyrastalo w zbyt niskiej temperaturze.

Ale tak jak napisales dla ciebie ten automat jest OK dla wielu innych moze byc kolejnym gadzetem w kuchni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałabym się dowiedzieć, czy zda on egzamin w wyrabianiu ciast różnego rodzaju (chleb, ciasto drożdżowe, na pierogi itp.).

 

 

i dla niektórych głównie do chleba ten automat się nie nada. Używam go prawie codziennie do zup, sosów, pure z kasz, robiłem powidła, babki, pasty, sałatki, surówki itp. Do tego się nadaje i sprawuje super.

I chyba takiej odpowiedzi spodziewa się forumowicz (Ja pytając chciałbym uzyskać taką odpowiedź)

No ale wszystko dobre co się dobrze kończy ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526900
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Od 5,12 mają sie pojawić garnki w zestawiehttp://gazetka.lidl.pl/332fe93a-78e3-4649-a916-7b00e9394db0/html5.html#/24

ktoś może ma  takie? ciekaw jestem jak z jakością, czy warto kupić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-529139
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem na początku roku podobne (ten sam producent, wygląd mocno podobny, materiał ten samo, podobnie reklamowane). Kupowane na indukcję. Działać działają, ale trzeba pamiętać o pilnowaniu potraw, bo przykładowo sos pomidorowy lubi przywierać do dna. W zmywarce też raczej nie myję, bo po myciu mają mnóstwo plamek. Jako garnki "drugiego rzutu" są jak najbardziej ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-529148
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Od 05.01.2017 w Lidlu:

- szybkowar 6l za 179,-

- urządzenie do Sous-Vide za 249,-

- zgrzewarka próżniowa za 149,-

 

http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=1449

 

Pamiętacie jakie były ceny podczas poprzedniej promocji?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-533694
Udostępnij na innych stronach

Zgrzewarka też w tej samej cenie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-533749
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.