Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co ja się orientuję na podstawie tego forum to klej jest w klasie I.

 

 

Że też nikt tego nie poprawił.Rarytasik zanim zaczniesz udzielać porad to przeczytaj jeszcze raz akademię Dziadka i nie wprowadzaj ludzi w błąd.Klej to III wp.Mięso o dużej ilości tkanki łącznej a tego w I wp . nie ma.

[Dodano: 07 sty 2018 - 11:08]

 

 

Chodzi mi o prawdziwą różnicę w praktyce w smaku, kruchości, lepkości.... a nie teoria książkowa... 

 

Już masz odpowiedź to po co pytasz drugi raz.? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583248
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zanim zaczniesz udzielać porad to przeczytaj jeszcze raz akademię Dziadka i nie wprowadzaj ludzi w błąd

 

Ja nie udzielam porad, opisałem jak zrobiłem kiełbaskę, a jeśli coś źle zrozumiałem czytając to forum to proszę popraw mnie, wszak masz duuużo większą wiedzę i doświadczenie. Wiedza zawarta tutaj jest tak obszerna że nie sposób wszystko zapamiętać, trzeba się uczyć, uczyć i uczyć  ;)  Więc nie opierdzielaj mnie ucznia za byle co, tylko wskaż właściwą drogę  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583722
Udostępnij na innych stronach

Binio to trzeba słuchać w całości nie wyrywać z kontekstu ,serdecznie namawiam na kurs do Andrzeja i wszystko sie wyjaśni :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583742
Udostępnij na innych stronach

Ja rozumiem o co chodzi ;) - W mięsie kl - I nie ma kleju jako takiego , po prostu grube kawałki mięsa trzeba wyrobić , żeby się uplastyczniły i wówczas  zaczynają się lekko kleić , dzięki temu zwiążą w połączeniu z wyrobionym mięsem kleistym kl - III.    No ale, mięso kl - I długo urabiane i porządnie  uplastycznione  sklei się ze sobą nawet jak nie będzie tam III-ki  - nie będzie to wiązanie mocne ale jakieś będzie. 

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583753
Udostępnij na innych stronach

Więc nie opierdzielaj mnie ucznia za byle co, tylko wskaż właściwą drogę 

 

Nigdy nikogo nie opierdzielałem i nie będę. :) To nie jest byle co bo to jest podstawa udanego wyrobu.Wskazałem Ci tylko drogę która zaprowadzi Cię do właściwej odpowiedzi (Akadenia Dziadka) jakie to mięso nadaje się na klej do kiełbasy. 

 

 

 

Binio to trzeba słuchać w całości nie wyrywać z kontekstu

 

 

:thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583780
Udostępnij na innych stronach

A czemu na tym filmie szkoleniowym kol. Bagno używa do nadziewania kiełbasy maszynkę do mięsa, zamiast nadziewarki ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583787
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie będzie to wiązanie mocne ale jakieś będzie.

Zależy co kto lubi. Ode mnie chcą kiełbasę "żeby była rozpadająca się", bo taka kojarzy im się i taka pamiętają jako kiełbasę swojską. :D i cóż zrobić, trzeba próbować żeby tak wyszło :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583788
Udostępnij na innych stronach

W mięsie kl - I nie ma kleju jako takiego

 

Tu masz klej z jedynki:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=1x2O_jzEoog 

[Dodano: 11 sty 2018 - 09:56]

 

 

Ode mnie chcą kiełbasę "żeby była rozpadająca się"

Ale nie szynkową chyba? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583789
Udostępnij na innych stronach

Ale nie szynkową chyba?

Nieee..zwykłą kielbę Ala "swojską"' cokolwiek to tak naprawdę znaczy. Szynkowej jeszcze nie robiłem.

Edytowane przez _Misiek_
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583790
Udostępnij na innych stronach

Mnie tak naprawdę nigdy nie wyszła kiełbasa krucha ....mimo,że robię ją z przepisu na kiełbasę kruchą :(

Zawsze jest taka trochę za bardzo " zbita " :(

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583843
Udostępnij na innych stronach

Chcesz kiełbasę kruchą? - 75% I-ka wp mielona na fi 10   . 25% podgardle mielone na fi 6 .  5% wody     Delikatnie wymieszane - nie wyrobione  (o przyprawach nie piszę bo jak kto woli - chodzi o to żeby była krucha - przyprawy dodaję do I- ki przed mieleniem)  Nabijasz w jelito 28/30 .  osadzanie 2 godz. w pokojowej temp.   Osuszanie 15-20 min , wędzenie do koloru w 55º Parzenie w 75 do 68 w środku.  Musi być krucha  :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583869
Udostępnij na innych stronach

Farsz na kabanosy + 5%wody, technologia mieszania kabanosów (nożem na desce) i nawet można ją upiec w wędzarni.

Jeżeli chcesz taką, jaką robią na Rzeszowszczyźnie to te 5% wody zamień na gorący rosół.

Wtedy kiełbasa będzie do zjedzenia tylko "z ręki" bo na plasterki jej nie pokroisz :D

Tę ostatnią należy koniecznie upiec w wędzarni.

Większa niż 5% ilość rosołu da galaretkę.


[Dodano: 11 sty 2018 - 20:04]

P.S. Pieprzu dajemy min. 3g/kg farszu i sporo czosnku

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583870
Udostępnij na innych stronach

 

 

75% I-ka wp mielona na fi 10   . 25% podgardle mielone na fi 6 .  5% wody

 

12,5% tłuszczu.Chudziutka nawet bardzo.Nie moje klimaty.50% I wp i 50% podgardla byłoby jak dla mnie akurat .Podgardla obecnie bardzo chude.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-583967
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłam z mięsa od szynki 2kg i chudego boczku 1kg.Wody goracej dałam więcej [ok 300ml]

Wyszła smaczna ,ale nie krucha.....

Osadzała się całą noc ,bo robiłam wieczorem.Podpiekałam w piekarniku .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584002
Udostępnij na innych stronach

Bo boczek tak, jak najbardziej, ale nie chudy, bo do tego mamy szynkę, a boczek powinien być moocccnnno tłusty :D,  bo po to bierzemy kiełbaski boczek, a przynajmniej ja, potem bardzo krótkie mieszanie, tak aby farsz nie zdążył puścić kleju, i kiełbaska jest zawsze kruchutka :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584010
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz  podgardle było tłuste (prawie wcale "czerwonych" przerostów) Przekrój tutaj :

post-66794-0-98845900-1515425787_thumb.j

 

PS. U mnie dziewczyny mają "długie" zęby na tłuste ;)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja też się boję tłustego

 

 

Od kiedy tłuste gryzie??? :D   Jak się kiedyś odważysz to później będziesz żałowała ....... dlaczego tego prędzej nie zrobiłam ...... :facepalm::D:)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584082
Udostępnij na innych stronach

Chmm...no gryzie ...i tyle :(  Tłusty skwarek po prostu nie przejdzie mi przez gardło.Tłusty baleron- nie dla mnie,a tłusty boczek - po prostu nie kupuję -nawet do kiełbas ,bo myślę ,ze wyjdzie za tłusta.

Robiąc małe ilości kiełbasy wolę zdecydowanie szynkową ,lisiecką ,niż mielonkę  i najgorsze ,ze wszyscy w domu tak mamy :(

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584104
Udostępnij na innych stronach

Nie jest tak źle ....cienką "swojską "  z " tłustymi oczkami " też robię i zjadamy ,ale generalnie nie  lubimy i nie jadamy tłusto.Czasami nawet pokuszę się o golonkę ,ale wtedy gotuję ją do miękkości wyjmuję kość ,odrzucam cały tłuszcz i zawijam mięsko w samą skórkę [bez tłuszczu!],panieruję w przyprawach ,jajku i tartej bułce i przysmażam na oleju jak schabowy.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584118
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Czasami nawet pokuszę się o golonkę ,ale wtedy gotuję ją do miękkości wyjmuję kość ,odrzucam cały tłuszcz i zawijam mięsko w samą skórkę [bez tłuszczu!],panieruję w przyprawach ,jajku i tartej bułce i przysmażam na oleju jak schabowy.
  ...O kużwa,,, PROFANACJA,,, :rolleyes::facepalm:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584137
Udostępnij na innych stronach

 

 

przysmażam na oleju jak schabowy.

 

Beatko, usmaż dla próby raz schabowego na smalcu i porównaj smaki ze smażonym na oleju?

 

Serdeczne pozdrowienia


[Dodano: 13 sty 2018 - 11:58]

 

 

podgardle było tłuste (prawie wcale "czerwonych" przerostów)

 

binio1111, przecież ta kiełbasa wcale znowu taka tłusta nie jest. 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/3/#findComment-584164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.