Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Peklosól robi się w ten sposób ,że zrasza się sól wodnym roztworem nitryt i stąd peklosól jest taka jak mokra sól.To jest normalne.Żadnego ryżu tam nie dodawaj.Słoność to jest indywidualna cecha każdego czlowieka.Standard to 18- 20 g/kg.

Właśnie o to mi chodziło z tą wilgotnością, ryżu nie będę dodawał, po prostu przesypię do słoja i do ciemnego miejsca.

 

Jeszcze raz dziękuję za pomoc Szanownej Braci

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-568882
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie 20g/kg to duzo i jest juz slonawe.

1.Sprawdz czy ci waga nie przeklamuje.

2.Jak juz zmielisz mieso i dodasz przyprawy to usmaz sobie kotlecika i sproboj.

3.Zawsze mozesz dodac zwyklej soli przed nadziewaniem.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-568886
Udostępnij na innych stronach

 

 

i nie dodawaj więcej -20g/kg jest nawet słonawe - ja daję 17-18 i jest ok

 

Dla mnie 20g/kg to duzo i jest juz slonawe
  

 

Standard to 18- 20 g/kg.

 

Ja daję nawet 15g/kg.
  i wszystko jasne ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-568887
Udostępnij na innych stronach

jako, ze to wątek ogólny, a nie znalazłem specjalnego wątku, zapytam tu.

Czy są jakieś metody żeby jelita nie pękały ? Kupuje jelita w różnych sklepach, ostatnio kupiłem u kolegi Miro. Kolega Miro na swojej stronie dodaje opis jak należy traktować jelita, osłonki itd. Brawko za to. Zrobiłem wszystko jak opisał. Pierwsze jelito pięknie się wypełniło. Wyszło aż 18 kiełbas bez najmniejszego problemu. Drugie jelito natomiast przyprawiło mnie o zawał.

Praktycznie nie do użycia. Pękalo raz za razem. Kolejne ok  i prawie ok, kolejne całkiem OK, a następne całkiem lipa. To nie po raz pierwszy mi się dzieje. czy należy p[przyjąć, że ten typ tak ma i po prostu sa jelita słabe i mocne i nic się na to nie poradzi, czy jeszcze coś jest nie tak z ich przygotowaniem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569213
Udostępnij na innych stronach

 

 

coś jest nie tak z ich przygotowaniem ?

 

Mogą być moim zdaniem dwa powody.Jelita są słabej jakości albo za mocno nabijasz.Nabijaj luźniej a później w czasie odkręcania zlikwidujesz ten luz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569216
Udostępnij na innych stronach

Zauważ że w jednym pęczku jelit 91 m, są jelita z paru jak nie parunastu świń....nie z jednej.

Nie ma takiej możliwości, aby wszystkie były identyczne....bo każda świnia inną była.

Sam sobie dla siebie kupuję ..i czasami takie kur...lecą, że szkoda gadać.

 

Zawsze to powtarzam, że za wiele mogę w sklepie ręczyć, ale za jelita ..to ciężko.

Cała ich jakość wychodzi dopiero przy nadziewaniu....

 

Dlatego, jeśli coś jest nie tak, proszę o zwrot a ja wysyłam kolejną paczkę.

A co innego mogę zrobić?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569219
Udostępnij na innych stronach

I wszystko jasne. Ten typ tak ma. Bo już się zaczynałem w....ć, że coś pieprzę.

 

Dlatego, jeśli coś jest nie tak, proszę o zwrot a ja wysyłam kolejną paczkę.

  no coś Ty. Spoko. Chciałem się tylko upewnić, czy nie daje dupska. Nie miałem zamiaru piętnować Cię kiepskim wyrobem, a wręcz odwrotnie, pokazać, że informujesz jak i z czym postępować. Do tej pory na ten przykład nie moczyłem osłon białkowych. Teraz już moczę.

Przy okazji, szynkowa wg Twojego przepisu wyszła miodzio. Może troszeczkę twardawa i mniej wodnista w porównaniu do "sklepowej", no ale bez chemii to chyba inaczej się nie da :)

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569245
Udostępnij na innych stronach

Do sklepowej to nawet nie porównuj naszych domowych wyrobów, bo my w osłonce mamy mięso....a wodę w kranie..... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569260
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pierwszy raz coś takiego mi się stałao.

Kiełbaska wędzona i parzona potem ostudzona i miała być przeniesiona do lodówki. Niestety zapomniałem o tym, że maiłem to zrobić i została w plastikowym pojemniku.

W tej chwili cała kiełbasa pokryta jest pleśnią.

Zakładam że nie da się jej już uratować ??????

Kurcze szkoda może jakiś znawca podpowie czy wywalić :( czy da się jeszcze uratować ????

 

 

 

 

post-41182-0-71651700-1507229102_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569997
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie - nie ma co panikowac - jesto bardzo poczatkowe stadium nawet w przypadku "zlej" plesni i napewno nic nie weszlo do srodka. Przemycie, obsuszenie i po problemie.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570004
Udostępnij na innych stronach

Umyć w solonej letniej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Co bardziej zapobiegliwi przecierają jeszcze spirytusem i do lodówki, tragedii nie ma.... z tego co widzę na focie.  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570007
Udostępnij na innych stronach

Stefan Tej pleśni jest dość dużo.Obawiam się czy nie weszła w głąb kiełbasy a to już ją dyskwalifikuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570008
Udostępnij na innych stronach

A dodatkowo krótkie przewędzenie w zimnym dymie zabezpieczy przed nawrotem

Edytowane przez EAnna

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570010
Udostępnij na innych stronach

Dzieki. No jest sporo ale wygląda jakby tylko na wierzchu własnie. Zaryzykuje potem sprawdzę na sobie jak przeżyje dam znać ;). Dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570022
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy przez lejek średnica wewnętrzna 10mm przejdzie mi farsz mielony na sitku 10mm. Chcę zrobić frankfuterki. Napełniać chcę nadziewarką ale mam obawy czy się nie zapcha lejek :)

Edytowane przez Sabtom
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571188
Udostępnij na innych stronach

Czy przez lejek średnica wewnętrzna 10mm przejdzie mi farsz mielony na sitku 10mm. Chcę zrobić frankfuterki. Napełniać chcę nadziewarką ale mam obawy czy się nie zapcha lejek :)

Jeśli nadziewarką będziesz nabijał to spokojnie przepchniesz

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571286
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy przez lejek średnica wewnętrzna 10mm przejdzie mi farsz mielony na sitku 10mm
lejek o średnicy wewnętrznej 10 mm stawia duże wymagania nadziewarce - jak jest krótki to przepchniesz - przy dłuższym jest większy problem

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571298
Udostępnij na innych stronach

Napełniać chcę nadziewarką ale mam obawy czy się nie zapcha lejek

 

 

Pewnie lekko nie będzie ale spokojnie dasz radę. Ja takim nabijam kabanosy , przekrój wewnątrz 10 mm.

 

post-43626-0-97847800-1508176344_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571369
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za  odpowiedzi . Mam lejek mniej profesjonalny ( plastikowy ) Myślałem żeby go troszkę rozwiercić od środka ścianki są dość grube, ale skoro wam się udaje nadziać to sobie odpuszczę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571375
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich :)

Drugi raz zrobiłem zwykłą kiełbasę (nie pamiętam średnicy jelita, ale to chyba nie ma większego znaczenia) i ponownie jest ten sam problem.

Pomimo tego, że nadziewałem farsz dość "mocno" (kilka razy nawet jelito mi pękło), a przed wędzeniem batony były "nabite", to po wędzeniu kiełbasy wyglądały tak jak na załączonym zdjęciu.

Miejscami fatalne "luzy" i trupi wygląd kiełbasy w tych miejscach.

Wędziłem 5 godzin w temperaturze niestety 'na oko", bo na początku sam niechcący "spsułem" termometr.

Musiałem niestety kontrolować temperaturę po prostu wkładając rękę do wędzarni, więc dokładność pozostawiała wiele do życzenia :)

Celowałem w 50 stopni.

Czy ktoś z Was miał podobny problem i może mi coś doradzić?

jak widać na zdjęciu, krakowska (wędzona jednocześnie) wygląda OK.

Będę wdzięczny za jakieś Wasze sugestie.

Pozdrawiam

Tomek

post-73538-0-68228300-1509406897_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573383
Udostępnij na innych stronach

Wygląda mi to na "zapowietrzoną" kiełbasę. Trzeba się starać aby z farszem nie pompować powietrza do jelita. Kiełbasa w komorze stykała się ze sobą ( przeładowana komora), no i zapomniałeś o przestawianiu kijów.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573386
Udostępnij na innych stronach

Czy kiełbasa po wędzeniu była parzona , jasne plamy wynikaja z tego z kiełbasy się stykały pomiędzy sobą , widac ta miejsce w którym pozostało powietrze  ,ale wg. mnie nic tym wyrobom nie brakuje , Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573389
Udostępnij na innych stronach

...w kwestii koloru - po prostu za ciasno kiełbasy wisiały....

W kwestii powietrza - powykłuwać i rozmasować.....oczywiście przed wędzeniem...

 

Czy chodzi Ci również o pomarszczenie powierzchni po wędzeniu?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573393
Udostępnij na innych stronach

Kolego, podaj nam proces wykonania kiełbasy w kolejności wykonania, bo na te plamy mogą wpływać też inne przyczyny oprócz tego, że może się stykały.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573397
Udostępnij na innych stronach

Po krakowskiej widać, że temperatura w wędzarni podskoczyła nie raz do 80-90 stopni. Kiełbasy w jelicie wp zbyt mocno się do siebie przytulały, ile wody dodawałeś do farszu? Gdy przesadzimy z dodatkiem wody, bywa, że po nabiciu batonów kiełbasa jest zwarta ale gdy dostanie temperatury w wędzarni woda odparuje i robią się takie puste miejsca jak u Ciebie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573412
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.