gruby7074 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1901 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Ile kg mięsa zmieści się w tym pojemniku i czy nie ma obawy że pół ka w lodówce nie wytrzyma takiego obciążenia? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-947718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1902 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 33 minuty temu, gruby7074 napisał(a): Ile kg mięsa zmieści się w tym pojemniku 19 kg - ale to jest już fuul , na szklanej półce położona 1,5 cm dębowa deseczka /tak na wszelki wypadek/ Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-947730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1903 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Dziękuję,ja pekluje w pojemniku 20 l dając 12/13 kg mięsa+0,5 l solanki[80-85 gr peklosoli/1 l wody] od 7 do 10 dni w lodówce.Dobry pomysł z tą podkładką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-947739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1904 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 57 minut temu, gruby7074 napisał(a): Dobry pomysł z tą podkładką Można też wyjąć półki z lodówki i stawiać pojemniki jeden na drugim z tym, że wcześniej trzeba dobrać odpowiednie pojemniki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-947761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1905 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 (edytowane) Na gościnnych występach.... Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez Muski 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-948532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1906 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 W takim towarzystwie to robota pali się w rękach. Brawo chłopcy 😗 Ps. "prasowaczkę" macie extra. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-948547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1907 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Bardzo ładna różowa butla... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-948549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1908 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Waldziu jak zwykle hurtowo😲 Taka "wyciskarka wolnoobrotowa"😁to akurat na takie ilości. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-948563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1909 Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) Polecam Sałatka z patisonem i kapustą przed oczyszczeniem/po oczyszczeniu kapusta biała – 2,2 kg /2 kg ogórki 2,0 kg/1,7 kg patisony 3,2 kg/2,1kg papryka czerwona 1,7 kg/ 1,3 kg seler naciowy spory 1 łodygi bez liści Pokroić w talarki /patisony małe tylko umyte, większe obrane i usunięte ziarna, pokrojone tak by weszły do krajalnicy/ papryka oczyszczona i do krajalnicy ogórki obrane i w plasterki kapusta poszatkowana /na krótkie paski / Do sporego pojemnika , przesypywałem warstwani niejodowaną solą mniej więcej w sumie ze 3,5 łyżki . Wymieszałem i lekko ucisnąłem, parę razy przemieszałem, zostało uciśnięte i do rana ok 10 godzin. Odlany sok – dużo Zalewa Woda 1200 ml /jak ktoś woli bardziej octową to 1000ml/ cukier 1 szklanka 250/1cup ocet 1 szklanka250/ 1cup ziele angielskie 5-6 szt liść 5 szt pieprzu z 10 ziaren poleciało Uwaga : gotujemy bez octu ok 5-6 min dolewamy ocet – mieszamy wyłączamy i zalewamy warzywa , przemieszać drewnianą łyżką a potem już ręcznie. Postoi ok godziny wymieszać i do słoików. U mnie 440ml Pasteryzacja 15 min 85 st. Patisona można zamienić z kabaczkiem/cukinią Może trochę chaotycznie ,ale to z własnych zapisów🥺 Edytowane 9 Września 2024 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-952327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1910 Opublikowano 29 Września 2024 Dzisiaj flaczki z kani ...... 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1911 Opublikowano 29 Września 2024 No weź.... nie oszukuj podniebienia i żołądka 😉 Kiedyś robiłem ale rodzinka oświadczyła że kanie to tylko w panierce i bułce 🙂 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1912 Opublikowano 29 Września 2024 3 godziny temu, MariuszB napisał(a): kanie to tylko w panierce i bułce Siostrzenica poczęstowała mnie kiedyś kaniami smażonymi panierowanymi - marynowanymi w delikatnej zalewie octowej - rarytas Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1913 Opublikowano 29 Września 2024 Coś nowego, trzeba będzie zrobić na próbę, może podejdzie smakowo? Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1914 Opublikowano 29 Września 2024 2 godziny temu, Muski napisał(a): Siostrzenica poczęstowała mnie kiedyś kaniami smażonymi panierowanymi - marynowanymi w delikatnej zalewie octowej - rarytas Polecam. Maceracja grzybów w zalewie dwa tygodnie. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-957727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1915 Opublikowano 12 Października 2024 Na prośbę wstawiam jeszcze raz 😊 Kapusta kiszona wg Muskiego Przepis na 10kg 10kg poszatkowanej kapusty . 200g soli kamiennej nie jodowanej. 30g nasion kopru polskiego (możesz kupić w ogrodniczym tylko pytaj o nasiona nie zaprawiane) 15-20szt. kulek jałowca całych. 150ml białego wytrawnego wina. - poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułcepojemniku , co ok 5-8 cm przesypujemy delikatnie solą, co ok 10-15 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca. w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina. Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni. (zaczyna się pojawiać po ok połowie ubitego) soku z nadmiaru w żadnym wypadku nie odlewamy! Nie dolewamy wody z solą ! Jak lubisz z marchewką to dodajesz 1kg na 10kg startej ale i nie zmieniasz składu soli.. 200g/10kg Na drugi dzień lub po 12h zaczynamy zabawę z odgazowywaniem tzn. przebijaniem kapusty kołkiem do samego dnia, ja zazwyczaj robię to przez 7dni i kapustę wystawiam w zimne miejsce . Pozdrawiam Waldek 2 2 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1916 Opublikowano 12 Października 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): Kapusta kiszona wg Muskiego Waldku, dzięki Wielkie za przepis. Beczkę drewnianą muszę sobie kupić, tylko jakiej pojemności do takiej porcji? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1917 Opublikowano 12 Października 2024 9 minut temu, mamuśka napisał(a): Beczkę drewnianą muszę sobie kupić, tylko jakiej pojemności do takiej porcji? Uwaga dla pytających - 10 kg wchodzi po ubiciu w pojemnik 10 l, analogicznie 20kg do 20l. Ale dla wygody i obróbki przy fermentacji daję trochę więcej. Np zwykle robię 20 kg w pojemniku 25l - bez obawy że wypłynie. Używam pojemnika do fermentacji tworzywowego - wewnątrz wkładam worek dedykowany do kiszenia kapusty. Do pojemnika 25 l kupiłem worki 30l pasują idealnie. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1918 Opublikowano 12 Października 2024 9 godzin temu, Muski napisał(a): Na prośbę wstawiam jeszcze raz 😊 Z przepisu Waldka korzystam już jakiś czas. Kapusta jest wyśmienita. Kiszę również z przepisu koleżanki z dodatkiem pietruszki, selera i marchwi. 1 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-960409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1919 Opublikowano 22 Października 2024 (edytowane) Trochę ostatnich owocków Pigwowiec japoński Umyty, pokrojony na 4 czasami 8 - usunięte gniazda . Czystego miałem 3100. Skropione sokiem z 1 cytryny. Starte w ciorce litewskiej na wiórkach / dzięki Regina za możliwość nauki obsługi sprzętu 😘/ . Do garnka z grubym dnem wlałem -0,5 l wody, wsypałem wiórki i pod przykryciem na wolnym ogniu do zagotowania . Od czasu do czasu pomieszane. Do zagotowanego wsypałem cukier 350 g/kg - i gotowane na bardzo małym ogniu 2 godziny pod przykryciem. Następnego dnia rozgrzane na małym ogniu do wrzącego - bez przykrycia Dodane 100g/kg cukru , wymieszane i kolejne 2 godz . na pyrkoleniu bez przykrycia . Na koniec podniesiona temperatura ognia /mieszane/ i słoiczki. Edytowane 22 Października 2024 przez Muski 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1920 Opublikowano 22 Października 2024 Godzinę temu, Muski napisał(a): Na koniec podniesiona temperatura ognia /mieszane/ i słoiczki. W sam raz do szarlotki palce lizać 😋. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1921 Opublikowano 23 Października 2024 Jakiś dziwoląg się pojawił na patelni 😉 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1922 Opublikowano 23 Października 2024 16 minut temu, Muski napisał(a): Jakiś dziwoląg się pojawił na patelni 🤔? MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1923 Opublikowano 23 Października 2024 2 godziny temu, MIRKON napisał(a): 🤔 Mirek mi to wygląda na coś mniejszego od czegoś większego wyciągniętego ze stawu a może z lasu, ale mogę się mylić😉😁. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1924 Opublikowano 23 Października 2024 No rzeczywiście, wygląda jak ten ten z tego tego.... 😉😁 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1925 Opublikowano 23 Października 2024 Mam nadzieję, że kiedyś się dowiemy jak ta tajemnicza zawartość patelni smakowała 🫣 MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/77/#findComment-962919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi