Bossky Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Witajcie. Proszę osoby peklujace na sucho w woreczkach o podzielenie się informacją ile peklo na 1 kg i jak długi czas takiego peklowania .I jak radzić sobie z grubszymi kawałkami ?Czas i i proporcje takie same jak przy peklowaniu na sucho w garnku. Co prawda zauważyłem że w woreczku próżniowym przy tej samej ilości peklosoli wychodzi mniej słone ale nie jest to znaczna różnica. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Proszę osoby peklujace na sucho w woreczkach o podzielenie się informacją ile peklo na 1 kg i jak długi czas takiego peklowania Ja daję 21 g/kg przy peklowaniu w woreczkach ,w moim odczuciu słoność jest wtedy taka samą jak przy 18 g/kg przy peklowanu tradycyjnym.Przeważnie pekluję dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Ja daję 21 g/kg przy peklowaniu w woreczkach ,w moim odczuciu słoność jest wtedy taka samą jak przy 18 g/kg przy peklowanu tradycyjnym. Przeważnie pekluję dwa tygodnie. Dokładnie 20-21g/kg i min. 10 dni w worku (staram się min raz na dobę obracać worki). Miesiąc- półtora w worku też nic mięsu nie robi.Grubsze kawałki tniesz na mniejsze lub kupujesz większe worki.Gdzieś w tym temacie są opisane też praktyki SiB-ów którzy robili słabe nastrzyki, ale tego nie praktykowałem więc się nie wypowiem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Kiedyś zadałem pytanie na forum czy można jakoś inaczej zastąpić sól peklową. Chodziło mi o jakieś naturalne sposoby. Np z przed 300 lat albo cuś… Jakiś jałowiec czy seler może? Musiałem przy okazji wytłumaczyć dlaczego o to pytam bo przecież bez peklosoli nie wolno bo w książkach piszą… Po jakimś czasie gdy wytłumaczyłem jak staramy się odżywiać z rodziną, zostałem przez kogoś zrozumiany, okazało się że nie jestem oszołomem krzykaczem typu -,,precz z peklosolą bo tak i już!”. Wtedy powiedziano mi że nie, nie warto, umrzesz, zabijesz rodzinę i jeszcze parę rzeczy. Ktoś tam powiedział że to mus bo jakiś noblista powiedział. Jak wymieniłem morderców i zdrajców co dostali Nobla to się okazało że post polityczny a na takie na forum nie ma miejsca. Przecież ja tylko podałem suche fakty ale ok. W sumie wyżej wymienieni byli kiedyś politykami to można podpiąć. Ale i tak to straszny obciach teraz dostać Nobla. Tak jak ostatnio odznakę za dzielną walkę z przebiegłą chorobą ,,celebrytą”. Odpuściłem temat na forum. Zgadłem że tu się nie dowiem. Poszukałem tu i ówdzie. Kupiłem nawet urządzenie do sprawdzania toksycznych ilości e250. Sprawdziłem kilka kupnych wędlin. Sprawdziłem kilka krajów i limitów tamtejszych. I tu coś we mnie pękło. W Polskich wędlinach są przekroczone limity innych krajów conajmniej kilkukrotnie. Wyrzuciłem peklosól i sprzedałem urządzenie. Nigdy więcej tego badziewa nie kupię. Pekluje mięso w workach próżniowych. Tylko i wyłącznie w zwykłej soli. Robię małe kawałki i trzymam 4-5 dni w lodówce. Dodaje suszona cebule i suszony mielony czosnek. Czasem seler. Nie wędzę jeszcze bo nie mam wędzarni ale robię innymi sposobami. Mięso wychodzi różowe jak po peklosoli. Gołym okiem nie widać różnicy w kolorze. Smak jest inny, ale czy gorszy? Może to kwestia gustu ale mi smakuje. Nadal rozumiem potrzebę komercyjnego stosowania e250 bo sam też nie chciał bym ryzykować jako producent. Ale w moim przypadku i wyrobów domowych po prostu sobie darowałem. Najlepszy smak mi wychodzi po dodaniu 20 gram soli na kilogram surowca. Po wyjęciu mięso myje w zimnej wodzie. Głównie robię boczek a kawałki do pół kilo ale staram się mniejsze robić. Może i wyszedłem na wariata ale przeżyliśmy tysiące lat bez tego e to i ja do końca swojego w zdrowiu przeżyję. Pozdrawiam i nie kłóćcie się o te worki. I tak starsi i mądrzejsi już nas podzielili. Aha słoiki z mięsem różnym robię często bez soli i przypraw. Albo tyndalizacja albo all american canner. Po roku wyciągam, robię obiad albo sole na kanapce. Jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Czeski01 czytam tak ten Twój wpis i wiesz co... nie chce mi się wbijać w polemikę.Konserwować mięso można nawet cukrem, ale w Twoim przypadku to jest zasalanie/solenie a nie peklowanie Znane od dziesiątek lat więc koła nie wymyśliłeś.Przeżyłem zatrucie jadem kiełbasianym (mimo jak zauważyłeś że w PL są przekroczone limity) i powiem Ci że wolę umrzeć z tydzień wcześniej niż będzie mi pisane niż ryzykować każdego dnia.Wyrwać zęba też chodzisz do kowala? Przecież te znieczulenia pewnie zdrowe nie są.Zdrówka Ci życzę. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Znane od dziesiątek latSetek jak nie tyśięcy lat.Ok 4000 lat p.n.e. Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Tysiąc lat to też kilka dziesiątek lat Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Czeski01 odkryleś solenie/marynowanie. Długi elaborat jak na taki "wynalazek" Pozdrawiam i zdrówka życzę... Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Wyrzuciłem peklosólRozumiem, że kapustnych, sałat, szpinaków i innych zielonolistnych tzw kupnych nie używacie . Dotyczy też kupnych (nawet bazarkowych ) rzodkiewek, truskawek, cukinii itp, ziemniaków, ryżu, makaronów, kasz, też nie spożywacie? Bo trochę tablicy Mendelejewa tam też jest. Zapewniam Cię ,że więcej niż szkodliwość peklosoli. Już kiedyś przeliczałem - by dojść do dolnej dopuszczalnej granicy spożycia dziennego nitrytu w wędlinach (przy dawce 2%,<Twoje 20g/kg> ) trzeba dziennie spałaszować ponad 9 kg wędliny - jak by tu powiedzieć delikatnie - życzę powodzenia Edytowane 5 Kwietnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 I tak starsi i mądrzejsi już nas podzielili. Najgorsze że ten człowiek nie rozumie w jakim celu stworzono to forum. Że obecni tu ludzie nie są wrogami i dzielą ... się tylko swoją wiedzą i doświadczeniem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-760922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Dokładnie 20-21g/kg i min. 10 dni w worku (staram się min raz na dobę obracać worki) Ja daję 21 g/kg przy peklowaniu w woreczkach ,w moim odczuciu słoność jest wtedy taka samą jak przy 18 g/kg przy peklowanu tradycyjnym. Przeważnie pekluję dwa tygodnie. Dzięki Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 @AtraxDuże kawałki nastrzyknij. 10-15 procent peklosoli w minimalnej ilości wody. Ja tak robię i nie mam szarego oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Duże kawałki nastrzyknij. 10-15 procent peklosoli Tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 I tak starsi i mądrzejsi już nas podzielili. Najgorsze że ten człowiek nie rozumie w jakim celu stworzono to forum. Że obecni tu ludzie nie są wrogami i dzielą ... się tylko swoją wiedzą i doświadczeniem.Starsi i mądrzejsi to przydomek ludzi, których imienia wymawiać nie można w internecie bo można zostać okrzykniętym ssmanem a podzielili nas Polaków. To tak w ramach wyjaśnienia. Dyskusja tak, kłótnia nie. Jakoś odniosłem wrażenie że połowę stron z tego tematu to wytykanie sobie kto tu jest fachowcem a kto nie i czyja racja jest ważniejsza. Moderator aż chciał zamknąć temat. Wiem że w Polsce tak wygląda dzielenie się doświadczeniem i ubolewam. Chciałem tylko powiedzieć że niema co się wykłócać o worki czy wodę bo jest tu taki jeden co peklosoli wcale nie używa. Ten to dopiero oszołom i żyje… Ktoś pytał czy jem rośliny. Nie jem. Żadnych. Rodzina je z mojego ogródka. Ja tylko mięso od znajomego farmera. Przeważnie zjadające trawę za życia. No i jajka z własnego chowu. Taką mam dietę od jakiegoś czasu. Powiem wam że polecam bo w wieku 43 lat czuje się jak bym miał 20. Nie zaśmiecam już tematu. I tak ciężko znaleźć cokolwiek wśród 54 stron. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Nikt Ci nie zabrania solić ale nie pisz głupot że "peklujesz solą" bo to już jest nadużycie.Pomyśl co się stanie gdy ktoś nowy/młody zechce Cię naśladować nie mając zielonego pojęcia co robi. Bo przeczytał to na stronach tego forum. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Nikt Ci nie zabrania solić ale nie pisz głupot że "peklujesz solą" bo to już jest nadużycie.Pomyśl co się stanie gdy ktoś nowy/młody zechce Cię naśladować nie mając zielonego pojęcia co robi. Bo przeczytał to na stronach tego forum.Miałem nie zaśmiecać forum ale skoro jesteś taki nadgorliwy to Ci wytłumaczę. Mam nadzieję że dysonans poznawczy nie przeszkodzi Ci w zrozumieniu o co mi chodzi. Wyobraź sobie kolego wróbel że sporo osób trafia na to forum z innego powodu niż Ty. Opiszę Ci po krótce jak to może wyglądać. Kiedy dojrzały człowiek zaczyna chorować lub znajomi na około zaczynają umierać na raka i inne straszne choroby to zaczyna się zastanawiać co jest nie tak. Zaczyna szukać. Internet jest bliżej niż biblioteka. Otwiera Google i wpisuje: co powoduje choroby autoimmunologiczne? Co powoduje raka? Co powoduje wylew, zawał, śmierć łóżeczkową dziecka itd. Ogólny przekaz jaki znajduje to: zjadłeś za mało chemii, musisz jeść więcej leków, musisz iść do lekarza.. lekarza….lekarza… Po jakimś czasie rezygnuje z Google. Zaczyna wyszukiwać znane nazwiska badaczy, naukowców, lekarzy. Wynajduje ich konferencje na YouTube. I tu przeżywa pierwszy szok. Ej istnieją lekarze, którzy mają inny przekaz niż ,,wszyscy” i ,,telewizja”. Są naukowcy badający całe życie procesy zachodzące w przyrodzie i sponsorują swoje badania sami. Bez ,,pomocy” koncernów farmaceutycznych. Ich filmy są usuwane, wykłady bojkotowane, zabiera im się licencje lekarzy, cenzura po całej linii. Taki człowiek wpada do króliczej nory. Po 15 latach kształcenia się w temacie odżywiania, chemii, biologii, medycyny i najważniejszej z nauk: historii - już wie. Wie że wybito miliony lekarzy z wiedzą sięgającą kilkudziesięciu tysięcy lat. Spalono ich na stosach za czary. Spalono całą literaturę. Wie też co ma robić i jak jeść. Życie nabiera barw. Nie boi się wirusa celebryty, nie ogląda telewizji. Wie jak wyleczyć w ciągu kilku tygodni każdą chorobę autoimmunologiczną. Jak pozbyć się polio w 24 godziny. Od czego zacząć leczenie raka i przede wszystkim jak na to nie zachorować. Ponieważ to jest nowy sposób na życie to nie przestaje szukać. Przypomina sobie że kiedyś lubił wędliny. Wie co jest w ich składzie i od dawna ich nie je. Wie jednak że przed wielkim paleniem ludzie je robili. Żyli w zdrowiu cieszyli się smakiem. Wraca na Google i wpisuje: zdrowe wędliny, swojskie wędliny, wędliny domowe - voilà. Tak trafia na forum wędliny domowe. Chce znaleźć odrobinę historii, stare książki, starą wiedzę, jakieś wzmianki. Szuka, pyta i znajduje. Tylko że nie to czego się spodziewał. Znajduje to co w telewizji, współczesnych książkach, sponsorowanych badaniach pseudonaukowców Noblistów (mówiłem już że Nobel to obciach?). Zero zrozumienia tylko ten sam popularno naukowy bełkot. Dodaj syfu do jedzenia bo umrzesz. Tak więc widzimy ten świat na różne sposoby. I każdy widzi go właśnie takim jaki jest i każdy ma rację. Dlatego że widzenie świata zależy od paradygmatów a każdy ma inne. Zatem jeżeli chociaż jeden człowiek, który wpadł do króliczej nory zajrzy i zapyta o ,,inne sposoby. O zastąpienie peklosoli czymś innym. To fajnie jeżeli dowie się że są inne kraje w których niema reklam leków w telewizji, nie wolno robić usg jeżeli ciąża nie jest zagrożona, normy e250 są mniejsze o kilkaset a nawet kilka tysięcy procent niż w ,,zwyczajnej” z Polskiego sklepu a rolnik 600 lat temu trzymał mięso w soli przez pół roku bez lodówki a później robił rozsolenie w wodzie, rozsól, rosół. Jadł i żył. Proszę więc kolegę żeby nie traktował ludzi z góry i nie oceniał wszystkich swoją miarą jak by ta była uniwersalna i pasowała do wszystkiego. Wyłącz tv, włącz myślenie a przede wszystkim kochaj ludzi. Zapraszam do króliczej nory. Miejsca Ci u nas dostatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) No widzisz kolego tak się rozpisałeś, a może warto było iść do