elmaz Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) i osmoza ma utrudnione działanie, trzeba ją wspomagać przewracaniem mięsa co jakiś czas.To mi trochę przypomina Twoje zalecenie, żeby raz na jakiś czas obrócić woreczki [Dodano: 07 lis 2017 - 16:34] dlaczego nie ma problemu ze sklepowym mięsem, które leży zamknięte w workach bez peklosoli. I też pewnie temperatury bywają różne. Pewnie dlatego, że leży stosunkowo krótko i/lub jest naszprycowane czort (czy raczej technolog) wie czym... Edytowane 7 Listopada 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-574454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zalecam na wszelki wypadek (nie zaszkodzi), przy suchym jest to konieczne.2 tygodnie peklowania w worku, to nie problem, rozpakowane mięso pięknie pachnie, więc można dłużej.Czy można miesiąc? Nie próbowałem, nie wiem, ale wcale bym się nie zdziwił, że to również nie jest wielki problem. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-574462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Tym razem większa partia u mnie po ostatniej, w miarę udanej produkcji. Koło ~7kg szynka, mięso zwane potocznie schabem, oraz boczek. Z Makro. Kombinacja przypraw na różnych kawałkach z pieprzu czarnego, pieprzu kolorowego, czosnku, chili. 1g więcej na kg peklosoli z 17 na 18g żeby lekko podbić słoność. Tym razem bardziej pilnowałem dobrego zamknięcia i odessania, bo tak najwyraźniej lepiej i szybciej się pekluje. Edytowane 13 Listopada 2017 przez _Misiek_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 13 Listopada 2017 1g więcej na kg peklosoli z 17 na 18g żeby lekko podbić słoność. Powiem tak jak do wędlin parzonych...to takie minimum,no ale jak takie się lubi to się nie komentuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 13 Listopada 2017 Tak, małosolne . Ale takie lubię. Chociaż 17g /kg było lekko zbyt mało skłonne, nie wtem czy 18g/kg zrobi wielką różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 13 Listopada 2017 Misiek parzone bym robil 20g/1kg (z wyłączeniem drobiu~kurczęta~ i polędwiczki wp) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 13 Listopada 2017 Też zacząłem od 18g, ostatnio zrobiłem 20g i nie uważam, aby było przesolone. Przy 20g jest bardziej wyrazisty smak.Ale lubię soczyste. Jeśli ktoś mocniej przypieka, to ma większy ubytek wody i tym samym bardziej słone wyroby. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja jeśli parzę potem w tych workach [bez wody] to daję mniej -max 17-18 g Ostatnio trzymałam mięso bez żadnych przypraw więc po zapeklowaniu rozprułam worek i obtoczyłam w przyprawach [niektóre mieszanki maja sól w składzie ] obsmażyłam i ponownie włożyłam do worków.Po parzeniu wyszły słone "w sam raz"-oczywiście dla nas... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 13 Listopada 2017 Sedno forum schodzi na psy....... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 13 Listopada 2017 Niektórzy na tym forum mają po prostu odwagę napisać o tym jak robią i że tak również robią...Ja wychodzę z założenia ,ze "można i tak ,można i tak" Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dlaczego schodzi na psy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 15 Listopada 2017 W pełni rozumiem stronę Mira. Mój ojciec ma to samo podejście: wszystko jest czarne lub białe i tak jak on coś robi to jest jedyny i prawidłowy sposób. I jak się nie zgadzasz to się zabieraj. Mamy w angielskim przysłowie "my way or the highway", dosłownie "moją drogą albo autostradą", ale cos jak "kto nie z Mieciem tego zmieciem." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 15 Listopada 2017 redzed piękna puenta ,samo sedno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 15 Listopada 2017 NIe sądzę żeby kolega miro akurat to miał na myśli, że można robić tylko "tak jak on coś robi to jest jedyny i prawidłowy sposób", a ignorancja i arogancja to nic godnego pozadroszczenia i pochwały.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 17 Listopada 2017 Witam no i stało się,że tak powiem kobyłka u płota. Zapeklowałem 10 kg mięsiwa w woreczkach dawka 20 g/kg na dni 14. Pierwsze wrażenie nawet półki mi to nie zapęłniło w lodówce a jak wyjdzie zobaczymy. Jestem z lekka podekscytowany jak jakiś małolat jak to wyda wszak nigdy na sucho 14 dni, no zobaczymy. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 17 Listopada 2017 stało się dzisiaj wyjmę takie peklowanko ( polędwica i 8 polędwiczek) po 14 dniach (18g/kg) -miało być 7dni a wyszło jak wyszło jutro rano dymek + serki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 17 Listopada 2017 Ja zrobiłem polędwicę. Peklowanie 7 dni, 20g/kg - potem w 57°C przez 12 h. Wyszła w smaku jak konserwowa szynka - przepyszna. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 17 Listopada 2017 dzisiaj wyjmę takie peklowanko ( polędwica i 8 polędwiczek) po 14 dniach Chyba po 11 nastu dniach? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Sedno forum schodzi na psy....... Albo się rozwija - zauważ, że te nowe, kontrowersyjne receptury są obgadywane OBOK, a nie ZAMIAST receptur tradycyjnych.Gdyby dyskusja na temat każdej nowości była interpretowana jako "schodzenie na psy", to pewnie dotąd nie zaczęlibyśmy używać koła Poza tym, nie to żebym się czepiał, ale....Zauważ, że równoległa dyskusja toczy się np. w wątku poświęconym "wędzeniu" poprzez malowanie dymem wędzarniczym w płynie - i tam jakoś (o ile pamiętam) nie uważałeś, że przez tę dyskusję forum schodzi na psy - ba, dla ułatwienia ludziom eksperymentów nawet zdaje się, że w znanym nam sklepiku pojawił się dym w płynie.I nikt nie mówi, że sklepik zszedł przez to na psy, a jedynie (i słusznie) że wyszedł naprzeciw oczekiwaniom i poszerzył ofertę Edytowane 17 Listopada 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Myślę że Miro obawia się, słusznie czy nie, o to że metody mogą być niebezpieczne dla zdrowia i jako takie są tutaj propagowane. A płyny do "malowania" szynek raczej (?) nikogo nie zabiją. Tak przynajmniej zrozumiałem z dyskusji w tym, i nie tylko, wątku. dzisiaj wyjmę takie peklowanko ( polędwica i 8 polędwiczek) po 14 dniach (18g/kg) -miało być 7dni a wyszło jak wyszło jutro rano dymek + serki Ja jutro wyjmuję mniej więcej po 6 dniach, mam nadzieję, że się dopeklowało. Ale w miarę cienkie kawałki, więc nie powinno być problemu. Edytowane 17 Listopada 2017 przez _Misiek_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Myślę że Miro obawia się, słusznie czy nie, o to że metody mogą być niebezpieczne dla zdrowia i jako takie są tutaj propagowane.Trafiłeś w sedno mojego poglądu na tę metodę. Edytowane 17 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 17 Listopada 2017 Ja zrobiłem polędwicę. Peklowanie 7 dni, 20g/kg - potem w 57°C przez 12 h. Wyszła w smaku jak konserwowa szynka - przepyszna.Tzn.w tym samym worku nic nie otwierane parzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 17 Listopada 2017 Chyba po 11 nastu dniach? Qrcze Masz rację Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 17 Listopada 2017 W woreczkach od przedwczoraj peklują się goloneczki. Jutro mam zamiar wrzucić jedną w worku do parzenia. Kilka godzin, jedynie zastanawiam się jeszcze w jakiej temperaturze.Przyszedł cyrkulator z Chin, trzeba zrobić test nowego gadżetu . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 17 Listopada 2017 Golonka nalezy tutaj do tzw. tough meats- trudnego/twardego/wytrzymalego miesa wiec moze powinienes sprobowac jedna w wyzszych granicach temperaturowych lub dlugim okresie. A na zakonczenie ladnie opiec palnikiem gazowym..... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/15/#findComment-575915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.