redzed Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2017 Saucisson Sec Łatwa do zrobienia Francuska kiełbasa dojrzewająca. Bez kultury startowej, i nie fermentowana. W tej porze roku możemy dojrzewać w piwnicy, ganku lub garażu w temp 8-15C. Przepis na 1kg surowca 800g wieprzowina Kl. I200g twardej słoniny lub boczkuPrzyprawy24g peklosól4g cukier drobny2g pieprz czarny lub biały2g czosnek granulowany0,5g gałka lub kwiat muszkatołowy 0,3g goździk mielony0,2g cynamon30ml koniak (może być wódka)Sposób przygotowania1. Mięso i słoninę przymrozić i przepuścić przez sitko 7-8mm.2. Wymieszać farsz z peklosolą i cukrem i wstawić do lodówki na 3-4 doby3. Dodać przyprawy i koniak, dobrze wymieszać, ale uważając ażeby tłuszcz nie rozmazał się4. Ściśle napełnić wieprzowe jelita 30-42, i liberalnie poprzebijać igłą5. Dojrzewać 2-4 tygodnie w zaciemnionym miejscu, temp. 8-15C, wilgotność po wyżej 60% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2017 Wygląda super i faktycznie wg opisu może być tą pierwszą (ale nie jedyną) .Rozmiar jelita to w mm, czy kaliber? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Listopada 2017 Kaliber Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Rozmiar jelita to w mm, czy kaliber? Kaliber kaliber to najwęższa średnica zewnętrzna po napełnieniu Edytowane 6 Listopada 2017 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) kaliber to najwęższa średnica zewnętrzna po napełnieniuChyba nie do końca https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5010-kaliber-jelit-a-ich-srednica/ Miro o tym pisał też w innych postach Edytowane 6 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Listopada 2017 Chyba nie do końca Ja też się podparłem. Ale nie Miro oczywiście.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5010-kaliber-jelit-a-ich-srednica/ Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Listopada 2017 Z jakiej czesci wieprzowiny mozna zrobic ? czy poledwica sie nada? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Listopada 2017 Trzeba bedzie chyba sprobowac ja zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Listopada 2017 2g pieprz czarny lub biały 2g czosnek granulowany 0,5g gałka lub kwiat muszkatołowy 0,3g goździk mielony 0,2g cynamon 30ml koniak (może być wódka) bardzo interesujacy zestaw przypraw... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Listopada 2017 Ale fajna. Podoba się mnie trza poczynić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Listopada 2017 bardzo interesujacy zestaw przypraw... do długo schnących z dziczyzny też najczęściej dodaję dodatkowo oprócz czosnku i pieprzu- gałkę , mielone goździki i mielony jałowiec - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Listopada 2017 Jeżeli jest podobna do tej - to nie ma czym się zachwycać [Dodano: 06 lis 2017 - 16:24]Źle napisałem, smak tej kiełbasy mnie nie zachwycił. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Listopada 2017 Smaki mamy rozne Moze akurat ta co masz jest jakas malo smaczysta , dotyczy to roznych wedlin roznych producentow. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Listopada 2017 Wygląda super i faktycznie wg opisu może być tą pierwszą (ale nie jedyną) .Rozmiar jelita to w mm, czy kaliber?Oczywiście średnica. Ale zauważyłem ze tez wpisałem zly numerek. Najlepiej stosować grubsze jelita 38-42mm. 30 nie nadaje się. Z jakiej czesci wieprzowiny mozna zrobic ? czy poledwica sie nada? Ten wyrób zrobiłem z szynki. Robię dojrzewające z polędwicy, ale nigdy wyłącznie. Lepiej także dodać mięsa ciemniejszego które pomaga w kleistości. Jest to jeszcze ważniejsze w kiełbasach nie fermentowanych lub lekko fermentowanych, dlatego że gdy kiełbasa przechodzi przez fermentacje, kiedy pH opada to 5,4-5,2 bakterie mleczne stwarzają proces żelowania.[Dodano: 06 lis 2017 - 08:32] 2g pieprz czarny lub biały 2g czosnek granulowany 0,5g gałka lub kwiat muszkatołowy 0,3g goździk mielony 0,2g cynamon 30ml koniak (może być wódka)bardzo interesujacy zestaw przypraw... Pieprz, galka, gozdzik, cynammon i czasami imbir, to sklad francuskiej przyprawy quatre épices Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Listopada 2017 [Dodano: 06 lis 2017 - 08:32] StefanS, dnia 06 List 2017 - 07:37, napisał: redzed, dnia 05 List 2017 - 15:39, napisał: 2g pieprz czarny lub biały 2g czosnek granulowany 0,5g gałka lub kwiat muszkatołowy 0,3g goździk mielony 0,2g cynamon 30ml koniak (może być wódka) bardzo interesujacy zestaw przypraw... Pieprz, galka, gozdzik, cynammon i czasami imbir, to sklad francuskiej przyprawy quatre épices Chris, ale przeciez Ty mieszkasz tak daleko od Quebeck , to ja mam juz blizej i nie znam tej przyprawy... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Listopada 2017 Jeżeli jest podobna do tej - to nie ma czym się zachwycać [Dodano: 06 lis 2017 - 16:24]Źle napisałem, smak tej kiełbasy mnie nie zachwycił.Ja raz kupilem tą kielbase, i także nie bylem zachwycony.https://www.walmart.com/ip/Smithfield-Hickory-Smoked-Polska-Kielbasa-13-0-OZ/50893891#read-more [Dodano: 06 lis 2017 - 08:32] StefanS, dnia 06 List 2017 - 07:37, napisał: redzed, dnia 05 List 2017 - 15:39, napisał: 2g pieprz czarny lub biały 2g czosnek granulowany 0,5g gałka lub kwiat muszkatołowy 0,3g goździk mielony 0,2g cynamon 30ml koniak (może być wódka) bardzo interesujacy zestaw przypraw... Pieprz, galka, gozdzik, cynammon i czasami imbir, to sklad francuskiej przyprawy quatre épicesChris, ale przeciez Ty mieszkasz tak daleko od Quebeck , to ja mam juz blizej i nie znam tej przyprawy... No widzisz, coś się dzisiaj nauczyłeś. http://www.sherv.net/cm/emoticons/school/studying-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Listopada 2017 Najlepiej stosować grubsze jelita 38-42mm. 30 nie nadaje się. No dobrze, mięso zmielone i zapeklowane. Ale okazało się, że nie mam jelit o takim kalibrze. A czy można zastosować zamiennie osłonki sztuczne o kalibrze 40 mm? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Listopada 2017 40mm będzie OK, ale jakie "sztuczne"? Nie wszystkie nadają się do wyrobów suszonych. Najlepiej sprawdź z sprzedawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Listopada 2017 40mm będzie OK, ale jakie "sztuczne"? A np. takie:https://www.wyroby-domowe.pl/oslonka-bialkowa-karmelowa-srednica-45mm-op5m-p-41.html Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Listopada 2017 Hmm, jest to 45mm a nie 40, i produkt na wyroby wędzone i parzone. Osobiscie bym nie stosował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Listopada 2017 Hmm, jest to 45mm a nie 40, i produkt na wyroby wędzone i parzone. Osobiscie bym nie stosował.No to mam problem. A jakie sztuczne się nadają? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Listopada 2017 A jakie sztuczne się nadają? w celu odpowiedzi na Twoje pytanie troche wyjasnien- jaki jest cel oslonek wszyscy wiemy - aby farsz trzymal sie kupy, mial ksztalt, pozwalal na odpowiednie reakcje fizyczno- chemiczne wewnatrz, i zewnatrz. W przypadku wedlin suszonych i fermentowano- dojrzewajacych - jednym z glownych zadan jest m.in. pozwolenie na odparowywanie wody, ewentualny wzrost mold itp. Dodatkowo - jest tez koniecznosc "kurczenia sie" wraz z pomniejszaniem objetosci farszu. W zwiazku z tym najlepsze sa oczywiscie naturalne. W ich zastepstwie moga byc stosowane "sztuczne" zawierajace bialko (collagen) w swym skladzie. Wsrod oslonek bialkowych wystepuje tez kilka typow rozniacych sie pomiedzy soba. Aby uzyc bialkowe potrzeba znac (najczesciej od producenta) ze oslonki nadaja sie do wedlin suszonych czy dojrzewajacych. Jesli oslonka nie bedzie sie kurczyc razem z farszem to zrobia sie pakiety powietrza i to jest wowczas problem (bacterie i grzybki). Wiec napewno nie nadaja sie wszystkie barierowe, celofanowe, plasticowe. W twoim linku jest powiedziane ze nadaja sie do wedzenia (tylko sa kolorowane w produkcji) i parzenia - czyli sa przepuszczalne dla czastek dymu (odparowywanie wody w takim razie bedzie). Nadaja sie do parzenia - czyli pod wplywem wody i temperatury beda sie nieco kurczyc (przylegac do farszu). Nic nie jest powiedziane na temat kurczenia sie w nizszych temperaturach i warunkach powietrznych. Stad zdanie Redzeda ktore ja tez podtrzymuje - ze ja tez obawialbym sie zastosowania w tym przypadku. Osobiscie staram sie stosowac naturalne - sztuczne sa tylko ostatecznoscia mimo ze rowniejsze i ladniejsze ksztaly w produkcie finalowym. Wowczas stosuje kolagenowe dla salami. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zastosuj osłonki fibrusowe.Są dość uniwersalne i nadają się do kiełbas dojrzewających Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Listopada 2017 Oslonki Fibrous to trzy rodzaje ;regular , ep i x.X jest przeznaczony miedzy innymi do wedlin trwalych i suszonych. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Ta kiełbasa, na fotce, jest taka bardzo mocno wybarwiona, taka czerwona. Dzisiaj zrobiłem kiełbasę wg tego przepisu, i moja wyszła taka blada, nijaka. Czy do tej na zdjęciu jest dodawany jakiś barwnik?\Moja wygląda tak. A co do osłonek, to chyba jak sztuczne, to powinny być takie:http://n-oslonki.pl/bialkowe/oslonki-kielbas-surowych/ Edytowane 9 Listopada 2017 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/#findComment-574807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.