Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, gruby7074 napisał(a):

Ile kg mięsa zmieści się w tym pojemniku

19 kg - ale to jest już fuul , na szklanej półce położona 1,5 cm dębowa deseczka /tak na wszelki wypadek/

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-947730
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję,ja pekluje w pojemniku 20 l dając 12/13 kg mięsa+0,5 l solanki[80-85 gr peklosoli/1 l wody] od 7 do 10 dni w lodówce.Dobry pomysł z tą podkładką

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-947739
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, gruby7074 napisał(a):

Dobry pomysł z tą podkładką

Można też wyjąć półki z lodówki i stawiać pojemniki jeden na drugim z tym, że wcześniej trzeba dobrać odpowiednie pojemniki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-947761
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Polecam 

Sałatka z patisonem i kapustą

przed oczyszczeniem/po oczyszczeniu

kapusta biała – 2,2 kg /2 kg

ogórki               2,0 kg/1,7 kg

patisony           3,2 kg/2,1kg

papryka czerwona 1,7 kg/ 1,3 kg

seler naciowy spory 1 łodygi bez liści

 

Pokroić w talarki /patisony małe tylko umyte, większe obrane i usunięte ziarna, pokrojone tak by weszły do krajalnicy/

papryka oczyszczona i do krajalnicy

ogórki obrane i w plasterki

kapusta poszatkowana /na krótkie paski /

Do sporego pojemnika , przesypywałem warstwani niejodowaną solą mniej więcej w sumie ze 3,5 łyżki . Wymieszałem i lekko ucisnąłem, parę razy przemieszałem,  zostało uciśnięte i do rana ok 10 godzin.

Odlany sok – dużo

Zalewa

Woda 1200 ml /jak ktoś woli bardziej octową to 1000ml/

cukier 1 szklanka 250/1cup

ocet 1 szklanka250/ 1cup

ziele angielskie 5-6 szt

liść 5 szt

pieprzu z 10 ziaren poleciało

Uwaga : gotujemy  bez octu ok 5-6 min dolewamy ocet – mieszamy wyłączamy  i zalewamy warzywa , przemieszać drewnianą łyżką a potem już ręcznie. Postoi ok godziny wymieszać i do słoików. U mnie 440ml

Pasteryzacja 15 min 85 st.

Patisona można zamienić z kabaczkiem/cukinią 

Może trochę chaotycznie ,ale to z własnych zapisów🥺

patisonowa.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-952327
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No weź.... nie oszukuj podniebienia i żołądka 😉 

 

Kiedyś robiłem ale rodzinka oświadczyła że kanie to tylko w panierce i bułce 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957648
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, MariuszB napisał(a):

kanie to tylko w panierce i bułce

Siostrzenica poczęstowała mnie kiedyś kaniami smażonymi panierowanymi - marynowanymi  w delikatnej zalewie octowej - rarytas 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957699
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Siostrzenica poczęstowała mnie kiedyś kaniami smażonymi panierowanymi - marynowanymi  w delikatnej zalewie octowej - rarytas 

Polecam. Maceracja grzybów w zalewie dwa tygodnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957727
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na prośbę wstawiam jeszcze raz 😊

Kapusta kiszona wg Muskiego

Przepis na 10kg

10kg poszatkowanej kapusty .

200g soli kamiennej nie jodowanej.

30g nasion kopru polskiego (możesz kupić w ogrodniczym tylko pytaj o nasiona nie zaprawiane)

15-20szt. kulek jałowca całych.

150ml białego wytrawnego wina.

- poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułcepojemniku , co ok 5-8 cm
przesypujemy delikatnie solą, co ok 10-15 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3
ziaren jałowca.
w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy
resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.
Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni. (zaczyna się pojawiać po ok połowie ubitego)

soku z nadmiaru  w żadnym wypadku nie odlewamy! Nie dolewamy wody z solą !

Jak lubisz z marchewką to dodajesz 1kg na 10kg startej ale i nie zmieniasz składu soli.. 200g/10kg

Na drugi dzień lub po 12h zaczynamy zabawę z odgazowywaniem tzn. przebijaniem kapusty kołkiem do samego dnia, ja zazwyczaj robię to przez 7dni i kapustę wystawiam w zimne miejsce .

Pozdrawiam Waldek

  • Like 2
  • Upvote 2

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960338
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

Kapusta kiszona wg Muskiego

Waldku, dzięki Wielkie za przepis.

Beczkę drewnianą muszę sobie kupić, tylko jakiej pojemności do takiej porcji?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960367
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

Beczkę drewnianą muszę sobie kupić, tylko jakiej pojemności do takiej porcji?

Uwaga dla pytających - 10 kg wchodzi po ubiciu w pojemnik 10 l, analogicznie 20kg do 20l.

   Ale dla wygody i obróbki przy fermentacji daję trochę więcej. Np zwykle robię 20 kg w pojemniku 25l - bez obawy że wypłynie. Używam pojemnika do fermentacji tworzywowego - wewnątrz wkładam worek dedykowany do kiszenia kapusty. Do pojemnika 25 l kupiłem worki 30l pasują idealnie. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960369
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Muski napisał(a):

Na prośbę wstawiam jeszcze raz 😊

Z przepisu Waldka korzystam już jakiś czas. 

Kapusta jest wyśmienita. 

Kiszę  również z przepisu koleżanki z dodatkiem pietruszki, selera i marchwi. 

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960409
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trochę ostatnich owocków 

Pigwowiec japoński 

Umyty, pokrojony na 4 czasami 8 - usunięte gniazda . Czystego miałem 3100. Skropione sokiem z 1 cytryny. Starte w ciorce litewskiej na wiórkach / dzięki Regina za możliwość nauki obsługi sprzętu 😘/ . Do garnka z grubym dnem wlałem -0,5 l wody, wsypałem wiórki i pod przykryciem na wolnym ogniu do zagotowania . Od czasu do czasu pomieszane. Do zagotowanego wsypałem cukier 350 g/kg - i gotowane na bardzo małym ogniu 2 godziny pod przykryciem. Następnego dnia rozgrzane na małym ogniu do wrzącego - bez przykrycia Dodane 100g/kg cukru , wymieszane i kolejne 2 godz . na pyrkoleniu bez przykrycia . Na koniec podniesiona temperatura ognia /mieszane/ i słoiczki.  

IMG_20241022_150243 (1).jpg

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962650
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Na koniec podniesiona temperatura ognia /mieszane/ i słoiczki.  

W sam raz do szarlotki palce lizać 😋.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962665
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, MIRKON napisał(a):

🤔

Mirek mi to wygląda na coś mniejszego od czegoś większego wyciągniętego ze stawu a może z lasu, ale mogę się mylić😉😁.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962885
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.