electra Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 11 Marca 2018 Halinki widzialam i wlasnie jej kielbasa dala mi do myslenia , Arkadiuszu o lisieckiej czytalam , tylko ze nigdy nie mialam odpowiednich jelit do jej wyrobu , , ale zawsze mozna zrobic wzorujac sie na skladnikach a zrobic i innych oslonkach .Dzieki za pomoc , zawsze mozna tu na Was liczyc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-591616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 11 Marca 2018 tyle czlowiek czyta a ile umyka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kiełbasa-lisiecka-produkcji-pawła/?p=527841 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-591649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 11 Marca 2018 tyle czlowiek czyta a ile umykahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kiełbasa-lisiecka-produkcji-pawła/?p=527841 No prosze i jest kolejna ..musze chyba do okulisty isc....ale cieszy mnie ze sa wiec cos znajde☺byle juz tylko to cieplo przyszlo bo dalej na -i sniegu po lydki Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-591650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz8230 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Zakladam temat poniewaz mam powazny problem z konsystencją kielbas...Próbowałem juz wielu przepisów, kielbasy bardziej tłuste,oraz mniej tłuste,przyprawy,rodzaję mięs itp...Cały czas kielbasa wychodzi jakby ,,kaszkowata'' mięso bardzo mało spójne po ugrzaniu poprostu sie rozpada.Wyrabiałem recznie juz kielbasy nawet i 60minut i 15 i cały czas ten sam problem.W czym jest problem? Dodam jeszcze ze kielbasa po ugotowaniu jest jakby miejscami pusta a flak dosc gruby mi się wydaję (tak jak bym chciał ugryzc flak od pasztetu).Pozdrawiam i proszę o pomoc.Na wszelkie pytania z chęcią odpowiem. Dodatkowe informacje:Moja wedzarnia ma wymiary okolo 130cm wys ,100cm szerokosci,80cm głebokosci, dym z paleniska doprowadzam rurami dymowymi o srednicy 200mm, palenisko o wymiarach 45x40x60cm Edytowane 15 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 15 Marca 2018 Tak na początek to podaj skład tej kiełbasy,sitka na jakich mielisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 15 Marca 2018 Dodam jeszcze ze kielbasa po ugotowaniu jest jakby miejscami pusta a flak dosc gruby mi się wydajęW jakich temperaturach i jak długo parzysz kiełbasę?Zapewne wiesz, że kiełbasy się nie gotuje ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 15 Marca 2018 Co tu dużo pisać. Kolega mateusz8230 najpierw traktuje ostro temperaturką kiełbasę w orurowanej wędzarni, z paleniskiem wielkości pudełka po butach i sporym cugiem, przez co przypieka jelito, a później wygotowuje z niej cały tłuszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Co tu dużo pisać. Kolega mateusz8230 najpierw traktuje ostro temperaturką kiełbasę w orurowanej wędzarni, z paleniskiem wielkości pudełka po butach i sporym cugiem, przez co przypieka jelito, a później wygotowuje z niej cały tłuszcz.Jak masz cos takiego pisac ,to lepiej wcale nic nie pisz.Panie VIP. Edytowane 15 Marca 2018 przez Bee Gees Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 15 Marca 2018 to lepiej wcale nic nie pisz Kolega zadał wyraźnie pytanie "W czym jest problem?". Więc w czym problem, że udzieliłem odpowiedzi, którą sam w sumie zawarł w swoim poście? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 15 Marca 2018 Osobiscie nie wdaje sie w dyskusje ,bo po co?Moim zdaniem kolego qba-69 nie udzieliles odpowiedzi ,lecz nie ladnie nowego kolegi ........ ....... .To tyle z mojej strony.Post nie byl pisany do kolegi mateusz8230 lecz do ogolu. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 15 Marca 2018 W czym jest problem? A niby co to jest, jak nie pytanie, na które udzieliłem odpowiedzi, jak wyżej. Gdybym chciał napisać tylko do kolegi, to bym wysłał PW, a tak istotę zagadnienia pozna szersze grono użytkowników forum i być może ktoś skorzysta. A z Tobą nie mam zamiaru dłużej dyskutować, bo to i tak nie ma sensu, zawsze znajdziesz jakiś wyimaginowany problem, a później zaczniesz odwracać kota ogonem, jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 16 Marca 2018 @mateuszCzym mielisz mięso na kiełbasy?Może przegrzewasz farsz w maszynce i stąd takie efekty. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) po ugrzaniu poprostu sie rozpada. przez co przypieka jelito, a później wygotowuje z niej cały tłuszcz. A od kiedy to tłuszcz powoduje że kiełbasa jest dobrze związana.?Trzeba zwrócić uwagę ,że kiełbasy były robione z różna ilością tłuszczu co świadczy o tym że tłuszcz nie wiąże mięsa w kiełbasie. Edytowane 16 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 16 Marca 2018 miesem zs schabu b/k, znaczy polędwicą - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 16 Marca 2018 Dokladnie ☺ Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 16 Marca 2018 arkadiusz, rozumiem, że masz problem z właściwą interpretacją czytanego tekstu, a raczej wyrywasz z kontekstu pasujące Ci frazy i tworzysz własną ideologię. Dla ułatwienia zacytuję fragmenty do których się odniosłem, choć nie jestem pewien czy dotrze Ihaaaaa... patataj patataj patataj ... kielbasa wychodzi jakby ,,kaszkowata'' kielbasa po ugotowaniu jest jakby miejscami pusta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 16 Marca 2018 Sądzę iż jest za mało masy wiążącej. Puste miejsca mogą być spowodowane "napowietrzonym" farszem. Kolega nie napisał czym nadziewa jelita. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 16 Marca 2018 Kaszkowata i puste miejsca??? Wina mięsa, a raczej jego zakwaszenie. Ujawnia się po podsuszeniu lub po przegrzaniu w czasie wędzenia. Przyczyna, źle przechowywane mięso, zakażenie i wadliwy ubuj. Kiełbasa potrafi mieć konsystencję makowca. Należy się postarać wyjątkowo skutecznie, żeby osiągnąć taki rezultat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Ujawnia się po podsuszeniu lub po przegrzaniu w czasie wędzenia. Przyczyna, źle przechowywane mięso, zakażenie i wadliwy ubuj. Kiełbasa potrafi mieć konsystencję makowca. Należy się postarać wyjątkowo skutecznie, żeby osiągnąć taki rezultat. Jak również jest to wada występująca szczególnie w wyrobach mocno rozdrobnionych jeśli używamy tępych sitek i noża w maszynce.W przemyśle jest to wada głównie wyrobów kutrowanych (źle ustawione noże do kutrowania w stosunku do misy, tępe noże, brak kontroli czasu kutrowannia).Jest to objaw niejednorodności masy wędlin kutrowanych co w połączeniu ze zbyt wysoka temperaturą wędzenia daje grudkowatość wyrobów gotowych. Edytowane 16 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 16 Marca 2018 Grudkowatość to najmniejszy problem. Z takiej kiełbasy wycieka mięso jak ikra typowe kuleczki. Do tego pojawia się harakterystyczmy zapach i smak, ale psy są zadowolone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 16 Marca 2018 Pytanie, dlaczego czasem w wp np. w boczku, czy w łopatce ze skórą tłuszcz miejscami jest taki fajny zbity jak słonina a czasem taki miękki a w innych miejscach gródkowaty a nawet czasem galaretowaty ? A tak w ogóle przymierzam się do metki i tak się zastanawiam czy taki tłuszcz nie twardy zbity można zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 16 Marca 2018 dlaczego czasem w wp np. w boczku, czy w łopatce ze skórą tłuszcz miejscami jest taki fajny zbity jak słonina a czasem taki miękki a w innych miejscach gródkowaty a nawet czasem galaretowaty ? Bo mieso takie jest.W jednym elemencie zasadniczym występują różne rodzaje tłuszczu co do stopnia nasycenia (przekłada sie to na twardość tłuszczu).Ilości tłuszczów o średnim lub niskim nasyceniu zależą od żywienia i zapewne od rasy.Więcej na ten temat może powiedzieć kol. @pis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 17 Marca 2018 Więc należy jakiegoś rodzaju tłuszczu unikać czy to nie ma to większego znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Do kiełbasy unikaj tłuszczów miękkich , bo mają niską temperaturę "topnienia" i w czasie obróbki termicznej mogą robić podcieki smalcowe Edytowane 17 Marca 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Dzięki, i za ciosem... czy takie sine przebarwienie myślę spowodowane krwią w żyle, kawałki leżały jeden na drugim, czy to jest bezpieczne? http://static.pokazywarka.pl/s/6/b/64729b056614c1144b32696a2640f599_big.jpg?1521309738 I jeszcze pytanie kolejne czy taki ala boczek, "Pork Belly" czyli jakby brzuch, podbrzusze - tak wychodzi z nazwy, czy to jest dobry materiał w zastępstwie boczku a może podgardla ? czasem zdarzają się tłustsze i bardziej przypominające boczek kawałki, mają więcej warstw. http://static.pokazywarka.pl/j/o/3/a3604b341de91a757c9804a4fc7e7f5e_big.jpg?1521309738 Edytowane 17 Marca 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/27/#findComment-592443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.