Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 7 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Szczerze mówiąc to trochę się w tym gubie. Czytałem o parzeniu w workach próżniowych po rozmrożeniu. Czy to dodatkowe drugie parzenie czy mrozimy wędline po wędzeniu nie sparzoną? Edytowane przez rademar
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457229
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to dodatkowe drugie parzenie czy mrozimy wędline po wędzeniu nie sparzoną?

Dokładnie tak. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457233
Udostępnij na innych stronach

Na drugą.Ale ja bym parzył od razu po wędzeniu a przechowywał w zamrażarce zapakowane próżniowo. Po wyjęciu i rozmrożeniu od razu konsumujesz a tak to jeszcze parzenie, studzenie, czekanie   ;) .

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457254
Udostępnij na innych stronach

....w drugim poscie tego tematu Henio odpowiedział....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457255
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytałem o parzeniu w workach próżniowych po rozmrożeniu. Czy to dodatkowe drugie parzenie czy mrozimy wędline po wędzeniu nie sparzoną?

Możesz surową wędlinę zamrozić i parzyć w tym samym woreczku po rozmrożeniu.

Możesz też zamrozić w woreczkach wędliny już sparzone i wtedy już ich powtórnie nie parzysz chyba, że jest to kiełbasa do grzania lub parówki.

Osobiscie parówki parzę zawsze zaraz po wędzeniu i potem mrożę. Robię tak ze względu na bezpieczeństwo małych konsumentów ;D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457256
Udostępnij na innych stronach

Tylko musisz pamietać, że jeżeli mrozisz po wędzeniu w woreczkach i potem parzysz w woreczkach, to musisz wziąć poprawkę na solankę.Bo to co było parzone bez woreczków i było dobre, parzone w woreczkach będzie za słone. 

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457259
Udostępnij na innych stronach

I może tylko dodam, ...... woreczki powinny nadawać się do parzenia.  ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457264
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie...

Zwykły woreczek rozpuszcza się pod wpływem temperatury, choć nie widać tego gołym okiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-457272
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Sytuacja jest taka że mam zapeklowane mięso 1 dzień na sucho - 20 kg. i muszę wyjechać pilnie  na tydzień. Pytanie  - czy mogę wszystko wrzucić do zamrażarki i po tygodniu dwóch dopiero zrobić z tego kełbase. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-564524
Udostępnij na innych stronach

Tak, możesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-564525
Udostępnij na innych stronach

Ale to mięso to szynka i filet z kurczaka przygotowane na kełbase juz pokrojone w kosteczki.

możesz -tylko ubierz w jakieś worki strunowe albo pojemniki - zapachy :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-564532
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Mam trochę mięska zalegającego zamrażarki. Boczek karkówka i może coś się jeszcze wykopie Najchętniej zrobiłbym z tego kiełbasę białą. I tu mam pytanie. Czy mogę taką kiełbasę po sparzeniu zamrozić?

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684589
Udostępnij na innych stronach

Biala wedlog mnie najlepiej mrozic surowa( odpada bo mieso juz mrozone) jak zamrozisz sparzona to po rozmrozeniu znow musisz parzyc i bedzie nie za smaczna moim zdaniem .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684591
Udostępnij na innych stronach

Zrób jakąś "słoikówkę" i po problemie. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684598
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrób jakąś "słoikówkę" i po problemie.
  Albo pasztet bedzie jak znalazl na swieta :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684599
Udostępnij na innych stronach

Kochani jestescie I dobrze radzicie. Ale sloikowke i pasztet z racji przebywania 17 dni w kwarantannie już zrobiłem. Teraz LP z kwarantannowymi porządkami dotarła do zamrażarek i wyskoczyły takie "kwiatki"...

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684603
Udostępnij na innych stronach

@Bossky, to moze zrob jakis wyrob z szynkowara ( praski) badz oslonek barierowych , moznazamrozic i lepiej sie przechowuje niz biala kielbasa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684606
Udostępnij na innych stronach

Nie żebym się upierał. Biorę pod uwagę sugestie ale pozwolę sobie jeszcze podrążyć te białą czy ala białą. GDYBYM ją sparzył zapakowaną próżniowo i tak zamroził i później

odgrzewał w tym worku?

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684611
Udostępnij na innych stronach

@Bossky, tez sie tak da , ja ogolnie nie przepadam za biala kielbasa , zawsze mozna zjesc na zimno z chrzanem :) , lub dac do zurku wtedy podgrzeje sie za jednym zamachem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684640
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za opinię i podpowiedzi @electra widzę że nie przekonują Cię moje białokiełbasiane plany Jutro odzyskuje wolność po ponad dwóch tygodniach więc będę się nią cieszył. Dziękuję.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/6/#findComment-684645
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.