miro Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 29 Listopada 2019 Im drobniej, tym większa powierzchnia, alenie popadajmy w paranoję. Zagrożeniem mogą być przyprawy, brudne narzędzia, naczynia czy brak higieny osobistej. Piszesz że peklujemy bardzo krótko, to mam rozumieć że im krócej tym lepiej? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 29 Listopada 2019 Miro, przecież bardzo dobrze to wszystko wiesz i wiesz również dlaczego. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 29 Listopada 2019 Nie zamierzam wywracać teorii do góry nogami.Dbajmy o czystość i higienę, a zabicie drobnoustrojów pozostawmy peklosoli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 29 Listopada 2019 Bezpieczna dawka. Tylko rozprowadzaj w miarę dokładnie po całym kawałku mięsa.Jak będzie za słone to tak do 18g/kg możesz zejść (mówię tylko na swoim doświadczeniu) i pamiętaj że jak będziesz podpiekał w wędzarni czy np. w piekarniku (wędzonka nie będzie parzona w wodzie) to słoność pójdzie w górę Z przyprawami nie mam doświadczenia bo uważam że mięso powinno smakować mięsem (inna bajka że przyprawy potrafią się psuć) Przypraw nigdy nie uzywalem i raczej sie to nie zmieni. 18gr probowalem, za malo, jak mialbym zmieniac to w strone 21-22, nawet do podpiekanych wyrobow.Po nastepnym wedzeniu zostawie wszystko w woreczkach w lodowce, skoro nie ma sensu to nie bede ladowal do zamrazarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 29 Listopada 2019 18gr probowalem, za malo, jak mialbym zmieniac to w strone 21-22, nawet do podpiekanych wyrobow. Każdy ma swój próg słoności Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 29 Listopada 2019 Mnie się wydaje ,że mimo wszystko w zamrażarce jest bezpieczniej...i znacznie dłużej mogą poleżeć te wędliny,albo ja z przyzwyczajenia je ładuje do zamrażarki ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 29 Listopada 2019 mimo wszystko w zamrażarce jest bezpieczniej...i znacznie dłużej mogą poleżeć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 30 Listopada 2019 wiekszosci wyszlo szare oczko, w szynkach ok 1,2kg i w karku ok 2kg, to samo poledwica ok 2kg.Nastrzyk z solanki rozwiązuje ten problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Do części, czy też całej odważonej do peklowania soli można dodać minimalną ilość wody i tym nastrzyknąć, pozostałą częścią soli natrzeć mięso i wszystko zapakować do woreczka, jeśli zostanie nam nastrzyku, to również do woreczka.Nie należy się bać, że nastrzyk będzie za słony, osmoza wszystko załatwi, podobnie jak z solą którą natarliśmy mięso.Nie mam pojęcia jak nazwać tą metodę :D . Edytowane 30 Listopada 2019 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 30 Listopada 2019 Nie mam pojęcia jak nazwać tą metodę Zlepową Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 30 Listopada 2019 Michal, nic więcej nie zrobiłeś tylko za krótko peklowałeś. Następnym razem trzymaj w lodowce jeszcze tydzień dłużej. Moze to być nawet w temp. 2c, ponieważ azotyn nie saletra która potrzebuje wyższą temp i działalność bakterii. Dobrze natrzyj peklosolą, ścisłe zapakuj i odwracaj woreczki co parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) wiekszosci wyszlo szare oczko, w szynkach ok 1,2kg i w karku ok 2kg, to samo poledwica ok 2kg.Nastrzyk z solanki rozwiązuje ten problem. Jeszcze bardziej ten problem rozwiązuje peklowanie zgodne z zasadami...na mokro. A i ubytki cennych soków mięsnych są mniejsze.Ale... każdy robi jak woli...wszak wolność mamy. Edytowane 30 Listopada 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) peklowanie zgodne z zasadami...na mokroMiro, a czyje to zasady? Bo jak sięgnę pamięcią to już raz rozmawialiśmy na temat peklowania suche/mokre (pomijam w tym momencie worki) Cofnij się do mojego postu 769 z str. 39 tego tematu bo chyba nie ma sensu co 3 strony pisać Ci to samo Edytowane 30 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 30 Listopada 2019 Czyje to zasady?Technologi przetwórstwa mięsa.Choćby nasza podstawa.,..16-tka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 30 Listopada 2019 A i ubytki cennych soków mięsnych są mniejsze. Mirku,Powyższe stwierdzenie jest bezpodstawne.Ubytki soków są przy peklowaniu nadmiarowym a nie zrównoważonym/równowagowym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 30 Listopada 2019 Ostatnio pekluje metodą EQ, jestem bardzo zadowolony z efektów. Ostatnie peklowanie robiłem w pojemniku zamykanym (nie próżniowo), akurat wsad był tak dopasowany że wszystko ściśle do siebie przylegało, po 18 dniach po wyjęciu elementów, pozostało kilka ml soków. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 30 Listopada 2019 No weź dodaj coś z niczego.Na mokro są przyrosty masy, a na sucho to niby skąd? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Przyrosty masy?Chciałeś powiedzieć nasiąknięcie wodą?W woreczku to również żaden problem, wystarczy dodać do woreczka tyle wody ile jest w stanie wsiąknąć mięso.Zresztą można dodać więcej tej wody i zrobimy w woreczku peklowanie na mokro, żaden problem.To tylko kwestia umiejętnego zgrzewania.W woreczku możemy również masować zapakowane mięso, nawet brudnymi łapami. Edytowane 30 Listopada 2019 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 1 Grudnia 2019 ????????????Dobre. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Trzymałem równo 7 dni w temp 3-4 stopnie. Niestety w wiekszosci wyszlo szare oczko Michal, nic więcej nie zrobiłeś tylko za krótko peklowałeś. Następnym razem trzymaj w lodowce jeszcze tydzień dłużej. Moze to być nawet w temp. 2c, ponieważ azotyn nie saletra która potrzebuje wyższą temp i działalność bakterii. Dobrze natrzyj peklosolą, ścisłe zapakuj i odwracaj woreczki co parę dni. Znaczy to tak samo jak u mnie przy dojrzewających. Peklowanie tygodniowe = niedopeklowanie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Choćby nasza podstawa.,..16-tka.Jeśli ma to być zgodnie z zasadami... 16 to się zgodzę [Dodano: 01 gru 2019 - 13:35] Peklowanie tygodniowe = niedopeklowanie.Zbóju, ostatnio zwracam na to uwagę że wszystko "przyspieszamy". Normą jest peklowanie 48h na wędliny czy 5-7 dniowe na wędzonki.[Dodano: 01 gru 2019 - 13:36] Na mokro są przyrosty masy, a na sucho to niby skąd?A my mówimy o masowej produkcji żeby było ważne ile podskoczy waga? (wiem, napiszesz o soczystości)Mi wystarcza ta woda którą wtłoczy zakład produkcyjny przed zakupem mięsa Edytowane 1 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-647902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Kolejna próba będzie 7 dni w 5-6 stopniach. Jak będzie szare oczko to też przeżyję, ale wyczuję temperaturę, czas i wielkość sztuki mięsa. Co do przechowywania, przed waszymi odpowiedziami, wrzuciłem wszystko zapakowane do zamrażarki. Po parzeniu wędliny były dosyć twarde, szczególnie boczki, zrzuciłem to na świnię, zdarza się i tak. Po wyjęciu z zamrażarki, olbrzymia różnica, wszystko jest miękkie i smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-648416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Kolejna próba będzie 7 dni w 5-6 stopniach. Jak będzie szare oczko to też przeżyję, ale wyczuję temperaturę, czas i wielkość sztuki mięsa. Co do przechowywania, przed waszymi odpowiedziami, wrzuciłem wszystko zapakowane do zamrażarki. Po parzeniu wędliny były dosyć twarde, szczególnie boczki, zrzuciłem to na świnię, zdarza się i tak. Po wyjęciu z zamrażarki, olbrzymia różnica, wszystko jest miękkie i smaczne Ostatnim razem peklowałeś 7 dni i mięso nie było w pełni zapeklowane, Teraz znowu "próba" i 7 dni, Cos nie rozumiem, Dokładnie jakie mięso i waga które masz przeznaczone na próbe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-648480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) michal, napisz różnice jakie chcesz wprowadzić/wprowadziłeś Edytowane 5 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-648496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Chcę przygotować kawałki, szynka, polędwica, karkówka i boczek, maksymalnie 1kg i podnieść temperaturę do 5-6 stopni. Czy podniesienie temp o 2-3 stopnie nie wystarczy do zapeklowania w 7 dni? Nie upieram się przy tym Jak najbardziej mogę zostawić na 2 tygodnie, będzie bliżej świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/34/#findComment-648538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.