Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Inspiracja Zazielonego  na zielono :

post-70549-0-92131800-1501327278_thumb.jpg

naleweczka adrestowa bez syropu (jeszcze)

post-70549-0-41184200-1501327393_thumb.jpg

sałateczka z awocado

post-70549-0-28901500-1501327454_thumb.jpg

;)

będą krokodylki 

post-70549-0-40933100-1501328508_thumb.jpg

a i kalafiorki  będą na kwaśno
post-70549-0-58615300-1501328536_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561132
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa jestem jak fasolka kiszona będzie Ci smakować?

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561149
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawa jestem
Ja też  :D ​ , Drogie SiBy - opisują ,że warto  :D  :yes:  w książkach o kiszonkach też - kalafior - to taki od 2 do 6 dnia - po zakiszeniu wstawiam do lodówki jak kimchi

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561153
Udostępnij na innych stronach

Kalafior kisiłam  - owszem smaczny ale zapach jaki roztaczał :facepalm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561154
Udostępnij na innych stronach

 

 

smaczny ale zapach jaki roztaczał
jak jest taki  jak ogórek małosolny  to dobry :yes:  - przekiszonego  nie  :no:  z odorkiem masz rację :facepalm:  :no:   to też tylko jeden kalafiorek ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561156
Udostępnij na innych stronach

Z kiszonek dla mnie -tylko ogórki i kapusta .Ukisiłam co prawda w jednym słoju marchewkę , [ta najbardziej mi smakowała] ,paprykę,rzodkiewkę i kalafior ,ale te niekoniecznie...

Krokodylki polecam!

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561162
Udostępnij na innych stronach

:) Fafasolka z czasem robi się łykowata jakby ale ciągle chrupiąca, fajny dodatek do polewy na pomidory np... :thumbsup:

Z tym roztoczystym odorem kalafiorowym to jakoś nie odczułem, może to kwestia lokalizacji kiszingu, lokalnej flory robakowej....

Kalafiory skiszone są kapitalne, jeden słoik mi się ostał z ub roku, się skonsumi.... :thumbsup::yes:

Beata, marchewka, jak i czosnek, wspaniała jako dodatek, samej nie robiłem... jeszcze :w00t::thumbsup:

-----

:) Muski, śliczne te foty dokonań.... :clap::yes::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561165
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam w jednym słoju takie wstążki skrobaczką ,a w drugim plasterki.Te plasterki są bardziej chrupkie.,ale tak jak mówie-nie ma to jak mizeria ,czy ogórek kiszony lub korniszonek.. :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561167
Udostępnij na innych stronach

 

 

takie wstążki skrobaczką

:) o to to !!! właśnie tak postąpione było, dziękuję za uściślenie Beata :yes::flowers::thumbsup:

Wstęgi są, moim zdaniem optymalne i ładne,,, :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561169
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ukisić cała marchew obraną i do spożycia szatkowac, trzec itp
Nic z tego, kapustę w samych główkach nie ukisisz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561181
Udostępnij na innych stronach

:) Andrzeju, to trochę jest.... NIE :yes::thumbsup:

Zaręczam, iż....

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7362-varza-murata-kapusta-marcelo/

....wspaniałostka.... :thumbsup::yes:

Pod kątem praktyczności nawet przewyższa "naszą", szatkowalną :w00t::thumbsup::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561187
Udostępnij na innych stronach

 

Może ukisić cała marchew obraną i do spożycia szatkowac, trzec itp

Nic z tego, kapustę w samych główkach nie ukisisz.
Andrzej jesteś pewny bo kiszę całe główki od lat fakt że wycinam głąb i leży w beczce z poszatkowaną ale zawsze się ukisi :(

A gałąbki z takiej kapusty ... hmmmm .... ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561189
Udostępnij na innych stronach

Kalafior kiszony jest pyszny a zapach ma delikatny w porownaniu z kiszonym brokulem :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561231
Udostępnij na innych stronach

cienkie kiełbaski typu kabanosy - peklowanie 40 godzin 4st C - osadzanie 1 godzina -28st  :facepalm:  podmuchałem wentylatorem, 30 minut suszone w borniaku , wedzenie 60st - + - 100 min dopiekanie 90st 25 min -Temperatura na zewnątrz 30st  :facepalm:

Mam spory zapas osłonko kolagenowej - ale dzisiaj z jelit baranich - pierwszy raz kupiłem na tubie -ale nie solone na sucho (bo takie już ćwiczyłem) a w jakiejś zalewie ? . Jedna tuba =4kilogramy farszu. Nakładanie na lejek 12mm BAJKA - wystarczy zsunąć. :thumbsup:  Nie udało się bez kilku małych wpadek -  :facepalm:

 

 

kabanomix

      28.07.2017

 piers z indyka -4,7 kg sitko 8mm

 szynka czyst 1,06 kg sitko 8mm

podgardle czyst 2,06 kg sitko 6mm

  II 70/30 A 4,64 kg  sitko 6mm

łącznie  12,46

mieszanie kabanosowe 

  pieprz 25g 2,0 g/kg

gałka 6g 0,5 g/kg

kminek 8g 0,6 g/kg

czosnek gr 21g 1,7 g/kg

jałowiec 6g 0,5 g/kg

poeklosól 225g 18,1 g/kg

peklowanie lod 40 godzin  

  osadzanie 1 godz +_went 28st C

  osuszanie 45st 30 min    

Wedzenie 60 st 100 min  

  podpiekanie 90st 25 min    

Wstawiłem kopię z excela - ale wyszedł trochę bełkot

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561259
Udostępnij na innych stronach

 

 

4kilogramy farszu.
 

 A wiesz, ze za taka ilosc to powinienes byc ukarany?

 Moja rodzina nauczyla mnie ,ze kabanosy robi sie w wiekszej ilosci. Poczekaj chwile i tez sie tego nauczysz :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561303
Udostępnij na innych stronach

Aniu -4kg farszu wchodzi na jedną tubę jelit ,podałem przepis tam jest trochę ponad 12 kg

 

Beata - wysuszone kabanosy do vacum - do tego czasu córki trochę rozdapią -sporo tracą na wadze podczas suszenia , tak tak Ania ma rację z 4 kg to nie warto robić zachodu :)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/13/#findComment-561309
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.