miro Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Napisano 48 minut temu Kierowałem się tym przepisem https://wedlinydomow...swojska-z-dzikaTo jest peklowanie na mokro? Pierwszy raz ten przepis czytam.....i oczom nie wierzę.. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Jest to autorski przepis ChefPaula, mistrza w swoim fachu.Jest to rodzaj marynowania/peklowania, niewiele mający wspólnego z technologia wyrobu kiełbas.Tak przygotowane mięso wymaga 12h osuszania w wedzarni a potem wielokrotnego wędzenia przez kilka dni, w różnych temperaturach..Autor podał metody obróbki termicznej.Nie wydaje mi się, aby to był dobry pomysł startowanie z takim przepisem.W dodatku kiełbasa jest w całości dzicza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 EAnno.Peklowanie mięsa na kiełbasy na mokro, to same straty najcenniejszych składników mięsa.Dla mnie nie do przyjęcia, bez względu z czego kiełbasa jest robiona.A już tak zniszczyć dziczyznę....aż żal. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Więc który przepis polecacie na kiełbasę z dzika? Bo są też takie gdzie się mięsa nie pekluje. Taka kiełbasa będzie mniej trwała? Proszę o konkretny link. Wędzę na ciepło 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Więc który przepis polecacie na kiełbasę z dzika? Bo są też takie gdzie się mięsa nie pekluje. Taka kiełbasa będzie mniej trwała? Proszę o konkretny link. Wędzę na ciepło 50 stopni.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7740-dziczyzna-kiełbasy-z-dzika/ post 14. Receptura od Arkadiusza - wykonanie Małgoś -( Peklujesz pociete w paski lub kostki na sucho ! 18-20 gr peklosoli / kg ilość zależy od Ciebie 20g to dla mnie wyraźnie słonawe - 48 godzin temp 3-5 st) moja sugestia - pieprzu daj 2 razy tyle i czosnku 3- 4g/kg - Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10528-receptury/?p=378681 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Więc który przepis polecacie na kiełbasę z dzika? Możesz wybierać. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Wymaga parzenia lub pieczenia po wędzeniuMięso na kiełbasę peklujesz na suchoSłoninę się soli"Słoninę się soli" - czyli analogia do peklowania? 20g peklosoli na 1kg słoniny i odstawiamy na 2-3 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Tak. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 20g peklosoli na 1kg słoniny 20g soli na 1kg słoniny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Sorry.Powinno być soli a nie peklosoli. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 A dlaczego nie peklosolą tylko solą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Bo w słoninie nie ma mioglobiny Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Czy wędzarnie typu Borniak ............ /// Borniak ma swoje tematy.Poszukaj .Temat dotyczy czego innego. Edytowane 1 Maja 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-596986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelex1 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) Witam,mam takie pytanie co zrobić, żeby kiełbasa po uwędzeniu miała ładny, czerwony kolor.Poprzednie kiełbasy wędzidłem drewnem olchowym i były ciemnobrązowe. Edytowane 27 Maja 2018 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 27 Maja 2018 ...co zrobić, żeby kiełbasa po uwędzeniu miała ładny, czerwony kolor.Poprzednie kiełbasy wędzidłem drewnem olchowym i były ciemnobrązowe. O kolorze wędzonych wyrobów decyduje kilka parametrów:1. Prawidłowe osuszenie 2. Czas wędzenia + temperatura wędzenia3. Rodzaj zdymianego drewna Gdybyś miał zdjęcia uwędzonych kiełbas to możnaby ew. ocenić, czy były dobrze osuszone.Niezależnie od koloru powierzchnia prawidłowo osuszonej kiełbasy czy wędzonki powinna być błyszcząca. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) 1.Poszukaj na stronie jest opis jaki kolor daje które drewno. Czerwony nie pamiętam które.2.Moze wstaw zdjęcie wyrobu. I kolor jaki masz jest okay. Pojęcie odczucia koloru jest względne. Sensu stricte nie uzyskasz czystego "czerwonego" więc może niema co zmieniać. Może trzeba zmienić technikę widzenia PsAnna mnie ubiegła ???? Edytowane 27 Maja 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelex1 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 27 Maja 2018 Mój kolor kiełbasy [Dodano: 27 maj 2018 - 08:14] A tak przy okazji macie może jakiś dobry przepis na kiełbasę żeby nie była za chuda ani za tłusta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 27 Maja 2018 Kolor ok.Co do przepisu to w tym dziale masz pod zakładką kiełbasyhttps://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone Ani za chuda ani za tłusta . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 27 Maja 2018 Mój kolor kiełbasy Wprawdzie zdjęcie jest nieostre jednak widać, że kiełbasa została prawidłowo osuszona i z tego punktu widzenia kolor jest O.K.Uzyskałeś kolor adekwatny do użytego drewna. Co do intensywności i nasycenia, są one - jak już napisałam - funkcją czasu wędzenia i temperatury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-598888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Proszę o podpowiedź, link do informacji jaką kiełbasę polecacie zrobić/uwędzić na wyjazd wakacyjny w miejsce gdzie nie ma lodówki. Może kiełbasy podsuszane, wędzone i pieczone, coś co wytrzyma 10 dni w temp. pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Kabanosy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Jałowcowa, Myśliwska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Żywiecka dobrze podsuszona też powinna dać radę . Jednak bez lodówki też można trochę kiełbasę schładzać ....... np zapakowana próżniowo w pojemnik i do studni . Kiedyś schładzano tak mleko z udoju wieczornego . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 3 Czerwca 2018 hehe pamietam w studni a jak sie nad jezrem nalapalo ryb to zawijalo sie w porzywy i zakopywalo blisko jeziora Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/29/#findComment-599308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.