Muski Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Trochę ze stołu .....Dojrzewki przy pomocy Grzegorza Kiełbaska Grzesia Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-763547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) Zacna nalewka 2015 Dziękujemy Aniu Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-763563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) Trochę ze stołu ..... Bardzo mi się podobają te abstrakcyjne jaja Fuksja z twarożkiem? czy chrzanem? - barwione chyba sokiem z buraczków.A te żółte to od jakich kurek? Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-763568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Żółte , no tak powinienem zrobić z boku marynowane w occie z pigwy(z gorczycą, kurkumą, odrobiną soli ) Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-763574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) Grillowa Muskiego na 10 kg mięsa Banalnie prosta, smaczna Boczek chudy 4,6kgkarkówka 2,3kgpodgardle czyste Bez przyusznic 0,6kgwołowina II 0,4kgudka kurczaka bs/bk 2 kg razem 9,9 sól 17g/kgpieprz czarny 2,5g/kgpieprz ziołowy 2g/kgczosnek 4g/kggorczyca 2,5g/kgmajeranek 1,2g/kgcebula susz 2,5g/kgpomidor w płatkach 3g/kg wołowina i kurczak 2mm pozostałe mięso 8mmWoda zimna lodowata 0,8l woda dodana do kurczaka i wołowego z przyprawami wymieszana i wszystko razem do mieszałki Jelita 26/28 Wychodzi ok 11 kg farszu Aby była soczysta - nie przeciągamy zbytnio grillowania Edytowane 3 Lipca 2022 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-775703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 3 Lipca 2022 Aby była soczysta - nie przeciągamy zbytnio grillowania Po pierwszym kęsie stwierdziłem, że dawno tak smacznej i soczystej białej grillowanej nie jadłem . Kiełbasa popijana Palinką nieznanego wykonawcy, bardzo dobrze komponują się smakowo . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-775711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 3 Lipca 2022 Aby była soczysta - nie przeciągamy zbytnio grillowania Czy kiełbaski były parzone? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-775743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 3 Lipca 2022 Nie, nie były Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-775744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 5 Lipca 2022 A jak by je podwędzić zimnym dymem ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-776055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 5 Lipca 2022 A jak by je podwędzić zimnym dymem Cytując klasyka Nie widzę przeszkód, ba można nawet na gorąco Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-776056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 13 Lipca 2022 (edytowane) Karp w winie wg. Małgo na 1 kg oczyszczonej ryby / z wariantu rumuńskiego /Uwaga skóra karpia musi być dokładnie oczyszczona ze szlamu !!!1 kg karpia dzwonki większy pół dzwonki2 papryki czerwone2 średnie cebule3 duże pomidory2 ząbki czosnku1-1,5 cytryny100 ml oleju do smażenia ryby200 ml białego wytrawnego wina2 łyżki przecieru pomidorowegołyżeczka słodkiej mielonej paprykiświeże liście selera2 liście laurowebiały świeżo mielony pieprzsólmąka do smażenia rybyOczyszczonego karpia pokroić w dzwonka , większy jeszcze na pół.Rybę natrzeć czosnkiem ,popieprzyć posolić posypać papryką słodką, obtoczyć w mące usmażyć na oleju.myk Małgo- wino i przecier zagotowuje z liściem laurowym i selera i tym zalewa rybę i warzywa.Po usmażeniu ryby, na olej i patelnię po smażeniu wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i papryką w kostce.Rybę skropioną sokiem cytrynowym łożyć do naczynia żaroodpornego i wrzucić podsmażone warzywa i przyprawy ,liście zalać sosem. Do 20 min w 180 st – gotowe/ lepsze następnego dnia / Dla mnie do tego dania karp powyżej 2 kg / ten na foto miał 4 kg =2,8 kg czystych pół dzwonek/ Edytowane 14 Lipca 2022 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 14 Lipca 2022 Smacznie wygląda Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 14 Lipca 2022 Muski, do smażenia nie używamy oleju słonecznikowego. Może być rzepakowy albo z oliwek. Olej słonecznikowy stosuje się na zimno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 14 Lipca 2022 Może być rzepakowy Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 14 Lipca 2022 do smażenia nie używamy oleju słonecznikowego. To zależy od tego czy jest rafinowany czy nie: https://smazymy.com/ranking-punktow-dymienia/ Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 14 Lipca 2022 Nestorze jak już mowa o oleju to zastosowanie w potrawie Waldka oleju z oliwek mija się z celem ze względów smakowych. Dawniej robiłem potrawę z Gładzicy w podobny sposób dlatego zachęcam do skorzystania i zrobienia potrawy z w/w przepisu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 14 Lipca 2022 Grzegorz, pisze, że olej z oliwek nie nadaje się ze względów smakowych do tatara też nie jest dobry. Dlatego najlepszy jest rzepakowy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 14 Lipca 2022 zastosowanie w potrawie Waldka oleju z oliwek mija się z celem ze względów smakowych. Oliwa produkowana jest w dwóch smakach: wytrawna (ostra i lekko piekąca) i łagodna.Wg. zaprzyjaźnionego Greka jej smak zależy od wieku drzew oliwnych.Wytrawna z odmiany koroneiki tłoczona jest z drzew starszych niż 300 lat.Ta łagodna - z młodych drzew - może być stosowana dosłownie wszedzie, również do majonezu.Myślę, że świetnie będzie się komponowała z rybą Małgo. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 14 Lipca 2022 Nestorze masz rację niedawno robiłem tatar z Tuńczyka i mając do wyboru kilka różnych olejów z oliwek min. te delikatne w smaku zastosowałem olej rzepakowy właśnie ze względu na smak. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 14 Lipca 2022 Może być rzepakowy a ja bym uzyl masla klarowanego! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 14 Lipca 2022 Wg. zaprzyjaźnionego Greka jej smak zależy od wieku drzew oliwnych Miałem okazję zwiedzić kilka bardzo przyzwoitych tłoczni , i jedną grecką tradycyjną , wszystko co napisałaś potwierdzali . Wprawdzie wiek padał ok 150 lat jako inne smaki oliwek , to i tak bardzo stare drzewa Z młodych bardzo delikatna [Dodano: 14 lip 2022 - 20:59] masla klarowanego! No jeszcze bezsmakowy olej ryżowy Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 14 Lipca 2022 Jako ciekawostkę podam że na wyspie Pag w miejscowości Lun jest ogród oliwny w którym duża ilość drzew oliwnych ma po 1000 lat a najstarsze 1600 lat.Drzewa te w dalszym ciągu wydają owoce. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 14 Lipca 2022 Lobo dodam jeszcze, że na wyspie znajduje się warzelnia soli gdzie do dziś jest sól warzona. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 15 Lipca 2022 A ja nie muszę nigdzie daleko jeździć oby wejść w posiadanie soli warzonej . Sól jest w Ciechocinku warzona do dziś sposobem tradycyjnym, w panwiach. Cały ten cykl odbywa się ręcznie, na sprzęcie który jest z urzędu sprzętem muzealnym i zabytkowym. Sama zaś warzelnia służy zarazem jako muzeum, i jest w określone dni powszechnie dostępna dla zwiedzających. Bardzo ciekawy obiekt, absolutnie wart zobaczenia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ciechocinek,_Warzelnia_soli_-_fotopolska.eu_%28259966%29.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 15 Lipca 2022 Sverig2 rozumiem ze jestes na " wywczasach " Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/59/#findComment-777916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi