Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Obecnie pogoda sprzyja na fermentowane kiełbasy. Przy zastosowaniu odpowiednich szczepów przeprowadza się etap szybkiej fermentacji/ukwaszania. Nawet w 30C i podwyższonej wilgotności przez 2-3 dni. A potem lodówka sterowana na 10-15 C. Ale całe wędliny teraz bym się bał. One mają tylko własną florę. No chyba, że wspomożemy ją także jakimiś bakteriami. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) Drugi i trzeci etap możesz prowadzić w temp.10-12 C.Teraz jest za ciepło na etap drugi bez warunków chłodniczy. Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 zytać to lodowka I. II. III etap Ale darujcie sobie te wyroby przy takiej aurze Specjalnie nastawiłem w lecie w lodówce aby zobaczyć czy "wychodzi" "Wychodzi" Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Tylko żeby za daleko nie poszło jak już wyjdzie bo psa otrujesz Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Ja mam w domu 3 beta testerów. Koty. Nie ruszą padliny w odróżnieniu od co poniektórych psów.Testowane kilku krotnie.Jak mięso zalatuje i kot mi nie ruszy to idzie do kosza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) jak już wyjdzie Co ma wyjść ?. Jest na peklosoli cały czas w temperaturze 6- 8 stopni . I tym się różni od "normalnej" że drugi etap jest w lodowce w temp 6-8 stopni miast w piwnicy np 12 . Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) Jest dobrze Pewna dozą niepewność I.... Jest wspaniałe Karkówka nastawiona w maju w skrajnie niekorzystnych temperaturach zewnętrznych w lodówce. WnioskiZ cało odpowiedzialnością polecam robienie wędlin suszonych w lecie w oparciu o lodówkę, jest nawet lepsza bo bardzie plastyczna niż gdy II etap na zewnątrz. To jest to Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Nazwij ją "ekstremalna" i będzie git ... Z tym poleceniem i "odpowiedzialnością" to się nie zapędzaj może ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) A może tak wyprowadzić wina z chłodziarki - ustawić na 12 st ale co z przewiewem ? puki co w zamrażarce Dojechało mi 50 kg pomidorów - 6 godzin pieczenia - ale to na jutro Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Muski daj sobie szansę i rób Ja zaglądałem do lodówki raz na dzień na dwa na trzy :grin: i to było wietrzenie. Użyłem takiej lodówki jak w wątku Tsosny temperaturę ustawiłem na 8 stopni bo regulator jest jaki jest.Popatrz na wątek Pershinga robi teraz dojrzewające, suszone w oparciu o chłodziarkę i nic się nie dzieję.Sorry za błędy piszę z telefonu Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Maciek ????aż tak to się nie śpieszę ,ale dzięki za chęć pomocy.Experymentem i tak już jest 2 go tydzień w vacum ????.Jeszcze z kilogram dojrzałej mam w 2 kawałkach dojrzewa w vacum w lodòwce???? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Moje poglądy: 1. Peklowanie w próżni jest najlepszym sposobem na etap I, a zwłaszcza jak robimy to sposobem równowagowym. W próżni mięso łatwiej wchłania sol, azotyn/azotan, przyprawy i jest niezbędna kiedy stosujemy kultury starterowe do całych mięśni. Jedna z najważniejszych podstaw peklowania nitrytem jest chronienie miesa od tlenu, peklujemy w zamkniętych pojemnikach to dlaczego nie możemy wziąć większego kroku i peklować w próżni? Widzę od czasu do czasu na forum teorie ze azotyny oddają gazy które należy się uwolnić, ale do tego czasu nie natknąłem się jakiejkolwiek wiarygodnej informacji technologicznej, które mogą to potwierdzić. Jak ktoś może mnie skierować w tym kierunku, byłbym bardzo wdzięczny. 2. Trzymanie miesa w lodowce przez cały okres is nazywając to "dojrzewanie" jest niewłaściwym sposobem. Najważniejsza podstawa dojrzewania/maturacji całych mięśni jest proteoliza (nie fermentacja). Wędliny dojrzewające potrzebują wyższe temperatury od lodówki. 