Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa na soli. 

 

Zrobiłam na próbę kiełbasę na soli, efekt kóncowy nie spełnił moich oczekiwań. Po wędzeniu które trwało 2,5 godziny w temp 80-90 stopni kiełbasę na koniec sparzyłam ponieważ jelito było dość twarde. 

Zdaję sobie sprawę że zaraz będzie atak dlaczego w takiej temp... ale taki był zamysł .

W smaku rewelacyjna...kolor jak widać... szary.

Teraz pytanie... testować na sobie tą kiełbasę czy odrazu utulizować ?? 

 

post-43626-0-95951500-1506243356_thumb.jpgpost-43626-0-35868800-1506243368_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolor jak po soli. Tylko jeść Pytanie z musztardą, keczupem, chrzanem czy samą na zimno, na gorąco,a nie czy wyrzucić Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568189
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko  :) bez problemu możesz ją konsumować,z tym że jest to kiełbaska smaczna ale nie trwała mimo że ją podpiekłaś i sparzyłaś  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568190
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj Halinko bez problemu możesz ją konsumować,z tym że jest to kiełbaska smaczna ale nie trwała mimo że ją podpiekłaś i sparzyłaś Pozdrawiam

 

Oczywiście Tomku zdaje sobię z tego sprawę, kiełbasa do szybkiej komsupcji  :) 


[Dodano: 24 wrz 2017 - 11:07]

 

 

Kolor jak po soli. Tylko jeść Pytanie z musztardą, keczupem, chrzanem czy samą na zimno, na gorąco,a nie czy wyrzucić

 

Wczoraj już jadłam i dzisiaj też ...beż dodatków  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568191
Udostępnij na innych stronach

Właśnie tak do bardzo szybkiej    :D

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568193
Udostępnij na innych stronach

Halinko jak Tomek napisał do szybkiej konsumpci.W Sobote bede przejezdzał przez Inowrocław wiec moge ją zutylizować.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568199
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko jak Tomek napisał do szybkiej konsumpci.W Sobote bede przejezdzał przez Inowrocław wiec moge ją zutylizować.

 

Nie będziesz się bał ?? 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568200
Udostępnij na innych stronach

 

 

bede przejezdzał przez Inowrocław wiec moge ją zutylizować.

Ja ją mogę utylizować przez najbliższe 6 tygodni albo i dłużej. 

Powinna być podsuszona w temp. poniżej 16 st.C.


[Dodano: 24 wrz 2017 - 11:53]

 

 

czy odrazu utulizować ?? 

Nie obrażaj Boga :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568205
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po wędzeniu które trwało 2,5 godziny w temp 80-90

 

Po pieczeniu, które trwało 2,5 h chyba :tongue: .Żebyś otrzymała dobre wybarwienie takiej kiełbasy to trzeba by było ja długo wędzić i później podpiekać.

 

 

 

kiełbasę na koniec sparzyłam ponieważ jelito było dość twarde.

 

 

A jakie miało być po takim długim pieczeniu.?Jelito twarde bo mocno wysuszone.Po takim pieczeniu zamknęłaś pory i dym już nie dochodził do  środka i dlatego nie ma częściowego wybarwienia.Chciałeś otrzymać kiełbasę z szarym oczkiem a tu oczko to cały przekrój tej kiełbasy.

 

 

 

Teraz pytanie... testować na sobie tą kiełbasę czy odrazu utulizować ??

 

Moje zdanie znasz 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po pieczeniu, które trwało 2,5 h chyba .Żebyś otrzymała dobre wybarwienie takiej kiełbasy to trzeba by było ja długo wędzić i później podpiekać.

 

Jak pisałam wyżej była to próba , robiłam w/g przepisu.

 

 

A jakie miało być po takim długim pieczeniu.?

 

Nie zdziwiło mnie wcale, natomiast po sparzeniu efekt końcowy zadawalający. 

 

 

 

Moje zdanie znasz

 

Oczywiście...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568216
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłam na próbę kiełbasę na soli, efekt kóncowy nie spełnił moich oczekiwań.

Co Ci Halinko nie pasuje w tej kiełbasie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568218
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 24 Wrze 2017 - 10:56, napisał: Zrobiłam na próbę kiełbasę na soli, efekt kóncowy nie spełnił moich oczekiwań. Co Ci Halinko nie pasuje w tej kiełbasie?

 

Mi wszystko pasuje Mirku.. ale są przeciwnicy takich wyrobów. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568221
Udostępnij na innych stronach

No nie jest w smaku taka sama jak na peklosoli, ale w tym jej urok.

Przeciwnicy....? Czego? Jak to wyrób jak każdy inny, tylko trzeba się pilnować.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568224
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Czego? Jak to wyrób jak każdy inny, tylko trzeba się pilnować

 

No właśnie tego że trzeba się pilnować.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568228
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po takim pieczeniu zamknęłaś pory i dym już nie dochodził do środka

 

Z tego co wiem to mieso nie posiada zadnych porow,tylko wlokna miesniowe. ;) 

 

Kielbase na samej soli juz kilka razy robilem,tylko inaczej obrabialem termicznie.Co do trwalosci (nie zachowania koloru ) twojego wyrobu to mam inne zdanie jak przedmowcy.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568253
Udostępnij na innych stronach

Andrzej.Czyli można taką kiełbasę zamrozić ,później odmrozić i śmiało konsumować tak jak kiełbasy peklowane?.A co w takim razie z zabezpieczeniem  bakteriologicznym tego wyrobu o którym tak dużo tutaj napisano?.Jak wiemy sól nie zabezpiecza wyrobu  bakteriologicznie.Biała też jest kiełbasą na soli ,ale jest do szybkiej konsumpcji.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568302
Udostępnij na innych stronach

Biała też jest kiełbasą na soli

Zwykle robie białej nie mniej jak7-8 kg najczęściej trochę więcej ;)  - jak przyjaciele trochę rozdrapią - to i tak zostaje 4-5 kg - i  wacum i zamrażarka - i rozmrażam w worku => do wody  :yes: odparzę i jest super - i jak widziałeś jeszcze jakoś funkcjonuję :D  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568305
Udostępnij na innych stronach

Halinko przeciwnikow jest wielu , tych co uwazaja ze jedzenia miesa samo w sobie juz jest nie, 

Ja jak widze np ten kalafior umierajacy w goracej wodzie tez sie zastanawiam jak oni moga..no pozartowalam ,  :D

A Twoja kielbaska napewno smaczna tylko trzeba szybciej zjesc , z czym napewn nie bedzie problemu  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568365
Udostępnij na innych stronach

 

 

Biała też jest kiełbasą na soli ,ale jest do szybkiej konsumpcji.

Tylko po parzeniu. Czas od wykonania do parzenia można wydłużyć mrożąc.

 

 

A co w takim razie z zabezpieczeniem bakteriologicznym tego wyrobu o którym tak dużo tutaj napisano?

Po odmrożeniu parzenie i produkt powinien być zabezpieczony bakteriologicznie.

Sam tak robię i odpukać nic nigdy złego się nie działo.

 

No a poza tym 100 lat temu nie mieli peklosoli i zamrażalek a obróbka sprawiała że przechowywali żywność dłużej.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/509-kie%c5%82basa-pradziada-1896/?hl=1896r


[Dodano: 25 wrz 2017 - 13:06]

Halusia a Twoja kiełbaska wygląda super :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568366
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po odmrożeniu parzenie i produkt powinien być zabezpieczony bakteriologicznie.

 

 "Śmiertelna dawka toksyny jadu kiełbasianego wynosi bowiem tylko 0,000001 g. Trucizny są odporne na ogrzewanie, aby je zlikwidować trzeba by gotować zakażoną żywność przez 5 godzin."

 

.....a Wy róbta jak chceta.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568377
Udostępnij na innych stronach

Cóż, u nas na Podkarpaciu mnóstwo ludzi robi kiełbasy tylko na soli z dawien dawna i nie słychać o przypadkach zatrucia.

 

Tyle że często mięso bezpośrednio po zabiciu świnki, no i pieczenie bez parzenia. Miesiącami też nie leży, raczej szybko znika ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568405
Udostępnij na innych stronach

Azotyn działa niszcząco nie tylko na bakterie clostridium botulinum, na inne zawarte w mięsie również.

Badania związane bakteriobójczym działaniem azotanu ( V )- nitryt były wykonywane na podłożu , które zawierało azotyn a później naniesiono bakterie clostridium botulinum bądź odwrotnie. Na mięsie występuje głównie inne bakterie, które nie są tak groźne, jak c. b., ponadto by namnożyły się bakterie wytwarzające jak kiełbasiany muszą zaistnieć odpowiednie warunki do rozwoju.

Kolejna rzecz, jeśli mięso jest mocno zanieczyszczone mikrobiologicznie( tysiące bakterii) to, zabrakło by cząsteczek tlenku azotu powstałego z rozpadu azotynu ( V ) by móc zlikwidować wszystkie bakterie. Policzcie sobie, ile cząsteczek azotynu ( V )  dajemy na 1 g mięsa i czy wystarczy do zlikwidowania wszystkich bakterii.

Wędlina lub inny produkt spożywczy dopuszczony do obrotu handlowego przez okres ważności do spożycia powinien mieć http://www.halat.pl/dodwar_mikrob.html 

 Arek. Na forum jest receptura lub nie ma, na kiełbasę głogowską na samej soli. Dlaczego, receptura była dopuszczona do wykorzystania w całym kraju?

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568407
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj do pracy kolega przyniósł kiełbasę , wykonaną prze jego ojca na samej soli.- wędzona -  parzona -  była bardziej szara niż różowa. Ojciec kolegi od dawna zajmuje się domową "produkcją" wędzonek i kiełbas, którymi raczy znajomych i dalszych znajomych ;) - pochodzi z okolic Białegostoku - bardziej na wschód. Nigdy nie używa peklosoli - tylko sól kamienna.(jak jego ojciec) ) . Po zrobieniu i ostygnięciu kiełbasa była zamrożona i w takim też stanie dotarła do skosztowania. Poczekaliśmy trochę , żeby rozmarzła i zaczęliśmy kosztować ów "Cudny Białostocki Wyrób". Efekt - głupia mina kolegi :hmm:  - kiełbasa wyraźnie miała kwaśnawy posmak(skwaśniała) - gdyby była na peklosoli , być może by do tego nie doszło. Oczywiście skończyła w koszu. Kiełbasy szkoda, ale mina kolegi, który zawsze negował moje wyroby - że niby karmię kumpli chemią , a jego ojciec robi bez - Bezcenna :laugh:;)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14676-kie%C5%82basa-na-soli/#findComment-568413
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.