Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie pogoda sprzyja na fermentowane kiełbasy. Przy zastosowaniu odpowiednich szczepów przeprowadza się etap szybkiej fermentacji/ukwaszania. Nawet w 30C i podwyższonej wilgotności przez 2-3 dni. A potem lodówka sterowana na 10-15 C. Ale całe wędliny teraz bym się bał. One mają tylko własną florę. No chyba, że wspomożemy ją także jakimiś bakteriami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562057
Udostępnij na innych stronach

Drugi i trzeci etap możesz prowadzić w temp.10-12 C.Teraz jest za ciepło na etap drugi bez warunków chłodniczy. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562058
Udostępnij na innych stronach

 

 

zytać to lodowka I. II. III
  etap

 

 

Ale darujcie sobie te wyroby przy takiej aurze

 

 

Specjalnie nastawiłem w lecie w lodówce aby zobaczyć czy "wychodzi"

"Wychodzi"  :thumbsup: 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562073
Udostępnij na innych stronach

Tylko żeby za daleko nie poszło jak już wyjdzie bo psa otrujesz ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562089
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w domu 3 beta testerów. Koty. Nie ruszą padliny w odróżnieniu od co poniektórych psów.

Testowane kilku krotnie.

Jak mięso zalatuje i kot mi nie ruszy to idzie do kosza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562090
Udostępnij na innych stronach

jak już wyjdzie

 

Co ma wyjść ?.  Jest na peklosoli cały czas w temperaturze  6- 8 stopni .  I tym się różni od "normalnej" że drugi etap jest w lodowce w temp 6-8 stopni miast w piwnicy np 12 .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562091
Udostępnij na innych stronach

Jest dobrze

post-45732-0-30054700-1501880068_thumb.jpg

Pewna dozą niepewność

post-45732-0-73847500-1501880577_thumb.jpg

I.... Jest wspaniałe

Karkówka nastawiona w maju w skrajnie niekorzystnych temperaturach zewnętrznych w lodówce.

Wnioski

Z cało odpowiedzialnością polecam robienie wędlin suszonych w lecie w oparciu o lodówkę, jest nawet lepsza bo bardzie plastyczna niż gdy II etap na zewnątrz. To jest to

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562185
Udostępnij na innych stronach

Nazwij ją "ekstremalna" i będzie git ... ;)

Z tym poleceniem i "odpowiedzialnością" to się nie zapędzaj może ... ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562188
Udostępnij na innych stronach

A może tak wyprowadzić wina z chłodziarki :facepalm:  - ustawić na 12 st ale co z przewiewem ? puki co w zamrażarce  :D

 

Dojechało mi 50 kg pomidorów  :blush:  :angel:  :facepalm:   :facepalm:  - 6 godzin pieczenia :cry: - ale to na jutro

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562192
Udostępnij na innych stronach

Muski daj sobie szansę i rób Ja zaglądałem do lodówki raz na dzień na dwa na trzy :grin: i to było wietrzenie. Użyłem takiej lodówki jak w wątku Tsosny temperaturę ustawiłem na 8 stopni bo regulator jest jaki jest.

Popatrz na wątek Pershinga robi teraz dojrzewające, suszone w oparciu o chłodziarkę i nic się nie dzieję.

Sorry za błędy piszę z telefonu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562198
Udostępnij na innych stronach

Maciek ????aż tak to się nie śpieszę ,ale dzięki za chęć pomocy.Experymentem i tak już jest 2 go tydzień w vacum ????.Jeszcze z kilogram dojrzałej mam w 2 kawałkach dojrzewa w vacum w lodòwce????

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562224
Udostępnij na innych stronach

Moje poglądy:

 

1.  Peklowanie w próżni jest najlepszym sposobem na etap I, a zwłaszcza jak robimy to sposobem równowagowym.  W próżni mięso łatwiej wchłania sol, azotyn/azotan, przyprawy i jest niezbędna kiedy stosujemy kultury starterowe do całych mięśni.  Jedna z najważniejszych podstaw peklowania nitrytem jest chronienie miesa od tlenu, peklujemy w zamkniętych pojemnikach to dlaczego nie możemy wziąć większego kroku i peklować w próżni?  Widzę od czasu do czasu na forum teorie ze azotyny oddają gazy które należy się uwolnić, ale do tego czasu nie natknąłem się jakiejkolwiek wiarygodnej informacji technologicznej, które mogą to potwierdzić.  Jak ktoś może mnie skierować w tym kierunku, byłbym bardzo wdzięczny. 

 

2.  Trzymanie miesa w lodowce przez cały okres is nazywając to "dojrzewanie" jest niewłaściwym sposobem.  Najważniejsza podstawa dojrzewania/maturacji całych mięśni jest proteoliza (nie fermentacja).  Wędliny dojrzewające potrzebują wyższe temperatury od lodówki.

 

3.

Obecnie pogoda sprzyja na fermentowane kiełbasy. Przy zastosowaniu odpowiednich szczepów przeprowadza się etap szybkiej fermentacji/ukwaszania. Nawet w 30C i podwyższonej wilgotności przez 2-3 dni. A potem lodówka sterowana na 10-15 C. Ale całe wędliny teraz bym się bał. One mają tylko własną florę. No chyba, że wspomożemy ją także jakimiś bakteriami.

Możemy fermentować kiełbasę w temp 30, ale wtedy kiedy tylko zakwaszamy, i 2-3 dni to w takiej temperaturze to przesada.  Z odpowiedzialną ilością cukru, w ciągu 24h pH spadnie dramatycznie i dłuższe trzymanie kiełbasy w takiej temp. jest niepotrzebne i nawet może być szkodliwe..  Przy szybkim zakwaszeniem korzystamy tylko z bakterii mlecznych (lactobacillus) a efektywność szczepu bakterii Staphylococcus carnosus będzie całkiem neutralizowana.  Szybko zakwaszamy wyroby tak jak salami duńskie, serwelatkę kiedy pożądany jest smak kwaśny i które wędzimy i obrabiamy termicznie. Jak chcemy stworzyć wyroby w południowo europejskim stylu, zakwaszamy z mniejsza ilością cukru i po woli, do 72h w temp ok 20.  Wiem ze często podawana jest wysoka "optymalna" temp danych bakterii, ale dotycza to tylko potencjał aktywności tej specyficznej bakterii, a nie odpowiedzialnej temp. do fermentacji kiełbas dojrzewających.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562286
Udostępnij na innych stronach

To zdjęcie z kieliszkiem przypomniało mi  PRL :) . To były czasy -  ustrój  dbał o zdrowie obywatela  ;)  i nie pozwalał mu pić alkoholu bez zakąski :laugh: , brakuje jeszcze meduzy  :) . :clap: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562404
Udostępnij na innych stronach

To zdjęcie z kieliszkiem przypomniało mi  PRL :) . To były czasy -  ustrój  dbał o zdrowie obywatela  ;)  i nie pozwalał mu pić alkoholu bez zakąski :laugh: , brakuje jeszcze meduzy  :) . :clap:

Seta i lorneta  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562406
Udostępnij na innych stronach

Seta i lorneta :D

2xSeta=Lornet :laugh: (wersja light 2x50 .Pewnie wtedy jakieś słowo  cyrylicą pisane )

 

 

meduzy

 

meduza=galareta

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562408
Udostępnij na innych stronach

 

Seta i lorneta :D

2xSeta=Lornet :laugh: (wersja light 2x50 .Pewnie wtedy jakieś słowo  cyrylicą pisane )

 

 

meduzy

 

meduza=galareta

 

ooo gdzieś mi dzwoniło ale to nie ten kościół  :facepalm:

[Dodano: 06 sie 2017 - 20:56]

Chyba galareta i lorneta

właśnie--gdzieś dzwoniło :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562410
Udostępnij na innych stronach

Mówiło się w knajpach lorneta z meduzą ... albo seta i galareta ... ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562461
Udostępnij na innych stronach

kiedyś pytałeś o pomost - jest do sprzedania

No piękny - mój już zwodowany - dzięki za pamięć :thumbsup:

 

 

Pomidorki już w słoiczkach

post-70549-0-02721000-1502120100_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562511
Udostępnij na innych stronach

metoda z piekarnikiem bardzo mi sie podoba

pi wielu próbach - jest najlepsza - 210 st - 20- 25 min i 3 blachy  ;)  -ma swoje minusy ok 10 kg / godzinę  swoje 50 kg przerabiałem 6 godzin z małą przerwą ale to jedyny minus :D no i musi kilka minut przestygnąć bo paluszki się poparzą :thumbsup: Dodatkową zaletą jest możliwość odlania ( nie wylania) z blachy soku ( do innego wykorzystania) i uzyskanie gęstszej pulpy 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562544
Udostępnij na innych stronach

Ten plyn jaki pierwszy odchodzi z pomidorow, zbieraj. Kiedy bedziesz robil jakies wielkie wystawne party, mozesz zrobic galaretke np. pod pierogi lub jedna z warstw w torcie kanapkowym. Tylko badz pewien, ze zastygnie zanim dolozysz. Inaczej bedziesz mias kwaskowy posmak wszystiego.

 

 Jesli bedziesz robil papryke w podobny sposob, polecam zebrac ten pierwszy plyn rowniez. Z paprya tak robie, nie pomyslaam o pomidorach  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/15/#findComment-562562
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.