@halusia@ Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Września 2017 Kiełbasa na soli. Zrobiłam na próbę kiełbasę na soli, efekt kóncowy nie spełnił moich oczekiwań. Po wędzeniu które trwało 2,5 godziny w temp 80-90 stopni kiełbasę na koniec sparzyłam ponieważ jelito było dość twarde. Zdaję sobie sprawę że zaraz będzie atak dlaczego w takiej temp... ale taki był zamysł .W smaku rewelacyjna...kolor jak widać... szary.Teraz pytanie... testować na sobie tą kiełbasę czy odrazu utulizować ?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Kolor jak po soli. Tylko jeść Pytanie z musztardą, keczupem, chrzanem czy samą na zimno, na gorąco,a nie czy wyrzucić Edytowane 24 Września 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2017 Witaj Halinko bez problemu możesz ją konsumować,z tym że jest to kiełbaska smaczna ale nie trwała mimo że ją podpiekłaś i sparzyłaś Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2017 Witaj Halinko bez problemu możesz ją konsumować,z tym że jest to kiełbaska smaczna ale nie trwała mimo że ją podpiekłaś i sparzyłaś Pozdrawiam Oczywiście Tomku zdaje sobię z tego sprawę, kiełbasa do szybkiej komsupcji [Dodano: 24 wrz 2017 - 11:07] Kolor jak po soli. Tylko jeść Pytanie z musztardą, keczupem, chrzanem czy samą na zimno, na gorąco,a nie czy wyrzucić Wczoraj już jadłam i dzisiaj też ...beż dodatków Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Właśnie tak do bardzo szybkiej Edytowane 24 Września 2017 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2017 Halinko jak Tomek napisał do szybkiej konsumpci.W Sobote bede przejezdzał przez Inowrocław wiec moge ją zutylizować. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2017 Halinko jak Tomek napisał do szybkiej konsumpci.W Sobote bede przejezdzał przez Inowrocław wiec moge ją zutylizować. Nie będziesz się bał ?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Września 2017 CośTy ja sie niczego nie boje! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Września 2017 bede przejezdzał przez Inowrocław wiec moge ją zutylizować. Ja ją mogę utylizować przez najbliższe 6 tygodni albo i dłużej. Powinna być podsuszona w temp. poniżej 16 st.C.[Dodano: 24 wrz 2017 - 11:53] czy odrazu utulizować ?? Nie obrażaj Boga Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Września 2017 Po wędzeniu które trwało 2,5 godziny w temp 80-90 Po pieczeniu, które trwało 2,5 h chyba .Żebyś otrzymała dobre wybarwienie takiej kiełbasy to trzeba by było ja długo wędzić i później podpiekać. kiełbasę na koniec sparzyłam ponieważ jelito było dość twarde. A jakie miało być po takim długim pieczeniu.?Jelito twarde bo mocno wysuszone.Po takim pieczeniu zamknęłaś pory i dym już nie dochodził do środka i dlatego nie ma częściowego wybarwienia.Chciałeś otrzymać kiełbasę z szarym oczkiem a tu oczko to cały przekrój tej kiełbasy. Teraz pytanie... testować na sobie tą kiełbasę czy odrazu utulizować ?? Moje zdanie znasz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Września 2017 Po pieczeniu, które trwało 2,5 h chyba .Żebyś otrzymała dobre wybarwienie takiej kiełbasy to trzeba by było ja długo wędzić i później podpiekać. Jak pisałam wyżej była to próba , robiłam w/g przepisu. A jakie miało być po takim długim pieczeniu.? Nie zdziwiło mnie wcale, natomiast po sparzeniu efekt końcowy zadawalający. Moje zdanie znasz Oczywiście... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Września 2017 Zrobiłam na próbę kiełbasę na soli, efekt kóncowy nie spełnił moich oczekiwań. Co Ci Halinko nie pasuje w tej kiełbasie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Września 2017 @halusia@, dnia 24 Wrze 2017 - 10:56, napisał: Zrobiłam na próbę kiełbasę na soli, efekt kóncowy nie spełnił moich oczekiwań. Co Ci Halinko nie pasuje w tej kiełbasie? Mi wszystko pasuje Mirku.. ale są przeciwnicy takich wyrobów. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Września 2017 No nie jest w smaku taka sama jak na peklosoli, ale w tym jej urok.Przeciwnicy....? Czego? Jak to wyrób jak każdy inny, tylko trzeba się pilnować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Września 2017 Czego? Jak to wyrób jak każdy inny, tylko trzeba się pilnować No właśnie tego że trzeba się pilnować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Września 2017 Po takim pieczeniu zamknęłaś pory i dym już nie dochodził do środka Z tego co wiem to mieso nie posiada zadnych porow,tylko wlokna miesniowe. Kielbase na samej soli juz kilka razy robilem,tylko inaczej obrabialem termicznie.Co do trwalosci (nie zachowania koloru ) twojego wyrobu to mam inne zdanie jak przedmowcy. