Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

były w tym czasie na spacerze ;)

 

"A to feler westchnął seler." :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-628496
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

 

 

Szyneczki... z domowego ,dzikiego (peklowane bez przypraw - parzone SV - 57 st ) 

Jak długo:

  • peklowałeś tę z dzikiego i jaką metodą
  • parzyłeś 
  • z jakiego mięśnia jest ta szynka
  • czy masz jakieś spostrzeżenia i uwagi?

Dopytuję w intencji optymalizacji obróbki takiej szynki.

Kilka dni temu skończyłam konsumpcję kawałka swojej :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630157
Udostępnij na innych stronach

Jak długo: peklowałeś tę z dzikiego i jaką metodą parzyłeś z jakiego mięśnia jest ta szynka czy masz jakieś spostrzeżenia i uwagi?

Ad1. Metoda mokra - 8% - 4 st - 14 dni- ponieważ miało iść do SV -odmoczone ok 1 godziny

Ad2. Po wędzeniu -vacum - i  57 st,   ok 7 godzin

Ad3. Dostałem całą szynkę - rozebrałem na poszczególne mięśnie - tutaj dwugłowy (pozostałe jeszcze w lodówce)

Ad4. Słoność dla nas w punkt, ale to indywidualne - soczysta  smaczna - następnym razem nic nie zmienę

 

Nie chcę przekombinować- czysty smak lekko wędzonego mięsa- nie dałem żadnych przypraw zarówno do peklo jak i do woreczków SV

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630158
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ad2. Po wędzeniu -vacum - i  57 st,   ok 7 godzin

Dziękuję Waldku za wszystkie informacje.

Parzyłam w podobnej temperaturze 10h - mięsień półbłoniasty. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630162
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karkówka faszerowana jabłkami i pieczona w śliwkach

Ciekawe  :thumbsup:  :tongue:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630630
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe

Banalnie proste i bardzo smaczne:

1 Karkówka - przecinasz wnętrze robiąc maksymalnie  głęboką kieszeń

2, Jabłka boiken/reneta obrane ćwiartki lekko  i krótko obsmażasz na maśle klarowanym z szatkowanym drobno rozmarynem - trochę je solisz ,posypujesz pieprzem mielonym.

3. Karkówkę nadziewasz jabłkami dość ciasno, zaszywasz w dowolny sposób nacięcie kieszeni -u mnie wykałaczki i przesznurowane

4.  2- 3 cebule kroisz w dowolne grubsze kawałki na spód brytwanki.

5. Wkładasz karkówkę  Przykrywasz brytwankę (karkówkę z zewnątrz solisz i trochę pieprzu), obkładasz śliwkami ( dałem mrożone)

6. Podlewasz szklanką czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości

7. Piekarnik 180 st 1,5 godz, Obracamy karkówkę i jeszcze 10 min

8. dajesz 10-15 min odpocząć - gotowe

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630632
Udostępnij na innych stronach

Karkowka w takiej odslonie u nas gosci dosc czesto ..sproboj kiedy obnizyc temp pieczenia do 125 st C i dluzej piecz  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630652
Udostępnij na innych stronach

 

 

Troche wędlinki parzonej SV

 

 

 Waldeczku .......... cóż więcej ,   spóźniłem się ale smacznego :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630694
Udostępnij na innych stronach

 

 

szkoda ,że nie wędrowałeś przez W-wę :(

 

 Waldeczku ,  myślę że i na to przyjdzie czas . :)   

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630712
Udostępnij na innych stronach

@Muski, ciezko mi powiedziec bo to w zaleznosci jaki duzy kawalek , zawsze staram sie wbic termometr i patrze jak temp ok 70 st w miesie to wyjmuje , ostatnio mama robila to chyba kolo 4 godzin z tym ze ona obsmazala dodatkowo karkowke .

Kiedys pieklysmy tak jak Ty 180 st ale odkad zmniejszylysmy temp to karkowka rozplywa sie w ustach .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630761
Udostępnij na innych stronach

 

 

to karkowka rozplywa sie w ustach .
To był kawałek karkówki = 2,6kg - dość gruba . Efekt mięciutka i pyszna . Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie bym spróbował w niższej temperaturze - ale weź pod uwage ,że w srodku karkówki  jest spora kieszeń i są jabłka,  moze to troche zakłamywać temperaturę środka , ale może się mylę  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630762
Udostępnij na innych stronach

@Muski, nie wbijak w srodek a bardziej w poprzeg miesa , jak wbijesz w jabka to napewno nie  bedzie dobrze .

Ja wogole odeszlam od pieczenia mies w wysokich temp ..wydaje mi sie ze na korzysc bo sa zdecydowanie lepsze . 

Zamieszcze przepis na wlowine tylko musze zrobic fotki przy okzji bo nie mam pieczona od stanu zamrozenia .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630764
Udostępnij na innych stronach

@Muski, nie wbijak w srodek a bardziej w poprzeg miesa , jak wbijesz w jabka to napewno nie  bedzie dobrze .

Ja wogole odeszlam od pieczenia mies w wysokich temp ..wydaje mi sie ze na korzysc bo sa zdecydowanie lepsze . 

Zamieszcze przepis na wlowine tylko musze zrobic fotki przy okzji bo nie mam pieczona od stanu zamrozenia .

[/quote

pieczesz w rekawie?czy co jakis czas otwierasz piekarnik i polewasz miesko?

Edytowane przez paszeko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/44/#findComment-630786
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.