3.Obecnie pogoda sprzyja na fermentowane kiełbasy. Przy zastosowaniu odpowiednich szczepów przeprowadza się etap szybkiej fermentacji/ukwaszania. Nawet w 30C i podwyższonej wilgotności przez 2-3 dni. A potem lodówka sterowana na 10-15 C. Ale całe wędliny teraz bym się bał. One mają tylko własną florę. No chyba, że wspomożemy ją także jakimiś bakteriami.Możemy fermentować kiełbasę w temp 30, ale wtedy kiedy tylko zakwaszamy, i 2-3 dni to w takiej temperaturze to przesada. Z odpowiedzialną ilością cukru, w ciągu 24h pH spadnie dramatycznie i dłuższe trzymanie kiełbasy w takiej temp. jest niepotrzebne i nawet może być szkodliwe.. Przy szybkim zakwaszeniem korzystamy tylko z bakterii mlecznych (lactobacillus) a efektywność szczepu bakterii Staphylococcus carnosus będzie całkiem neutralizowana. Szybko zakwaszamy wyroby tak jak salami duńskie, serwelatkę kiedy pożądany jest smak kwaśny i które wędzimy i obrabiamy termicznie. Jak chcemy stworzyć wyroby w południowo europejskim stylu, zakwaszamy z mniejsza ilością cukru i po woli, do 72h w temp ok 20. Wiem ze często podawana jest wysoka "optymalna" temp danych bakterii, ale dotycza to tylko potencjał aktywności tej specyficznej bakterii, a nie odpowiedzialnej temp. do fermentacji kiełbas dojrzewających. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Tatarekjakaś kanapeczka Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 To zdjęcie z kieliszkiem przypomniało mi PRL . To były czasy - ustrój dbał o zdrowie obywatela i nie pozwalał mu pić alkoholu bez zakąski , brakuje jeszcze meduzy . Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 To zdjęcie z kieliszkiem przypomniało mi PRL . To były czasy - ustrój dbał o zdrowie obywatela i nie pozwalał mu pić alkoholu bez zakąski , brakuje jeszcze meduzy . Seta i lorneta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Chyba galareta i lorneta PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Seta i lorneta 2xSeta=Lornet (wersja light 2x50 .Pewnie wtedy jakieś słowo cyrylicą pisane ) meduzy meduza=galareta Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Seta i lorneta 2xSeta=Lornet (wersja light 2x50 .Pewnie wtedy jakieś słowo cyrylicą pisane ) meduzy meduza=galareta ooo gdzieś mi dzwoniło ale to nie ten kościół [Dodano: 06 sie 2017 - 20:56]Chyba galareta i lornetawłaśnie--gdzieś dzwoniło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Mówiło się w knajpach lorneta z meduzą ... albo seta i galareta ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Pomidorków czas:pieczenie co by zdjąć skórę i odlać nadmiar soku - podkręcić smak i aromattrochę skórekno i pulpa Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Waldomir - kiedyś pytałeś o pomost - jest do sprzedania . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) kiedyś pytałeś o pomost - jest do sprzedaniaNo piękny - mój już zwodowany - dzięki za pamięć Pomidorki już w słoiczkach Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ty wiesz, ta metoda z piekarnikiem bardzo mi sie podoba Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) metoda z piekarnikiem bardzo mi sie podobapi wielu próbach - jest najlepsza - 210 st - 20- 25 min i 3 blachy -ma swoje minusy ok 10 kg / godzinę swoje 50 kg przerabiałem 6 godzin z małą przerwą ale to jedyny minus no i musi kilka minut przestygnąć bo paluszki się poparzą Dodatkową zaletą jest możliwość odlania ( nie wylania) z blachy soku ( do innego wykorzystania) i uzyskanie gęstszej pulpy Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Ten plyn jaki pierwszy odchodzi z pomidorow, zbieraj. Kiedy bedziesz robil jakies wielkie wystawne party, mozesz zrobic galaretke np. pod pierogi lub jedna z warstw w torcie kanapkowym. Tylko badz pewien, ze zastygnie zanim dolozysz. Inaczej bedziesz mias kwaskowy posmak wszystiego. Jesli bedziesz robil papryke w podobny sposob, polecam zebrac ten pierwszy plyn rowniez. Z paprya tak robie, nie pomyslaam o pomidorach Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi