irekfin Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 10 Listopada 2016 tak masz rację, ale chodzi o to aby umieszać większą ilość, ta misa ma niby 6,3l Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-525983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Ja mam coś takiego: http://allegro.pl/1200-mikser-planetarny-robot-kuchenny-6-5l-fa5259-i6354292905.html(nie ten, podobny) i daje radę.Nie mam porównania z markowym i jak dla laika czasem ruch planetarny jest za mały (zostaje często mąka na ściankach i trzeba ją łyżką zeskrobać do środka) ale kręci ciasta, chleby itd. Czasem jak ciasto jest za gęste to traci na obrotach ale nie zatrzymał się jeszcze nigdy.No i ten jest rozbudowany (blender), a mój ma tylko miskę i trzy mieszadła, ale wtedy nie myślałem o kombajnie tylko o pomocniku do chleba Edytowane 10 Listopada 2016 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blenderpinkol Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 15 Listopada 2016 Dzień dobryCzy ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia z multicookerem Quigg Gourmet z Aldi? Chciałabym się dowiedzieć, czy zda on egzamin w wyrabianiu ciast różnego rodzaju (chleb, ciasto drożdżowe, na pierogi itp.). Może ktoś spotkał się z przepisami w polskiej wersji dla tego urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 15 Listopada 2016 Ja go mam. Spisuje się dobrze ale co do ubierania ciężkich ciast trzeba przestrzegać maksymalnego czasu 90 sekund bo inaczej silnik zaczyna smierdzieć. Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto. Co do przepisów to możesz stosować każdy przepis z thermomixa Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 15 Listopada 2016 Śmierdzenie jest kwestią obiektywną i niekoniecznie destrukcyjną. Mój zelmer nie raz śmierdolił swym "potem", mieląc, szatkując itp. ale nadal działa niezawodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 15 Listopada 2016 co do ubierania ciężkich ciast trzeba przestrzegać maksymalnego czasu 90 sekundTo ma być śmieszne? Bo moim zdaniem raczej nie. Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto.Wymieszać wstępnie a wyrobić ciasto na chleb - to robi różnicę. Wg mnie ciężkie ciasta to ciasta do max 60% wody, a nie bagietkowe 70+ %).Zobacz na czym polega wyrabianie:https://www.youtube.com/watch?v=4IZwFz7y6HIChoć nawet MaxxiMum wyrabia ciasto tak sobie średnio, brakuje mu zabieraka ciasta z części obrotowej. Dla rozluźnienia nastrojów: Amazing skills shaping and kneading doughhttps://www.youtube.com/watch?v=y-FUGG94n0A Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Gościu nie interesuje mnie twoja interpretacja co jest śmieszne a co nie. Podaję to co pisze producent w instrukcji. Piszę również że wyrabiając ciasto i piekąc z niego, chleb wyszedł prawidłowy, wyrośnięty i nie zakalec więc czego chcieć więcej? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Listopada 2016 przez kipi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 16 Listopada 2016 Piekarzem to ja nie jestem ale te 90s to dla mnie tez stanowczo za krotko ,ciasto na bulki lzejsze niz chlebowe potrzebuje dluzszej obrobki zeby bylo jednolite i latwo sie rozciagalo ..ja moje chlebowe mieszam przynajmniej 5 min. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 16 Listopada 2016 Mialam okazje byc na pokazie termoix ( tak sie nazywa ten orygiunalny ) , no i probowalam tego chleba , przepraszam, ale pani od pokazu , jakby mogla to by mnie wyrzucila. Wlasnie chodzilo o quality . Co do innych rzeczy to wiem, ze termomix wlasnie w krotkim czasie robi wiele i dobrze rzeczy wychodza. Rozdrabnianie warzyw czy nawet mielenie przypraw, to mi imponowalo . Podaję to co pisze producent w instrukcji. A teraz zartem, na plocie bylo napisane " lizak " dziecko polizalo i drzazga jemu w jezyk weszla Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Nie wiem nie rozumiecie co napisałem max można ciasto wyrabiać 90 sekund potem przerwa żeby silnik odpoczął chyba pół godziny. Ile sobie ktoś będzie mieszał jego sprawa i nie o tym teraz piszę. Dlatego to pisałem bo dla niektórych ten czas może być za krótki dlatego to może być ważne. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Listopada 2016 przez kipi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 16 Listopada 2016 max można ciasto wyrabiać 90 sekund potem przerwa żeby silnik odpoczął chyba pół godziny .....chlopie co ty piszesz za b..... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Ludzie! Nie tak nerwowo. Przecież istnieją nawet przepisy na chleb bez wyrabiania. Kipi przepraszam serdecznie, że niechcący wywołałem nagonkę na Ciebie.Twój chleb odpowiada Ci, a przecież o to chodzi w naszych działaniach. Cieszę się. O gustach się nie dyskutuje. KROPKA Wracając do spraw merytorycznych. Te 90 sekund naprawdę potraktowałem jako żart, ale to raczej wynikało z pewnych braków w mojej wiedzy. Uzupełniłem ją m. in. o:1. Powstawanie ciasta pszennego i rola mieszenia w tym procesie2. „Dmuchane” czy smaczne. W czym tkwi problem?3. Cztery typy ciasta pszennegoMaszyna kipiego ma ograniczenia techniczne (przegrzewanie), ale jest to maszyna szybkoobrotowa, a do wyrobienia ciasta potrzebna jest pewna ilość obrotów/energi wyrabiania[1]. Inna sprawa, to ocena takiego pieczywa[2]. Tu pokazują wyrabianie przez tylko 48 sekund, ale jest to ciasto naduwodnione[3] o wydajności chyba 200% (chyba, bo prawdopodobnie ziarna częściowo się zmieliły, więc wydajność na pewno > 170%) chleb wyszedł prawidłowy, wyrośnięty i nie zakalec więc czego chcieć więcej?Popróbować różnych chlebów. Przecież robi się ciasta chlebowe od tak "perwersyjnie" uwodnionego j.w., po ciasta o konsystencji ciasta piernikowego (to już raczej ugniatanie, a nie klasyczne wyrabianie).Kipi czy byłbyś tak uprzejmy i zadowolił moją ciekawość? Jakie proporcje mąki i wody stosowałeś? PS.Kiedyś do Ochab na konie przyjeżdżał piekarz z Bielska-Białej. Dla znajomych przywoził cały bagażnik przecudnych chlebów - były boskie, od klasycznych po różne dziwolągi, jak przepyszny żółciótki chleb kukurydziany.Piekarz przeszedł na emeryturę, a w miejscu hipodromu i ujeżdżalni są dinozaury Edytowane 17 Listopada 2016 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 17 Listopada 2016 Co on to upiekł?Ciastko na odpust? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 17 Listopada 2016 Gwoli wyjaśnienia, nie piekę i nie będę piekł chleba. Raz zrobiłem dla zaspokojenia ciekawości. Zachowajcie dla siebie komentarze bo nie ja zrobiłem ten mikser. Posiada takie ograniczenia które jak przekroczyłem zaczęło śmierdzieć z silnika. Tyle w temacie. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 17 Listopada 2016 Ja go mam. Spisuje się dobrze ale co do ubierania ciężkich ciast trzeba przestrzegać maksymalnego czasu 90 sekund bo inaczej silnik zaczyna smierdzieć. Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto. Co do przepisów to możesz stosować każdy przepis z thermomixa Z tego maila sam wywnioskowałem że chleby też pieczesz (stosując tylko przepisy z thermomixa)Wiec chyba spisuje się dobrze ale do ... miękkich wyrobów. Dla kogoś kto chce piec chleby będzie do d...y.Nie unoś się tak bo blenderpinkol wyraźnie zaznaczyła że będzie chciała nim wyrabiać między innymi chleby więc dla niej będzie chyba "średnio dobry".Kupując sprzęt chyba nie zakłada się że będziemy go używali tylko do przepisów z książeczki producenta. Chlebów i wyrobów chlebom-podobnych są setki a nie tylko ten jeden z książeczki. Gwoli wyjaśnienia, nie piekę i nie będę piekł chleba. Raz zrobiłem dla zaspokojenia ciekawości. hmm Ale jak sprawdzałem ten czas w zupełności wystarczy aby dobrze rozmieszczenie ciasto. Za dużo chyba sugerowałeś jak na osobę która raz upiekła chleb Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Wiesz co parę lat temu piekłem chleby na własnym zakwasie więc jakieś pojęcie mam. Na drożdżach też piekłem ręcznie wyrabiając. Porównanie mam i zawsze byłem zadowolony. Bez zakalca były dobrze wymieszane. Pisałem o tym czasie bo ludzie różnie robią i dla niektórych głównie do chleba ten automat się nie nada. Używam go prawie codziennie do zup, sosów, pure z kasz, robiłem powidła, babki, pasty, sałatki, surówki itp. Do tego się nadaje i sprawuje super. Tak więc coś mogę powiedzieć iw przeciwieństwie do robota wolnoobrotowego typowego do wyrabiania ciast jest dużo lepszy iwszechstronniejszy. Potrafię zrozumieć że niektórzy są ortodoksami ale czy od razu aby upiec dobry chleb muszę zbudować pięć chlebowy? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Listopada 2016 przez kipi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 17 Listopada 2016 zakalec w chlebie to raczej nie jest powodem zle wyrobienie ciasta ..ale ciasto bylo pieczone za krotko lub za dlugo roslo, moglo tez miec wiecej drozdzy niz zalecane było to w przepisie lub wyrastalo w zbyt niskiej temperaturze.Ale tak jak napisales dla ciebie ten automat jest OK dla wielu innych moze byc kolejnym gadzetem w kuchni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 18 Listopada 2016 Chciałabym się dowiedzieć, czy zda on egzamin w wyrabianiu ciast różnego rodzaju (chleb, ciasto drożdżowe, na pierogi itp.). i dla niektórych głównie do chleba ten automat się nie nada. Używam go prawie codziennie do zup, sosów, pure z kasz, robiłem powidła, babki, pasty, sałatki, surówki itp. Do tego się nadaje i sprawuje super. I chyba takiej odpowiedzi spodziewa się forumowicz (Ja pytając chciałbym uzyskać taką odpowiedź)No ale wszystko dobre co się dobrze kończy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-526900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Od 5,12 mają sie pojawić garnki w zestawiehttp://gazetka.lidl.pl/332fe93a-78e3-4649-a916-7b00e9394db0/html5.html#/24ktoś może ma takie? ciekaw jestem jak z jakością, czy warto kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-529139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_K Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Kupiłem na początku roku podobne (ten sam producent, wygląd mocno podobny, materiał ten samo, podobnie reklamowane). Kupowane na indukcję. Działać działają, ale trzeba pamiętać o pilnowaniu potraw, bo przykładowo sos pomidorowy lubi przywierać do dna. W zmywarce też raczej nie myję, bo po myciu mają mnóstwo plamek. Jako garnki "drugiego rzutu" są jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-529148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Od 05.01.2017 w Lidlu:- szybkowar 6l za 179,-- urządzenie do Sous-Vide za 249,-- zgrzewarka próżniowa za 149,- http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=1449 Pamiętacie jakie były ceny podczas poprzedniej promocji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-533694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Szybkowar był w takiej samej cenie, pamiętam bo się za takim rozglądałem. Reszta mnie nie interesowała. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-533716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgrzewarka też w tej samej cenie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-533749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 30 Grudnia 2016 a można ten szybkowar myć w zmywarce, czy tylko ręcznie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-533867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Według opisu można: przystosowany do mycia w zmywarce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14497-gad%C5%BCety-z-lidla-i-innych-miejsc%C3%B3wek/page/14/#findComment-533870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.