Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Taka mała porada - Pakowarki na czas przechowywania nie zamykamy właśnie ze względu na odkształcenia uszczelki.  

Cenna uwaga, którą zawsze stosuję. Zauważcie, że nowy Profi Cook jest sprzedawany otwarty - tektura jest tak uformowana, że wchodzi do środka pakowarki.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-618934
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taka mała porada - Pakowarki na czas przechowywania nie zamykamy

Rozumiem, że chodzi o to aby jej nie zatrzaskiwać tak do końca? Ale tylko przymknięta to może być?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-618936
Udostępnij na innych stronach

A ja moja pakowarke ustawiam sobie na szafce gdzie mam szuflade i jak cos z plynem pakuje to worek jest w szyfladzie inaczej juz nie raz zmywalam podloge  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-618940
Udostępnij na innych stronach

Ja zupy czy bigosy pakuję w woreczek do żywności z Lidla. trochę go pozawijam i do woreczka próżniowego pakowarki.  W ten sposób da się dość mocno odpompować "luft" i do zamrażarki.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-618951
Udostępnij na innych stronach

 

Od kilku lat w ten sposób pakuję szyneczki peklowane na mokro. Zajmują mniej miejsca niż wiadro , lepiej się układają w lodówce i można pomasować.

A ja właśnie w prawie ten sposób (prawie, bo woreczki były strunowe) wyrzuciłem 10kg mięsa bo wszystko się zepsuło. I od tamtej pory nie ryzykuję już.

 

Dodam że zalewam solanką z wywarem z przypraw.

Jeżeli ci się popsuło czy aby na pewno było 2-4 C ?

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-618953
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodam że zalewam solanką z wywarem z przypraw.

kolejne ryzyko - przyprawy mogą się zepsuć. (choć nie jest to regułą)

 

 

Jeżeli ci się popsuło czy aby na pewno było 2-4 C ?

Staram się trzymać w przedziale 7'-9' bo jak dobrze pamiętam zbyt chłodno też powstrzymuje proces peklowania.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619007
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie 7-9 C to stanowczo za ciepło. W pobliżu 0 i poniżej to za zimno.


[Dodano: 28 gru 2018 - 12:08]

Z przyprawami czasami solanka robiła mi się śluzowata i dlatego przestałem tak robić. 

Teraz zawsze na wywarze i 2-4 C i od wielu lat zawsze spokój.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619009
Udostępnij na innych stronach

Też pekluję głównie w torebkach zamykanych na pakowarce, i przechowuję woreczki w lodówce. Co prawda nigdy nie dodaję do zalewy peklującej żadnych przypraw, tylko sama peklosól . Chyba jako pierwszy przed paru laty pisałem na forum o zastosowaniu tej metody, stosuję ją cały czas z powodzeniem, i nigdy, podkreślam nigdy, nie miałem przypadku aby cokolwiek mi się zepsuło :D . To doskonała metoda wg. moich spostrzeżeń, ale mogą być również inne opinie  :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co prawda nigdy nie dodaję do zalewy peklującej żadnych przypraw

Ja już teraz nie pamiętam czy nie dodawałem wtedy wywaru (bardzo możliwe).

Ale w moim przypadku mogło się jeszcze przyczynić przede wszystkim brak doświadczenia (to były moje początki) bo przecież sam worek chyba na to nie wpłynął (co za różnica czy plastykowy worek czy plastykowe wiadro - no ok, byle by było przeznaczone do kontaktu z żywnością). I wtedy się jakoś zraziłem do woreczków (choć były by idealne choćby z tego powodu że 100% dawka peklosolanki jest z porcją mięsa i nie ma potrzeby przekładania itp)


[Dodano: 28 gru 2018 - 13:46]

 

 

Jak dla mnie 7-9 C to stanowczo za ciepło. W pobliżu 0 i poniżej to za zimno.

Właśnie kolega mnie poprawił że ideał jest 4-8st więc obaj się myliliśmy. :D


[Dodano: 28 gru 2018 - 13:59]

Maxell się stara a my ... mądrzejsi od kury :facepalm::blush:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15743-najnowsze-informacje-o-peklowaniu-w-pigu%C5%82ce/?do=findComment&comment=618234

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619016
Udostępnij na innych stronach

W lodówce nigdy nie schodzę niżej niż +4 st. C, i nigdy wyżej jak +6 st. C. zawsze gdzieś tak pomiędzy, bo to podstawa :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619022
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem sobie witrynę do swoich wyrobów ze sterownikiem cyfrowym i trzymam 2-5 C. Faktycznie w tabeli Dziadka jest 4-8C.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619048
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio też pakowałam w woreczki ,ale z jednego nie odessało powietrza i ta porcja mięsa trochę zmieniła kolor na siwo zielonkawy.PO uwędzeniu wszystko wróciło do normy.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619120
Udostępnij na innych stronach

Beata

Spróbuj nie odsysać powietrza a je stopniowo wypychać.

Ja przerzucam woreczek przez krawędź blatu, woreczek zapinam w pakowarce z jednej strony( jednym klipsem) i ręką wyciskam powietrze z woreczka. Jak woda dochodzi do listwy drugą ręką zapinam drugi klips i nie zwalniając ucisku włączam zgrzewanie.

Najlepiej jak woreczek przewieszony przez blat na czymś stoi.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619122
Udostępnij na innych stronach

Zalety Proficook ? - Cena ?

 

 

Posiadam Proficook'a pc-vk 1080 od 3 albo i więcej lat -działa bez najmniejszego problemu kupiłem ten model sugerując się opiniami na forum.

Co do ceny to cały czas wydaje mi się jest taka sama ~250zł (też chyba tyle płaciłem kilka lat temu)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619132
Udostępnij na innych stronach

Masz wybór - CASO , albo PROFI  - bierz Caso -- 

 

Co do zalet , ma dodatkową uszczelkę w zapasie na wymianę . 

 

O resztę pytaj na priv , bo jakoś dziwnie moje posty czy to na fejsie , czy tu jakoś giną , a nie mam od tej firmy profitów za reklamę . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619193
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakoś dziwnie moje posty czy to na fejsie , czy tu jakoś giną

Henio, to chyba jakieś cuda się zdarzają. 

Sprawdziłam w usuniętych tematach i usuniętych postach i nie widzę Twojego szlachetnego nicku  :thumbsup:

Ostatni Twój usunięty post o treści: "Ciotka , A raczej ciocia po dwóch tygodniach powiększyła grono aniołków  :angel:  "

jest z dnia 21 grudnia z tematu : sprawy techniczne.

Jeżeli uzasadnisz mi obecność zacytowanej treści w "sprawach technicznych" to post przywrócę i przeproszę z całym szacunkiem.

Henio !!! :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619213
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem Proficook pc 1134, jak na razie kilka zgrzewów wyszło OK, fajnie że ma pojemnik na folie w rolce i obcinaczkę, worki do niej można nabyć w makro marki Hendi moletowane jednostronnie. Może ktoś wie gdzie jeszcze tanio można zakupić takie worki. 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619303
Udostępnij na innych stronach

ja kupuję tutaj

https://allegro.pl/uzytkownik/torpak?order=m

Opis
  • Worki wykonane z folii moletowanej (tłoczonej), przeznaczone do bezkomorowych zgrzewarek listwowych jak i próżniowych pakowarek komorowych, wytłaczane jednostronnie lub obustronnie (w zależności od rodzaju folii), co gwarantuje najwyższą jakość i sprawność odsysania powietrza.
  • Folia używana do produkcji opakowań ma grubość około 100µm (mikronów), jest dopuszczona do kontaktu z żywnością - spełnia wymogi PZH.
  • Doskonale nadaje się do pakowania ryb, produktów mięsnych, garmażeryjnych, wędliniarskich, wędzonych, kwaszonych oraz artykułów sypkich.
  • Produkowane przez naszą firmę i dostarczane opakowania pasują do wszystkich urządzeń dostępnych na rynku między innymi PROFICOOK, HENDI, VACSTAR, i innych
  • Pakowanie próżniowe w tego typu worki sprawdza się zarówno w profesjonalnej, restauracyjnej kuchni, rybołówstwie, jak i użytku domowym - przechowywanie żywności (przedłużanie trwałości), marynowanie mięs, pakowanie półproduktów np. na rodzinne wyjazdy.

Cena Kup teraz dotyczy 1 jednostki tj. 100 sztuk worków.

UWAGA

Jeśli jesteś zainteresowany innym rozmiarem niż dostępne na naszych aukcjach - zadzwoń/napisz. Jako producent opakowań jesteśmy w stanie w krótkim czasie zrealizować indywidualne zamówienia.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619308
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś wie gdzie jeszcze tanio można zakupić takie worki.

 

Ja tam też tam kupowałem i byłem zawsze zadowolony . Ostatnio kupiłem w  avavac , kupiłem tylko dlatego że są tańsze i jak dla mnie spełniają odpowiednie warunki . Zaznaczam ,  że nie pekluję i nie parzę  jeszcze :D  w woreczkach .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619310
Udostępnij na innych stronach

Mam PROFICOOK PC-VK 1134 a we wszelkie worki,  zaopatruję się w firmie Torpak, o tu:

http://www.torpak.pl/worki-moletowane

Do tej pory nie miałem żadnych problemów, a zapakowałem już kilkaset kilogramów.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619312
Udostępnij na innych stronach

 

 

Henio, to chyba jakieś cuda się zdarzają. 
 

 

No właśnie - Jak pisałem swój post to temat Pakowarek był nowo rozpoczęty . Wczoraj odkryłem że to już sto dwudziesta trzecia strona . Nie byłem "zauroczony" alkoholem , bo lubię wypić piwko ( co widać na załączonym obrazku ) ale nic poza tym .

 

Jak to się stało nie wiem , ale jak by nie było to  odszczekuję  że moje posty zostały usunięte . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/98/#findComment-619322
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.