szekerwar Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 28 Września 2017 Peklosól robi się w ten sposób ,że zrasza się sól wodnym roztworem nitryt i stąd peklosól jest taka jak mokra sól.To jest normalne.Żadnego ryżu tam nie dodawaj.Słoność to jest indywidualna cecha każdego czlowieka.Standard to 18- 20 g/kg.Właśnie o to mi chodziło z tą wilgotnością, ryżu nie będę dodawał, po prostu przesypię do słoja i do ciemnego miejsca. Jeszcze raz dziękuję za pomoc Szanownej Braci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-568882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 28 Września 2017 Dla mnie 20g/kg to duzo i jest juz slonawe. 1.Sprawdz czy ci waga nie przeklamuje. 2.Jak juz zmielisz mieso i dodasz przyprawy to usmaz sobie kotlecika i sproboj. 3.Zawsze mozesz dodac zwyklej soli przed nadziewaniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-568886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 28 Września 2017 i nie dodawaj więcej -20g/kg jest nawet słonawe - ja daję 17-18 i jest ok Dla mnie 20g/kg to duzo i jest juz slonawe Standard to 18- 20 g/kg. Ja daję nawet 15g/kg. i wszystko jasne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-568887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 30 Września 2017 jako, ze to wątek ogólny, a nie znalazłem specjalnego wątku, zapytam tu.Czy są jakieś metody żeby jelita nie pękały ? Kupuje jelita w różnych sklepach, ostatnio kupiłem u kolegi Miro. Kolega Miro na swojej stronie dodaje opis jak należy traktować jelita, osłonki itd. Brawko za to. Zrobiłem wszystko jak opisał. Pierwsze jelito pięknie się wypełniło. Wyszło aż 18 kiełbas bez najmniejszego problemu. Drugie jelito natomiast przyprawiło mnie o zawał.Praktycznie nie do użycia. Pękalo raz za razem. Kolejne ok i prawie ok, kolejne całkiem OK, a następne całkiem lipa. To nie po raz pierwszy mi się dzieje. czy należy p[przyjąć, że ten typ tak ma i po prostu sa jelita słabe i mocne i nic się na to nie poradzi, czy jeszcze coś jest nie tak z ich przygotowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 30 Września 2017 coś jest nie tak z ich przygotowaniem ? Mogą być moim zdaniem dwa powody.Jelita są słabej jakości albo za mocno nabijasz.Nabijaj luźniej a później w czasie odkręcania zlikwidujesz ten luz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 30 Września 2017 Zauważ że w jednym pęczku jelit 91 m, są jelita z paru jak nie parunastu świń....nie z jednej.Nie ma takiej możliwości, aby wszystkie były identyczne....bo każda świnia inną była.Sam sobie dla siebie kupuję ..i czasami takie kur...lecą, że szkoda gadać. Zawsze to powtarzam, że za wiele mogę w sklepie ręczyć, ale za jelita ..to ciężko.Cała ich jakość wychodzi dopiero przy nadziewaniu.... Dlatego, jeśli coś jest nie tak, proszę o zwrot a ja wysyłam kolejną paczkę.A co innego mogę zrobić? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) I wszystko jasne. Ten typ tak ma. Bo już się zaczynałem w....ć, że coś pieprzę. Dlatego, jeśli coś jest nie tak, proszę o zwrot a ja wysyłam kolejną paczkę. no coś Ty. Spoko. Chciałem się tylko upewnić, czy nie daje dupska. Nie miałem zamiaru piętnować Cię kiepskim wyrobem, a wręcz odwrotnie, pokazać, że informujesz jak i z czym postępować. Do tej pory na ten przykład nie moczyłem osłon białkowych. Teraz już moczę.Przy okazji, szynkowa wg Twojego przepisu wyszła miodzio. Może troszeczkę twardawa i mniej wodnista w porównaniu do "sklepowej", no ale bez chemii to chyba inaczej się nie da Edytowane 30 Września 2017 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 1 Października 2017 Do sklepowej to nawet nie porównuj naszych domowych wyrobów, bo my w osłonce mamy mięso....a wodę w kranie..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 5 Października 2017 WitamPierwszy raz coś takiego mi się stałao.Kiełbaska wędzona i parzona potem ostudzona i miała być przeniesiona do lodówki. Niestety zapomniałem o tym, że maiłem to zrobić i została w plastikowym pojemniku.W tej chwili cała kiełbasa pokryta jest pleśnią.Zakładam że nie da się jej już uratować ??????Kurcze szkoda może jakiś znawca podpowie czy wywalić czy da się jeszcze uratować ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-569997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 5 Października 2017 Wg mnie - nie ma co panikowac - jesto bardzo poczatkowe stadium nawet w przypadku "zlej" plesni i napewno nic nie weszlo do srodka. Przemycie, obsuszenie i po problemie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 5 Października 2017 Umyć w solonej letniej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Co bardziej zapobiegliwi przecierają jeszcze spirytusem i do lodówki, tragedii nie ma.... z tego co widzę na focie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 5 Października 2017 Stefan Tej pleśni jest dość dużo.Obawiam się czy nie weszła w głąb kiełbasy a to już ją dyskwalifikuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 5 Października 2017 (edytowane) A dodatkowo krótkie przewędzenie w zimnym dymie zabezpieczy przed nawrotem Edytowane 7 Października 2018 przez EAnna Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 5 Października 2017 Dzieki. No jest sporo ale wygląda jakby tylko na wierzchu własnie. Zaryzykuje potem sprawdzę na sobie jak przeżyje dam znać . Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-570022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Czy przez lejek średnica wewnętrzna 10mm przejdzie mi farsz mielony na sitku 10mm. Chcę zrobić frankfuterki. Napełniać chcę nadziewarką ale mam obawy czy się nie zapcha lejek Edytowane 15 Października 2017 przez Sabtom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 16 Października 2017 Czy przez lejek średnica wewnętrzna 10mm przejdzie mi farsz mielony na sitku 10mm. Chcę zrobić frankfuterki. Napełniać chcę nadziewarką ale mam obawy czy się nie zapcha lejek Jeśli nadziewarką będziesz nabijał to spokojnie przepchniesz Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 16 Października 2017 Czy przez lejek średnica wewnętrzna 10mm przejdzie mi farsz mielony na sitku 10mm lejek o średnicy wewnętrznej 10 mm stawia duże wymagania nadziewarce - jak jest krótki to przepchniesz - przy dłuższym jest większy problem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 16 Października 2017 Napełniać chcę nadziewarką ale mam obawy czy się nie zapcha lejek Pewnie lekko nie będzie ale spokojnie dasz radę. Ja takim nabijam kabanosy , przekrój wewnątrz 10 mm. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 16 Października 2017 Dziękuję za odpowiedzi . Mam lejek mniej profesjonalny ( plastikowy ) Myślałem żeby go troszkę rozwiercić od środka ścianki są dość grube, ale skoro wam się udaje nadziać to sobie odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-571375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 30 Października 2017 Witam wszystkich Drugi raz zrobiłem zwykłą kiełbasę (nie pamiętam średnicy jelita, ale to chyba nie ma większego znaczenia) i ponownie jest ten sam problem.Pomimo tego, że nadziewałem farsz dość "mocno" (kilka razy nawet jelito mi pękło), a przed wędzeniem batony były "nabite", to po wędzeniu kiełbasy wyglądały tak jak na załączonym zdjęciu.Miejscami fatalne "luzy" i trupi wygląd kiełbasy w tych miejscach.Wędziłem 5 godzin w temperaturze niestety 'na oko", bo na początku sam niechcący "spsułem" termometr.Musiałem niestety kontrolować temperaturę po prostu wkładając rękę do wędzarni, więc dokładność pozostawiała wiele do życzenia Celowałem w 50 stopni.Czy ktoś z Was miał podobny problem i może mi coś doradzić?jak widać na zdjęciu, krakowska (wędzona jednocześnie) wygląda OK.Będę wdzięczny za jakieś Wasze sugestie.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 31 Października 2017 Wygląda mi to na "zapowietrzoną" kiełbasę. Trzeba się starać aby z farszem nie pompować powietrza do jelita. Kiełbasa w komorze stykała się ze sobą ( przeładowana komora), no i zapomniałeś o przestawianiu kijów. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 31 Października 2017 Czy kiełbasa po wędzeniu była parzona , jasne plamy wynikaja z tego z kiełbasy się stykały pomiędzy sobą , widac ta miejsce w którym pozostało powietrze ,ale wg. mnie nic tym wyrobom nie brakuje , Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 31 Października 2017 (edytowane) ...w kwestii koloru - po prostu za ciasno kiełbasy wisiały....W kwestii powietrza - powykłuwać i rozmasować.....oczywiście przed wędzeniem... Czy chodzi Ci również o pomarszczenie powierzchni po wędzeniu? Edytowane 31 Października 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 31 Października 2017 Kolego, podaj nam proces wykonania kiełbasy w kolejności wykonania, bo na te plamy mogą wpływać też inne przyczyny oprócz tego, że może się stykały. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 31 Października 2017 Po krakowskiej widać, że temperatura w wędzarni podskoczyła nie raz do 80-90 stopni. Kiełbasy w jelicie wp zbyt mocno się do siebie przytulały, ile wody dodawałeś do farszu? Gdy przesadzimy z dodatkiem wody, bywa, że po nabiciu batonów kiełbasa jest zwarta ale gdy dostanie temperatury w wędzarni woda odparuje i robią się takie puste miejsca jak u Ciebie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/19/#findComment-573412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.