Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na życzenie Przyjaciółki pasztet z dzika z żurawiną - pikantny :D

post-70549-0-30707500-1572157112_thumb.jpg

post-70549-0-65902200-1572157128_thumb.jpg

Ugotowane kości z dzika - i obrane z mięska , trochę boczki dzikiego , 15 % ćwiartek z kurczaka, 15% wątróbki z gęsi 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-644179
Udostępnij na innych stronach

W takiej wersji " dzikiej" jeszcze nie próbowałam.

Mam cichą nadzieję że całość nie idzie do przyjaciółki.;)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-644238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam cichą nadzieję że całość nie idzie do przyjaciółki.
Oczywiście :thumbsup:  ,spróbujesz - moje są troche inne od Twoich :D . Nie całość nie - ale  :D już się kilka rozeszło - toteż szybko pakowałem :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-644241
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście ,spróbujesz - moje są troche inne od Twoich

 

To tym bardziej mam ochotę spróbować  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-644394
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

boczuś troche inny

"od białego tatki i od czarnej matki"... :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-646934
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Taka troche świąteczna karkówka 

zmodernizowany przepis starego wpisu prasy kobiecej

 

 

Karkówka z piwem imbirowym
2 -3kg karkówki
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki rozgniecionego imbiru
3 laski cynamonu
1 łyżka pieprzu czarnego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka nasion kopru włoskiego
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 liście laurowe
2 butelki piwa imbirowego (350 ml każda)
1-2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki melasy
sól

Karkówka
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dopraw mięso solą. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzej olej roślinny, podsmażaj mięso z każdej strony (ok. 7 – 10 min.) Odłóż mięso na bok. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażaj na średnim ogniu, aż zarumienią się. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj, aż kuchnia wypełni się zapachem. Odparuj garnek piwem imbirowym i bulionem drobiowym.
Dodaj melasę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mięso, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż mięso zmięknie (ok. 2 ½ h.) W połowie procesu przewróć karkówkę na drugą stronę. Kiedy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka. Pozbądź się warstwy tłuszczu, pokrój mięso w kawałki grubości 3 centymetrów i odłóż je. Przecedź sos do dużego garnka. Odparuj 2/3 na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem zanurz mięso w sosie.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-649875
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

muszę wypróbować....
Warta wypróbowania ..

Waldku,

no i wypróbowałam  :frantics:

Podałam moim gościom w Święta  :)  :thumbsup: .

Karkówka wyszła przepyszna :yes:  :yes: ,

pokryta złocistą glazurą,mięciutka, a jednocześnie nietradycyjna - aromatyczna - orientalna,

godna polecenia :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-652879
Udostępnij na innych stronach

Gdzie znajdę przepis na śledziki wg Małgo ?

 

 

No i moje ulubione śledziki wg Małgo

cebulka, orzechy włoskie podsmażone, śliwka suszona, tymianek, olej rzepakowy z zimnego tłoczenia/olej ryżowy , ocet jabłkowy - mandarynkowo rozmarynowy - oczywiście śledz :D

Subiektywnie (Małgo) - świetne :D  ;)

attachicon.gifIMG_20171221_200841.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-653188
Udostępnij na innych stronach

Gdzie znajdę przepis na śledziki wg Małgo ?

Życzysz i masz 

  • 200 g filetów śledzi (3-4 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy

  • 8-10 suszonych śliwek nie wędzonych

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

  • 1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej)

  • 2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)

  • około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno ( aromatyzuję tymiankiem i skórką mandarynki)

  •  1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • Śledzie w oleju wyjąć z zalewy i pokroić na około 2 cm kawałki. Śledzie ze słonej zalewy opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.

  • Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Śliwki pokroić w kostkę lub na paseczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać.

  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać tymianek, sól (tylko w przypadku śledzi w oleju), świeżo zmielony pieprz, zalać olejem lnianym  opcjonalnie dodać łyżke octu jabłkowego i wymieszać. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można skrapiać sokiem z cytryny.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-653191
Udostępnij na innych stronach

 

 

bar, dnia 05 Sty 2020 - 11:25, napisał: G śledziki wg Małgo - świetne I takie są Jak zrobiłam na Święta to musiałam zaraz powtórzyć na Sylwestra

 

Dlaczego ja jeszcze nie wypróbowałam tego przepisu?  :rolleyes:

Ale nic straconego, śledzie z zalewy zostały mi jeszcze ze Świąt  :)  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-653257
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Konserwa słoikowa.



Daniel-ok 3,5 kg



Karkówka - 4,6 kg



Uda indycze - 2,6 kg



Peklosól - 14 g/kg (24godz)



pieprz 3,5 g/kg



cebula suszona 4,5 g/kg



czosnek 2,5 g/kg



gałka muszkatołowa - 0,3 g/kg



Pakowane do słoików 435 ml - po 385 g



 

Tyndalizacja 60/45/30

 

post-70549-0-35967100-1583171672_thumb.jpg

post-70549-0-09164700-1583171690_thumb.jpg

 

do gara Lidlowskiego wchodzi 24 słoiczki ;) 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-658863
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: Bardzo apetycznie wygląda, samo mięsko, ale mi Waldku narobiłeś smaka.... :D

Można zamówić jeden słoiczek .....na kolację  :D  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-658876
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  :clap:

Oj.... na te sałatki :D  :D

Ta kolorowa zwłaszcza....z winogronem???? :), proszę o przepis

.....a łyżki jakby moje.... :facepalm:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-658904
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kabanosików troche ukręciłem - nadziewarka Mesla M16 - idealny pomocnik - lejek od Jumbo  :thumbsup:  :clap:

post-70549-0-72783500-1585410898_thumb.jpg

troche jelita zostało

post-70549-0-55799900-1585410912_thumb.jpg

tego sie chyba nie da zasolić ?  nigdy nie próbowałem....

 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-661439
Udostępnij na innych stronach

Zasalaj,zasalaj.Trzymaj w mocnym roztworze soli.Możesz to złozyć żeby weszły do pudełka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/50/#findComment-661444
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.