Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę ze stołu .....

:thumbsup::D

Bardzo mi się podobają te abstrakcyjne jaja :laugh:

Fuksja z twarożkiem? czy chrzanem? - barwione chyba sokiem z buraczków.

A  te żółte to od jakich kurek?

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-763568
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Grillowa Muskiego na 10 kg mięsa 

Banalnie prosta, smaczna  

 

Boczek chudy 4,6kg

karkówka 2,3kg

podgardle czyste Bez przyusznic 0,6kg

wołowina II 0,4kg

udka kurczaka bs/bk 2 kg 

  razem  9,9  

 

  sól 17g/kg

pieprz czarny 2,5g/kg

pieprz ziołowy 2g/kg

czosnek 4g/kg

gorczyca 2,5g/kg

majeranek 1,2g/kg

cebula susz 2,5g/kg

pomidor w płatkach 3g/kg  

  wołowina i kurczak 2mm pozostałe mięso 8mm

Woda zimna lodowata 0,8l  

woda dodana do kurczaka i wołowego z przyprawami   wymieszana i wszystko razem do mieszałki  

Jelita 26/28  

Wychodzi ok 11 kg farszu 

Aby była soczysta - nie przeciągamy zbytnio grillowania 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-775703
Udostępnij na innych stronach

Aby była soczysta - nie przeciągamy zbytnio grillowania

 

Po pierwszym kęsie stwierdziłem, że dawno tak smacznej i soczystej białej grillowanej nie jadłem :tongue:. Kiełbasa popijana Palinką nieznanego wykonawcy, bardzo dobrze komponują się smakowo :tongue::thumbsup:.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-775711
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aby była soczysta - nie przeciągamy zbytnio grillowania

Czy kiełbaski były parzone? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-775743
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Karp w winie wg. Małgo na 1 kg oczyszczonej ryby / z wariantu rumuńskiego /

Uwaga skóra karpia musi być dokładnie oczyszczona ze szlamu !!!

1 kg karpia dzwonki większy pół dzwonki

2 papryki czerwone

2 średnie cebule

3 duże pomidory

2 ząbki czosnku

1-1,5 cytryny

100 ml oleju do smażenia ryby

200 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki przecieru pomidorowego

łyżeczka słodkiej mielonej papryki

świeże liście selera

2 liście laurowe

biały świeżo mielony pieprz

sól

mąka do smażenia ryby

Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka , większy jeszcze na pół.

Rybę natrzeć czosnkiem ,popieprzyć posolić posypać papryką słodką, obtoczyć w mące usmażyć na oleju.

myk Małgo- wino i przecier zagotowuje z liściem laurowym i selera i tym zalewa rybę i warzywa.

Po usmażeniu ryby, na olej i patelnię po smażeniu wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i papryką w kostce.

Rybę skropioną sokiem cytrynowym łożyć do naczynia żaroodpornego i wrzucić podsmażone warzywa i przyprawy ,liście zalać sosem. Do 20 min w 180 st – gotowe

/ lepsze następnego dnia /

 

post-70549-0-02016700-1657734000_thumb.jpg

Dla mnie do tego dania karp powyżej 2 kg / ten na foto miał 4 kg =2,8 kg czystych  pół dzwonek/

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777620
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777713
Udostępnij na innych stronach

Nestorze jak już mowa o oleju to zastosowanie w potrawie Waldka oleju z oliwek mija się z celem ze względów smakowych. Dawniej robiłem potrawę z Gładzicy w podobny sposób dlatego zachęcam do skorzystania i zrobienia potrawy z w/w przepisu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777785
Udostępnij na innych stronach

 

 

zastosowanie w potrawie Waldka oleju z oliwek mija się z celem ze względów smakowych.

Oliwa produkowana jest w dwóch smakach: wytrawna (ostra i lekko piekąca) i łagodna.

Wg. zaprzyjaźnionego Greka jej smak zależy od wieku drzew oliwnych.

Wytrawna z odmiany koroneiki tłoczona jest z drzew starszych niż 300 lat.

Ta łagodna - z młodych drzew - może być stosowana dosłownie wszedzie, również do majonezu.

Myślę, że świetnie będzie się komponowała z rybą Małgo.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777808
Udostępnij na innych stronach

Nestorze masz rację niedawno robiłem tatar z Tuńczyka i mając do wyboru kilka różnych olejów z oliwek min. te delikatne w smaku zastosowałem olej rzepakowy właśnie ze względu na smak.

post-84535-0-78034500-1657823676_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777812
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wg. zaprzyjaźnionego Greka jej smak zależy od wieku drzew oliwnych
Miałem okazję zwiedzić kilka bardzo przyzwoitych tłoczni , i jedną grecką tradycyjną , wszystko co napisałaś potwierdzali . Wprawdzie wiek padał ok 150 lat jako inne smaki oliwek , to i tak bardzo stare drzewa  :D  Z młodych bardzo delikatna  :thumbsup:  
[Dodano: 14 lip 2022 - 20:59]

 

 

masla klarowanego!
:thumbsup: No jeszcze bezsmakowy olej ryżowy :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777817
Udostępnij na innych stronach

Jako ciekawostkę podam że na wyspie Pag w miejscowości Lun jest ogród oliwny w którym duża ilość drzew oliwnych ma po 1000 lat a najstarsze 1600 lat.Drzewa te w dalszym ciągu wydają owoce.post-40544-1657827777,6332_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777825
Udostępnij na innych stronach

A ja nie muszę nigdzie daleko jeździć oby wejść w posiadanie soli warzonej :D. Sól jest w Ciechocinku warzona do dziś sposobem tradycyjnym, w panwiach. Cały ten cykl odbywa się ręcznie, na sprzęcie który jest z urzędu sprzętem muzealnym i zabytkowym. Sama zaś warzelnia służy zarazem jako muzeum, i jest w określone dni powszechnie dostępna dla zwiedzających. Bardzo ciekawy obiekt, absolutnie wart zobaczenia :thumbsup:   https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ciechocinek,_Warzelnia_soli_-_fotopolska.eu_%28259966%29.jpg

 

 

Ciechocinek%2C_Warzelnia_soli_-_fotopols

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777909
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.