Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

i syropek przelewam do słoików
Z ksylitolem - robie czasem dżemory - i np. wiśnia jest rzadka - ale się przetrzymuje , dodatkowych objawów nie obserwowaliśmy - no może ten smak - trochę jak by inny ale bez przesady. Jak zlejesz odcedzony napar - to myślę, że z dodatkiem ksylitolu nic nie powinno się złego zdarzyć.
[Dodano: 23 maj 2018 - 16:11]

 

 

3cytryny na plasterki
nie otrzymujesz goryczy ze skóry  cytryny ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598663
Udostępnij na innych stronach

@Muski, nie ,zawsze robie ze skora .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598671
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja zalewam kwiaty wrzątkiem i trzymam 24 godz .Potem odcedzam ,a wodę dosmaczam cukrem i cytryną

Przepraszam, zaszło nieporozumienie.

Moja rada nie dotyczyła naparów wodnych, które oczywiście można dosłodzić, czym się chce.

 Robię wycigi wyłącznie na zimno, 10-dniowe, które zachowują wszystkie właściwości świeżego kwiatu.

Kwiaty zawierają pyłki, które są żywymi białkami i zaparzenie ich na pewno te białka deaktywuje.

Jednak do 10 dniowej maceracji na zimno ksylitol się nie nadaje (bo wyciąg będzie niesmaczny i lekko trujacy) za to cukier w odpowiedniej ilości jest wręcz konieczny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598674
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast robie tylko sok do robienia lemoniady a nie dla zdrowotnosci  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598677
Udostępnij na innych stronach

E Anna -czyli ,aby uzyskać efekt zdrowotny i zarazem smakowy wypadałoby ten bez zalać chłodną wodą i trzymać ok 10 dni w chłodnym miejscu [najlepiej w lodówce].Potem zlać i odcedzić .Wywar dosmaczyć cukrem i sokiem z cytryny.Wypadałoby nie pasteryzować ,by nie zniszczyć tej zdrowotności :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598702
Udostępnij na innych stronach

 

 

bez zalać chłodną wodą i trzymać ok 10 dni w chłodnym miejscu [najlepiej w lodówce]
 

Tak się nie utrzyma i zafermentuje.

Nie robie soków tylko nalewki.

Rozdrobnione kwiaty przekładam plastrami cytryn i zalewam syropem 0,7kg/l wody.

Trzymam w cieple 10 dni. 

Po przecedzeniu dodaje 1l spirytu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598704
Udostępnij na innych stronach

No to najpierw masz  syrop [czy sok],który można sobie zostawić do "lemoniady" lub herbatki Ja  po przecedzeniu podgrzewam go i gorący rozlewam do słoików.W tym roku zalałam bez samą wodą i po 24 godz odcedziłam i dodałam cukier i sok z cytryny.

Smak ten sam.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598708
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano dziś, 19:18 Korzystając z sezonowych - szybka tarta owocowa córki 
 

 

 Masa jest serowa czy budyniowa?

 To sa moje smaki. JAk ja lubie ciasta wszelkie z owocami  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598712
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masa jest serowa czy budyniowa?
  Ubita śmietanka   :D  :thumbsup:  Kasia robi na kruchym a czasem francuskim cieście - takie spontaniczne - a mam ochotę to zaraz będzie  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598719
Udostępnij na innych stronach

Muski dobre dobre tez lubie ...zamiast smietany mozna zrobicwloska beze polozyc na wierzch ..i potraktowac palnikiem lub lekko podpiec do koloru :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598728
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast smietany mozna zrobicwloska beze polozyc na wierzch ..i potraktowac palnikiem lub lekko podpiec do koloru
 

 

 Z taka beza tominajbardziejpasuje lemon pie . Ale glodna na ciasto sie zrobilam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598733
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Z taka beza tominajbardziejpasuje lemon pie

jestem na TAK! ja robilam z wisiami jak byl urodzaj  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598736
Udostępnij na innych stronach

Kompozycja truskawki z rabarbarem i mango - do tego mięta w listkach  ;) - jest sezon trzeba korzystać (wiem niekoniecznie na mango :facepalm: - ale było dojrzałe pod reką)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598763
Udostępnij na innych stronach

 

 

Waldusia szyneczki
 

i polędwiczki i naleweczki - to jest to :thumbsup:  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598772
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślałem, że sie obędzie bez :facepalm:

:) Muski, są takie etapy i okoliczności, że "bez" jest.... bez sensu :thumbsup:

Przeliczając metry wędlin na litry płynów.... to można zabałaganić.... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598800
Udostępnij na innych stronach

 

to można zabałaganić....
deska czereśniowa wypolerowana - będzie na tzw wyroby wiejskie nie stół ale decha  ;)  - polędwiczki, polędwice, szynki wyszły  :thumbsup: salceson i kaszanka Arkadiusza - No postarał się :thumbsup:  :clap:  , chlebki Małgosi Borodino i mieszaniec na deskę Mistrza P. , i z moich nalewek pleban, cytrynówka, żurawinowo hibiskusowa, agrestowa, malinowa i na specjalne życzenie panny młodej mirabelka

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598847
Udostępnij na innych stronach

Piękne deski, nie mówiąc już o zawartości :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598941
Udostępnij na innych stronach

:) Muski....no jest/było na czym oko zawiesić :clap:

Zacności mnóstwo, wykwintność wykwita.... :thumbsup::D

jak to było??? ....od deski do deski....wahadłowo...z wyboczeniem :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/28/#findComment-598948
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.