redzed Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Czy może ktoś się kiedyś natknął na przepis na kiełbasę nadwieprzańską? Kiełbasa produkowana w Baranowie od lat 60-tych. Wszystkie linki Googla przeczytałem, ale dokładnego przepisu brak. Edytowane 14 Listopada 2017 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Krzysztof. Jeśli dasz mi trochę czasu to postaram się oryginał kiełbasy i na podstawie oceny smakowej i przekroju postaram się podać przepis. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dziękuję, za włożony w to wysiłek. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Tak na szybko http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/Kielbasa-nadwieprzanska Edytowane 15 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) rozwijając "trop" Arkadiuszahttp://www.tradycyjne.lubelskie.pl/kielbasa_nadwieprzanska.php Edytowane 15 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Listopada 2017 Taka trochę toruńska bez wołowiny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ciekawe jednak jaki jest zestaw i gramatura przypraw ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) i gramatura przypraw ?Najprawdopodobniej z "łapy" plus główka czosnku Edytowane 15 Listopada 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Listopada 2017 Bardziej Podwawelska- z wieprzowiny tak samo odkręcana i podsuszana Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-575596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Kiełbasa nadwieprzańska. Przypuszczalny skład na 10 kg 1. Mięso wp.peklowane kl I 7 kg rozdrob.siatka 10-12 mm2. Mięso wp peklowane kl IIB 2 kg ---- siatka 6-5 mm3. Mięso wp peklowane kl III 1 kg ---- siatka 2-3 mmLub1. M. wp pekl. kl I 5 kg siatka 10-12mm2. M. wp pekl. kl IIA 4 kg siatka 8 mm3. M. wp. pekl. kl III 1 kg siatka 2-3 mm Przyprawy i mat. pomocnicze. 1.Pieprz czarny mielony 15-20 g2.Czosnek św. 10-20 g3. Jelita wieprzowe fi 26-28 mm4. Woda 0,5-1 litr Próbka kiełbasy nadwieprzańskiej, którą otrzymałem była barwy lekko brązowej, bez oznak podsuszania.Smak kiełbasy: wyczuwalny zapach tradycyjnego wędzenia, wyraźny smak mięsa peklowanego, niski poziom wyczuwalności przypraw, smaczna.Konsystencja dość ścisła, lekko gumowata ( spowodowana dość długim mieszaniem ).Przekrój: mało widoczne kawałki tłuszczu, wynikające z jego rozbicia w czasie mieszania, widoczne kawałki mięsa wp. kl I .Smakowitość kiełbasy nadwieprzańskiej wynika z użycia mięsa wieprzowego peklowanego dodatkowo wyczuwa się smakowitośc tłuszczu, który jest wyczuwalny lecz na przekroju mało widoczny.Jutro postaram sie wstawić zdjęcia przekroju. Edytowane 22 Listopada 2017 przez Maxell Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2017 Niesamowici sa ludzie na tym forum. Wielkie dzieki Bagno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2017 Jaka jest cena 1kg tej kiełbasy. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2017 Przekrój kiełbasy nadwieprzańskiej Szału nie ma Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2017 Serdecznie dziękuję, kol. Bagno. Matka pochodzi z Lubelszczyzny, nie daleko Wieprza, trzeba będzie zrobić. Kiełbasa raczej delikatnie przyprawiona, ważne będzie gatunek surowca. Pozdrow.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2017 ważne będzie gatunek surowca. I ta klimatyczna nazwa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14803-kie%C5%82basa-nadwieprza%C5%84ska/#findComment-576712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.