ZLeP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Arkadiusz przy peklowaniu mokrym już mi się zdarzało ratować mięso, w woreczku jeszcze nie było takiej potrzeby mimo że pekluję przeważnie dłużej, jeśli piszesz o tym.Peklowanie suche, to też jest sprawdzona metoda, a że w czystym woreczku a nie w beczce używanej któryś raz?Jakoś spokojny jestem i nie uważam, że wymyśliłem koło od nowa. Zamiana beczki na worek burzy aż tak tradycję i sprawdzone metody? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ja też zachodzę w głowę -peklowałam na sucho już kilka razy i nie miałam nigdy takiej historii....Teraz myślę ,ze może te trefne kawałki dostały mniej soli?? [sól odważyłam dla ogólnej masy mięsa i posypywałam kolejno wszystkie kawałki] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zamiana beczki na worek burzy aż tak tradycję i sprawdzone metody?stosować sprawdzone metody co By Braci tu pogodzić - zrobiłem peklowanie na mokro szyneczki ok 1,5 kg ale w woreczku - maxymalnie usunąłem powietrze i zgrzałem (bez odysania) - można w worku na mokro - i nie trzeba dobierać naczynia - co by 40% solanki pokryło mięso . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ja pekluje tez czasami w woreczkach strunowych (bo mi szkoda puzonowych) mięso poniżej 1kg od 8 do 14 dni, ilość peklosoli jest 22g w górę zależny od grubości kawałka mięsa. Boczki albo karkówkę tnę na 7/9 cm szerokie paski i nie ma żadnych niespodzianek, doskonale do wadzenia na zimno albo podpiekania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Teraz myślę ,ze może te trefne kawałki dostały mniej soli?? [sól odważyłam dla ogólnej masy mięsa i posypywałam kolejno wszystkie kawałki] soli czy peklosoli ? i wydaje mi sie ze logicznie lacac fakty moze to byc powod - przemawia za tym post kol. Bagno - W tym przypadku: niska zawartość azotynu, małe stężenie soli ( punktowo ), które nie ograniczyło rozwoju bakterii wytwarzających nadtlenek wodoru. Jest jeszcze możliwość zakupienia zanieczyszczonego mikrobiologiczne mięsa. Zas Arkadiuszowi - eśli nie chce się zaliczyć przykrej wpadki należy stosować sprawdzone metody.Koniec kropka. przypomne ze przy sprawdzonych metodach tez zdarzaja sie wpadki i najlepszym - Culatello Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Oczywiście peklosoli.Kolega Bagno wypowiada się o ciemnozielonym powierzchownym kolorze mięsa ,ze tu przyczyną mogło być niedosolenie mięsa,[choć na pewno wszystkie kawałki mięsa obsypywałam po powierzchni ,tylko nie wiem ,czy w równych dawkach... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Ja zawsze tak długo wcieram wszędzie (w dziurkach, miedzy płatami) aż mięso zaczyna sie pocić Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Tym razem miałam tego sporo i nie przyłożyłam się do tego zbytnio...Posypałm ,zafoliowałam i przez 14 dni nie ruszałam.W dalszym ciągu intryguje mnie fakt ,ze nie we wszystkich kawałkach były wady... choć kiedyś przy peklowaniu na mokro[tradycyjnie] też trafił mi się kawałek szynki o lekko nadpsutym smaku ,choć była różowiutka... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Po uwędzeniu i parzeniuJeszcze się nie spotkałem z recepta wędlin (nie kiełbas) w której pekluje się na sucho i po wędzeniu parzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) sól odważyłam dla ogólnej masy mięsa i posypywałam kolejno wszystkie kawałki]Wydaje się to trochę ryzykowne, bo jak masz różne kawałki to w jednym może być 14g/kg dajmy na to, a w drugim 19g/kg. Ważenie dla każdego kawałka osobno da pewność, że dostaną po tyle samo soli na kg. należy stosować sprawdzone metody.Koniec kropka.A kolega Stefan przypadkiem nie pisał w tym, czy w którymś innym temacie, że to jest właśnie sprawdzona i szeroko praktykowana metoda peklowania w USA, Niemczech itp? