@halusia@ Opublikowano 17 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1676 Opublikowano 17 Października 2023 W dniu 14.10.2023 o 18:23, Muski napisał(a): Co by nie tylko robić ale i degustować 😁 starocie .Od 3miesięcy do 2 lat 😉 👏👏😋 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1677 Opublikowano 18 Października 2023 W dniu 14.10.2023 o 18:23, Muski napisał(a): starocie .Od 3miesięcy do 2 lat Piękne te starocie, aż ślinka cieknie 1 TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1678 Opublikowano 4 Listopada 2023 (edytowane) Z SERDECZNYMI podziękowaniami dla ZIEZIELONEGO😁🍻 Dar Karola - koszyk pięknych do marynowania grzybków........akurat nie ten na foto -Karola był większy Ale i ja coś tam uzbierałem😁 Edytowane 4 Listopada 2023 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1679 Opublikowano 13 Listopada 2023 Zlot w Rytych .......trochę dobroci do degustacji😉 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1680 Opublikowano 13 Listopada 2023 16 minut temu, Muski napisał(a): Zlot w Rytych .......trochę dobroci do degustacji😉 To była deska obfitości....😋 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1681 Opublikowano 13 Listopada 2023 (edytowane) Wiedzieć wiedziałem , że z Reni zdolniacha ale, że aż taka. Pięknie maluje, świetnie śpiewa i jak widać świetne rarytasy serwuje fiu fiu. Edytowane 13 Listopada 2023 przez Muski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1682 Opublikowano 13 Listopada 2023 10 godzin temu, Muski napisał(a): Zlot w Rytych .......trochę dobroci do degustacji😉 8 godzin temu, Grzewlod napisał(a): ...jak widać świetne rarytasy Na descse bogady asortyment i wszystkie wędliny doskonałe Wiadomo czyjej produkcji.... nooooo, mojej zasługi w tym nie ma 😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1683 Opublikowano 13 Listopada 2023 (edytowane) 18 minut temu, ReniaS napisał(a): Na descse bogady asortyment i wszystkie wędliny doskonałe Wiadomo czyjej produkcji... Deska jak deska, wędlina jak każda inna natomiast ładne wyeksponowanie wędlin przez Ciebie to wisienka na torcie. Edytowane 13 Listopada 2023 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1684 Opublikowano 14 Listopada 2023 20 godzin temu, Muski napisał(a): Zlot w Rytych .......trochę dobroci do degustacji😉 Te dobroci to nic innego jak przepyszne smakowitości rozpływające się w ustach MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1685 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) No i takie tam wyroby , niestety wszystkie stare 🙃😁 Edytowane 19 Listopada 2023 przez Muski 1 2 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1686 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Pojawiła się dyskusja - czy konieczne jest dodawanie bułki moczonej w mleku do pasztetu lub np kotletów rybnych czy może to być bułka tarta , czy też bez bułki? jakie są Wasze drogie SiBy doświadczenia ? Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianfoto91 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1687 Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) 47 minut temu, Muski napisał(a): Pojawiła się dyskusja - czy konieczne jest dodawanie bułki moczonej w mleku do pasztetu lub np kotletów rybnych czy może to być bułka tarta , czy też bez bułki? jakie są Wasze drogie SiBy doświadczenia ? Do mielonych (czy tam karbinadli) dla mnie buła w mleku jest koniecznością. Edytowane 3 Grudnia 2023 przez Damianfoto91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1688 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Godzinę temu, Muski napisał(a): Pojawiła się dyskusja - czy konieczne jest dodawanie bułki moczonej w mleku do pasztetu lub np kotletów rybnych czy może to być bułka tarta , czy też bez bułki? jakie są Wasze drogie SiBy doświadczenia ? Ostatnio też o tym myślałem. Czy bułkę moczoną można zamienić/zastąpić bułką tartą (mniej miejsca zajmuje w szafce bułka tarta od zwykłej). A jeśli tak to czy zastosować wagę 1:1? Chętnie też poczytam. 🙂 Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1689 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Ja np. do pasztetu dodaję zwykle 5% mielonej bułki - ale właśnie poszło o to że to jakaś profanacja pasztetu. Wydaje mi się ,że moje pasztety nie są najgorsze Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1690 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Robiąc pasztet Halusi zastosowałem bułkę tartą zamiast moczonej bułki ponieważ zapomniałem kupić a sklepy były już zamknięte, wagowo, a właściwie to ilościowo przelicznik 1:1, ogólnie wszyscy domownicy stwierdzili że nie czują różnicy. Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1691 Opublikowano 3 Grudnia 2023 5 godzin temu, Muski napisał(a): ale właśnie poszło o to że to jakaś profanacja pasztetu. Profanacją to było by, gdyby w przepisie/wyrobie nie było w ogóle bułki a Ty byś pchał bułkę zamiast mięsa aby zwiększyć wagę. Ale skoro w przepisie jest np. 1 bułka namoczona w rosole to co to za różnica czy doda się 50g bułki (średnia waga małej bułki) czy dosypie się 50g bułki tartej. Natomiast przetrzymując 10 bułek w całości a 10 startych w wiaderku to już jest różnica. Ale jestem ciekaw jak to widzą bardziej wprawieni, bo ja w życiu zrobiłem 3 pasztety i z dwa razy kotlety mielone 😁 A pro po mielonych. Pamiętam jak mama robiła kotlety, to zawsze była bułka maczana w mleku. Ale gdy nie było czerstwej bułki to sypała tartą i kotlety smakowały jak zawsze 🙂 Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1692 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Dla mnie jest różnica między bułką moczoną, a tartą w kotletach mielonych, czy pasztetach. Jak nie mam czerstwej bułki, to dołożę tartą, ale wolę czerstwą. W szarlotce (zależy jaką konstrukcję mają przesmażone jabłka) posypię bułką tartą kruchy spód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1693 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Jak nie mam czerrstwej bułki to dodaję tartą moczoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1694 Opublikowano 3 Grudnia 2023 5 minut temu, quadro555 napisał(a): Jak nie mam czerrstwej bułki to dodaję tartą moczoną. Prawidłowo. Ważne jest, aby bułka byłą dobrze nasączona płynem, co pozwoli uniknąć przesuszenia pasztetu po wypieczeniu. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1695 Opublikowano 4 Grudnia 2023 21 godzin temu, MariuszB napisał(a): Robiąc pasztet Halusi zastosowałem bułkę tartą zamiast moczonej bułki ponieważ zapomniałem kupić a sklepy były już zamknięte, wagowo, a właściwie to ilościowo przelicznik 1:1, ogólnie wszyscy domownicy stwierdzili że nie czują różnicy. Robię dokładnie jak Ty od kiedy zacząłem robić Pasztety Halusi. Kiedy to było to już sam nie pamiętam. Jestem zdania, że oczywiście można suchą bułkę zwilżyć, ale dlaczego bezsmakową wodą lub mlekiem. Jest przecież sporo wywaru z gotowanego mięsa. Poprosiłem onegdaj kolegę z forum o zważenie jednej suchej bułki kajzerki, bo tu gdzie mieszkam ich nie ma i tyle samo dodaję tartej. Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1696 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Godzinę temu, dyzio napisał(a): ale dlaczego bezsmakową wodą lub mlekiem. Jest przecież sporo wywaru z gotowanego mięsa. Tylko wywarem! W ten sposób możemy regulować również zawartość tłuszczu w pasztecie, gdyby mięsne dodatki były zbyt chude. 1 „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1697 Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zawsze dodaję wywar, żadna woda... wodę to lubią żaby 😊 Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1698 Opublikowano 4 Grudnia 2023 55 minut temu, Maxell napisał(a): W ten sposób możemy regulować również zawartość tłuszczu w pasztecie, gdyby mięsne dodatki były zbyt chude. Wywarem/rosołem regulujemy również smarowności jeśli chcemy mieć smarowny pasztet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1699 Opublikowano 4 Grudnia 2023 To właśnie miałem na myśli pisząc o dodatku tłustego wywaru. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1700 Opublikowano 4 Grudnia 2023 A dlaczego pisaliście wcześniej, że bułki do pasztetów moczycie w wodzie albo w mleku? Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi