agn Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Grudnia 2016 No np w US, gotowe mieszanki prawie zawsze mają sól w pełnych proporcjach,i w instrukcji piszę że jeśli kiełbasa będzie wedzona należy dodać do farszu dodać insta cure 1, płaska łyżeczka(mieszanka nitrytu) na 5funtow miesa.Dziwię się że w Polsce nikt nie wpadł by sprzedawać mieszankę nitrytu ,bo do niektórych wyrobów nie używa się soli a trzeba użyć nitryt,i co wtedy bo peklosol jest łatwo zrobić wystarczy dać 1 część insta cure na 10 części soli i gotowe, a co jeśli odwrotnie, do tego przesyłka ze sklepu online chyba się różni cena za 1 kg, a za 10kg,no i bezpieczeństwo,bo mieszanka nitrytu ma różowy kolor nawet po rozrobieniu z solą, więc ciężko o pomyłkę, i jeszcze jeden plus nie każdy lubi dawać sol kto wie jaka może drogowa, bo nie wiecie jaka została użyta do rozrobienia peklosoli, ja ryzykuję 10 krotnie mniej, bo na 10kg kiełbasy dam 180gram soli himalajskiej, kamiennej, morskiej a tylko 20g tej z nitrytem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Dziwię się że w Polsce nikt nie wpadł by sprzedawać mieszankę nitrytu Peklosól, to mieszanka soli i nitrytu. Samego nitrytu już od wielu lat nie kupi się w sklepie i chyba dobrze, gdyż peklosól w zupełności zaspokaja potrzby masarskie i zapewnia bezpieczeństwo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Grudnia 2016 W US też samego nitrytu nie kupisz, chodzi mi stężenie, zresztą sam doskonale o tym wiesz, więc zbędny post, ale pytanie dalej jest bo co jeśli muszę zapeklowac 5kg mięsa a w przepisie nie używa się soli, więc jak to zrobisz w Polsce, no chyba że macie coś na wzór kota który z kakao wypije mleko a czekoladę zostawi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) pytanie dalej jest bo co jeśli muszę zapeklowac 5kg mięsa a w przepisie nie używa się soli, więc jak to zrobisz w PolsceW Polsce mięso pekluje się peklosolą lub (odpowiadającej ilości peklosoli) mieszance soli i peklosoli.W tym drugim przypadku ilość nitrytu ulega "rozcieńczeniu", ilość soli jest praktycznie taka sama.Peklujemy na sucho lub w solance na peklosoli lub w/w mieszance.W przepisie nie występuje sól, bo będąca w handlu peklosól zapewnia odpowiednią słoność i odpowiednią ilość nitrytu, czego nie można powiedzieć o peklosolach amerykańskich i kanadyjskich.. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez EAnna uzup. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Grudnia 2016 ale pytanie dalej jest bo co jeśli muszę zapeklowac 5kg mięsa a w przepisie nie używa się soli, Można prosić przykład takiego przepisu na samym azotynie sodu? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Prosze bardzoBeef jerky - suszona wolowina . Mam bardzo dobry przepis z forum milosnikow wedzarki bradley.Tak wiec 300 mil sosu sojowego ( najlepszy bezglutenowy dobrej jakosci)2 lyzki stolowe grubo mielonego pieprzu ( tak lyzka , i lyzeczka sa miarami i mozna je kupic w kazdym sklepie ,i lyzeczka zawsze bedzie tyle samo , nie ma czybatych , jest np 1tsp i kazdy z ponad 300 mln ludzi wie ze ile to i kazdy odmierzy tyle samo)1 lyzka stolowa czosnku granulowanego 1 lyzeczka pieprzu kajenskiego1 lyzeczka insta cure 1 ( czyli mieszanka soli i nitrytu o stezeniu nitrytu 10 krotnie wyzszyszym niz polska peklosol )No dobra w tej lyzeczce mieszanki peklujacej sa jakies 4 gr soli na 2 ,5 kg miesa , czyli troche soli jest , nie licze sosu.5 funtow( ok 2,5 kg ) chudej wolowiny o jak najmniejszej zawartosci tluszczu pokrojonej w paseczki pol cm .Wszystko mieszamy odstawiamy na 48 godz do lodowki , po czym wolowinke na sialki lub wieszamy jak kto chce i do wedzarki np borniaka , temp 70 st C , wlaczamy dym ( bez osuszania) , i wedzimy w gestym dymie przez 2-2,5 godz , po czym wylaczamy dym i teraz przenosimy mieso do suszarki ( takiej jak macie do suszenia grzybow , byle osiagala temp 70 st c podczas suszenia) i suszymy 4-6 godz , wolowina ma zrobic odwrotnie niz kabanos czyli powinna byc gumowata a nie pykac. Jesli nie ma suszarki mozna kontynuowac w borniaku na temp 70 st bez dymu juz.Wolowinka bardzo smaczna , jako przekaska na wypad wedkarski , czy na wycieczke do lasu , trwalosc wysoka . Oczywiscie przepis mozna modyfikowac i zamiast sosu sojowego uzyc peklosol mieszana z woda i cukrem ale to juz nie ten przepis. Miro polecam ten przepis bo wolowinka smaczna , no ale podpowiem Ci jeszcze ze np firma sausage maker ktora to bardzo dobrze zna maxwell. , oferuje cale mnostwo gotowych mieszanek do kielbas z przeroznego miesa nie tylko z wieprzowiny , sa mieszanki europejskie , indyjskie , meksykanskie kilka odmian amerykanskich , a jeszcze dziczyzna drob , baranina , bizon , jest jeden szkopol ze wszystkie mieszanki zawieraja prawidlowa ilosc soli i widzisz kolego ze jesli mam ochote dzis zrobic 2,5 kg kielbasy z luizjany , a za tydzien ukrece troche z poludniowego meksyku , a pozniej upoluje sarne i z sarniny to uwiez mi ze ze samemu nie skomponuje tych kompozycji przypraw bo zajelo by mi to pol roku i musialbym zrobic zapas przypraw z calego swiata wszakze kolego kielbasa nie busi byc przyprawiona majerankiem i czosnkiem a 16 nie jest kielbasiana wyrocznia , bo jest cale mnostwo kielbas z roznych zakatkow swiata ktore czasem mozna sprobowac , a tu wlasnie przychodza z pomoca gotowe mieszanki wcale nie koniecznie z chemia , bo duzo z nich jest 100% naturalnych .Jesli bedziesz wedzil kielbaski dasz jedna z tych mieszanek i do tego peklosol to owszem stezenie nitrytu w miesie osiagniesz ale co z tego jak zdublujesz sol .Miro a nie taniej by bylo jakbys wysylal ze swojego sklepu 1 kg stezonej mieszanki , zamiast 10 kg peklosoli , a nie latwiej E Anno bedzie ci jako kobiecie bedac na miescie podejsc do sklepu masarskiego i wziasc mala torebeczke 50 gram stezonej miesznki peklujacej , niz dziwigac w siatach 5 kg soli peklowej , wszakze sol kupisz na kazdym rogu albo pozyczysz od sasiada ,newno ma , a peklo sol czy tam macie w kazdym sporzywczaku i czy kazda sasiadka to ma czy moze trzeba sie pofatygowac do sklepu masarskiego albo zeby Miro wyslal 10 kg . Ps . Przyznajcie choc raz komus racje ze to wygodny bardzo sposob , nie badzcie jak niejaki doktor w peruce i jego zlota tluszczowa formola dobra na wszelakie bolaczki tego swiata . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ps . Sorry za byki ortograficzne , chcialem poprawic ale nie widze edycji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Grudnia 2016 bo jest cale mnostwo kielbas z roznych zakatkow swiata ktore czasem mozna sprobowac Tutaj się z Tobą zgadzam - sam czasem mam "zamówienie " od córek "na orientalny smak " kiełbasy - albo na jałowcowo -rozmarynową - albo inne jakie im lub mnie do głowy przyjdzie ...... ale zawsze komponowałem z przypraw .......przy czym nie mam obaw przed wejściem do pomieszczenia przez otwarte drzwi - pod warunkiem że są to same przyprawy - a takiej pewności nie mam ................... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Grudnia 2016 agn, to pójdźmy dalej Twoim tokiem myślenia, to po co Ci samemu wsypywać te torebeczki skoro pewnie w sklepach macie te wszystkie wyroby gotowe?Po co peklować, brudzić się, poświęcać czas, dymić, skoro można wejść do sklepu i po 5min. jeść gotowy wyrób?Nikt tutaj nie pisze że 16tka jest wyrocznią a wręcz przeciwnie - znając podstawy ludzie tutaj kombinują i wymyślają różne wyroby lub ... trzymają się TRADYCJI.Muski Ci napisał co robi kiedy ma ochotę na "orientalną kiełbaskę" ... używa przypraw.Taniej, łatwiej, prościej hm... w US jest raczej więcej, wyżej, szybciejRozumiem że robisz być może super wyroby ale czy na pewno zdrowe? Wsypując paczuszkę masz na pewno szybko i wygodnie, ale czy na pewno zdrowo?Tylko dlatego że producent napisał że to jest zdrowe? U nas na większości "odpadów" w markecie napisane jest że to super wyrób czy zdrowy wyrób.Można coś robić na półśrodkach i to na pewno będzie lepsze niż pójście na łatwiznę i kupowanie gotowych wyrobów ale nam tutaj w większości chyba nie o to chodzi. Pisząc tylko za siebie wolę te gramy, wagi, ml, strzykawki itd niż wsypanie paczuszki i po kłopocie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Grudnia 2016 nie licze sosu. Czemu nie wliczasz sosu sojowego, jak ma w sobie sporo soli? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ps . Sorry za byki ortograficzne , chcialem poprawic ale nie widze edycji.Edycja do 30 minut od napisania. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Oczywiscie ze tradycyjnie robione wyroby polskie sa najlepsze , tu nie ma watpliwosci bynajmniej dla mnie i wielu polakow, ale czasem dla odmiany np lubie zrobic summer sausage ( letnia kelbasa) z twardym serem , i teraz dla 3 kilo poprostu nie warto mi kupowac np fermento ( to chyba kultury startowe) lub calego opakowania twardego sera , ktore sa w skladzie tej kielbasy ,dlatego czasem gotowa mieszanka zda egzamin , co do zdrowia napewno macie racje ze to nie jest opcja najlepsza ale raz na jakis czas nie powinno sie nic stac.Miro przepis jest przepisem , wiec musze sie go trzymac jesli chce powtorzyc wyrob , i teraz jesli do tej suszonej wolowiny dodam peklosol polska czyli na 2,5 kg miesa ok 50 g by zapeklowac to mieso to przy kombinacji z sosem sojowym ktorego nie mozna pominac w tym przepisie wyjdzie mi produkt tak slony ze nikt tego nie zje ,dlatego w takich wypadkach sprawdza sie insta cure 1 gdzie do otrzymania danego stezenia nitrytu w miesie ( czyli takiego ktory skutecznie potrafi unieszkodliwic botulism ) wystarczy 1 lyzeczka na 2,5. Kg miesa. Podobnie w innych kielbasach na 5 kg miesa daje 8-10 gram mieszanki insta cure 1 , a reszte soli jak w przepisie i teraz sol jest rozna jesli kielbasa grilowa i sporo daje zwykla sol , ale jesli jakies delikatne parowki , i beda to jesc dzieci np , wtedy sol idzie himalajska lub taka ktora zawiera najwieksza ilosc mineralow , plus organiczne przyprawy , w ten sposob choc troche produkt mozna poprawic pod wzgledem zdrowia.Nawiasem mowiac w US coraz wiekszym powodzeniem ciesza sie sklepy z organiczna zywnoscia i powstaja jak grzyby po deszczu , organiczne produkty musze przejsc inspekcje , by mogly dostac certyfikacje , np jajka czy kurczak , przyprawy , musza byc opisane a najwazniejsze ze nie sa z chin czy brazylii a od lokalnych farmerow.Nawet sklepy masarskie zaczely oferowac proszek z marchwi jako binder ,zamiast proszkowanego mleka czy koncentratu sojowego , a nawet widzialem proszek z selera uzywany zamiast nitrytu do peklowania miesa , ponoc efekt ten sam choc poki co nie zostal on zatwierdzony przez FDA , jako srodek zabijajacy jad kielbasiany czy inne bakterie tak jak nitryt. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez agn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woergi Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Mam pytanie. Jak zrobić taką kiełbaskę jak na zdjęciu ? Jak to połączyć ?Dzięki http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/bonair/okr3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Grudnia 2016 co do zdrowia napewno macie racje ze to nie jest opcja najlepsza ale raz na jakis czas nie powinno sie nic stac. No i to rozumiem. A już myślałem że jesteś Polakiem z serii... "u nas w Ameryce". Sorki Mam pytanie. Jak zrobić taką kiełbaskę jak na zdjęciu ? Jak to połączyć ? Dzięki Gdzieś na forum była chyba głogowska bez końca. Nie wiem czemu pamiętam w tym temacie SIVON -a, albo prezentował ten wyrób albo tam też pisał. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Mam pytanie. Jak zrobić taką kiełbaskę jak na zdjęciu ? Jak to połączyć ?Dzięki Proszki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-własne/?p=321155 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dokładnie to pod tym linkiem widać jak się robi takie czary-mary : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3342-kielbasa-glogowska-i-photoshop/?do=findComment&comment=90629 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Miro a nie taniej by bylo jakbys wysylal ze swojego sklepu 1 kg stezonej mieszanki , zamiast 10 kg peklosoli , Absolutnie nie. My w Europie jesteśmy bardzo zadowoleni z takiego stanu rzeczy, gdyż jak poczytasz forum, to zobaczysz ile razy ludzie mylą się w obliczeniach, szczególnie Ci początkujący. Z naszą peklosolą jestr BEZPIECZNIE!!! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ale przeciez cure#1 to mieszanina soli i nitrit. Tutaj jest cytat :Insta Cure™ No. 1 is a basic cure for use with all meats that require cooking, brining, smoking or canning. This includes poultry, fish, ham, bacon, luncheon meats, corned beef, pâtés and other products too numerous to mention. Formerly known as Prague Powder No. 1, the Sausage Maker’s USDA-approved cure formula is a simple 1lb. sodium nitrite cure containing salt, 6.25% sodium nitrite and an anti-caking agent. A pochodzi ze strony http://www.sausagemaker.com/insta-cure-no-1-1lb-p/11-1012.htm Jest to strona anerykanska, czyli to ten sam produkt o ktorym napisal kolega agn Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Annam dokładnie tak, pisałem mieszanka Ista cure1 jest porostu mieszanka soli i nitrytu o stężeniu nitrytu 10krotnie mocniejszym niż (Peklosol) w Polsce. No do mieszanki w usa czy Kanadzie dodaje się kolor by uniknąć pomyłki. Dla mnie jest taka opcja wygodniejsza, bi głównie zamawiam online rzeczy potrzebne do wyrobów, tak więc za przesyłkę pół kilo insta cure1, place grosze a w domu mieszam te pół kilo insta cure z 5kg dobrej jakości soli i mam polską peklosol tyle że o różowym kolorze, zresztą cześć zostawiam insta cure w słoiczku, i wtedy daje płaska łyżeczka na 2.5kg mięsa i resztę składników wg przepisu, a np do beef jerky jak pisałem zamiast soli jest sos sojowy. Maxell pisze o bezpieczeństwie więc odpiszę mu tak że dużo z was wedzi na soli i ma gdzieś jad kielbasiany a co za tym idzie zasady bezpieczeństwa (botulism jest śmiertelny) więc jeśli ktoś ignoruje podstawowe zasady to nawet mu nie pomoże fakt że na insa cure pisze jak byk dużymi literami że 1lyzeczka na dwa 2.5kilo mięsa.Maxwell niemartw się Polacy nie głupi zobacz skoro czystego spirytusu nie lykaja od razu a rozrabiaja to zapewne insta cure też by rozrobili jakby zaistniala taka potrzeba. Oczywiście żartuje, nie obrażaj się Przykład z życia, Teściowa z teściem odwiedzili nas nie dawno no naleweczke by się przydało polską wypić, więc zamiast tachac w walizkach 4 flaszki rozrobionej,przywiezli 1 spirytusu a że reszta składników pod ręką rozrobilo się jak należy, tym sposobem mieli więcej miejsca w walizce na inne polskie przysmaki dla nas.Analogicznie jest z peklosola, bo sól masz zawsze pod ręką, a mieszankę z nitrytem niekoniecznie Z drugiej strony po części masz rację, bo tu insta cure jest znana i używana od lat, i teraz gdyby ją nagle wprowadzić do Polski faktycznie ludzie by mogli dawać pomylkowo insta cure i do tego peklosol jak w przepisie, tak więc żeby uniknąć pomyłki trzeba by wprowadzić zmiany w przepisach i nie było by to łatwe. PS w Anglii zdaje się są obydwie wersje mieszanki dostępne i ludzie jakoś dają radę, więc można się kogoś popytać jak to tam wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) To chyba nawet bezpieczniejsze niż saletra? Z tej to się niezłe rakiety robiło, po zmieszaniu z cukrem i odpaleniu https://www.youtube.com/watch?v=Zj_PXabgbEI Edytowane 2 Grudnia 2016 przez qba-69 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Dobrze ze do US mozna spiryt wwozic ..do nas jak ma sie pecha za spirytusik mozna kare dostac jak za narkotyki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Grudnia 2016 No z alkocholem problemu nie ma , ale z wyrobami jest duzy , juz czasy gdzie wedzone wegorze czy kielbasy swojskie ludzie przywozili dawno minely , dzis jest konfiskata i 300$ kary . No ale niektore niepozorne a jednoczesnie odwazne osoby jak np moja tesciowa potrafja gdzies tam w walizce przywiezc prozniowo zapakowana krakowska sucha , no i ptasie mleczko i inne lakocie ( dla zony , bo dla mnie moga nie istniec) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Maxwell niemartw się Polacy nie głupi zobacz skoro czystego spirytusu nie lykaja od razu a rozrabiaja to zapewne insta cure też by rozrobili jakby zaistniala taka potrzeba. Agn i tym zdaniem mnie przekonałeś. A tak śmiechem, żartem, to dodanie koloru do nitrytu jest super rozwiązaniem. U nast też to mogli by wprowadzić, nawet do peklosoli. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Grudnia 2016 to dodanie koloru do nitrytu jest super rozwiązaniem Czyli kolejny konserwant lub aromat do żarełka musiałby być wprowadzony Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Są przecież naturalne i nieszkodliwe barwniki.A sól z peklosolą nie tak trudno pomylić. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/3/#findComment-529393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.