Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 A gdzie pietruszka i seler? były w tym czasie na spacerze Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-628494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 były w tym czasie na spacerze "A to feler westchnął seler." Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-628496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Jak podobne a zupełnie inne wietnamskie :I Małgosi : Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-629268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Małgosi ładniejsze..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-629284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Szyneczki... z domowego ,dzikiego (peklowane bez przypraw - parzone SV - 57 st ) i boczuś SV - 60 st 24 h Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Szyneczki... z domowego ,dzikiego (peklowane bez przypraw - parzone SV - 57 st ) Jak długo:peklowałeś tę z dzikiego i jaką metodąparzyłeś z jakiego mięśnia jest ta szynkaczy masz jakieś spostrzeżenia i uwagi?Dopytuję w intencji optymalizacji obróbki takiej szynki.Kilka dni temu skończyłam konsumpcję kawałka swojej Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak długo: peklowałeś tę z dzikiego i jaką metodą parzyłeś z jakiego mięśnia jest ta szynka czy masz jakieś spostrzeżenia i uwagi?Ad1. Metoda mokra - 8% - 4 st - 14 dni- ponieważ miało iść do SV -odmoczone ok 1 godzinyAd2. Po wędzeniu -vacum - i 57 st, ok 7 godzinAd3. Dostałem całą szynkę - rozebrałem na poszczególne mięśnie - tutaj dwugłowy (pozostałe jeszcze w lodówce)Ad4. Słoność dla nas w punkt, ale to indywidualne - soczysta smaczna - następnym razem nic nie zmienę Nie chcę przekombinować- czysty smak lekko wędzonego mięsa- nie dałem żadnych przypraw zarówno do peklo jak i do woreczków SV Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Wszystko apetycznie wygląda. nie dałem żadnych przypraw zarówno do peklo jak i do woreczków SV I o to chodzi żeby był smak mięsa. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Ad2. Po wędzeniu -vacum - i 57 st, ok 7 godzin Dziękuję Waldku za wszystkie informacje.Parzyłam w podobnej temperaturze 10h - mięsień półbłoniasty. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 5 Maja 2019 Troche wędlinki parzonej SVKarkówka faszerowana jabłkami i pieczona w śliwkach [Dodano: 05 maj 2019 - 10:39]W brytwance Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 5 Maja 2019 Karkówka faszerowana jabłkami i pieczona w śliwkach Ciekawe Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) CiekaweBanalnie proste i bardzo smaczne:1 Karkówka - przecinasz wnętrze robiąc maksymalnie głęboką kieszeń2, Jabłka boiken/reneta obrane ćwiartki lekko i krótko obsmażasz na maśle klarowanym z szatkowanym drobno rozmarynem - trochę je solisz ,posypujesz pieprzem mielonym.3. Karkówkę nadziewasz jabłkami dość ciasno, zaszywasz w dowolny sposób nacięcie kieszeni -u mnie wykałaczki i przesznurowane4. 2- 3 cebule kroisz w dowolne grubsze kawałki na spód brytwanki.5. Wkładasz karkówkę Przykrywasz brytwankę (karkówkę z zewnątrz solisz i trochę pieprzu), obkładasz śliwkami ( dałem mrożone)6. Podlewasz szklanką czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości7. Piekarnik 180 st 1,5 godz, Obracamy karkówkę i jeszcze 10 min8. dajesz 10-15 min odpocząć - gotowe Edytowane 5 Maja 2019 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 5 Maja 2019 ...co by tu napisać... komentarz zbytecznym Smaczliwe toto musi być bo oddzielnie wszystko lubię a jak się połączy to pewnikiem też Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 5 Maja 2019 Karkowka w takiej odslonie u nas gosci dosc czesto ..sproboj kiedy obnizyc temp pieczenia do 125 st C i dluzej piecz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 5 Maja 2019 Karkówka zachwycająca! Przepis zapisany. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 5 Maja 2019 do 125 st C i dluzej piecz Ok - ile dłużej pieczesz ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 5 Maja 2019 do 130* to i na peklo można... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 5 Maja 2019 Troche wędlinki parzonej SV Waldeczku .......... cóż więcej , spóźniłem się ale smacznego . Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 5 Maja 2019 spóźniłem się Jeszcze coś zostało szkoda ,że nie wędrowałeś przez W-wę Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 5 Maja 2019 szkoda ,że nie wędrowałeś przez W-wę Waldeczku , myślę że i na to przyjdzie czas . Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 5 Maja 2019 i na to przyjdzie czas . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 6 Maja 2019 @Muski, ciezko mi powiedziec bo to w zaleznosci jaki duzy kawalek , zawsze staram sie wbic termometr i patrze jak temp ok 70 st w miesie to wyjmuje , ostatnio mama robila to chyba kolo 4 godzin z tym ze ona obsmazala dodatkowo karkowke .Kiedys pieklysmy tak jak Ty 180 st ale odkad zmniejszylysmy temp to karkowka rozplywa sie w ustach . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 6 Maja 2019 to karkowka rozplywa sie w ustach . To był kawałek karkówki = 2,6kg - dość gruba . Efekt mięciutka i pyszna . Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie bym spróbował w niższej temperaturze - ale weź pod uwage ,że w srodku karkówki jest spora kieszeń i są jabłka, moze to troche zakłamywać temperaturę środka , ale może się mylę Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 6 Maja 2019 @Muski, nie wbijak w srodek a bardziej w poprzeg miesa , jak wbijesz w jabka to napewno nie bedzie dobrze .Ja wogole odeszlam od pieczenia mies w wysokich temp ..wydaje mi sie ze na korzysc bo sa zdecydowanie lepsze . Zamieszcze przepis na wlowine tylko musze zrobic fotki przy okzji bo nie mam pieczona od stanu zamrozenia . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) @Muski, nie wbijak w srodek a bardziej w poprzeg miesa , jak wbijesz w jabka to napewno nie bedzie dobrze . Ja wogole odeszlam od pieczenia mies w wysokich temp ..wydaje mi sie ze na korzysc bo sa zdecydowanie lepsze . Zamieszcze przepis na wlowine tylko musze zrobic fotki przy okzji bo nie mam pieczona od stanu zamrozenia . [/quote pieczesz w rekawie?czy co jakis czas otwierasz piekarnik i polewasz miesko? Edytowane 6 Maja 2019 przez paszeko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi