Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może ktoś się kiedyś natknął  na przepis na kiełbasę nadwieprzańską?  Kiełbasa produkowana w Baranowie od lat 60-tych.  Wszystkie linki Googla przeczytałem, ale dokładnego przepisu brak. :(:D

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/
Udostępnij na innych stronach

Krzysztof. Jeśli dasz mi trochę czasu to postaram się oryginał kiełbasy i na podstawie oceny smakowej i przekroju postaram się podać przepis.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575487
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575545
Udostępnij na innych stronach

rozwijając  "trop" Arkadiusza

http://www.tradycyjne.lubelskie.pl/kielbasa_nadwieprzanska.php

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575546
Udostępnij na innych stronach

Taka trochę toruńska bez wołowiny. ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575559
Udostępnij na innych stronach

i gramatura przypraw :D ?

Najprawdopodobniej z "łapy" plus główka czosnku  :D

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575564
Udostępnij na innych stronach

Bardziej Podwawelska- z wieprzowiny tak samo odkręcana i podsuszana

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575596
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa nadwieprzańska.

 

post-39694-0-24889500-1511378087_thumb.jpg

post-39694-0-31289200-1511378092_thumb.jpg

 

Przypuszczalny skład na 10 kg

 

1. Mięso wp.peklowane  kl  I  7 kg  rozdrob.siatka 10-12 mm

2. Mięso wp peklowane  kl IIB 2 kg     ----     siatka  6-5 mm

3. Mięso wp peklowane  kl III  1 kg     ----      siatka  2-3 mm

Lub

1. M. wp pekl.    kl I   5 kg              siatka 10-12mm

2. M. wp  pekl.   kl IIA 4 kg             siatka  8 mm

3. M. wp. pekl.   kl III 1 kg               siatka 2-3 mm

 

Przyprawy i mat. pomocnicze.

 

1.Pieprz czarny  mielony 15-20 g

2.Czosnek św.   10-20 g

3. Jelita wieprzowe  fi 26-28 mm

4. Woda  0,5-1 litr

 

Próbka kiełbasy nadwieprzańskiej, którą otrzymałem była barwy lekko brązowej, bez oznak podsuszania.

Smak kiełbasy: wyczuwalny zapach tradycyjnego wędzenia, wyraźny smak mięsa peklowanego, niski poziom wyczuwalności przypraw, smaczna.

Konsystencja dość ścisła, lekko gumowata ( spowodowana dość długim mieszaniem ).

Przekrój: mało widoczne kawałki tłuszczu, wynikające z jego rozbicia w czasie mieszania, widoczne kawałki mięsa wp. kl I .

Smakowitość kiełbasy nadwieprzańskiej wynika z użycia mięsa wieprzowego peklowanego dodatkowo wyczuwa się smakowitośc tłuszczu, który jest wyczuwalny lecz na przekroju mało widoczny.

Jutro postaram sie wstawić zdjęcia przekroju.

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576580
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest cena 1kg tej kiełbasy.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576603
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przekrój kiełbasy nadwieprzańskiej
Szału nie ma  :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576679
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie dziękuję, kol. Bagno.  Matka pochodzi z Lubelszczyzny, nie daleko Wieprza, trzeba będzie zrobić. :) Kiełbasa raczej delikatnie przyprawiona, ważne będzie gatunek surowca.

 

Pozdrow.

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576702
Udostępnij na innych stronach

 

 

ważne będzie gatunek surowca.

I ta klimatyczna nazwa :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576712
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.