tej biblioteki zamiast wertować Google.Tam może byś się dowiedział co to jest zasolenie czy dieta nisko węglowodanowa. Wtedy nie wypisywał byś głupot że peklujesz solą czy jesteś debeściak bo znasz zalążki (świadomie czy nie) tej diety.Nikt tutaj nie robi z Ciebie "oszołoma" że nie chcesz jeść chemii, każdy zwraca Ci tylko uwagę abyś poprawnie opisywał to co robisz.NIE PEKLUJE SIĘ SOLĄ! To jest po prostu niemożliwe. I w żadnej mądrej książce tego nie wyczytasz. Co do reszty to nie będę się odnosił, bo po pierwsze być może poznałem właśnie kolejnego Noblistę który wyeliminuje sporo cywilizacyjnych chorób.Po drugie nie wiesz z jakiego powodu trafiłem i jestem tu na forum. I jesteś ostatnią osobą której bym to wyjaśniał. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 a przede wszystkim kochaj ludzi Tak, bo to w dzisiejszych czasach nie jest normalne i oczywiste . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Maxell.... widzę tu sporo postów nie związanych z tematem, czy mógłbyś zrobić z tym porządek ? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 No właśnie. Obserwuję temat i dziwią mnie np. wpisy, o braku na forum starych, tradycyjnych receptur, czy przekazów, skoro "półki" w dziale Polska tradycja masarska, aż "uginają" się od natłoku unikatowych pozycji. No, ale to jeszcze trzeba przeczytać. .Potem posprzątam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Teraz okres przedswiateczny , wszyscy chca miec swoje wedliny, czasu nie maja zeby czytac A czy warzywa ze swojego ogrodka to czy napewno tez takie zrowe ..deszcze padaja z chemia , takie czasy , Kazdy ma swoj kaganek i kiedys zgasnie ...nikt nie wie czy dzieki temu ze nie palil nie pil ...nie jadl z chemia to zylby miesiac rok czy dluzej .Ale nazewnictwo to podstawa aby w pismie sie dobrze rozumiec . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 A może warto sprawdzić średnią długość życia człowieka na przestrzeni wieków, a dopiero później pisać o szczęśliwcach, którzy 600 lat temu trzymali mięso w samej soli ?Gdyby sama dieta była panaceum na wszystkie cywilizacyjne bolączki to kula ziemska byłaby już za mała dla rodzaju ludzkiego. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 A może warto sprawdzić średnią długość życia człowieka na przestrzeni wieków, a dopiero później pisać o szczęśliwcach, którzy 600 lat temu trzymali mięso w samej soli ? Wirusek - ale pojechałeś musimy pamiętać ,że są jednak racje tzw mojsze a mojsza racja jest ważniejsza i prawdziwsza od twojszej . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 musimy pamiętać ,że są jednak racje tzw mojsze a mojsza racja jest ważniejsza i prawdziwsza od twojszej . Waldek to jest dorabianie ideologii przez kol. Czeski01 - czysty populizm , kiedyś jak się sypało saletrę to dopiero było zdrowo bo ludzie żyli 100lat i dłużej a dziś jak użyjesz dużo bezpieczniejszej i o wiele zdrowszej soli peklowej (udowodnione naukowo!) to nie dożyjesz już tych lat bo zaraz raka dostaniesz . Właśnie tacy ludzie podważają badania naukowe i wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 kiedyś jak się sypało saletrę to dopiero było zdrowo bo ludzie żyli 100lat i dłużej a dziś jak użyjesz dużo bezpieczniejszej i o wiele zdrowszej soli peklowej (udowodnione naukowo!) to nie dożyjesz już tych lat bo zaraz raka dostaniesz Wystarczy prosty test. Wejść na pierwszy-lepszy cmentarz i poczytać napisy na nagrobkach części przedwojennej i współczesnej i samemu wyciągnąć wnioski. Czeski01 gdybyś naprawdę chciał pożyć dłużej to popracuj nad spokojem, bo mogę sobie tylko wyobrazić ile stresu kosztuje Cię takie podejście do życia.A jak troszkę poczytasz, to dowiesz się że stres bardziej zabija niż ta nieszczęsna peklosól A przy okazji przeczytaj choć raz ulotkę peklosoli to dowiesz się, że ok.95% to czysta sól. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/43/#findComment-761460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.