arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Z tego co ja się orientuję na podstawie tego forum to klej jest w klasie I. Że też nikt tego nie poprawił.Rarytasik zanim zaczniesz udzielać porad to przeczytaj jeszcze raz akademię Dziadka i nie wprowadzaj ludzi w błąd.Klej to III wp.Mięso o dużej ilości tkanki łącznej a tego w I wp . nie ma.[Dodano: 07 sty 2018 - 11:08] Chodzi mi o prawdziwą różnicę w praktyce w smaku, kruchości, lepkości.... a nie teoria książkowa... Już masz odpowiedź to po co pytasz drugi raz.? Edytowane 7 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Stycznia 2018 zanim zaczniesz udzielać porad to przeczytaj jeszcze raz akademię Dziadka i nie wprowadzaj ludzi w błąd Ja nie udzielam porad, opisałem jak zrobiłem kiełbaskę, a jeśli coś źle zrozumiałem czytając to forum to proszę popraw mnie, wszak masz duuużo większą wiedzę i doświadczenie. Wiedza zawarta tutaj jest tak obszerna że nie sposób wszystko zapamiętać, trzeba się uczyć, uczyć i uczyć Więc nie opierdzielaj mnie ucznia za byle co, tylko wskaż właściwą drogę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Proszę obejrzeć zwiastun szkolenia zwracając szczególną uwagę od 1 minuta 30 sekund. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Binio to trzeba słuchać w całości nie wyrywać z kontekstu ,serdecznie namawiam na kurs do Andrzeja i wszystko sie wyjaśni Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Ja rozumiem o co chodzi - W mięsie kl - I nie ma kleju jako takiego , po prostu grube kawałki mięsa trzeba wyrobić , żeby się uplastyczniły i wówczas zaczynają się lekko kleić , dzięki temu zwiążą w połączeniu z wyrobionym mięsem kleistym kl - III. No ale, mięso kl - I długo urabiane i porządnie uplastycznione sklei się ze sobą nawet jak nie będzie tam III-ki - nie będzie to wiązanie mocne ale jakieś będzie. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Więc nie opierdzielaj mnie ucznia za byle co, tylko wskaż właściwą drogę Nigdy nikogo nie opierdzielałem i nie będę. To nie jest byle co bo to jest podstawa udanego wyrobu.Wskazałem Ci tylko drogę która zaprowadzi Cię do właściwej odpowiedzi (Akadenia Dziadka) jakie to mięso nadaje się na klej do kiełbasy. Binio to trzeba słuchać w całości nie wyrywać z kontekstu Edytowane 11 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 11 Stycznia 2018 A czemu na tym filmie szkoleniowym kol. Bagno używa do nadziewania kiełbasy maszynkę do mięsa, zamiast nadziewarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 11 Stycznia 2018 nie będzie to wiązanie mocne ale jakieś będzie.Zależy co kto lubi. Ode mnie chcą kiełbasę "żeby była rozpadająca się", bo taka kojarzy im się i taka pamiętają jako kiełbasę swojską. i cóż zrobić, trzeba próbować żeby tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 11 Stycznia 2018 W mięsie kl - I nie ma kleju jako takiego Tu masz klej z jedynki:https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=1x2O_jzEoog [Dodano: 11 sty 2018 - 09:56] Ode mnie chcą kiełbasę "żeby była rozpadająca się" Ale nie szynkową chyba? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Ale nie szynkową chyba?Nieee..zwykłą kielbę Ala "swojską"' cokolwiek to tak naprawdę znaczy. Szynkowej jeszcze nie robiłem. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez _Misiek_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Mnie tak naprawdę nigdy nie wyszła kiełbasa krucha ....mimo,że robię ją z przepisu na kiełbasę kruchą Zawsze jest taka trochę za bardzo " zbita " Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Chcesz kiełbasę kruchą? - 75% I-ka wp mielona na fi 10 . 25% podgardle mielone na fi 6 . 5% wody Delikatnie wymieszane - nie wyrobione (o przyprawach nie piszę bo jak kto woli - chodzi o to żeby była krucha - przyprawy dodaję do I- ki przed mieleniem) Nabijasz w jelito 28/30 . osadzanie 2 godz. w pokojowej temp. Osuszanie 15-20 min , wędzenie do koloru w 55º Parzenie w 75 do 68 w środku. Musi być krucha Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Farsz na kabanosy + 5%wody, technologia mieszania kabanosów (nożem na desce) i nawet można ją upiec w wędzarni.Jeżeli chcesz taką, jaką robią na Rzeszowszczyźnie to te 5% wody zamień na gorący rosół.Wtedy kiełbasa będzie do zjedzenia tylko "z ręki" bo na plasterki jej nie pokroisz Tę ostatnią należy koniecznie upiec w wędzarni.Większa niż 5% ilość rosołu da galaretkę.[Dodano: 11 sty 2018 - 20:04]P.S. Pieprzu dajemy min. 3g/kg farszu i sporo czosnku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 12 Stycznia 2018 75% I-ka wp mielona na fi 10 . 25% podgardle mielone na fi 6 . 5% wody 12,5% tłuszczu.Chudziutka nawet bardzo.Nie moje klimaty.50% I wp i 50% podgardla byłoby jak dla mnie akurat .Podgardla obecnie bardzo chude. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ostatnio robiłam z mięsa od szynki 2kg i chudego boczku 1kg.Wody goracej dałam więcej [ok 300ml]Wyszła smaczna ,ale nie krucha.....Osadzała się całą noc ,bo robiłam wieczorem.Podpiekałam w piekarniku . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Bo boczek tak, jak najbardziej, ale nie chudy, bo do tego mamy szynkę, a boczek powinien być moocccnnno tłusty , bo po to bierzemy kiełbaski boczek, a przynajmniej ja, potem bardzo krótkie mieszanie, tak aby farsz nie zdążył puścić kleju, i kiełbaska jest zawsze kruchutka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Arkadiusz podgardle było tłuste (prawie wcale "czerwonych" przerostów) Przekrój tutaj : PS. U mnie dziewczyny mają "długie" zęby na tłuste Edytowane 12 Stycznia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ja też się boję tłustego i zawsze popełniam ten sam błąd-daje go zawsze za mało Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ja też się boję tłustego Od kiedy tłuste gryzie??? Jak się kiedyś odważysz to później będziesz żałowała ....... dlaczego tego prędzej nie zrobiłam ...... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Chmm...no gryzie ...i tyle Tłusty skwarek po prostu nie przejdzie mi przez gardło.Tłusty baleron- nie dla mnie,a tłusty boczek - po prostu nie kupuję -nawet do kiełbas ,bo myślę ,ze wyjdzie za tłusta.Robiąc małe ilości kiełbasy wolę zdecydowanie szynkową ,lisiecką ,niż mielonkę i najgorsze ,ze wszyscy w domu tak mamy Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Stycznia 2018 No to o kruchej na pyk nie ma co myśleć, nie dla was "chudzielców" ten rarytas . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Nie jest tak źle ....cienką "swojską " z " tłustymi oczkami " też robię i zjadamy ,ale generalnie nie lubimy i nie jadamy tłusto.Czasami nawet pokuszę się o golonkę ,ale wtedy gotuję ją do miękkości wyjmuję kość ,odrzucam cały tłuszcz i zawijam mięsko w samą skórkę [bez tłuszczu!],panieruję w przyprawach ,jajku i tartej bułce i przysmażam na oleju jak schabowy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Stycznia 2018 .Czasami nawet pokuszę się o golonkę ,ale wtedy gotuję ją do miękkości wyjmuję kość ,odrzucam cały tłuszcz i zawijam mięsko w samą skórkę [bez tłuszczu!],panieruję w przyprawach ,jajku i tartej bułce i przysmażam na oleju jak schabowy. ...O kużwa,,, PROFANACJA,,, Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Stycznia 2018 beatag - W czasach inkwizycji spalono by Cię na stosie , za takie praktyki Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Stycznia 2018 przysmażam na oleju jak schabowy. Beatko, usmaż dla próby raz schabowego na smalcu i porównaj smaki ze smażonym na oleju? Serdeczne pozdrowienia[Dodano: 13 sty 2018 - 11:58] podgardle było tłuste (prawie wcale "czerwonych" przerostów) binio1111, przecież ta kiełbasa wcale znowu taka tłusta nie jest. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.