Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Napisano 48 minut temu Kierowałem się tym przepisem https://wedlinydomow...swojska-z-dzikaTo jest peklowanie na mokro?

Pierwszy raz ten przepis czytam.....i oczom nie wierzę..

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596109
Udostępnij na innych stronach

Jest to autorski przepis ChefPaula, mistrza w swoim fachu.

Jest to rodzaj marynowania/peklowania, niewiele mający wspólnego z technologia wyrobu kiełbas.

Tak przygotowane mięso wymaga 12h osuszania w wedzarni a potem wielokrotnego wędzenia przez kilka dni, w różnych temperaturach..

Autor podał metody obróbki termicznej.

Nie wydaje mi się, aby to był dobry pomysł startowanie z takim przepisem.

W dodatku kiełbasa jest w całości dzicza.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596112
Udostępnij na innych stronach

EAnno.

Peklowanie mięsa na kiełbasy na mokro, to same straty najcenniejszych składników mięsa.

Dla mnie nie do przyjęcia, bez względu z czego kiełbasa jest robiona.

A już tak zniszczyć dziczyznę....aż żal.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596113
Udostępnij na innych stronach

Więc który przepis polecacie na kiełbasę z dzika? Bo są też takie gdzie się mięsa nie pekluje. Taka kiełbasa będzie mniej trwała? Proszę o konkretny link. Wędzę na ciepło 50 stopni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596124
Udostępnij na innych stronach

Więc który przepis polecacie na kiełbasę z dzika? Bo są też takie gdzie się mięsa nie pekluje. Taka kiełbasa będzie mniej trwała? Proszę o konkretny link. Wędzę na ciepło 50 stopni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7740-dziczyzna-kiełbasy-z-dzika/ post 14. Receptura od Arkadiusza - wykonanie Małgoś -( Peklujesz pociete w paski lub kostki  na sucho ! 18-20 gr peklosoli / kg  ilość zależy od Ciebie 20g  to dla mnie  wyraźnie słonawe - 48 godzin temp 3-5 st) moja sugestia - pieprzu daj 2 razy tyle :yes:  i czosnku 3- 4g/kg - 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc który przepis polecacie na kiełbasę z dzika?

 

Możesz wybierać.

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596128
Udostępnij na innych stronach

Wymaga parzenia lub pieczenia po wędzeniu

Mięso na kiełbasę peklujesz  na sucho

Słoninę się soli

"Słoninę się soli" - czyli analogia do peklowania? 20g peklosoli na 1kg słoniny i odstawiamy na 2-3 dni?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596138
Udostępnij na innych stronach

Tak.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596142
Udostępnij na innych stronach

 

 

20g peklosoli na 1kg słoniny

20g soli na 1kg słoniny. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596154
Udostępnij na innych stronach

Sorry.Powinno być soli a nie peklosoli.

Edytowane przez EAnna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596160
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam,

mam takie pytanie co zrobić, żeby kiełbasa po uwędzeniu miała ładny, czerwony kolor.

Poprzednie kiełbasy wędzidłem drewnem olchowym i były ciemnobrązowe.

Edytowane przez EAnna
lit.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598879
Udostępnij na innych stronach

...co zrobić, żeby kiełbasa po uwędzeniu miała ładny, czerwony kolor.

Poprzednie kiełbasy wędzidłem drewnem olchowym i były ciemnobrązowe.

 

O kolorze wędzonych wyrobów decyduje kilka parametrów:

1. Prawidłowe osuszenie 

2. Czas wędzenia + temperatura wędzenia

3. Rodzaj zdymianego drewna

 

 

Gdybyś miał zdjęcia uwędzonych kiełbas to możnaby ew. ocenić, czy były dobrze osuszone.

Niezależnie od koloru powierzchnia prawidłowo osuszonej kiełbasy czy wędzonki powinna być błyszcząca.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598880
Udostępnij na innych stronach

1.Poszukaj na stronie jest opis jaki kolor daje które drewno. Czerwony nie pamiętam które.

2.Moze wstaw zdjęcie wyrobu. I kolor jaki masz jest okay. Pojęcie odczucia koloru jest względne. Sensu stricte nie uzyskasz czystego "czerwonego" więc może niema co zmieniać. Może trzeba zmienić technikę widzenia

 

Ps

Anna mnie ubiegła ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598881
Udostępnij na innych stronach

Kolor ok.

Co do przepisu to w tym dziale masz pod zakładką kiełbasy

https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone

 

Ani za chuda ani za tłusta ;) .  

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598887
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój kolor kiełbasy

Wprawdzie zdjęcie  jest nieostre jednak widać, że kiełbasa została prawidłowo osuszona i z tego punktu widzenia kolor jest O.K.

Uzyskałeś kolor adekwatny do użytego drewna. Co do intensywności i nasycenia, są one - jak już napisałam - funkcją czasu wędzenia i temperatury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598888
Udostępnij na innych stronach

Proszę o podpowiedź, link do informacji jaką kiełbasę polecacie zrobić/uwędzić na wyjazd wakacyjny w miejsce gdzie nie ma lodówki. Może kiełbasy podsuszane, wędzone i pieczone, coś co wytrzyma 10 dni w temp. pokojowej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599298
Udostępnij na innych stronach

Jałowcowa, Myśliwska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599301
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka dobrze podsuszona też powinna dać radę .

 

 Jednak bez lodówki też można trochę kiełbasę schładzać ....... np zapakowana próżniowo w pojemnik i do studni . Kiedyś schładzano tak mleko z udoju wieczornego . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599306
Udostępnij na innych stronach

hehe pamietam w studni a jak sie nad jezrem nalapalo ryb to zawijalo sie w porzywy i zakopywalo blisko jeziora 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599308
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.