wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 19 Grudnia 2023 32 minuty temu, mamuśka napisał(a): 5 czy 10 kg przesolone x 10 Będzie duuużo bigosu 😁 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-887941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) 48 minut temu, mamuśka napisał(a): No, ja nie 20 kg,ale 5 czy 10 kg przesolone x 10 😲 Przebiłam Was, niestety. Da się da się .😂. Choć nie wierzę . Normalne to 2 dag x 10 to 20 dag na kilo . To tyle mięso nie przyjmie. Choć 🤔 może da się 😂chyba że to x10 to taka przenośnia literacko -gastronomiczna. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-887946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Ja latem tego roku poszedłem w drugą stronę, zamiast 7% zrobiłem 0,7% peklosolankę . 😁 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-887954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Da się x 10, sprawdziłam niestety.🥵 Pies dostawał w malutkich porcjach. Nauka zapamiętana. Teraz dziesięć razy sprawdzam, a dopiero sypię. Jak w przepisie są przyprawy na 5 czy 10 kg to taki zapisek kolorem zaznaczam i dopisuję rozpiskę na 1kg. Nauka kosztowała, ale myślę że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. A nie myli się ten, co nic nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-887977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Nie wystarczyło wymoczyć? Tak na marginesie to cieszę się że nie jesteście pilotami lub lekarzami, strach pomyśleć co tam byście wyrabiali 😉😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-887983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Byłoby wesoło 😙 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-887990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Tak na marginesie to cieszę się że nie jesteście pilotami lub lekarzami, strach pomyśleć co tam byście wyrabiali A co myślisz że oni się nie mylą? 🤣 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-888005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Godzinę temu, MariuszB napisał(a): strach pomyśleć co tam byście wyrabiali Ja bym pewnie szukał 1,50zł 😉 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-888006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 19 Grudnia 2023 8 minut temu, wróbel75 napisał(a): A co myślisz że oni się nie mylą? 🤣 Mylą się, wystarczy obejrzeć serial "katastrofy lotnicze" Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-888009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 19 Grudnia 2023 3 godziny temu, wróbel75 napisał(a): Ja latem tego roku poszedłem w drugą stronę, zamiast 7% zrobiłem 0,7% peklosolankę A ja mam taką zasadę że solankę robię na wagę , ale po zrobieniu sprawdzam solomierzem czy aby się nie pomyliłem. Polecam tą metodę. Wydatek na solomierz żaden a większa pewność ,że to co robimy nie pójdzie do kosza. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-888013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 28 Grudnia 2023 W dniu 19.12.2023 o 10:25, arkadiusz napisał(a): Marchew to cukier, ale musiałaś dać jej dość dużo. Ja daję tylko na przystrojenie. Na calosc dalam malutkie 2 ,tez tyle co do dekoracji .ale cos bylo z ta marchwia od poczatku bo moj pies lubi zjesc taka gotowana a rej ruszyc nie chcial .moze jakimis pescytuzami napakowana byla . Wywalilam reszte co mialam i kupilam inna do ryby po grecku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-889580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 24 Stycznia 2024 W dniu 18.12.2023 o 18:44, arkadiusz napisał(a): Nic nie dodawaj i nic nie ujmuj.Będzie dość chuda kiełbasa o zawartości ok.16%.Słoninę zmiel na 8mm. Dzięki za poradę ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-896809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 6 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 6 Lutego 2024 W dniu 17.11.2023 o 11:38, wróbel75 napisał(a): Czasami szykuję sobie "półprodukt" wieczorem (farsz do kiełbasy) i przechowuję w chłodziarce (mam ustawioną na +5'C) rano już nie muszę mielić, doprawiać, mieszać Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-900109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 6 Lutego 2024 33 minuty temu, smoky91 napisał(a): Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie? Tak, jest takie ryzyko plus rozwój bakteryjny 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-900118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 11 Lutego 2024 (edytowane) W dniu 6.02.2024 o 14:15, smoky91 napisał(a): Gotowy i wyrobiony farsz z czosnkiem i przyprawami na całą noc? Nie ma ryzyka że skiśnie? Ryzyko zawsze istnieje ( tak jak np. u tych którzy peklują mięso na wędzonki razem z przyprawami) Na szczęście mi się to nigdy nie zdarzyło i tak jak napisałem robię tak czasami. Uważam że jest to lepsza alternatywa niż nadziewanie farszu wieczorem w jelita a wędzenie i obróbka termiczna na drugi dzień. Uściślając "wieczór" często się kończy u mnie ok.2-3 w nocy, a rano od ok 9 z powrotem do pracy 🙂 Niemniej prawidłowa praktyka zaleca wykonanie ciągu technologicznego bez takich przerw. Edytowane 11 Lutego 2024 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-901421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 11 Lutego 2024 Wszystkie suche przyprawy dodaj dzień wcześniej. Czosnek w dniu nadziewania. Ewentualnie zamiast świeżego dodaj suszony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-901471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 11 Lutego 2024 Proponuję, aby jednak wszystkie przyprawy dodać bezpośrednio przed mieszaniem i nadziewaniem. Wiele przypraw, jak np. majeranek, może być skażonych. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/44/#findComment-901500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.