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Września 2017 Zdecydowanie popieram wypowiedź EAnny i Olka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Września 2017 Andrzej.Czyli można taką kiełbasę zamrozić ,później odmrozić i śmiało konsumować tak jak kiełbasy peklowane?.A co w takim razie z zabezpieczeniem bakteriologicznym tego wyrobu o którym tak dużo tutaj napisano?.Jak wiemy sól nie zabezpiecza wyrobu bakteriologicznie.Biała też jest kiełbasą na soli ,ale jest do szybkiej konsumpcji. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) Biała też jest kiełbasą na soliZwykle robie białej nie mniej jak7-8 kg najczęściej trochę więcej - jak przyjaciele trochę rozdrapią - to i tak zostaje 4-5 kg - i wacum i zamrażarka - i rozmrażam w worku => do wody odparzę i jest super - i jak widziałeś jeszcze jakoś funkcjonuję Edytowane 24 Września 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Września 2017 Halinko przeciwnikow jest wielu , tych co uwazaja ze jedzenia miesa samo w sobie juz jest nie, Ja jak widze np ten kalafior umierajacy w goracej wodzie tez sie zastanawiam jak oni moga..no pozartowalam , A Twoja kielbaska napewno smaczna tylko trzeba szybciej zjesc , z czym napewn nie bedzie problemu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Września 2017 Biała też jest kiełbasą na soli ,ale jest do szybkiej konsumpcji. Tylko po parzeniu. Czas od wykonania do parzenia można wydłużyć mrożąc. A co w takim razie z zabezpieczeniem bakteriologicznym tego wyrobu o którym tak dużo tutaj napisano? Po odmrożeniu parzenie i produkt powinien być zabezpieczony bakteriologicznie.Sam tak robię i odpukać nic nigdy złego się nie działo. No a poza tym 100 lat temu nie mieli peklosoli i zamrażalek a obróbka sprawiała że przechowywali żywność dłużej.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/509-kie%c5%82basa-pradziada-1896/?hl=1896r[Dodano: 25 wrz 2017 - 13:06]Halusia a Twoja kiełbaska wygląda super Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Września 2017 Po odmrożeniu parzenie i produkt powinien być zabezpieczony bakteriologicznie. "Śmiertelna dawka toksyny jadu kiełbasianego wynosi bowiem tylko 0,000001 g. Trucizny są odporne na ogrzewanie, aby je zlikwidować trzeba by gotować zakażoną żywność przez 5 godzin." .....a Wy róbta jak chceta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Września 2017 Cóż, u nas na Podkarpaciu mnóstwo ludzi robi kiełbasy tylko na soli z dawien dawna i nie słychać o przypadkach zatrucia. Tyle że często mięso bezpośrednio po zabiciu świnki, no i pieczenie bez parzenia. Miesiącami też nie leży, raczej szybko znika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Azotyn działa niszcząco nie tylko na bakterie clostridium botulinum, na inne zawarte w mięsie również.Badania związane bakteriobójczym działaniem azotanu ( V )- nitryt były wykonywane na podłożu , które zawierało azotyn a później naniesiono bakterie clostridium botulinum bądź odwrotnie. Na mięsie występuje głównie inne bakterie, które nie są tak groźne, jak c. b., ponadto by namnożyły się bakterie wytwarzające jak kiełbasiany muszą zaistnieć odpowiednie warunki do rozwoju.Kolejna rzecz, jeśli mięso jest mocno zanieczyszczone mikrobiologicznie( tysiące bakterii) to, zabrakło by cząsteczek tlenku azotu powstałego z rozpadu azotynu ( V ) by móc zlikwidować wszystkie bakterie. Policzcie sobie, ile cząsteczek azotynu ( V ) dajemy na 1 g mięsa i czy wystarczy do zlikwidowania wszystkich bakterii.Wędlina lub inny produkt spożywczy dopuszczony do obrotu handlowego przez okres ważności do spożycia powinien mieć http://www.halat.pl/dodwar_mikrob.html Arek. Na forum jest receptura lub nie ma, na kiełbasę głogowską na samej soli. Dlaczego, receptura była dopuszczona do wykorzystania w całym kraju? Edytowane 25 Września 2017 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Września 2017 (edytowane) Dzisiaj do pracy kolega przyniósł kiełbasę , wykonaną prze jego ojca na samej soli.- wędzona - parzona - była bardziej szara niż różowa. Ojciec kolegi od dawna zajmuje się domową "produkcją" wędzonek i kiełbas, którymi raczy znajomych i dalszych znajomych - pochodzi z okolic Białegostoku - bardziej na wschód. Nigdy nie używa peklosoli - tylko sól kamienna.(jak jego ojciec) ) . Po zrobieniu i ostygnięciu kiełbasa była zamrożona i w takim też stanie dotarła do skosztowania. Poczekaliśmy trochę , żeby rozmarzła i zaczęliśmy kosztować ów "Cudny Białostocki Wyrób". Efekt - głupia mina kolegi - kiełbasa wyraźnie miała kwaśnawy posmak(skwaśniała) - gdyby była na peklosoli , być może by do tego nie doszło. Oczywiście skończyła w koszu. Kiełbasy szkoda, ale mina kolegi, który zawsze negował moje wyroby - że niby karmię kumpli chemią , a jego ojciec robi bez - Bezcenna Edytowane 25 Września 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.