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez _Misiek_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Jeszcze się nie spotkałem z recepta wędlin (nie kiełbas) w której pekluje się na sucho i po wędzeniu parzy Ty myślisz o peklowaniu na sucho wędlin dojrzewających a to jest nowa eksperymentalna metoda kol.ZleP peklowania zamiast na mokro peklowania na sucho w próżni. Jak widać mocno eksperymentalna.Obyścię się tylko kiedyś nie potruli tym mięsem . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) na pewno wszystkie kawałki mięsa obsypywałam po powierzchni ,tylko nie wiem ,czy w równych dawkach...Beatko,zawsze, ale to zawsze rozważam peklosól ale i sól (dla "kuchni") na porcje proporcjonalne do wagi mięsa.Każda porcja ma swój kubeczek z peklą i jest porządek.Na obsypywaniu na oko można się przejechać.Poza tym każdy kawałek powinno się dopieścić w zakamarkach i ew. przy kościach.Raz tylko zrobiłam tak, jak Ty, aż zabrakło mi peklosoli na ostatni kawałek. To pozwoliło mi uzmysłowić sobie, do czego takie obsypywanie może doprowadzić.Dorobiłam wtedy solanki i zrezygnowałam z suchego peklowania. Kawałki mięsa starannie wymieszałam w tej solance dla wyrównania słoności i azotynu. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) @Mesch, Jeszcze się nie spotkałem z recepta wędlin (nie kiełbas) w której pekluje się na sucho i po wędzeniu parzyA jak należy zrobić??E -Anna -wiem,ze powinnam na każdy kawałek mięsa odważyć odpowiednią ilość peklosoli,ale czy jej mniejsza ilość na niektórych kawałkach mogła spowodować ten lekko zepsuty smak?? Edytowane 28 Grudnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Tym razem miałam tego sporo i nie przyłożyłam się do tego zbytnio...Posypałm ,zafoliowałam i przez 14 dni nie ruszałam też w drugim razie się nie przykładałem ale nadrobiłem to masowaniem mięska w trakcie peklowania jednakże szare plamki były więc nastrzyk potrzebny tak myślę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Jak SiBy piszą, należy mięso/peklosól ugniatać, klepać, smarować...Zawsze przekładam wory, wciąż do góry nogami, nienamolna to czynność, choć codzienna... Peklosoli daję 22gr/kg, odpukać żaden wór/kawałek nie zaśmiardł, żadnych negatywnych zmian, pomimo, że jest trochę powietrza...Boczki, szynki, polędwice...Mięso zawsze od sprawdzonego/wiarygodnego dostawcy.... Temp 4/8*C, bez nastrzyków, choć raczej zacznę je stosować...dla pewności... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 28 Grudnia 2017 @Mesch, Jeszcze się nie spotkałem z recepta wędlin (nie kiełbas) w której pekluje się na sucho i po wędzeniu parzyA jak należy zrobić?? Z tego co wiem i jak ja robię to wędliny które bedą parzone pekluje na mokro z nastrzykiem obojętnie czy trzy czy dziesięć dni peklowania.Czytałem tez coś o parzeniu w woreczku ale tego nigdy nie próbowałem, może to by bardziej razem grało z peklowaniem na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Czytam teraz trochę ten wątek i nie bardzo rozumiem, po co peklować na sucho w woreczkach? A zepsute czy nadpsute mięso podczas peklowania, to jakaś dziwna sprawa.... to chyba nie może się zdarzyć ? Jakoś jesienią kupiłem trzy karkówki na dojrzewające, czasu mało , 25g peklosoli - do lodówki - znalazłem je, odkryłem znaczy się, że leżą po 30 dniach, były dobre, natarłem przyprawami, poleżały jeszcze tydzień, w kubraczek zapakowałem i wiszą czekając, aż je rozpakuję.... wkrótce. I co to będzie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Mesch -przeczytaj ten temat od początku.....Peklowanie na sucho jest to metoda alternatywna do peklowania na mokro [w skrócie]Ja też jestem zdziwiona tym "dziwnym " smakiem ,dlatego tu o to pytam....Może ktoś miał podobny przypadek[niekoniecznie podczas suchego peklowania] Edytowane 28 Grudnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ok, poczytałem i się doczytałem o co chodzi. Myśle ze jest wszystko wporzadku z peklowaniem w woreczkach ale jeśli chodzi o parzenie to łatwiej jest tradycyjnym sposobem na mokro, wędzenie i pare minut wrząca woda a resztę 75 stopni do osiągnięcia 68C w środku szynki. Będzie soczysta ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Na świecie o wodę ludzie wojny toczą, jak można mniej używać to lepiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ty myślisz o peklowaniu na sucho wędlin dojrzewających a to jest nowa eksperymentalna metoda kol.ZleP peklowania zamiast na mokro peklowania na sucho w próżni. Jak widać mocno eksperymentalna.Obyścię się tylko kiedyś nie potruli tym mięsem . Arkadiusz nie siej propagandy.Proszę.[Dodano: 28 gru 2017 - 21:06] Jak SiBy piszą, należy mięso/peklosól ugniatać, klepać, smarować... Zawsze przekładam wory, wciąż do góry nogami, nienamolna to czynność, choć codzienna... Peklosoli daję 22gr/kg, odpukać żaden wór/kawałek nie zaśmiardł, żadnych negatywnych zmian, pomimo, że jest trochę powietrza... Boczki, szynki, polędwice... Ja przewracam, jak mi się przypomni. Raz na tydzień, czasem więcej, czasem mniej. Mimo że metoda zalecana (przy peklowaniu mokrym), jakoś nie stosuję. Gdyby częściej zdarzałyby się niedopeklowane miejsca, to na pewno stosowałbym.Owszem, jak peklowałem na sucho w naczyniu, to przewracałem z powodu obsychania u góry i wyciekania soków na dno naczynia. Woreczek rozwiązał te problemy.[Dodano: 28 gru 2017 - 21:09] Myśle ze jest wszystko wporzadku z peklowaniem w woreczkach ale jeśli chodzi o parzenie to łatwiej jest tradycyjnym sposobem na mokro Nie rozumiem, co ma sposób peklowania do sposobu parzenia?Przecież to są dwa niezależne od siebie procesy? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Jakiej propagandy.Wymyśliłeś sobie coś i propagujesz to na forum.Jak podasz wiarygodne, naukowe źródła że peklowanie mokre można zastąpić suchym w woreczku w próżni i otrzymać ten sam wyrób to wtedy ja przestanę siać propagandę Edytowane 28 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Arkadiusz w tym temacie jest wszystko wyjaśnione, nie widzę sensu pisać o tym ponownie co drugą stronę. Zwróć uwagę na posty StefanS, polecam przynajmniej 6 stronę.Uczestniczyłeś w tym temacie, ale proponuję wrócić.Nie zamierzam wyważać otwartych drzwi i zaczynać bić pianę od nowa. Nie uznajesz? Nie stosuj. Ale propagandy też nie siej. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) zgadza się ale zauważyłem ze koleżanka pekluje na sucho i później parzy, a to nie jest sobie upraszczaniem, moim skromnym zdaniem. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Hmmm....Zależy od której strony popatrzeć.Ja akurat preferuję peklowanie na sucho ze względu na łatwość.Następnym ułatwieniem jest parzenie metodą sous vide. Wyciągam worek z lodówki, wrzucam do wody i w nim parzę.Do wędzenia wyciągam z worka. Tak łatwo to nie ma . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/20/#findComment-581828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.