Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pieczesz w rekawie?czy co jakis czas otwierasz piekarnik i polewasz miesko?

Nie- w brytwannie z pokrywą - pierwszy raz otwieram po ok 1,5 g przekrecam mięso zamykam i dopiekam od 10 do 15 min - wyjmuję brytwankę - i zostawiam pod przykryciem na ok 10 min - czasem  już otwartą   :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-630787
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moim zdaniem lepsze niż tradycyjnie parzone
Łatwiej jest uzyskać soczystość - ale trzeba też zwracać uwagę ,że do SV trochę inna dawka soli - wszystko pozostaje - w metodzie tradycyjnej część soli "wróci" do wody  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-630857
Udostępnij na innych stronach

Kociołeczek 

 

 

To jak wygląda kociołek jak ten to osesek  :) maluszek  :laugh: taki kociołeczek  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631438
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten to osesek
:thumbsup:  To podam konkretny wkład  :D z przepisem do powtórki ;)  

 

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub z szynki wieprzowej

1 kg mięsa mielonego wołowego

0k 20 dkg słoniny ( najlepiej wędzonej ale niekoniecznie)

4-8 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego

2 cebula spora – drobno posiekana

4 marchewki – obrane, starte na tarce o grubych oczkach

1 cukinia tak do 30 cm - startej na tarce o grubych oczkach bez pestek naturalnie

1-2 szt czerwona papryka – pokrojonej w drobną kostkę

1-2 szt zielonej papryki – pokrojonej w drobną kostkę

2 puszki fasoli czerwonej – odsączonej z zalewy

2 puszki kukurydzy – odsączonej z zalewy

2 puszki pomidorów krojonych ( mogę być świeże ok 1 kg)

400- 600 g przecieru pomidorowego

ok 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka

 

Wytapiamy w kociołku słoninę

dodajemy cebulę – do zeszklenia

dodajemy czosnek przemieszamy krótko

dodajemy mięso – mieszamy od czasu do czasu – do chwili gdy całe zmieni kolor.

Następnie marchewki

po ok godzinie nawet 2 dodajemy pozostałe składniki ( bez cukini) i mieszamy

na ok 10 min przed podaniem dodajemy cukinie – mieszamy – sprawdzamy do smaku ew coś korygujemy pod własne upodobania – smacznego.

( po cichu dodaje szklankę czerwonego wina razem z marchewkami niekoniecznie – ale chyba troche podkręca smak )

cały proces u mnie trwa ok 3-3,5 h przy kociołkowaniu na kociołu otwartym – zwykle podgrzew „rosołowy”

musi tez troche odparowac .

 

Dobre dodatki na talerz :

ryż ,ziemniaki,

marynowana lub kiszona papryka / ogórki

każda pasta z awocado

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631594
Udostępnij na innych stronach

Poproszę jedną ????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631638
Udostępnij na innych stronach

A czemu ja nic o tym nie wiem. :hmm:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631641
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czemu ja nic o tym nie wiem.
:( Nie ta dostawa - makrelek tylko 7  - 2 sumiki, 2 bolenie i garść sielawy - jak to podzielę na 2 córki i nas to zostaną mam ogony :facepalm: . Makrela niestety mrożona - mrożonej to pewnie nie chcesz  :( 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631642
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: .Mrożona niet. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631644
Udostępnij na innych stronach

FALAFEL - przepis

* 50 dag suszonej ciecierzycy 

* 1 średnia cebula

* 2-3 ząbki czosnku

* 2 łyżeczki mielonej kolendry

* 2 łyżeczki mielonego kuminu 

* Po 1/4 łyżeczki: suszonego imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu

* Pęczek pietruszki

*  sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę namoczyć przez noc w dużej ilości wody. Rano odcedzić.

Wszystkie składniki – ciecierzycę, cebulę, czosnek – zmielić dwu-trzykrotnie na gładką masę na małych oczkach w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodać przyprawy i drobno posiekaną natką, wymieszać i odstawiamy na minimum 30 minut. Uformować małe płaskie falafelki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, minimum 2-3 cm oleju w patelni. Wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631756
Udostępnij na innych stronach

 

 

o jejku, jak tu smacznie

 

Bardzo, z ogromną przyjemnością odwiedza się Waldzia kącik  :)  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-631781
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Co by uhonorować  II laur Marszałkowski Brata Ziezielonego :thumbsup: (taki 2 gwiazdkowy generał)- postanowiłem zrobić "ziezieloną nalewkę"

 i tak etap pierwszy :

post-70549-0-92562400-1559480470_thumb.jpg

post-70549-0-67760500-1559480377_thumb.jpg

Jutro dostanę zapewne   drugi tajemny składnik to może bardziej zzielenieje  :D  :facepalm:


[Dodano: 02 cze 2019 - 15:25]

Na razie schowam do czarnego wora - obawiam sie zmiany koloru 

 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-632502
Udostępnij na innych stronach

 

 

czekam na więcej
Temat trochę mnie przerósł  - w zasadzie mógłbym taką zieleń zostawić - ale nie byłaby zieziezelona  :facepalm:  dzisiaj kolega który zajmuje sie żywnościa liofilizowaną  - zrobi mi troche produktu ze: świeże liście herbaty ( dzisiaj przyleciały :facepalm: ) , młodego jęczmienia i  szpinaku -  bardzo jestem ciekaw efektu . Tylko czasu mało "qruca bomba "

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-632538
Udostępnij na innych stronach

Super ciasto i falafele.

Pięknie uwędzone rybki.  :clap:  Muszę się spytać (bez cienia złośliwości). Jak smakowały bolenie?. Boleń to chyba najmniej smaczna ryba słodkowodna, trudno ją pod względem smaku z jakąś porównać i do tego jedna z najbardziej ościstych. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-632547
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro dostanę zapewne   drugi tajemny składnik to może bardziej zzielenieje 

 

Waldziu, a może spirulina by się dobrze zachowała w nalewce?

Próbowałeś kiedykolwiek ją wykorzystać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-632550
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boleń to chyba najmniej smaczna ryba słodkowodna, trudno ją pod względem smaku z jakąś porównać i do tego jedna z najbardziej ościstych. 
Dokładnie tak - ale duży  ponad 2 kg wędzony  - jest smaczny delikatny - no i siedzisz i pracowicie wybierasz tą fure ości - zostaje sama pyszna sieczka ( sałatkowa) albo na kanapki ,albo jako pasta
[Dodano: 03 cze 2019 - 12:26]

 

 

Próbowałeś kiedykolwiek ją wykorzystać?
Nie ale jadę dzisiaj po odbiór tych liofili -  bedzie sie działo  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/45/#findComment-632553
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.