szrekPL Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1901 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Bardzo ładna różowa butla... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-948549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1902 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Waldziu jak zwykle hurtowo😲 Taka "wyciskarka wolnoobrotowa"😁to akurat na takie ilości. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-948563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1903 Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) Sałatka z patisonem i kapustą Edytowane 12 Października przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-952327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1904 Opublikowano 29 Września 2024 Dzisiaj flaczki z kani ...... 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1905 Opublikowano 29 Września 2024 No weź.... nie oszukuj podniebienia i żołądka 😉 Kiedyś robiłem ale rodzinka oświadczyła że kanie to tylko w panierce i bułce 🙂 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1906 Opublikowano 29 Września 2024 3 godziny temu, MariuszB napisał(a): kanie to tylko w panierce i bułce Siostrzenica poczęstowała mnie kiedyś kaniami smażonymi panierowanymi - marynowanymi w delikatnej zalewie octowej - rarytas Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1907 Opublikowano 29 Września 2024 Coś nowego, trzeba będzie zrobić na próbę, może podejdzie smakowo? Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1908 Opublikowano 29 Września 2024 2 godziny temu, Muski napisał(a): Siostrzenica poczęstowała mnie kiedyś kaniami smażonymi panierowanymi - marynowanymi w delikatnej zalewie octowej - rarytas Polecam. Maceracja grzybów w zalewie dwa tygodnie. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1909 Opublikowano 12 Października 2024 Na prośbę wstawiam jeszcze raz 😊 Kapusta kiszona wg Muskiego Przepis na 10kg 10kg poszatkowanej kapusty . 200g soli kamiennej nie jodowanej. 30g nasion kopru polskiego (możesz kupić w ogrodniczym tylko pytaj o nasiona nie zaprawiane) 15-20szt. kulek jałowca całych. 150ml białego wytrawnego wina. - poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułcepojemniku , co ok 5-8 cm przesypujemy delikatnie solą, co ok 10-15 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca. w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina. Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni. (zaczyna się pojawiać po ok połowie ubitego) soku z nadmiaru w żadnym wypadku nie odlewamy! Nie dolewamy wody z solą ! Jak lubisz z marchewką to dodajesz 1kg na 10kg startej ale i nie zmieniasz składu soli.. 200g/10kg Na drugi dzień lub po 12h zaczynamy zabawę z odgazowywaniem tzn. przebijaniem kapusty kołkiem do samego dnia, ja zazwyczaj robię to przez 7dni i kapustę wystawiam w zimne miejsce . Pozdrawiam Waldek 2 2 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1910 Opublikowano 12 Października 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): Kapusta kiszona wg Muskiego Waldku, dzięki Wielkie za przepis. Beczkę drewnianą muszę sobie kupić, tylko jakiej pojemności do takiej porcji? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1911 Opublikowano 12 Października 2024 9 minut temu, mamuśka napisał(a): Beczkę drewnianą muszę sobie kupić, tylko jakiej pojemności do takiej porcji? Uwaga dla pytających - 10 kg wchodzi po ubiciu w pojemnik 10 l, analogicznie 20kg do 20l. Ale dla wygody i obróbki przy fermentacji daję trochę więcej. Np zwykle robię 20 kg w pojemniku 25l - bez obawy że wypłynie. Używam pojemnika do fermentacji tworzywowego - wewnątrz wkładam worek dedykowany do kiszenia kapusty. Do pojemnika 25 l kupiłem worki 30l pasują idealnie. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1912 Opublikowano 12 Października 2024 9 godzin temu, Muski napisał(a): Na prośbę wstawiam jeszcze raz 😊 Z przepisu Waldka korzystam już jakiś czas. Kapusta jest wyśmienita. Kiszę również z przepisu koleżanki z dodatkiem pietruszki, selera i marchwi. 1 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1913 Opublikowano 22 Października 2024 (edytowane) Trochę ostatnich owocków Pigwowiec japoński Umyty, pokrojony na 4 czasami 8 - usunięte gniazda . Czystego miałem 3100. Skropione sokiem z 1 cytryny. Starte w ciorce litewskiej na wiórkach / dzięki Regina za możliwość nauki obsługi sprzętu 😘/ . Edytowane 12 Października przez Muski 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1914 Opublikowano 22 Października 2024 Godzinę temu, Muski napisał(a): Na koniec podniesiona temperatura ognia /mieszane/ i słoiczki. W sam raz do szarlotki palce lizać 😋. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1915 Opublikowano 23 Października 2024 Jakiś dziwoląg się pojawił na patelni 😉 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1916 Opublikowano 23 Października 2024 16 minut temu, Muski napisał(a): Jakiś dziwoląg się pojawił na patelni 🤔? MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1917 Opublikowano 23 Października 2024 2 godziny temu, MIRKON napisał(a): 🤔 Mirek mi to wygląda na coś mniejszego od czegoś większego wyciągniętego ze stawu a może z lasu, ale mogę się mylić😉😁. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1918 Opublikowano 23 Października 2024 No rzeczywiście, wygląda jak ten ten z tego tego.... 😉😁 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1919 Opublikowano 23 Października 2024 Mam nadzieję, że kiedyś się dowiemy jak ta tajemnicza zawartość patelni smakowała 🫣 MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1920 Opublikowano 23 Października 2024 57 minut temu, MIRKON napisał(a): jak ta tajemnicza zawartość patelni smakowała Pachniała lasem...smakowała lasem😉, ogródkiem....z aromatami Azji...... 🍷 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1921 Opublikowano 24 Października 2024 Kurkolandia z kimchi🤣 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1922 Opublikowano 24 Października 2024 8 godzin temu, Muski napisał(a): Pachniała lasem...smakowała lasem😉, ogródkiem....z aromatami Azji...... 🍷 Przecież mówiłem, że coś mniejszego (mięsień) od czegoś większego (nogi) wyciągnięty z lasu (np. sarny🤔)z jakimiś mun w paście curry lub tom jum🤔. Skąd ten ogór ni jak mi nie pasuje żeby Waldek wyciągnąłgo go ze stawu😁. A może były jakieś nori, czy coś bym przeoczył 🤔😁. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1923 Opublikowano 25 Października 2024 (edytowane) Trzeba jeszcze trochę popracować 😉 Piersi z indyka Edytowane 12 Października przez Muski 1 3 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-963282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1924 Opublikowano 26 Października 2024 Waldku, pozwolę sobie na skorzystanie z przepisu 😚, tylko napisz jaką siatkę zastosować(szerokość i wielkość oczek). Ja noga jestem w siatkach . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-963452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1925 Opublikowano 26 Października 2024 (edytowane) 19 minut temu, mamuśka napisał(a): jaką siatkę zastosować(szerokość i wielkość oczek). Siatka wędliniarska, kaliber 12 Można się bawić w ciasne i gęste sznurowanie - a tak zwijasz płat ,siatkę na ten cieńszy aplikator /ciasno się nakłada/ i super Edytowane 26 Października 2024 przez Muski 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-963457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi